Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak miodowo musztardowy w piwie

 

Nie lubię piwa. Drażni mnie jego zapach, nie toleruje smaku. Ale muszę przyznać, że świetnie pasuje do mięsa - i tym mięsem nie koniecznie musi byc golonka :)

Podczas pieczenia piwo traci zapach, ale nadaje mięsu bardzo ciekawy posmak. Absolutnie nie jest to smak piwa i jeśli ktoś nie wie, że mięso było w nim pieczone, to nie powinien się zorientować.

Kurczak który proponuję Wam dziś wyszedł zdecydowanie lepszy niż spodziewałam się na początku. Lekko słodki, dość pikantny, mocno zaromatyzowany tymiankiem i estragonem. Mięso okazało się być bardzo delikatne i można powiedzieć, że rozpływało się w ustach. Bardzo trafiona kombinacja, którą polecam zwłaszcza zimową porą :)

 

Składniki:

 

* 2 duże udka z kurczaka (razem ok 900 - 1000 g)

* 2 duże cebule

* 1/3 szklanki piwa

* 1 pełna łyżka musztardy rosyjskiej

* 1 pełna łyżka miodu

* 1/4 łyżeczki tymianku

* 1/4 łyżeczki estragonu

* sól

* pieprz

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 1 łyżka masła

 

Z nóg ściągamy skórę i przekrawamy je na pół. Posypujemy je solą, pieprzem i obsmażamy na złoto na oliwie. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem.

Musztardę mieszamy z miodem i rozsmarowujemy na mięsie a następnie mięso posypujemy tymiankiem i estragonem. Cebule kroimy w piórka i układamy dookoła mięsa. Na środku umieszczamy masło. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę a następnie ok 20 minut bez przykrycia aby mięso się zrumieniło.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Przepis autorski

 

środa, 16 lutego 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/02/16 09:18:35
I znów mam ochotę na kurczaka!
-
2011/02/16 09:18:50
Kasiu, obie nie cierpimy piwa - do popijania, ale w kuchni czasem jest niezbędne. Kurczak mniam, mniam. Wygląda "magnacko" pięknie. I na pewno wykonam, bo warto. pozdr
-
2011/02/16 09:25:49
Ja tez się już dawno przekonałam że piwo świetnie się spisuje w daniach. Apetycznie wygląda ten kurczaczek:)
-
2011/02/16 09:32:16
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuje. Pozdrawiam :)
-
2011/02/16 09:34:10
Ja lubię piwo (chyba ze wszystkich alkoholi najbardziej) i tym bardziej zachęca mnie ten przepis ;)
-
2011/02/16 10:50:57
Śliczne te kurczaczki. Idealnie zrumienione, super.
-
2011/02/16 11:16:33
drugie zdjęcie powala na kolana :)) To moje smaki więc mam na niego mocną ochotę ;)
-
2011/02/16 11:17:51
skórka musi być genialna w smaku! i do tego pewnie jest chrupiąca!
super jest to zdjęcie ze skrzyżowanymi nóżkami, boskie :)
-
2011/02/16 11:28:01
Dziękuję Kochane :)
-
2011/02/16 12:19:59
koniecznie musze isc cos zjesc:)
-
Gość: Igula, ip-93.159.41.18.static.crowley.pl
2011/02/16 12:36:19
Wygląda genialnie. Też nie lubię piwa ale spróbuję.
-
Gość: ka.wo, 77-255-250-201.adsl.inetia.pl
2011/02/16 15:01:29
Wygląda świetnie, muszę spróbować :) też piwa takiego samego nie lubię, ale do gotowania i owszem :)
-
2011/02/16 20:28:16
ten kurczak wyglada znakomicie, az mi slinka pociekla na takie rumiane udeczka:)
a u mnie tez miesko z posmakiem musztardy:)
-
2011/02/16 21:59:34
kurczaczka to ja uwielbiam w każdej postaci... myślę że ta wersja też by mi odpowiadała :)
-
2011/02/17 08:25:52
Bardzo smakowity przepis, myślisz, że piersi z kurczaka też wyszłyby takie soczyste - oczywiście przy skróconym czasie pieczenia?
-
2011/02/17 08:29:41
W związku z tym że kurczak jest jedynym mięsem jakie jadam, uwielbiam różne jego wariacje:) Ten wygląda bardzo zachęcająco więc pozwolę sobie zapisać przepis:)
P.S też nie lubię smaku piwa ale w daniach często jest niezastąpione:)
Pozdrawiam Gorąco
-
2011/02/17 09:05:07
Tili myślę że tak, aczkolwiej ja do pieczenia wolę nóżki :) I pieczenie nie skracaj za bardzo, ponieważ mięso powinno samo się rozpadac :)
-
2011/02/17 11:41:11
Piękne, minimalistyczne zdjęcia! Dziękujemy za dodanie ich do Wykrywacza, bardzo się nam podobają :) A Twoją tartę podlinkowaliśmy jako propozycję na wekend na naszym profilu na facebooku www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123. Pozdrawiamy!
-
2011/02/17 11:42:21
Dziękuję :)
-
2011/02/17 14:09:33
Kasiu, zawsze z rezerwą podchodzę do zdjęć mięsnych potraw, ale Twoje mnie zachwyciły. Piękne!
A sam kurczak też pewnie pyszny - właśnie wizualizuję sobie jego smak ;)
-
2011/02/17 19:04:47
Ja kiedys też nie lubiłam piwa, ale od niedawna uwielbiam: D
Robiła dzisiaj coq au vin - pycha!!!
-
2011/02/17 19:50:54
Amarantqo dziękuję :)
Andziu cieszę się, że się smakował :)
Pozdrawiam Kochane :)
-
2011/02/17 21:26:30
To jest mój ulubiony "outfit" dla kurczaka. Raj na ziemi, niebo w gębie i inne takie :)
-
2011/02/18 09:47:25
Wspaniałe danie. I te nóżki skrzyżowane u góry, wyglądają jak wyzwanie, jakby wołały, żeby je zjeść:)
-
Gość: radzie, 2.fdk.abpl.pl
2011/02/20 16:35:02
Kasiu, właśnie kurczak "siedzi" w piekarniku:) Pozdrawiamy
-
2011/02/20 17:14:17
Aga daj znac jak wyszło :) A jak bys miała jakies pytania to dzwon :)
-
Gość: radzie, 213.25.153.7*
2011/02/21 16:40:04
Wyszło super. Kurczak niesamowicie miękki i soczysty. A cebulka i sosik, który powstaje podczas pieczenia ma fajny posmak słodkawy przez miodek. Danie na pewno będzie u nas często gościć. Tym bardziej, że ja laik, nie mialam problemu z przygotowaniem:)
-
2011/02/22 09:21:23
Ależ on musi być aromatyczny i soczysty........Super!
-
Gość: Henrietta, 89-79-140-164.dynamic.chello.pl
2011/02/28 22:33:06
Pyszne i pięknie pachnące jedzonko. Soczyste i aromatyczne mięsko a cebulka wręcz rewelacyjna. Jak zawsze Pani przepisy są niezawodne a zdjęcia przepiękne. Pozdrawiam
-
2011/03/01 06:59:47
Dziękuję :)
-
2011/08/18 11:23:33
this looks very delcious and promising. Looking forward to have it on my kitchen table.
-
2011/08/18 11:26:23
Thank you very much :)
-
Gość: kaffi, 77-254-125-161.adsl.inetia.pl
2011/10/05 13:39:34
Wczoraj zrobiłam i wyszedł naprawde super. Nawet moja 2 letnia córka się zajadała:)
Ale albo jestem ślepa, albo nie napisałaś kiedy wlać piwo. Wlałam na początku i wyszło naprawde smacznie
dzięki:)
-
Gość: , dux108.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/17 08:30:20
Kurczak jest rewelacyjny. To nieprawdopodobne jak mięso jest miękkie i soczyste :))
Goście sięgali po drugi kawałek.

Nie dodałam estragonu (nie potrafię go kupić) czy przez to kurczak jest bardzo ale to bardzo uboższy na smaku?
Tak czy siak jest niebiański!!!!

Iw Ko
-
Gość: aga, 095160232170.zabrze.vectranet.pl
2013/01/10 20:02:01
Kasiu, danie przepyszne! gości u mnie dość często :) w najbliższym czasie chcę je przygotować dla gości, ale z użyciem piersi pokrojonych na mniejsze kawałki - jaki zalecasz wówczas czas pieczenia?
-
2013/01/11 10:47:18
Myślę, ze godzina wystarczy w zupełności. 40 min pod przykryciem i 20 bez :)
-
Gość: , 111-100.echostar.pl
2013/09/27 19:45:23
Jutro robię ;) Mam jeszcze pytanko - dlaczego trzeba zdjąć tę skórę. Nie można jej zostawić?
-
2013/09/27 21:03:10
Oczywiście, że można :)
Ja robiłam bez skóry, stąd taki przepis. Ale jeśli ktoś lubi, to nie trzeba zdejmować :)
-
Gość: tikitaka, jzo66.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/08 12:26:55
No i zioła się spaliły....
-
Gość: hola, c129-99.icpnet.pl
2014/02/08 10:14:01
drażni cię zapach każdego piwa? nawet ciemnego portera czy mlecznego stouta? :)
dziwnie też brzmi to określenie, to tak, jakby powiedzieć, że drażni cię zapach lodów, bez względu na smak i składniki. :)
a przepis ciekawy, nie omieszkam wypróbować.
-
Gość: agata, 5e0792d2.bb.sky.com
2014/04/20 22:07:59
Pyszny, absolutnie PRZEpyszny!