KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem

 

Drożdżowe bułeczki to nie tylko świetny pomysł na idealne śniadanie, ale i pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Dzisiejsze bułeczki z marcepanem i bakaliami są pyszne. Miękkie, wilgotne i słodziutkie. Ja osobiście uwielbiam drożdżowe wypieki ze słodkimi dodatkami, wiec i Wam gorąco je polecam.

 

Składniki na ciasto:

 

* 500 g mąki pszennej

* 50 g świeżych drożdży

* 50 g cukru pudru

* szczypta soli

* 250 ml letniego mleka

* 100 g stopionego masła

* 2 jajka

 

Nadzienie:

 

* 200 g marcepana

* 50 g rozpuszczonego masła

* 1 jajko

* 1 łyżka ciepłego mleka

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 70 g brązowego cukru

* 100 g rodzynek

* 100 g posiekanych migdałów

* 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania

 

Na wierzch:

 

* 100 g cukru pudru

* 3-4 łyżki soku z cytryny

* 40 g posiekanych pistacji

 

Z cukru, mleka, drożdży i połowy mąki przygotować zaczyn (mieszamy wszystkie składniki) i odstawić go w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy je do chwili utworzenia się elastycznego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Marcepan ucieramy na tarce i mieszamy z masłem, jajkiem, cukrem, mlekiem i cynamonem i rozsmarowujemy na cieście. Masę posypujemy migdałami i rodzynkami. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku a następnie kroimy w ok 2-3 cm plastry i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy zachować pewną odległość, ponieważ bułeczki wyrosną w trakcie pieczenia.

Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy ok 25 minut (powinny byc lekko zrumienione).

Upieczone bułeczki odstawiamy do przestygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na nich lukier powstały z wymieszania cukru z sokiem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

  

Źródło

poniedziałek, 14 marca 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/03/14 10:10:07
ja na dzisiejsze popołudnie do kawki poproszę (:
-
2011/03/14 10:29:12
pysznosci u Ciebie, zreszta jak zawsze:)
-
2011/03/14 10:59:27
Śliczne:) Też robiłam takie niedawno, pozdrawiam, Kasiu!
-
Gość: Magda, adp12.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/14 11:21:50
No, napatrzyłam się, teraz mogę zacząć dzień :)
-
2011/03/14 11:34:01
Ale ślicznie wyglądają!
Jeszcze nigdy nie piekłam nic z drożdży!
To chyba będzie mój pierwszy wypiek :)
Pozdrawiam..
-
2011/03/14 11:39:18
apetycznie apetyczne bułeczki
-
2011/03/14 11:54:34
Uwielbiam takie drożdżowe ślimaki....zawsze piekłam ich niebotyczną ilość:) Twoje są cudowne, a nadzienie warte spróbowania:)
-
Gość: Jola, user-46-113-59-135.play-internet.pl
2011/03/14 12:37:26
Mniam... Jak zawsze pięknie i na pewno smakowicie :)
-
2011/03/14 14:20:48
Aż ślinka leci, tak pysznie wyglądają!
-
2011/03/14 14:26:59
Bardzo fajne i wiosenne.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę, to pistacje świetnej jakości.
Niestety, ja mam z nimi problem, zawsze albo mocno solone albo takie malutkie jakieś i mało zielone.. pozdrawiam!
-
2011/03/14 14:41:50
Wyglądają cudownie. JA dziś będę piekła drożdżowe z cynamonem.
-
2011/03/14 14:46:31
Ale sliczne i na pewno pyszne ;)
-
2011/03/14 16:27:03
Przepiękne zdjęcia! A ślimaczki - brak słów:)Pychotka:)
-
2011/03/14 17:55:45
Doskonale je pamiętam od dziewczyn z zeszłego roku. Zachwycają mnie niezwykle.
-
2011/03/14 18:32:03
Prześliczne! przeurocze! pozdrawiam :)
-
2011/03/14 19:12:53
Jak z marcepanem, to biorę je w ciemno ! :))
Kasiu , Twoje bułeczki wyglądają bardzo wiosennie :)
-
2011/03/14 19:20:57
Piękne Ci wyszły Kasiu! Ja też je robiłam, były kiedyś propozycją do Weekendowej Cukierni, normalnie jeszcze pamiętam ten smak i zapach. Wszystkim bardzo smakowały:))

Sliczne są u Ciebie.!
Pozdrawiam Cię:)
-
2011/03/14 19:27:02
Och i ach! uwielbiam marcepan, uwielbiam pistacje, uwielbiam drożdżówki. Cudo!
-
2011/03/14 19:46:17
Aż ślinka cieknie..... hmmm z samego patrzenia już mi lepiej
-
2011/03/14 19:52:19
ale sliczne:) i jakie pyszniutkie, mniam:)
-
2011/03/14 20:00:16
niezwykle apetyczne!
-
2011/03/14 23:06:30
Mój marcepan nadal mrozi się, zapomniany. Może czas, by znów przejął stery i zagrał główne skrzypce w takich pysznych bułeczkach?
-
2011/03/15 19:16:53
Uwielbiam marcepan. Kocham. Ubóstwiam. Te ślimaczki muszą być cudowne.
-
2011/03/15 21:43:01
zbralabym takie ze sobą na drugie śniadanko:)

twoj przepis wmoim wykonaniu: krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html dziekuje, z pewnoscia powtórze je nie raz
-
2011/03/16 16:17:58
Lubię takie drożdżóweczki :)
-
2011/03/16 21:39:39
uwielbiamy marcepana! :)
-
2011/03/21 13:44:54
Były smaczne pamiętam :)

Uściski!
-
2011/03/22 16:31:40
Cudne Kasiu!!zdjecia jak zwykle urocze,nie wspomne juz o tych slimaczkach.Pozdrawiam -Ewam
-
2011/03/27 22:19:46
PYSZNE, :) połowę zjedliśmy na ciepło prosto z piekarnika - tak pięknie pachniały. trochę się ich bałam bo wcześniej nie odważyłam się robić ciasta drożdżowego ale było warto :). jutro na śniadanie w pracy będą idealne do herbatki........ mam nadzieję że urlopik jest wspaniały....... pozdrawiam, kasia
-
2011/03/28 22:36:23
Jakie one cudne!Smakują pewnie równie dobrze jak wyglądają!