Menu

Gotuję, bo lubię

Babka majonezowa

kasiaaaa24

 

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Gdybym miała powiedzieć, jaki wypiek najbardziej kojarzy mi się z tymi świętami, bez wahania odpowiedziałabym, że babka. A raczej babki. Te maleńkie, wkładane do koszyczka, te większe, ustawiane na świątecznym stole, drożdżowe, ucierane, pączowane, lukrowane... Tak więc w moich świątecznych propozycjach z pewnością pojawi się kilka zupełnie różnych propozycji :)

Dziś - na początek - zaproponuję Wam najprostszą babkę jaką możecie sobie wyobrazić. Przygotowanie jej zajmie Wam dosłownie 5 minut, a efekt będzie zaskakujący... Bardzo puszysta, miękka i aromatyczna. Nie obawiajcie się, że smak majonezu będzie wyczuwalny. On raczej ma zastąpić tłuszcz i dodać babce wilgoci. Jestem przekonana, że nikt z Waszych gości nie domyśli się tego tajemniczego składnika :) O ile na co dzień jestem fanką ostrego majonezu Kieleckiego, do tego przepisu użyłam majonezu Winiary, który jest lekko słodkawy w smaku.

 

Składniki:

 

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

 

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 - 2 łyżki soku cytrynowego

* opcjonalnie żółty barwnik

 

Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.

Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego sok dodajemy stopniowo. Polukrowana babka jest gotowa do konsumpcji od zaraz :)

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (68)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu cudowna baba:) ja mam ostatnio faze babkową, chyba podświadomie przed Świętami:) pozdrawiam kochana:)

  • milk_chocolate84

    Robiłam taką babkę, choć ja zrobiłam w wersji marmurkowej :) Pamiętam że byłam nią zachwycona, była niesamowicie puszysta, dokładnie taka sama jak na Twojej fotce. Pamiętam też że zrobiłam ją na drugi dzień raz jeszcze, tak bardzo nam smakowała :) Polecam wszystkim :)

  • zauberi

    nigdy nie jadłam takiej babki, zawsze obawiałam się, że majonez będzie czuć, ale skoro zapewniasz, że nie to nie pozostaje mi nic innego jak spróbować :)

  • judik1119

    Wspaniała ta babka!:) Nigdy bym nie powiedziała że można do babki dodać majonez:)

  • darki85

    u mnie w domu też zawsze były babki, więc świętami też mi się z nimi kojarzą.
    Babki z majonezem jeszcze nie jadłam, ta wygląda wspaniale z tym lukrem to już w ogóle (: pozdrawiam.

  • anus77

    Piękna prezentacja babki!
    Siedzę i podziwiam..
    Biorę przepis :)

  • izaa_a

    Kasiu babka piękna...;) ja kiedyś robiłam podobną i mi jakaś sucha wyszła

    p.s Spójrz tutaj jest Twoje zdjęcie jak się domyślam bez zgody Twojej
    www.mojeciasto.pl/ciasto,6209,sernik_z_piernikami.html

  • kabamaiga

    Przepiękna. Super, że już jesteś po urlopie

  • justmydelicious

    przez en majonez zawsze niechętnie do niej podchodziłam. może warto się przełamać? :)

  • margot11

    bardzo smakowita

  • elau66wr

    Jak zawsze mnie zaskakujesz Kasiu. Pozytywnie.

  • Gość: [mlutkie] *.internetia.net.pl

    moja babcia piecze ją odkąd pamiętam. Królowa babek. Wyśmienita!

  • amarantqa

    A to ciekawostka - babka z majonezem. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)
    zaciekawiłaś mnie jednak bardzo, więc nie wykluczam, że się wkrótce u mnie pojawi :)

  • zaytoona

    Od zawsze intryguje mnie ta babka. Ogromnie ciekawa jestem jej smaku. Bo wygląda nadzwyczaj apetycznie!

  • kulinarnespotkania

    Witaj Kasiu:) fajnie, ze juz jestes:)
    takie ciasto majonezowe kusi mnie od dawna i chyba sie skusze, bo Twoja babeczka wyglada przepysznie:)

  • kasiaaaa24

    Witajcie, witajcie :) Też cieszę się, że już jestem z Wami :)

  • kasiaaaa24

    Izuniu już pisałam do nich, ale nikt nie reaguje na moje meile...

  • usmiecham-sie

    Jak prześlicznie wygląda z tą żółciutka polewą!

  • majanaboxing

    Robiłam majonezową kiedyś i bardzo nam smakowała:)
    Twoja wygląda przepysznie Kasiu:)
    miłego dnia:)

  • Gość: [AGA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie zajadam się tą pyszną babką :) Wyszła super. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dodałam trochę soku z cytryny i świeżo startą skórkę . Polecam.

  • mikimama

    Nigdy nie piekłam babki na majonezie. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje...

  • kasiaaaa24

    Dzięki Dziewczyny :)

    Aga ale szybko działasz :) Cieszę się, że smakuje :)

    Pozdrawiam Was i życzę miłego weekendu :)

  • Gość: [bayaderka pl] *.5-3.cable.virginmedia.com

    Piekna jest ta babka! Sama planuje upiec rowniez majonezowa:) pozdrawiam serdecznie.

  • Gość: [asia] *.play-internet.pl

    Kasiu, jak długo piec, jeśli chciałabym ja zrobić w sześciu mniejszych formach?

  • kasiaaaa24

    Asiu zależy w jakich małych :) Najlepiej, jak zobaczysz, że góra jest lekko zrumieniona sprawdzic patyczkiem, czy są suche.

  • zauberi

    zachciało mi się czegoś słodkiego, po przeglądzie lodówki, stan: 3 średnie jajka i majonez, od razu wiedziałam co będę piec, tylko tak namieszałam proporcję, że nie wiem czy ciasto nie było za rzadkie :/ na razie babka siedzi w piekarniku :D

  • kasiaaaa24

    A co pomieszałas z proporcjami? :)

  • zauberi

    Kasiu, chciałam zrobić pół porcji (z tych 3 jajek), wszystkiego dałam po pół, później dałam jeszcze trochę ekstraktu waniliowego i strasznie mi się rzadkie zrobiło, ale dałam jeszcze po łyżce czubatej mąki pszennej i ziemniaczanej :) i ... wyszła bardzo pyszna! Jeszcze ciepłej zjedliśmy prawie połowę we dwoje :D, musiałam szybko robić zdjęcia :D dzięki za super przepis

  • kasiaaaa24

    Ha ha niech to będzie najlepszy dowód dla innych, że ona zawsze się udaje ;) W sumie tak bardzo nie namieszałas :) Niech Wam wyjdzie na zdrowie! :)

  • zauberi

    :) dziękuję :) pyszna babka, polecam, mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko jak zamieszczę kiedyś przepis na blogu? Oczywiście z odpowiednim odnośnikiem :)

  • kasiaaaa24

    Jasne że nie :) Będzie mi bardzo miło :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Kasiu
    zabieram sie do pieczenia Twojej babki. Napisz mi prosze jak ja pieklas- z termoobiegiem, czy gora i dol. Zastanawiam sie, keidy najlepiej ja upec? jak dlugo zachowuje swiezosc? Zdecydowalam sie rowniez na Twoja perelke- czyli "mazurka na trzy sliwki";)
    pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Zawsze piekę góra + dół. Jak chodzi o tą babkę, to upiecz ją dopiero w sobotę, najlepiej wieczorem lub popołudniu. A jak chodzi o mazurek śliwkowy, to możesz nawet dziś upiec spód, bo im dłużej postoi z powidłami tym będzie lepszy :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Moja mama zawsze robiła babki z proszku, z torebki - koszmar i zbrodnia!! Były suche i śmierdziały proszkiem do pieczenia. Babki zatem zawsze kojarzyły mi się z czymś najokropniejszym na świecie. odkąd sama zaczęłam piec babki właśnie z majonezem rodzina polubiła święta. Są soczyste, pachnące i naprawdę smaczne. Polecam każdemu niezdecydowanemu ten przepis. Poza tym one faktycznie zawsze się udają. Wesołych Świąt.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i ja również życzę Tobie i Twoim bliskim wesołych świąt :)

  • Gość: [Tosiaczek666] *.dynamic.chello.pl

    Piękna babka i w życiu bym nie pomyślała o majonezie :)

  • Gość: [Kaffi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To baba w piekarniku!!! Musiałam użyć makutry i pałki, ale mam nadzieje, że wyjdzie:) NIe wiem czy to dzięki majonezowi, ale konsystencja była naprawde aksamitna. Kolejny fajny przepis!
    Wszystkiego najlepszego!!!!

  • Gość: [myszka] *.adsl.inetia.pl

    Witam! Szukając przepisu na babkę wielkanocną natknęłam się na ten. Trochę niepewna czy wyjdzie, zrobiłam-ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, rozpływa się w ustach :) Dziękuję za wspaniały przepis, myślę że znajdę tu więcej takich ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Marek] *.kopnet.pl

    Piekłem już 2 razy tą babkę i za każdym razem mi usiadła jakby leki zakalec, na koniec pieczenia patyczek był suchy . Co robię nie tak, a robię tak jak w przepisie ?

  • Gość: [asikyoasik] *.wroclaw.vectranet.pl

    Kolejne ciasto, na które sie skusiłam, i kolejne, które wyszło dokladnie jak na zdjeciu :)) Lekka babka, idealna na śniadanie do porannej kawy... A z tym majonezem to naprawdę zdziwienie, nawet mąż nie wierzył że go tam dodałam ;)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i zapraszam do korzystania :)

    Pozdrawiam :)

  • corporejszyn

    ciekawa opcja babka z majonezem....mam obawy...ale chyba zaryzykuje ;-))) spróbuje wg Twojego przepisu

  • kasiaaaa24

    To najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam, więc piecz bez obaw :)

  • Gość: [beatab] *.range81-159.btcentralplus.com

    Witam
    Gratuluje nietypowego przepisu. Z ciekawosci musialam wyprobowac i nie zaluje babka bardzo smaczna, wilgotna majonez nie wyczuwalny. POzdrawiam

  • Gość: [gosia_1972] *.internetia.net.pl

    Ten przeepis mam z kwietniowej Claudii. Wypróbowałam go przy okazji Świąt Wielkanocnych. Upiekłam w formie muffinkowej bo chciałam włożyć do koszyka. Wyszło mi 12 babeczek ale myślę, że troszkę za dużo włożyłam ciasta. Jest rzeczywiście puszysta i co ważne nie wysycha, po paru dniach była równiez smaczna jak po upieczeniu.
    Ostatnio nie wszystkie ciasta mi się udają. Często wychodzi zakalec. Bardzo nam smakowała. Mama poprosiła mnie o przepis bo jej też bardzo smakowała.
    To zachęciło mnie do wypróbowania innych przepisów.
    Pozdrawiam serdecznie
    Małgosia

  • kasiaaaa24

    Gosiu miło mi, że smakowała :) Będzie mi niezmiernie miło jeśli wypróbujesz inne przepisy i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [alka] *.internetdsl.tpnet.pl

    super babka, szybka w zrobieniu i przepyszna :) polecam

  • czerwona_nesca

    Kasiu zrobiłam tą babkę i wyszedł mi jeden wielki zakalec, myslę że mnie nie lubią ucierane ciasta, bo często mi sie to zdarza:( czy masz jakieś rady w pieczeniu ciast ucieranych?

  • kasiaaaa24

    Oj nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak :( Mnie zawsze się udaje ta babka i patrząc po komentarzach, innym tez wyszła. Nawet nie wiem co Ci doradzić. Ja zawsze robię dokładnie tak jak w przepisie.

  • czy-jest

    fajnie wygląda. Upiekłam kiedyś taką, była średnia, pewnie byłaby smaczniejsza z proszkiem do pieczenia, bo zapomniałam go dodać ;)

  • Gość: [Przemo] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Nie pierwszy raz robię tą babkę, jednak zgubiłem przepis, a tym masz identyczny.
    Jednak proponuje go lekko zmodyfikowac :)
    Zamiast miksowania ciasta powinno się je mieszać drewniana łyżka - delikatnie.
    Ponieważ podczas miksowania oddziela się od majonezu zawarty w nim tłuszcz.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ta babka jest rewelacyjna:) Pyszna i wilgotna, taka jak lubię:) buziak i dzięki za świetny przepis

  • kasiaaaa24

    Jolu to jest zawsze mój pierwszy punkt na liście świątecznych wypieków :) Uwielbiamy ją, a w tamtym roku w Niedzielę wielkanocną piekłam kolejne 2 babki, bo do południa zniknęły poprzednie dwie :) W tym roku piekę od razu 4 :)

  • kaspiecze

    Kasiu, i ja ją zrobiłam, po tym jak zobaczyłam ją u Joli :) fantastyczna! wilgotna, mięciutka, puszysta - pyszna
    pierwszy raz robiłam jakiś tydzień temu, a dziś była powtórka, bo Rodzinka jednogłośnie zapragnęła właśnie tej babki na stole wielkanocnym, co jest chyba najlepszą rekomendacją :)

    ps Cudownych Świąt :)

  • Gość: [kleea] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    robiłam ja kilka razy i na pewno nie raz jeszcze do niej wrócę. najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień, też smaczna :)

  • Gość: [gosc] *.adsl.inetia.pl

    Witam własnie upieklam babke i niestety ale wyszedł mi jeden wielki zakalec, babka ląduje w koszu ;/ niestety nie da sie zjeść. Robiłam wszystko tak jak w przepisie ;/

  • Gość: [Ania] *.7.13.tuwien.teleweb.at

    Babka rewelacyjna w smaku! Tylko mialam chyba za duza foremke na babke bo troche plaska wyszla. Jaki rozmiar foremki powinnam uzyc??

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam formy o średnicy 24 cm.

  • Gość *.15-2.cable.virginm.net

    Wyszła wspaniała i wilgotna!!! Bardzo dziękuję Kasiu za przepis i pozdrawiam :)!

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    Nie wierzyłam, że ta babka może być aż tak dobra ale wszędzie się słyszy o babce majonezowej wiec postanowiłam wypróbować ten przepis. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Babka będzie u nas gościć i to nie tylko na Wielkanoc. Jest genialna- pyszna, puszysta, długo utrzymuje świeżość i w ogóle nie czuć majonezu. Dziękuje za przepis!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :)

  • Gość: [Gospocha] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak już się odważyłam upiec babkę majonezową, to już n-ty raz ją piekę. Kilkakrotnie dodawałam kakao i wychodziła mi babka z ładnym wzorkiem. Wyszła rumiana, rowniutka, rumiana. CUDO. W smaku tak samo CUDO.

  • Gość: [Sól i Pieprz] *.static.ip.netia.com.pl

    Dziękujemy za weekendową inspirację :)
    www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/587179654750841/?type=1

  • Gość: [ka_ja82] *.static.ip.netia.com.pl

    witam mam formę z Lidla o średnicy ok. 24 cm z kominem, jest dość wysoka i zastanawiam się czy muszę użyć np. 1,5 porcji aby wyszła pełna forma czy proporcja jak w oryginale przepisu?

  • kasiaaaa24

    Tak, proszę zrobić babkę z 1,5 porcji.

  • Gość: [Kizia] *.google.com

    Polubilam Twoja strone, jest piekna sliczna i wspaniala, ja tez biore sie za te babki majonezowe, bede czestym gosciem:-) bardzo bym sie ucieszyla gdybys pisala ile maja kalorii:-)

  • Gość: [Asia] *.static.chello.pl

    A już ją robiłam 2 x wyszła super i teraz na święta znowu robię tym razem 3 szt. dla rodziny, tylko z bakaliami i zamiast cytryny z lukrem dodam sok z pomarańczy

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci