Menu

Gotuję, bo lubię

Babka pomarańczowo kardamonowa z lukrem

kasiaaaa24

 

Jeśli macie ochotę na wilgotną babkę o bardzo intensywnym i odrobinę orientalnym smaku, ta z pewnością przypadnie Wam do gustu. W dodatku jest bardzo prosta i z pewnością uda się nawet tym, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni :) 

Użyłam do niej mielonego kardamonu, ale udało mi się go znaleźć tylko w Almie. Jeśli nie macie do niego dostępu, zastąpcie go cynamonem.

 

Składniki:

 

* 100 g krupczatki

* 100 g miękkiego masła

* 100 g cukru

* 3 jajka (osobno żółtka i białka)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* skórka otarta z 1 pomarańczy

* 1/2 łyżeczki kardamonu (lub cynamonu)

 

Lukier:

 

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 łyżka soku pomarańczowego (lub odrobinę więcej)

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem a następnie dodajemy skórkę pomarańczową. Mąkę łączymy z proszkiem i kardamonem i dodajemy do masy maślanej. Miksujemy do chwili całkowitego połączenia składników a następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy ciasto łyżką do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 35-40 minut w 175 stopniach - do suchego patyczka.

Przestudzoną babkę lukrujemy.

 

Smacznego :) 

 

 

  

Źródło

Komentarze (27)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Usagi] *.static.espol.com.pl

    Widzę, że nie tylko ja testuje babki :) Twoja wygląda obłędnie.

  • kasiaaaa24

    Ha ha taki okres babkowy ;) A mam jeszcze co najmniej 3 w planach :) Miłego weekendu :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Ktoś tutaj ma fazę babkową...a więc nie tylko ja:) z tym, że moje baby jeszcze nieopublikowane:) Piękna babeczka i dekoracja :) pozdrawiam Kochana

  • izaa_a

    cudnie wygląda...;)

  • majanaboxing

    Jest piękna! :)

  • ugotujmy

    jest taka ładna, że szkoda byłoby odkrajac pierwszy kawałek :-)

  • nobleva

    Bardzo mi się podoba pomarańczowy lukier :) super przepis w babkowym sezonie

  • darki85

    wszędzie już tak świątecznie i kolorowo (: bardzo lubię wszelkiego rodzaju babeczki, z kardamonem nigdy nie piekłam, chętnie bym posmakowała (:
    pozdrawiam.

  • milk_chocolate84

    Wow! Cudna foremka!

  • russkaya

    Zjadłoby się babkę, ale robić nie ma czasu... :(

  • kabamaiga

    Wszyscy testują :) Cudna Kasiu. Kardamon uwielbiam, a mielony kupiłam gdzieś w sieci

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Cudna! Mam kardamon w strączkach, więc jeśli się zbiorę w sobie, by upiec tą babkę, to moździerz potwierdzi swoją przydatność ;)

  • kuchennefascynacje

    Pięknie wygląda :)

  • anytsujx

    Świetnie udekorowana, pięknie będzie się prezentować na stole świątecznym ... cudo !:)

  • zaytoona

    Pełna wielkanocnego uroku jest ta babeczka. ;)

  • Gość: [Kini] *.dynamic.chello.pl

    Wielkanoc bez baby, to nie Wielkanoc. z taką babką jak Twoja mogłabym bezpiecznie świętować :)

  • monika.l_nagrabinie

    Czas na babki! Ta jak piekna pisanka - malowana!
    Piękne ciacho Kasiu :)

    serdeczności
    M.

  • Gość: [Maggie] *.zone6.bethere.co.uk

    Alez piekne zdjecie! Bardzo efektowna baba na wielkanocny stol.

  • judik1119

    Super babka, pięknie wygląda!:):)

  • zauberi

    fajnie wygląda! Uroku szczególnie dają jej te jajeczka :)

  • cakes-and-the-city

    tu sa chyba same fajne babki :) A Twoja przoduje ;)

  • agaska2a

    Cudnie wygląda :) Śliczny akcent na Wielkanocnym stole :)

  • nathalia8

    prezentuje sie rewelacyjnie z tymi żółtymi jajeczkami!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam :)

  • Gość: [jurgaspassion] *.aster.pl

    Dziękuję serdecznie za ten przepis. Babka najbardziej smakowała, ku mojemu zaskoczeniu, dzieciom. Zamiast kardamonu użyłam cukier waniliowy z kardamonem. Dzieciaki stwierdziły, że babka smakuje jak pączek, lol:)

  • kasiaaaa24

    Ha ha niech będzie i pączek, ważne że smakowała :) Miłego dnia :)

  • Gość: [Marta] *.play-internet.pl

    a dla mnie to same swieta, ale porą zimową szczególnie z cynamonem- warto odświeżyc:)) tylko mi taka mała za każdym razem wychodzi... czy piekarnik do babek powinien byc nagrzany wczesniej czy do zimnego??

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci