Menu

Gotuję, bo lubię

Sródziemnomorskie ciasto czekoladowe z oliwą i cytryną

kasiaaaa24

 

Pomyślałam, że na weekend zaproponuję Wam coś czekoladowego :) Pyszne, wilgotne i pomimo iż tak wygląda - wcale nie ciężkie ciasto. Moim zdaniem można nie tylko wyczuć w nim smak cytryn, ale też posmak oliwy. Ponieważ wiem, że część z Was nie lubi tego smaku, można zastąpić ją olejem. Dla mnie jest to zamiana, która zmienia smak ciasta, ale ja za prawdziwą, aromatyczną oliwą wręcz przepadam :)

 

 Składniki:

 

* 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki kakao

* 1/3 łyżeczki sody

* 1/4 łyżeczki cynamonu

* 1/4 łyżeczki soli

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (z 2 małych cytryn)

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki oliwy z oliwek

 

Polewa:

 

* 120 g gorzkiej czekolady

* 4 łyżki śmietanki 36%

* 80 g czekolady startej grubych oczkach

 

Wszystkie suche składniki (włącznie z zestem) łączymy w misce. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy oliwę i miksujemy około minuty. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno oliwnej i miksujemy do chwili utworzenia się jednolitej masy.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy (24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy w sumie około godziny, z czego na ostatnie 20 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią. Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia na około godzinę. Na przestudzone ciasto nakładamy polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej śmietankę. Podgrzewamy i mieszamy do chwili aż polewa będzie gładka i jednolita. Po nałożeniu polewy wstawiamy ciasto na ok 10 minut do lodówki a następnie posypujemy je utartą czekoladą.

Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje i straci lekkość.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • milk_chocolate84

    ah te Twoje fotki... ;) Chce się od razu biec do kuchni i piec :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Piękne ...i choć za oliwą nie przepadam to upiekę:) ...bo chyba oliwa z pestek winogron też może być:) pozdrawiam Kochana:)

  • zauberi

    wygląda na megaczekoladowe!!!

  • flusso

    Jak pięknie z tymi kwiatuszkami, tak wiosennie :)

  • kabamaiga

    O dopiero odpoczęłam po ostatnim czekoweekendzie, a tu znowu cudo propozycja. No i jak tu utrzymać figurę do lata?

  • zaytoona

    Ciekawa sprawa, to ciasto. A prezentuje się doskonale. Czekolada, oliwa... Musi być bardzo, bardzo aromatyczne!

  • basiap-p

    to brzmi interesująco, a i wygląda apetycznie

  • cucinadellafelicita

    Bardzo lubię smak oliwy, więc pewnie posmakowałoby mi to ciasto :)

  • Gość: [szana] *.dynamic.chello.pl

    piękne to ciasto, ale jakbym zjadła taka duza porcje to bym chyba zmarła :)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    ----
    www.gastronomygo.blogspot.com

  • izaa_a

    woow ale kuszące...;):) a ja tak dawno nie piekłam nic słodkiego chyba w weekend cos wymyśle...;) pozdrawiam

  • amarantqa

    Kasiu, ciacho prezentuje się okazale. I z pewnością gdy będę je robić - sięgnę po oliwę. Zdecydowanie jest wśród moich smaków :)

  • kulinarnespotkania

    czekoladowe to zawsze... juz siegam po kawalek takiego pysznego ciasteczka:)

  • mikimama

    Tego jeszcze nie było. Czekolada i cytryny... aż jestem ciekawa!

  • zawszepolka

    Obłędny kolor!!!!!
    Kasiu piękne! :)

  • Gość: [Kubełek Smakowy] *.tktelekom.pl

    Cudownie ciemne. Wchodzę w to!

  • Gość: [Holga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Miałam ostatnio w panach coś czekoladowego i wilgotnego, więc to pewnie trafi w moje kubiki smakowe ;). Poza tym, ja też uwielbiam oliwę i nie mam zamiaru zastępować jej olejem.
    miłego weekendu !

  • karmel-itka

    ależ ono brzmi! jak się cudnie zapowiada!
    och, wspaniałe ciacho.

  • Gość: [EwcikM] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wczoraj upiekłam, wyszło cudowne! Co prawda polewa w trakcie podgrzewania zaczęła się robić niebezpiecznie gęsta, a startej czekolady wyszło nieco za dużo, to ogółem jest pyszne! Cudownie czekoladowe i wilgotne! Gorąco polecam.
    ps. co mogło być przyczyną gęstnienia masy po dodaniu śmietanki i wymieszaniu?

  • kasiaaaa24

    Najwidoczniej za długo podgrzewałas :) Na przyszłośc, gdyby się tak zdarzyło, dodaj jeszcze łyżkę zimnej śmietanki :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci