Menu

Gotuję, bo lubię

Coffee cake

kasiaaaa24

 

Najlepsze ciasto kawowe jakie miałam okazję jeść. Nie tylko ma bardzo intensywny smak i zapach, ale też jest wilgotne i puszyste - czyli takie, jakie większość z nas lubi najbardziej :). A pyszna lukrowo kawowa polewa idealnie uzupełnia jego smak.

 

Składniki na keksówkę 22 cm:

 

* 1/4 szklanki mleka

* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Velvet)

* 1 szklanka mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli

* 120 g bardzo miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 2 duże jajka

 

Lukier:

 

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżeczki mleka

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (94)

Dodaj komentarz
  • panna_malwinna

    istny raj dla wielbicieli kawy i nie tylko;)

  • kasiaaaa24

    Masz rację Malwinko ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiek za każdym razem solennie sobie obiecuję, ze juz do Ciebie nie będę zagladać, bo moja dieta na tym bardzo cierpi:) ...no i za każdym razem zagladam i ślinię monitor:) piękne ciasto, kolejne:) pozdrawiam Kochana

  • kasiaaaa24

    Dzięki Joluś :) A tam dieta... Życie jest za krótkie na diety ;)

  • mikimama

    Dla mnie kawosza to prawdziwa uczta!

  • kulinarnespotkania

    kolejne fajne ciacho, kawowe... juz sobie wyobrazam, ze smakuje rewelacyjnie:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Wyglada pieknie, a najbardziej chyba podoba mi sie lukier :)

  • milk_chocolate84

    na bank zrobię :)) Kocham ciasta kawowe, a po ostatnich muffinach, nabrałam ochoty na takie wypieki. Może na weekend upiekę bo teraz to już tylko pączki i faworki mam w głowie ;)

  • judik1119

    Wygląda cudownie i bardzo zachęcająco!!:)

  • ugotujmy

    niewiele jadłam w swoim życiu czekoladowych ciast. i pewnie dlatego jestem nim bardzo zaciekawiona, bo kawę uwielbiam i pijam codziennie bez wyjątków.

  • zauberi

    bardzo apetycznie wygląda, szczególnie ta polewa :)

  • kasiaaaa24

    Dzięki Dziewczyny :) Pozdrawiam ciepło :)

  • elau66wr

    Robię! W wolnej chwili i to na bank ale... bez polewy

  • Gość: [bijana] 86.46.30.*

    jako zdeklarowany kawosz dolączam do sympatykow tego wypieku.Wyglada super!

  • kasiaaaa24

    Oj, ja bym z tej polewy nie rezygnowała :)

  • majanaboxing

    Jest obłędne! Robilam kiedyś podobne, nawet wrzuciłam do niego porzeczki czerwone hehe;D Pyszne było :)
    Takie ciasta bardzo lubię, bo są wilgotne i tak pieknie pachną.
    Ślicznie u Ciebie wygląda.
    Pozdrawiam:)

  • alebabka77

    Kawowe ciacho z kawową polewą to jest to !

  • wykrywaczsmaku

    jesteśmy kawoszami, więc chyba nic więcej nie musimy pisać ;-)

  • chantel111

    świetnie wygląda

  • kabamaiga

    Nie dość, że tylko kawy w środku, to jeszcze ten lukier. Niebo w gębie. Zjadłabym je sama, całą blaszkę. Przecież dzieciom nie dam, a mąż nie kawowy ;)

  • Gość: [Barbara] *.gorzow.mm.pl

    Uwielbiam kawę, a ciasta kawowe to moje ulubione. Od dawna chciałam upiec takie ciacho i o to świetny przepis :D Jutro je zrobię.

  • acirinka

    Kiedyś nie lubiłam kawy a teraz odkrywam do niej jakieś narastające uczucie:) Świetne ciacho!

  • majazteca

    To ciasto powalilo mnie na kolana :))) Kocham kawe i wszystko, co kawowe. Na pewno je upieke. Juz zapisalam przepis :))

  • ewa-jka

    Ojej ojej ojej...do tego goraca kawa z mlekiem i juz nic mi wiecej nie potrzeba...no moze jeszcze cieply koc...

  • fiolka-fiolunka

    Dla takiego kawoholika jak ja to idealne ciasto :)

  • myniolinka

    do tego biała kawa i byłabym w niebie...:)

  • zaytoona

    Ależ smakowicie wygląda...

  • emma001

    jako kawoszka nie moge przejść obok niego obojetnie. przepis zapisuje

  • piegusek1976

    świetny przepis na lukier :) piękne ciasto

  • Gość: [Kini] *.dynamic.chello.pl

    ciasto wygląda niezwykle kusząco, ale ta kawa stojąca obok... obłęd!

  • nemisiek

    Idealne dla każdego miłośnika kawy;) Super pomysł, tylko obawiam się, że nawet gdybym go zrobiła, nie udałoby mi się załapać choć na kawałek - za dużo chętnych;) Ostatnio oczarowałam domowników jedną z zapiekanek, którą wypatrzyłam na Twoim blogu;) Przepis podałam dalej:)

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] *.wlantech.pl

    Kasiu, nie mogłam się oprzeć - właśnie skończyło się piec i zaczynam je studzić delikatnie uchylając drzwiczki w piekarniku.......kuchnia pięknie pachnie kawą......... następnie planuję też upiec ciasteczka popękane.......

  • kasiaaaa24

    Kasiu to daj jeszcze znac, jak smakowało :)

  • elkaa13

    Weszłam na Twojego bloga, aby sprawdzić przepis na ciasto 3 bit, które mam zamiar upiec mężowi w piątek na urodziny (już raz je zrobiłam i mąż był zachwycony), przez przypadek natknęłam się na ciasto kawowe i bez namysłu pobiegłam do kuchni - ciasto właśnie się piecze, akurat będzie jak mąż wróci do domu - razem uczcimy Dzień Kobiet przy ciasteczku i kawusi.
    A przy okazje wszystkiego najlepszego kobietki!

  • kasiaaaa24

    Czekam na opinię :)

  • Gość: [Kaśka] *.gdynia.mm.pl

    Nie mogłam się oprzeć i id razu zrobiłam ciasto. Oczywiście było pyszne. Pomimo, że nie przepadam za lukrem, to muszę przyznać, że ten mi smakował i pasował idealnie.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • elkaa13

    Ciacho rewelacja - dałam 6 pełnych dużych łyżek kawy, bo przez pomyłkę przeczytałam, że na3eży dać 12 łyżek, a nie łyżeczek :) (tak to jest jak piecze się ciasto z trzy miesięcznym dzieciątkiem na rękach). Pomimo wszystko się udało i mężowi smakowało.

  • aaabija

    Przepyszna babka! Jestem kawoholiczką i wypiek mnie zachwycił. Oprócz przepysznego smaku babka jest mięciutka i na pewno jeszcze nieraz ją upiekę.

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] *.wlantech.pl

    Kasiu, ciasto wyszło super - warte grzechu :), przekazałam przepis koleżankom i też są zachwycone........ mniam.......pozdrawiam cię ciepło ....

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że Wam smakowało i życzę Wam miłej niedzieli :)

  • Gość: [trah] *.dynamic.chello.pl

    Polewa pycha, ciasto świetne, ale w duecie jednak zbyt słodkie. Następnym razem zredukuję ilość cukru lub zrezygnuję z polewy. Tak czy inaczej pięknie dziękuję za przepis :)

  • Gość: [Katia] *.net.azartsat.pl

    Kasiu, do lukru ma być łyżeczka kawy zaparzonej czy łyżeczka granulek?

  • Gość: [trah] *.dynamic.chello.pl

    i tak mi jeszcze przyszło do głowy - z kolejną porcją ciasta - że taką kawową polewę jadłam kiedyś na eklerkach - baaardzo polecam, z eklerkowym kremem i ciastem to mistrzostwo świata!

  • kasiaaaa24

    Kasiu w granulkach :)
    Trach fajny pomysł :)

  • Gość: [ewap] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    fantastyczne, mieciutkie, długo zachowuje wygląd, zapach i..świeżośc....lukier rewelacja... ciasto szybkie, latwe.... poprostu dla mnie..kawosza...bombowe....przepis już w szufladce czeka na kolejny raz... a bedzie niebawem....

  • Gość: [Kaśia] *.dynamic.chello.pl

    Zrobiłam w zdrowej wersji - cukier i cukier puder zastąpiłam słodzikiem do pieczenia (tym bez aspartamu!), a mąke wzięłam pszenną pełnoziarnistą typu graham. Kawowe mniam :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Ewelina] *.grudziadz.mm.pl

    Mniam :) Właśnie jemy to ciasto, jest pyszne :)

  • Gość: [Magda] *.centertel.pl

    Dopiero niedawno trafiłam na Twojego bloga i pierwszy wykorzystalam przepis na kawowy cake. I musze przyznać - jest pyszne :-) i w dodatku bardzo łatwe do zrobienia :-)) dzięki :-))

  • kasiaaaa24

    Ewelino cieszę się, że ciasto Wam smakuje :)
    Magdo witaj na blogu :) Mam nadzieję, że i inne moje propozycje przypadną Ci do gustu :)
    Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

  • flambir

    Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące kawą, niebo w gębie. A lukier... mhmm... i pomyśleć, że chciałam z niego zrezygnować, ponieważ nie lubimy lukru- ale ten był boski, następny razem nie pożałuję cukru pudru i będzie gęsty. Naprawdę pyszne ciasto, już polecam znajomym! ;)

  • kasiaaaa24

    Ja też uważam, że lukier odgrywa tu kluczową rolę i nie wyobrażam sobie tego ciasta bez niego :)
    Pozdrawiam :)

  • majanaboxing

    Kasiu, zrobiłam je. Jest doskonałe! Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ;)

  • kasiaaaa24

    Madziu cieszę się, że Ci smakowało :) Już pędzę podziwiac :)

  • Gość: [agilla] *.metrolink.pl

    Ciasto jest przepyszne, a lukier jest po prostu kropką na i!
    Zrobiłam dziś po raz pierwszy, ale już wiem, że będą powtórki. Dzięki za przepis :)

  • kasiaaaa24

    Agilla dziękuję za komentarz i cieszę się, że Ci smakowały :)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Kasiu! To ciasto chodzi za mną odkąd pojawiło się na blogu, mam w domu wszystkie składniki i jutro w końcu je zrobię.
    Tylko że zajrzałam do źródła i zobaczyłam, że zmniejszyłaś wszystkie składniki o połowę oprócz...kawy! Troszkę mnie to wystraszyło :) czy na pewno tak ma być i ciasto nie jest za mocno kawowe?

  • kasiaaaa24

    Kasiu zaufaj mi i trzymaj się mojego przepisu :)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    MNIAAAAAAAAM!!! Kasiu oczywiście trzymałam się Twojego przepisu i ciasto jest genialne :D na razie zjadłam kawałek bez lukru, bo nie mogłam się doczekać aż wystygnie :P także na pewno dopiszę jeszcze wrażenia po polukrowaniu :))

  • kasiaaaa24

    Kasiu jestem przekonana, że będzie Ci o niebo bardziej smakowac z lukrem, ponieważ uważam, że ten lukier właśnie jest w tym przepisie kluczowy :) Cieszę się, że nie zmniejszyłas ilości kawy. W 90% modyfikuję przepisy z których korzystam - ale moim skromnym zdaniem - wychodzi im to na lepsze ;) Czekam na następną opinię :)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Lukier nie tylko bardzo smaczny, ale też stanowi śliczną ozdobę dla ciasta :) łyżeczkę kawy najpierw rozpuściłam w 2 łyżeczkach gorącego mleka i wtedy dopiero połączyłam z cukrem pudrem dzięki czemu lukier ma piękny jednolity kolor :)
    Kasiu, jutro wieczór panieński narzeczonej mojego brata, więc znów upiekę jakieś ciasto z Twojego blogu...:) Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Kasia daj znac na co się zdecydowałas :)

  • Gość: [Olla] *.cdma.centertel.pl

    Pni Kasiu!
    Kolejne ciasto według przepisu z bloga i kolejny strzał w dziesiątkę!
    Chociaż nie piję kawy, to zajadam, aż mi się uszy trzęsą ;D

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakuje i pięknie dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Chcialam tylko napisac, ze jestem chyba nienormalna, u nas 34 stopnie, a ja pieke!;)

  • kasiaaaa24

    Haha mam nadzieję, że smak Ci wynagrodzi pocenie w kuchni ;)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    pycha, a polewa przymusowa!!!! Przypomina mi jakis smak z dziecinstwa, chociaz daje glowe, ze rodzice mnie kawa nie czestowali:) Oczywiscie nie obeszlo sie bez przygod. Zakodowalam sobie , ze robie babke, wiec atmosfera byla powazna( z racji tego, ze babki mi nie wychodza). Oczywiscie, po 45 min. wierzch byl pieknie surowy, cholerna babka!. Za chwile oswiecila mnie idea, ze to wcale nie jest ba....ka, a najzwyklejszy placek w keksowce;) Musi wyjsc! Potraktowalam go opiekaczem z gory! Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy po przekrojeniu w babce nie znalazlam zakalca!!!! Przekrojona na pol i polukrowana, powedrowala do lodowki...... a po godzinie, jeden moj sprawny ruch i staruszka wyladowala na podlodze..... pyszne bylo to nieszczescie...
    Nie naucze sie piec babek i juz! Postanowione.

  • kasiaaaa24

    Hahaha jak widac, nastawienie do pieczenia ma kluczowe znaczenie :) Jak też jak piekę "pod przymusem" to mi nigdy nie wyjdzie. Podobnie, czasem już przed pieczeniem przeczuwam, że nie wyjdzie - ito nie wychodzi :) Dobrze chociaż, że Ci smakowała :)

  • Gość: [primavera] *.rzeszow.vectranet.pl

    Pyyyyyycha. Tak szybko znikło. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

  • trzcinowisko

    Rewelacyjne...zrobiłam w formie z muffinek..Z LUKREM:) superowe...

  • kasiaaaa24

    To dobrze że z LUKREM, bo on tu jest NAJWAŻNIEJSZY :)))

  • Gość: [Justyna] *.siedlce.vectranet.pl

    Ciasto wyszło wspaniałe:)Już nosiłam się z zamiarem rezygnacji z lukru,ale po tak entuzjastycznych komentarzach nie mam wyjścia:)

  • Gość: [kocila] *.adsl.inetia.pl

    o kurna, nie przebije się przez te komentarze, ale melduję, że zrobiłam a na GP nawet wstawiłam zdjęcie. Dzięki za przepis :)

  • kasiaaaa24

    Ja też dziękuję i polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam

  • Gość: [juzinka] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto wyszło super, goście byli oczarowani. Niestety nie zdążyłam zrobić polewy ale i bez tego wygrało z innymi serwowanymi :) z polewą wystąpi zatem na Święta...... pozdrawiam i dziękuję :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że ciasto smakowało i mam nadzieję, że z polewą będzie jeszcze chętniej konsumowane :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [Racolet] *.nplay.net.pl

    Konia z rzędem temu, komu uda się zrobić lukier z podanych w przepisie proporcji.
    Mleka zamiast "2 łyżeczki" powinno być co najmniej "2 łyżki". A dodatkowo tak od siebie, proponuję sypnąć z pół łyżeczki kakao do lukru (tego ciemnego, broń Boże rozpuszczalnego w granulkach!).
    Ciasto mój małżonek bardzo chwalił, ja, niestety z powodu kataru i braku węchu nie ocenię :)

  • kasiaaaa24

    Mnóstwo osób zrobiło lukier z takich proporcji więc chyba jednak się da :)

    Tak czy siak, miło mi, że mężowi smakowało.

  • Gość: [monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wlasnie jem to ciasto, jest niezle, mimo ze masło mi sie zwazylo i to jeszcze przed dodaniem kawy. Tyllko ten lukier cos mi skrzypki w zebach, moze poprostu za slabo cukier zmielilam. Ale ciasto ogolnie bardzo dobre:)pozdrawiam

  • Gość: [Ola] *.interpc.pl

    pyszne i wspaniałe,uielbiam je chociaż polewa nie wychodzi mi tak idealna,ale i tak piekę je często bo zawsze wychodzi :)

  • Gość: [Dorota] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto przepyszne. Dodałam troszeczkę mniej cukru i zrezygnowałam z polewy. Wyszło wilgotne i bardzo delikatne.

  • Gość: [Gosia] 95.108.69.*

    Ciasto pyszne. Polewa nam nie smakowała. Ciacho jednak jest tak dobre, że robie nadal. Polewam czekoladą z odrobiną kawy. :) dziękuję za przepis

  • zauberi

    Zrobiłam :) pychota, Michał wniebowzięty ;) od razu trzeba było zrobić podwójną porcję. Pozdrawiam ;)

  • Gość: [trisch] *.dip0.t-ipconnect.de

    Kasiula, czy mozna dodac napar z kawy, np. esspresso?

  • kasiaaaa24

    Aby była taka moc jak z tej ilości kawy, musiałabyś dodać z 4-5 kaw, a to rozrzedzi ciasto. Poza tym, ja zalecam delikatną kawę w proszku, aby ciasto nie było za gorzkie. Ja bym nie robiła takiej zamiany.

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Nigdy nie myślałam, że lukier można "udoskonalić" kawą ;)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Zrobiłam, bardzo dobra babka :)) Jedna z lepszych :) Proste, szybkie wykonanie, a efekt znakomity. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Jola K.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto po 45 minutach jeszcze było surowe - więc dobiłam do ponad godziny. Dodatkowo mój wypiek popękał jak rasowa babka ... ojoj chyba coś poszło nie tak ...
    Ale do ciasta dodałam kawę Douwe Egberts o smaku orzechowym ... zapach obłędny :)

  • Gość: [pippa] *.dynamic.chello.pl

    nie został nawet okruszek... palce lizać

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    osobiścieie mi nie smakowłao, za dużo kawy wg mnie

  • Gość: [ anik] *.uoks.uj.edu.pl

    Czy keksówka, której używałaś (22 cm) miała standardową szerokość 10 cm? Mam właśnie taką o wymiarach 20x10 cm i zastanawiam się, czy powinnam jakoś modyfikować ilość składników :)

  • kasiaaaa24

    Ta keksówka miała chyba 11 cm, ale spokojnie możesz wykorzystać taką, jaką masz :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci