Menu

Gotuję, bo lubię

Popękane ciasteczka orzechowe

kasiaaaa24

 

Intensywnie orzechowe ciasteczka "chodziły" za mną od dłuższego czasu. Dotychczasowe eksperymenty jednak nie przynosiły oczekiwanych efektów... I tak metodą prób i błędów udało się :) Ciasteczka idealne. Mocno orzechowe, a jednocześnie nie zbite i nie twarde. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

 

Składniki:

 

* 270 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)

* 50 g mąki

* 65 g cukru pudru

* 1 jajko

* 1  łyżeczka miękkiego masła

* 1/2 łyżeczki proszku

* 1 łyżka soku z cytryny

 

Dodatkowo:

 

* cukier puder do obtoczenia

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy dopóki nie utworzy się jednolita kula. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni a z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (25g), obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 17-18 minut.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (46)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Znam takie czekoladowe i cynamonowe już też:) ...a orzechowe na pewno poznam:) pozdrawiam Cię ciepło:)

  • wykrywaczsmaku

    Coś jest w takich popękanych ciasteczkach, mają taki rustykalny wygląd :) Piękne zdjęcia!

  • wrotka_online

    Bardzo lubię takie ciasteczka. Ja niedawno również takowe zrobiłam, tyle że czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe Z przyjemnością wypróbuje wersje orzechową.

  • darki85

    w sam raz do popołudniowej herbatki (:

  • zauberi

    bardzo ładne i na pewno pyszne

  • Gość: [ka.wo] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Piękne są te ciasteczka i muszą być przepyszne :)

  • elau66wr

    ulala ciacha akurat dla mnie Kasiu. Orzechy mam więc chyba tylko zakasać rękawki i marsz do kuchni.

  • judik1119

    Wyglądają na prawdę pięknie!:) Koniecznie muszę zapisać przepis:)

  • zaytoona

    Takie popękane ciasteczka zawsze wyglądają nieprawdopodobnie uroczo...
    Swoją drogą: w przepisie wykorzystuje się jedno, czy dwa jajka? Bo z tego co widzę na liście składników dwukrotnie powtórzyło się "1 jajko".

    Pozdrawiam! :)

  • cuda.wianki

    sliczne, takie metoda prob i bledow powstawanie jest najlepsze :-)

  • milk_chocolate84

    takie typowe zimowe ciasteczka :) Rewelacja :)

  • kuchennefascynacje

    Mniam coś pysznego :)

  • krokodyll8

    O,muszą być dobre! :-) A wyglądają pięknie i na zęwnatrz ( te pęknięcia) i w środku. Wewnątrz takie właśnie orzechowe.

  • Gość: [Kubełek Smakowy] *.tktelekom.pl

    Boskie, jak małe kamyczki przyprószone resztką śniegu.

    Orzechowe, ua!

  • kulinarnespotkania

    slicznie wygladaja te ciasteczka i tak kusza, ze musze kilka Ci porwac:)

  • chantel111

    lubię orzechowe ciastka :) Twoje wyglądają uroczo

  • Gość: [GOŚĆ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanko ile jajek trzeba dodać bo w przepisie jest wpisane jedno jako dwa razy.

  • kasiaaaa24

    1 jajko, już poprawiam :)

  • Gość: [EwaZosia] 83.2.24.*

    Fajny przepis:) Ile wychodzi ciasteczek z tego pzrepisu?

  • Gość: [Zuza] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    rewelacja :)

  • Gość: [Justin Dorothy] 155.158.52.*

    Przepiękne :) Orzechowe są najlepsze:)

  • kasiaaaa24

    Dokładnie nie pamiętam juz ile, ale ok 25 - 30 :)

  • abbra

    O ! Taka wersja na pewno by mi smakowała ! :)
    Miałaś fajny pomysł Kasiu :)

  • karmel-itka

    wariacje na temat popękanych ciasteczek xd
    ale pyszne!

  • amarantqa

    Kasiu, i to jest coś, czego i ja szukałam!
    piękne zdjęcia!

  • apsik1

    fajne takie ciasteczka, piekłam kiedyś szellkowe ciasteczka czekoladowe posypane pudrem, ale te też zrobię
    kuchennewzlotyicosjeszcze.blogspot.com

  • diab79

    Ilekroć widziałam gdzieś zdjęcia takich popękanych ciasteczek, zastanawiałam się, jak je zrobić. Dziękuję więc za recepturę. Teraz i ja je wypróbuję.

  • mopswkuchni

    Lubię te popękane ciasteczka. Można je zinterpretować teraz tak: pekąją lody, kruszy się kra...odchodzi zima, a nadchodzi wiosna :)

  • Gość: [Ola] *.adsl.inetia.pl

    Ciacha-pycha. I piękne zdjęcia!

  • emma001

    robiłam i stwierdzam ze sa boskie!
    krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html

  • lucynella

    wyglądają obłędnie :) i takie proste w wykonaniu !!trzeba zrobić!!

  • Gość: [piekarniczka] *.internetia.net.pl

    Witam mam pytanie ,czy zamiast orzechów mogę użyć mielonych migdałów?i jeszcze ile wychodzi tych ciasteczek z podanych składników?
    pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Można użyc migdałów, ale będą zupełnie inaczej smakowac :) Nie pamiętam juz ile ich wyszło, ale myślę że ok 30.

  • Gość: [drahma] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    W życiu nie pomyślałabym Kasiu, że w sumie zwyczajne ciastko może tak pięknie wyglądać a smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Robę je prawie co tydzień!

  • Gość: [aleeex] 87.246.233.*

    Mam pytanko: czy można pozostawić ciasto w lodówce na całą noc?

  • kasiaaaa24

    Można, tylko potem będzie wyjąc ciasto ok 20-30 min przed robieniem ciasteczek, żeby odrobinę zmiękło.

  • Gość: [Karolina] *.play-internet.pl

    Upiekłam i polecam. Bardzo smaczne, a wygląd bezbłędny.
    Dziękuję za przepis. :)

  • Gość: [EDAT] *.punkt.opole.pl

    ciacha przepyszne !!!!!właśnie wyciągnęłam z piekarnika i ... szkoda, że zrobiłam z jednej porcji....

  • Gość: [Piece of me] *.icpnet.pl

    Ostatnio je zrobiłam i wyszły przeeepysznee ! :) enjoyandcreate.blogspot.com/2013/03/popekane-ciasteczka-orzechowe.html

  • Gość: [t] *.dynamic.chello.pl

    ciastka pyyyszne! oprocz lezakowania w lodowce to caly czas robienia - blyskawica!mozna dac mniej cukru z racji obtaczania ich potem w pudrze. przepis super!

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Jak długo można je przechowywać ?

  • kasiaaaa24

    Kilka dni na pewno. Myślę, że do tygodnia.

  • Gość: [Ania] *.tsm.tarnobrzeg.pl

    A mnie, te ciasteczka nie wyszły. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Twarde i nie popękały. Szkoda czasu i produktów. :-(

  • Gość: [ciastka orzechowe] 89.174.101.*

    Ciastka wyglądają pysznie :)
    trzeba będzie przetestować przepis

  • Gość: [Aneta] 93.159.153.*

    Ciasteczka są super w smaku.
    Wczoraj je robiłam -polecam ten przepis.

  • Gość *.cable-modem.tkk.net.pl

    Szkoda ze nie ma przepisu na miarki!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci