Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Popękane ciasteczka orzechowe

 

Intensywnie orzechowe ciasteczka "chodziły" za mną od dłuższego czasu. Dotychczasowe eksperymenty jednak nie przynosiły oczekiwanych efektów... I tak metodą prób i błędów udało się :) Ciasteczka idealne. Mocno orzechowe, a jednocześnie nie zbite i nie twarde. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

 

Składniki:

 

* 270 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)

* 50 g mąki

* 65 g cukru pudru

* 1 jajko

* 1  łyżeczka miękkiego masła

* 1/2 łyżeczki proszku

* 1 łyżka soku z cytryny

 

Dodatkowo:

 

* cukier puder do obtoczenia

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy dopóki nie utworzy się jednolita kula. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni a z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (25g), obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 17-18 minut.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 07 marca 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/03/07 11:07:42
Znam takie czekoladowe i cynamonowe już też:) ...a orzechowe na pewno poznam:) pozdrawiam Cię ciepło:)
-
2011/03/07 11:21:13
Coś jest w takich popękanych ciasteczkach, mają taki rustykalny wygląd :) Piękne zdjęcia!
-
2011/03/07 11:22:59
Bardzo lubię takie ciasteczka. Ja niedawno również takowe zrobiłam, tyle że czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe Z przyjemnością wypróbuje wersje orzechową.
-
2011/03/07 11:33:23
w sam raz do popołudniowej herbatki (:
-
2011/03/07 12:06:00
bardzo ładne i na pewno pyszne
-
Gość: ka.wo, apn-77-114-84-105.dynamic.gprs.plus.pl
2011/03/07 12:18:42
Piękne są te ciasteczka i muszą być przepyszne :)
-
2011/03/07 12:39:25
ulala ciacha akurat dla mnie Kasiu. Orzechy mam więc chyba tylko zakasać rękawki i marsz do kuchni.
-
2011/03/07 13:01:54
Wyglądają na prawdę pięknie!:) Koniecznie muszę zapisać przepis:)
-
2011/03/07 13:43:14
Takie popękane ciasteczka zawsze wyglądają nieprawdopodobnie uroczo...
Swoją drogą: w przepisie wykorzystuje się jedno, czy dwa jajka? Bo z tego co widzę na liście składników dwukrotnie powtórzyło się "1 jajko".

Pozdrawiam! :)
-
2011/03/07 13:57:47
sliczne, takie metoda prob i bledow powstawanie jest najlepsze :-)
-
2011/03/07 15:15:13
takie typowe zimowe ciasteczka :) Rewelacja :)
-
2011/03/07 16:03:36
Mniam coś pysznego :)
-
2011/03/07 16:32:13
O,muszą być dobre! :-) A wyglądają pięknie i na zęwnatrz ( te pęknięcia) i w środku. Wewnątrz takie właśnie orzechowe.
-
2011/03/07 16:33:06
Boskie, jak małe kamyczki przyprószone resztką śniegu.

Orzechowe, ua!
-
2011/03/07 16:55:21
slicznie wygladaja te ciasteczka i tak kusza, ze musze kilka Ci porwac:)
-
2011/03/07 17:35:37
lubię orzechowe ciastka :) Twoje wyglądają uroczo
-
Gość: GOŚĆ, dan118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/07 17:44:28
Mam pytanko ile jajek trzeba dodać bo w przepisie jest wpisane jedno jako dwa razy.
-
2011/03/07 17:57:37
1 jajko, już poprawiam :)
-
Gość: EwaZosia, 83.2.24.*
2011/03/07 18:26:53
Fajny przepis:) Ile wychodzi ciasteczek z tego pzrepisu?
-
2011/03/07 18:31:14
rewelacja :)
-
2011/03/07 19:44:20
Przepiękne :) Orzechowe są najlepsze:)
-
2011/03/07 21:46:48
Dokładnie nie pamiętam juz ile, ale ok 25 - 30 :)
-
2011/03/08 06:40:55
O ! Taka wersja na pewno by mi smakowała ! :)
Miałaś fajny pomysł Kasiu :)
-
2011/03/08 08:11:31
wariacje na temat popękanych ciasteczek xd
ale pyszne!
-
2011/03/08 14:32:16
Kasiu, i to jest coś, czego i ja szukałam!
piękne zdjęcia!
-
2011/03/08 18:11:42
fajne takie ciasteczka, piekłam kiedyś szellkowe ciasteczka czekoladowe posypane pudrem, ale te też zrobię
kuchennewzlotyicosjeszcze.blogspot.com
-
2011/03/09 01:13:59
Ilekroć widziałam gdzieś zdjęcia takich popękanych ciasteczek, zastanawiałam się, jak je zrobić. Dziękuję więc za recepturę. Teraz i ja je wypróbuję.
-
2011/03/09 19:36:39
Lubię te popękane ciasteczka. Można je zinterpretować teraz tak: pekąją lody, kruszy się kra...odchodzi zima, a nadchodzi wiosna :)
-
2011/03/11 21:51:51
Ciacha-pycha. I piękne zdjęcia!
-
2011/03/15 21:39:20
robiłam i stwierdzam ze sa boskie!
krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html
-
2011/03/19 19:06:44
wyglądają obłędnie :) i takie proste w wykonaniu !!trzeba zrobić!!
-
Gość: piekarniczka, 90-156-1-23.internetia.net.pl
2011/03/31 17:45:36
Witam mam pytanie ,czy zamiast orzechów mogę użyć mielonych migdałów?i jeszcze ile wychodzi tych ciasteczek z podanych składników?
pozdrawiam:)
-
2011/03/31 19:55:37
Można użyc migdałów, ale będą zupełnie inaczej smakowac :) Nie pamiętam juz ile ich wyszło, ale myślę że ok 30.
-
Gość: drahma, arc252.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/08 18:49:39
W życiu nie pomyślałabym Kasiu, że w sumie zwyczajne ciastko może tak pięknie wyglądać a smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Robę je prawie co tydzień!
-
Gość: aleeex, 87.246.233.12*
2011/08/22 15:48:50
Mam pytanko: czy można pozostawić ciasto w lodówce na całą noc?
-
2011/08/22 15:56:02
Można, tylko potem będzie wyjąc ciasto ok 20-30 min przed robieniem ciasteczek, żeby odrobinę zmiękło.
-
Gość: Karolina, user-164-127-49-144.play-internet.pl
2012/02/14 14:47:52
Upiekłam i polecam. Bardzo smaczne, a wygląd bezbłędny.
Dziękuję za przepis. :)
-
Gość: EDAT, ip-217-197-76-98.punkt.opole.pl
2013/02/01 15:04:42
ciacha przepyszne !!!!!właśnie wyciągnęłam z piekarnika i ... szkoda, że zrobiłam z jednej porcji....
-
2013/03/05 19:19:16
Ostatnio je zrobiłam i wyszły przeeepysznee ! :) enjoyandcreate.blogspot.com/2013/03/popekane-ciasteczka-orzechowe.html
-
Gość: t, 89-67-246-152.dynamic.chello.pl
2013/11/30 23:14:23
ciastka pyyyszne! oprocz lezakowania w lodowce to caly czas robienia - blyskawica!mozna dac mniej cukru z racji obtaczania ich potem w pudrze. przepis super!
-
Gość: , dyq90.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/10 16:02:18
Jak długo można je przechowywać ?
-
2013/12/11 00:13:16
Kilka dni na pewno. Myślę, że do tygodnia.
-
Gość: Ania, 91-231-169-69.tsm.tarnobrzeg.pl
2014/01/21 18:43:57
A mnie, te ciasteczka nie wyszły. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Twarde i nie popękały. Szkoda czasu i produktów. :-(
-
2014/02/24 15:39:59
Ciastka wyglądają pysznie :)
trzeba będzie przetestować przepis