Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka majonezowa

 

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Gdybym miała powiedzieć, jaki wypiek najbardziej kojarzy mi się z tymi świętami, bez wahania odpowiedziałabym, że babka. A raczej babki. Te maleńkie, wkładane do koszyczka, te większe, ustawiane na świątecznym stole, drożdżowe, ucierane, pączowane, lukrowane... Tak więc w moich świątecznych propozycjach z pewnością pojawi się kilka zupełnie różnych propozycji :)

Dziś - na początek - zaproponuję Wam najprostszą babkę jaką możecie sobie wyobrazić. Przygotowanie jej zajmie Wam dosłownie 5 minut, a efekt będzie zaskakujący... Bardzo puszysta, miękka i aromatyczna. Nie obawiajcie się, że smak majonezu będzie wyczuwalny. On raczej ma zastąpić tłuszcz i dodać babce wilgoci. Jestem przekonana, że nikt z Waszych gości nie domyśli się tego tajemniczego składnika :) O ile na co dzień jestem fanką ostrego majonezu Kieleckiego, do tego przepisu użyłam majonezu Winiary, który jest lekko słodkawy w smaku.

 

Składniki:

 

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

 

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 - 2 łyżki soku cytrynowego

* opcjonalnie żółty barwnik

 

Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.

Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego sok dodajemy stopniowo. Polukrowana babka jest gotowa do konsumpcji od zaraz :)

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 08 kwietnia 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/04/08 09:08:41
Kasiu cudowna baba:) ja mam ostatnio faze babkową, chyba podświadomie przed Świętami:) pozdrawiam kochana:)
-
2011/04/08 09:50:02
Robiłam taką babkę, choć ja zrobiłam w wersji marmurkowej :) Pamiętam że byłam nią zachwycona, była niesamowicie puszysta, dokładnie taka sama jak na Twojej fotce. Pamiętam też że zrobiłam ją na drugi dzień raz jeszcze, tak bardzo nam smakowała :) Polecam wszystkim :)
-
2011/04/08 10:29:03
nigdy nie jadłam takiej babki, zawsze obawiałam się, że majonez będzie czuć, ale skoro zapewniasz, że nie to nie pozostaje mi nic innego jak spróbować :)
-
2011/04/08 10:29:22
Wspaniała ta babka!:) Nigdy bym nie powiedziała że można do babki dodać majonez:)
-
2011/04/08 10:41:15
u mnie w domu też zawsze były babki, więc świętami też mi się z nimi kojarzą.
Babki z majonezem jeszcze nie jadłam, ta wygląda wspaniale z tym lukrem to już w ogóle (: pozdrawiam.
-
2011/04/08 11:33:46
Piękna prezentacja babki!
Siedzę i podziwiam..
Biorę przepis :)
-
2011/04/08 11:34:28
Kasiu babka piękna...;) ja kiedyś robiłam podobną i mi jakaś sucha wyszła

p.s Spójrz tutaj jest Twoje zdjęcie jak się domyślam bez zgody Twojej
www.mojeciasto.pl/ciasto,6209,sernik_z_piernikami.html
-
2011/04/08 13:02:50
Przepiękna. Super, że już jesteś po urlopie
-
2011/04/08 13:24:22
przez en majonez zawsze niechętnie do niej podchodziłam. może warto się przełamać? :)
-
2011/04/08 14:03:23
bardzo smakowita
-
2011/04/08 14:05:53
Jak zawsze mnie zaskakujesz Kasiu. Pozytywnie.
-
Gość: mlutkie, 87-99-46-142.internetia.net.pl
2011/04/08 16:44:25
moja babcia piecze ją odkąd pamiętam. Królowa babek. Wyśmienita!
-
2011/04/08 20:07:04
A to ciekawostka - babka z majonezem. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)
zaciekawiłaś mnie jednak bardzo, więc nie wykluczam, że się wkrótce u mnie pojawi :)
-
2011/04/08 20:58:12
Od zawsze intryguje mnie ta babka. Ogromnie ciekawa jestem jej smaku. Bo wygląda nadzwyczaj apetycznie!
-
2011/04/08 22:50:27
Witaj Kasiu:) fajnie, ze juz jestes:)
takie ciasto majonezowe kusi mnie od dawna i chyba sie skusze, bo Twoja babeczka wyglada przepysznie:)
-
2011/04/09 07:38:17
Witajcie, witajcie :) Też cieszę się, że już jestem z Wami :)
-
2011/04/09 07:39:21
Izuniu już pisałam do nich, ale nikt nie reaguje na moje meile...
-
2011/04/09 09:02:49
Jak prześlicznie wygląda z tą żółciutka polewą!
-
2011/04/09 09:11:47
Robiłam majonezową kiedyś i bardzo nam smakowała:)
Twoja wygląda przepysznie Kasiu:)
miłego dnia:)
-
Gość: AGA, affh149.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/09 10:18:38
Właśnie zajadam się tą pyszną babką :) Wyszła super. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dodałam trochę soku z cytryny i świeżo startą skórkę . Polecam.
-
2011/04/09 11:46:08
Nigdy nie piekłam babki na majonezie. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje...
-
2011/04/09 17:09:17
Dzięki Dziewczyny :)

Aga ale szybko działasz :) Cieszę się, że smakuje :)

Pozdrawiam Was i życzę miłego weekendu :)
-
Gość: bayaderka pl, cpc14-bsfd7-2-0-cust206.5-3.cable.virginmedia.com
2011/04/11 17:33:39
Piekna jest ta babka! Sama planuje upiec rowniez majonezowa:) pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: asia, user-46-113-35-134.play-internet.pl
2011/04/11 18:24:58
Kasiu, jak długo piec, jeśli chciałabym ja zrobić w sześciu mniejszych formach?
-
2011/04/11 18:52:36
Asiu zależy w jakich małych :) Najlepiej, jak zobaczysz, że góra jest lekko zrumieniona sprawdzic patyczkiem, czy są suche.
-
2011/04/15 15:06:51
zachciało mi się czegoś słodkiego, po przeglądzie lodówki, stan: 3 średnie jajka i majonez, od razu wiedziałam co będę piec, tylko tak namieszałam proporcję, że nie wiem czy ciasto nie było za rzadkie :/ na razie babka siedzi w piekarniku :D
-
2011/04/15 15:19:58
A co pomieszałas z proporcjami? :)
-
2011/04/15 16:26:43
Kasiu, chciałam zrobić pół porcji (z tych 3 jajek), wszystkiego dałam po pół, później dałam jeszcze trochę ekstraktu waniliowego i strasznie mi się rzadkie zrobiło, ale dałam jeszcze po łyżce czubatej mąki pszennej i ziemniaczanej :) i ... wyszła bardzo pyszna! Jeszcze ciepłej zjedliśmy prawie połowę we dwoje :D, musiałam szybko robić zdjęcia :D dzięki za super przepis
-
2011/04/15 17:05:41
Ha ha niech to będzie najlepszy dowód dla innych, że ona zawsze się udaje ;) W sumie tak bardzo nie namieszałas :) Niech Wam wyjdzie na zdrowie! :)
-
2011/04/15 21:23:06
:) dziękuję :) pyszna babka, polecam, mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko jak zamieszczę kiedyś przepis na blogu? Oczywiście z odpowiednim odnośnikiem :)
-
2011/04/15 21:38:21
Jasne że nie :) Będzie mi bardzo miło :)
-
Gość: trisch, p508bba66.dip.t-dialin.net
2011/04/21 10:20:47
Kasiu
zabieram sie do pieczenia Twojej babki. Napisz mi prosze jak ja pieklas- z termoobiegiem, czy gora i dol. Zastanawiam sie, keidy najlepiej ja upec? jak dlugo zachowuje swiezosc? Zdecydowalam sie rowniez na Twoja perelke- czyli "mazurka na trzy sliwki";)
pozdrawiam
-
2011/04/21 10:27:14
Zawsze piekę góra + dół. Jak chodzi o tą babkę, to upiecz ją dopiero w sobotę, najlepiej wieczorem lub popołudniu. A jak chodzi o mazurek śliwkowy, to możesz nawet dziś upiec spód, bo im dłużej postoi z powidłami tym będzie lepszy :)
-
Gość: , adhj136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/22 09:35:47
Moja mama zawsze robiła babki z proszku, z torebki - koszmar i zbrodnia!! Były suche i śmierdziały proszkiem do pieczenia. Babki zatem zawsze kojarzyły mi się z czymś najokropniejszym na świecie. odkąd sama zaczęłam piec babki właśnie z majonezem rodzina polubiła święta. Są soczyste, pachnące i naprawdę smaczne. Polecam każdemu niezdecydowanemu ten przepis. Poza tym one faktycznie zawsze się udają. Wesołych Świąt.
-
2011/04/22 09:40:21
Dziękuję i ja również życzę Tobie i Twoim bliskim wesołych świąt :)
-
2011/04/22 23:25:17
Piękna babka i w życiu bym nie pomyślała o majonezie :)
-
Gość: Kaffi, acpg176.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/23 22:08:04
To baba w piekarniku!!! Musiałam użyć makutry i pałki, ale mam nadzieje, że wyjdzie:) NIe wiem czy to dzięki majonezowi, ale konsystencja była naprawde aksamitna. Kolejny fajny przepis!
Wszystkiego najlepszego!!!!
-
Gość: myszka, 77-254-204-167.adsl.inetia.pl
2011/04/24 17:12:56
Witam! Szukając przepisu na babkę wielkanocną natknęłam się na ten. Trochę niepewna czy wyjdzie, zrobiłam-ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, rozpływa się w ustach :) Dziękuję za wspaniały przepis, myślę że znajdę tu więcej takich ;) Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/04/24 17:15:39
Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Marek, pc220-154.kopnet.pl
2012/01/05 11:58:40
Piekłem już 2 razy tą babkę i za każdym razem mi usiadła jakby leki zakalec, na koniec pieczenia patyczek był suchy . Co robię nie tak, a robię tak jak w przepisie ?
-
Gość: asikyoasik, 095160204251.wroclaw.vectranet.pl
2012/03/18 16:48:15
Kolejne ciasto, na które sie skusiłam, i kolejne, które wyszło dokladnie jak na zdjeciu :)) Lekka babka, idealna na śniadanie do porannej kawy... A z tym majonezem to naprawdę zdziwienie, nawet mąż nie wierzył że go tam dodałam ;)
-
2012/03/18 16:51:11
Dziękuję i zapraszam do korzystania :)

Pozdrawiam :)
-
2012/04/02 08:59:14
ciekawa opcja babka z majonezem....mam obawy...ale chyba zaryzykuje ;-))) spróbuje wg Twojego przepisu
-
2012/04/02 09:00:37
To najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam, więc piecz bez obaw :)
-
Gość: beatab, host81-159-218-242.range81-159.btcentralplus.com
2012/04/14 14:45:31
Witam
Gratuluje nietypowego przepisu. Z ciekawosci musialam wyprobowac i nie zaluje babka bardzo smaczna, wilgotna majonez nie wyczuwalny. POzdrawiam
-
Gość: gosia_1972, 93-181-168-159.internetia.net.pl
2012/04/16 10:26:52
Ten przeepis mam z kwietniowej Claudii. Wypróbowałam go przy okazji Świąt Wielkanocnych. Upiekłam w formie muffinkowej bo chciałam włożyć do koszyka. Wyszło mi 12 babeczek ale myślę, że troszkę za dużo włożyłam ciasta. Jest rzeczywiście puszysta i co ważne nie wysycha, po paru dniach była równiez smaczna jak po upieczeniu.
Ostatnio nie wszystkie ciasta mi się udają. Często wychodzi zakalec. Bardzo nam smakowała. Mama poprosiła mnie o przepis bo jej też bardzo smakowała.
To zachęciło mnie do wypróbowania innych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie
Małgosia
-
2012/04/16 21:28:33
Gosiu miło mi, że smakowała :) Będzie mi niezmiernie miło jeśli wypróbujesz inne przepisy i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu.
Pozdrawiam :)
-
Gość: alka, fby22.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/17 14:30:27
super babka, szybka w zrobieniu i przepyszna :) polecam
-
2012/10/11 10:44:03
Kasiu zrobiłam tą babkę i wyszedł mi jeden wielki zakalec, myslę że mnie nie lubią ucierane ciasta, bo często mi sie to zdarza:( czy masz jakieś rady w pieczeniu ciast ucieranych?
-
2012/10/11 10:59:00
Oj nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak :( Mnie zawsze się udaje ta babka i patrząc po komentarzach, innym tez wyszła. Nawet nie wiem co Ci doradzić. Ja zawsze robię dokładnie tak jak w przepisie.
-
2012/10/11 11:01:21
fajnie wygląda. Upiekłam kiedyś taką, była średnia, pewnie byłaby smaczniejsza z proszkiem do pieczenia, bo zapomniałam go dodać ;)
-
Gość: Przemo, apn-46-76-206-229.dynamic.gprs.plus.pl
2012/12/24 12:30:37
Nie pierwszy raz robię tą babkę, jednak zgubiłem przepis, a tym masz identyczny.
Jednak proponuje go lekko zmodyfikowac :)
Zamiast miksowania ciasta powinno się je mieszać drewniana łyżka - delikatnie.
Ponieważ podczas miksowania oddziela się od majonezu zawarty w nim tłuszcz.
-
2013/03/14 10:21:32
Kasiu ta babka jest rewelacyjna:) Pyszna i wilgotna, taka jak lubię:) buziak i dzięki za świetny przepis
-
2013/03/14 10:31:01
Jolu to jest zawsze mój pierwszy punkt na liście świątecznych wypieków :) Uwielbiamy ją, a w tamtym roku w Niedzielę wielkanocną piekłam kolejne 2 babki, bo do południa zniknęły poprzednie dwie :) W tym roku piekę od razu 4 :)
-
2013/03/30 22:34:40
Kasiu, i ja ją zrobiłam, po tym jak zobaczyłam ją u Joli :) fantastyczna! wilgotna, mięciutka, puszysta - pyszna
pierwszy raz robiłam jakiś tydzień temu, a dziś była powtórka, bo Rodzinka jednogłośnie zapragnęła właśnie tej babki na stole wielkanocnym, co jest chyba najlepszą rekomendacją :)

ps Cudownych Świąt :)
-
Gość: kleea, eez240.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/03 15:42:13
robiłam ja kilka razy i na pewno nie raz jeszcze do niej wrócę. najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień, też smaczna :)
-
Gość: gosc, 77-255-226-63.adsl.inetia.pl
2013/09/21 17:46:45
Witam własnie upieklam babke i niestety ale wyszedł mi jeden wielki zakalec, babka ląduje w koszu ;/ niestety nie da sie zjeść. Robiłam wszystko tak jak w przepisie ;/
-
Gość: Ania, chello080108192219.7.13.tuwien.teleweb.at
2014/04/14 18:15:06
Babka rewelacyjna w smaku! Tylko mialam chyba za duza foremke na babke bo troche plaska wyszla. Jaki rozmiar foremki powinnam uzyc??
-
2014/04/15 08:27:30
Ja użyłam formy o średnicy 24 cm.
-
Gość: , cpc26-watf10-2-0-cust36.15-2.cable.virginm.net
2014/04/15 15:40:27
Wyszła wspaniała i wilgotna!!! Bardzo dziękuję Kasiu za przepis i pozdrawiam :)!
-
Gość: AnnaK81, dynamic-87-105-234-83.ssp.dialog.net.pl
2014/04/21 18:28:15
Nie wierzyłam, że ta babka może być aż tak dobra ale wszędzie się słyszy o babce majonezowej wiec postanowiłam wypróbować ten przepis. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Babka będzie u nas gościć i to nie tylko na Wielkanoc. Jest genialna- pyszna, puszysta, długo utrzymuje świeżość i w ogóle nie czuć majonezu. Dziękuje za przepis!
-
2014/04/21 18:57:52
Miło mi, że smakowała :)
-
Gość: Gospocha, aede134.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/07 15:25:24
Jak już się odważyłam upiec babkę majonezową, to już n-ty raz ją piekę. Kilkakrotnie dodawałam kakao i wychodziła mi babka z ładnym wzorkiem. Wyszła rumiana, rowniutka, rumiana. CUDO. W smaku tak samo CUDO.