Menu

Gotuję, bo lubię

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem

kasiaaaa24

 

Drożdżowe bułeczki to nie tylko świetny pomysł na idealne śniadanie, ale i pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Dzisiejsze bułeczki z marcepanem i bakaliami są pyszne. Miękkie, wilgotne i słodziutkie. Ja osobiście uwielbiam drożdżowe wypieki ze słodkimi dodatkami, wiec i Wam gorąco je polecam.

 

Składniki na ciasto:

 

* 500 g mąki pszennej

* 50 g świeżych drożdży

* 50 g cukru pudru

* szczypta soli

* 250 ml letniego mleka

* 100 g stopionego masła

* 2 jajka

 

Nadzienie:

 

* 200 g marcepana

* 50 g rozpuszczonego masła

* 1 jajko

* 1 łyżka ciepłego mleka

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 70 g brązowego cukru

* 100 g rodzynek

* 100 g posiekanych migdałów

* 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania

 

Na wierzch:

 

* 100 g cukru pudru

* 3-4 łyżki soku z cytryny

* 40 g posiekanych pistacji

 

Z cukru, mleka, drożdży i połowy mąki przygotować zaczyn (mieszamy wszystkie składniki) i odstawić go w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy je do chwili utworzenia się elastycznego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Marcepan ucieramy na tarce i mieszamy z masłem, jajkiem, cukrem, mlekiem i cynamonem i rozsmarowujemy na cieście. Masę posypujemy migdałami i rodzynkami. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku a następnie kroimy w ok 2-3 cm plastry i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy zachować pewną odległość, ponieważ bułeczki wyrosną w trakcie pieczenia.

Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy ok 25 minut (powinny byc lekko zrumienione).

Upieczone bułeczki odstawiamy do przestygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na nich lukier powstały z wymieszania cukru z sokiem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

  

Źródło

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • darki85

    ja na dzisiejsze popołudnie do kawki poproszę (:

  • iis111

    pysznosci u Ciebie, zreszta jak zawsze:)

  • zawsze.e.ewelajna

    Śliczne:) Też robiłam takie niedawno, pozdrawiam, Kasiu!

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No, napatrzyłam się, teraz mogę zacząć dzień :)

  • anus77

    Ale ślicznie wyglądają!
    Jeszcze nigdy nie piekłam nic z drożdży!
    To chyba będzie mój pierwszy wypiek :)
    Pozdrawiam..

  • basiap-p

    apetycznie apetyczne bułeczki

  • jolantaszyndlarewicz

    Uwielbiam takie drożdżowe ślimaki....zawsze piekłam ich niebotyczną ilość:) Twoje są cudowne, a nadzienie warte spróbowania:)

  • Gość: [Jola] *.play-internet.pl

    Mniam... Jak zawsze pięknie i na pewno smakowicie :)

  • mikimama

    Aż ślinka leci, tak pysznie wyglądają!

  • Gość: [atria] *.uoks.uj.edu.pl

    Bardzo fajne i wiosenne.
    Pierwsze na co zwróciłam uwagę, to pistacje świetnej jakości.
    Niestety, ja mam z nimi problem, zawsze albo mocno solone albo takie malutkie jakieś i mało zielone.. pozdrawiam!

  • aprespe

    Wyglądają cudownie. JA dziś będę piekła drożdżowe z cynamonem.

  • berrypunch

    Ale sliczne i na pewno pyszne ;)

  • judik1119

    Przepiękne zdjęcia! A ślimaczki - brak słów:)Pychotka:)

  • kabamaiga

    Doskonale je pamiętam od dziewczyn z zeszłego roku. Zachwycają mnie niezwykle.

  • dagmara_65

    Prześliczne! przeurocze! pozdrawiam :)

  • abbra

    Jak z marcepanem, to biorę je w ciemno ! :))
    Kasiu , Twoje bułeczki wyglądają bardzo wiosennie :)

  • majanaboxing

    Piękne Ci wyszły Kasiu! Ja też je robiłam, były kiedyś propozycją do Weekendowej Cukierni, normalnie jeszcze pamiętam ten smak i zapach. Wszystkim bardzo smakowały:))

    Sliczne są u Ciebie.!
    Pozdrawiam Cię:)

  • niepokornik

    Och i ach! uwielbiam marcepan, uwielbiam pistacje, uwielbiam drożdżówki. Cudo!

  • elau66wr

    Aż ślinka cieknie..... hmmm z samego patrzenia już mi lepiej

  • kulinarnespotkania

    ale sliczne:) i jakie pyszniutkie, mniam:)

  • daga_agma

    niezwykle apetyczne!

  • zaytoona

    Mój marcepan nadal mrozi się, zapomniany. Może czas, by znów przejął stery i zagrał główne skrzypce w takich pysznych bułeczkach?

  • diab79

    Uwielbiam marcepan. Kocham. Ubóstwiam. Te ślimaczki muszą być cudowne.

  • emma001

    zbralabym takie ze sobą na drugie śniadanko:)

    twoj przepis wmoim wykonaniu: krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html dziekuje, z pewnoscia powtórze je nie raz

  • mopswkuchni

    Lubię takie drożdżóweczki :)

  • wykrywaczsmaku

    uwielbiamy marcepana! :)

  • zawszepolka

    Były smaczne pamiętam :)

    Uściski!

  • ewa-jka

    Cudne Kasiu!!zdjecia jak zwykle urocze,nie wspomne juz o tych slimaczkach.Pozdrawiam -Ewam

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] *.wlantech.pl

    PYSZNE, :) połowę zjedliśmy na ciepło prosto z piekarnika - tak pięknie pachniały. trochę się ich bałam bo wcześniej nie odważyłam się robić ciasta drożdżowego ale było warto :). jutro na śniadanie w pracy będą idealne do herbatki........ mam nadzieję że urlopik jest wspaniały....... pozdrawiam, kasia

  • nathalia8

    Jakie one cudne!Smakują pewnie równie dobrze jak wyglądają!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci