Menu

Gotuję, bo lubię

Babka miętowa

kasiaaaa24

 

Kiedy w piękny, słoneczny weekend nie macie ochoty tracić czasu na stanie w kuchni, a z przyjemnością zaserwowalibyście sobie coś do kawy, ta babka powinna spełnić Wasze oczekiwania. Przygotowuje się ja bardzo szybko, a dodatek sporej ilości świeżej mięty sprawia, że jest taka... świeża, słoneczna, wiosenna. Tak, bardzo wiosenna :)

 

Składniki na małą keksówkę:

 

* 170 g mąki

* 100 g cukru

* 2 jajka

* 1/2 szklanki oliwy z oliwek

* 1/4 szklanki mleka

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* skórka otarta z połowy cytryny

* 40 listków mięty

 

Miętę bardzo drobno siekamy i mieszamy z mąką, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem do chwili utworzenia się puszystej masy a następnie dodajemy mleko i oliwę. Chwilkę mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę suchych składników. Miksujemy około minuty na średnich obrotach.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę natłuszczamy odrobiną oliwy i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Ja chyba piekłam troszkę dłużej, ale zawsze piekąc babki sugeruję się suchością patyczka a nie czasem. Jeśli uznacie, że wierzch babki zbytnio się przypieka, przykryjcie go papierem lub folią aluminiową.

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

Przepis autorski 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • tilianara

    Miętowa babka i gorąca czekolada do tego - jestem w raju :)

  • izaa_a

    śliczna...;):)

  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super pomysł z dodatkiem mięty. Akurat mam doniczkę na parapecie :)

  • Gość: [Jola] *.play-internet.pl

    Wiosna w pełnej krasie :) Jak zawsze pięknie...

  • cucinadellafelicita

    Bardzo wiosenny i orzeźwiający wypiek, super!

  • gosiab_3

    wow!!! cudnie wyglada i na pewno pyszna jest!!!
    Pozdrawiam Kasiu i milego weekendu zycze :)

  • Gość: [Kubełek Smakowy] *.tktelekom.pl

    Przecudowna, świeża, letnia.

    Mmm. Zachciało mi się lata, ogórka, basenu i mrożonej kawy. I miętowej babki jedzonej na dmuchanym fotelu.

  • betsypetsy

    Piękny blog, cudne zdjecia, fajnie, ze tu trafiłam a to za sprawą babki kawowej w GP:)
    Pozdrawiam
    Beata

    www.betsypetsy.blogspot.com

  • basiap-p

    ale smaczny pomysl!

  • judik1119

    Wygląda przepysznie!! Cudowne zdjęcia!!:)
    Miłego weekendu życzę:)
    Judyta

  • andzia-35

    Kasiu, jakie zdjęcia super! I babka apetyczna:)

  • majanaboxing

    Wygląda fantastycznie! :))

  • justinek222

    Fantastyczne ciasto, zrobię z pewnością, ale dopiero jak mi zioła w ogródku urosną ;) Myślę, że można by też dodać melise-mam jej akurat pod dostatkiem, a też ma śliczny aromat :)

  • darki85

    faktycznie wiosenna, pewnie kiedyś wypróbuje (:

  • karmel-itka

    miętowa? hmm... rewelacja!
    i świetny pomysł z dodatkiem listków zamiast esencji.
    przez to ma intrygujący przekrój.

  • cashmere85

    Świetny pomysł na orzeźwiającą babkę. Bardzo mi się przypadł do gustu fakt, że użyłaś świeżych listków mięty a nie olejku miętowego. Pozdrawiam serdecznie :)

  • zemfiroczka

    O! miętę lubię :) Dzisiaj zjadłam krem groszkowo-miętowy na obiad.

    Fajna babka z tego ciasta ;) Dorzuciłabym tam jeszcze kawałki czekolady.


    pozdr!

  • Gość: [Martaaa] 194.80.135.*

    mmm... połączenie wydaje się ciekawe! orzeźwiająca i na pewno pyszna:)

    http://aninterestingdistraction.blogspot.com/

  • zaytoona

    Musi cudownie odświeżać...

  • kulinarnespotkania

    fajny pomysl z tym dodatkiem miety:) babeczka pierwsza klasa, pycha:)

  • Gość: [Joanna] 89.214.69.*

    Upiekłam tą babke na degustacje potraw wielkanocnych w Portugalii :) i była przepyszna! lekka, świeża... niesamowita. Polałam ją białą i deserową czekoladą więc pachniała nieziemsko! Teraz dla teściów będę piec :) Dziękuję!!!! Pozdrawiam

  • dzolina-wisienka

    pysznosci sprobowalam!!!

  • justinek222

    Upiekłam, pyszna! A jaki ma piękny kolorek :) Efekty u mnie na blogu, zapraszam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci