Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto czekoladowo orzechowe z gotowanymi pomarańczami

kasiaaaa24

 

W poprzednim wpisie obiecałam Wam idealne ciasto Walentynkowe. Spodziewaliście się czerwieni i serduszek? :) Jeśli tak, to będę musiała Was przekonać, że to właśnie to ciasto warte jest upieczenia dla najbliższej Waszemu sercu osoby...

Po pierwsze jest niesamowicie aromatyczne. Dodanie pomarańczy w całości sprawia, że ich smak i zapach jest dominujący.

Po drugie jest znacznie wilgotniejsze niż brownie, a przy tym o wiele lżejsze.

A po trzecie...? Jestem przekonana, że nie tylko nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć, ale i sprawi, że Wasza Walentynka poczuje się w tym dniu bardzo wyjątkowo .... :)

 

 

Składniki:

 

* 1 duża lub 2 małe pomarańcze ( w sumie ok 380-400 g)

* 6 jajek

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki sody

* 200 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)

* 250 g cukru

* 50 g kakao

 

Polewa:

 

* 120 g mlecznej czekolady

* 5 - 6 łyżek śmietanki 36%

 

Generalnie ciasto jest bardzo proste i robi się je ekspresowo. Ponieważ do przepisu potrzebujemy ugotowane pomarańcze, proponuję tę czynność wykonac wcześniej. Wówczas przygotowanie ciasta zajmie Wam nie więcej niż 10 minut.

Pomarańcze należy gotować przez 2 godziny (ze skórką). Co jakiś czas należy dolac wody i obrócić je, aby pomarańcze były jak najbardziej zanurzone. Proponuję też użyc mocno dojrzałych pomarańczy, a najlepiej jednej dużej. Ugotowane pomarańcze wstawiamy na noc do lodówki, aby całkowicie wystygły.

Na drugi dzień pomarańcze kroimy w ósemki i razem ze skórkami wrzucamy do blendera i miskujemy na jednolitą pulpę. Jajka ubijamy z cukrem ok minuty, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy drugą minutę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą tortownicy (22cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę. Na ostatnie 15 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczeni lub folią aluminiową aby się nie spiekło z wierzchu. Ciasto jest upieczone gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi z niego suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obkrajamy od tortownicy i pozostawiamy ok 2 godziny aby przestygło.

Kiedy ciasto jest już trochę przestudzone przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę umieszczamy w misce w kąpieli wodnej i topimy, a następnie dodajemy śmietankę i mieszamy az utworzy się jednolita masa. Polewę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy kakao.

Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (69)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Faktycznie idealne ciasto. Zastanawiają mnie tylko te pomarańcze (czy nie są gorzkie?). Pozdrawiam

  • kasandraa6

    pysznie wygląda, aż ślinka leci...

  • Gość: [szana] *.dynamic.chello.pl

    wyglada przecudnie, gratuluje!

    ---
    www.gastronomygo.blogspot.com

  • bea.w.kuchni

    Piekne ciasto!

    Kasiu, moze dopisze, ze pomarancze powinny byc porzadnie wyszorowane przed gotowaniem, to na skorce bowiem maja najwiecej pestycydow; no a najlepiej jesli sa ekologiczne rzecz jasna ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [Buena] *.polcard.com.pl

    .. i bez mąki?

  • anus77

    Pachnie pomarańczą...myślę że Moje Serce będzie usatysfakcjonowane.
    Dzięki za inspirację, pozdrawiam :)

  • eve3.0

    Kasiu, ciasto wygląda obłędnie! u ukochanej osoby musi wywoływać uśmiech ala banan na twarzy, przynajmniej na twarzy mojego Połówka by wywołało :D

  • mikimama

    Nie dość, ż piękne, to jeszcze tak kuszące! Kasiu, wybranek Twojego serca nie oprze się takiemu ciastu i takiej kusicielce :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

    Buena - a bez mąki :)
    Gosiu też się bałam, czy nie będzie goryczy, ale po to gotujesz tak długo pomarańcze :) Jak się mimo to boisz, to wykrój białą skórkę przed mieleniem :)

  • cucinadellafelicita

    Wygląda fantastycznie!

  • myniolinka

    rewelacyjne! nie tylko na walentynki :)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Pieknie wyglada. Uwielbiam polaczenie czekolady z pomarancza. A ta polewa - cudna! Wyjadlabym pewnie polowe lyzka, zanim trafilaby na ciasto ;)

  • Gość: [karmel-itka] *.internetdsl.tpnet.pl

    ja już od patrzenia powstrzymać się nie mogę
    Chryste (wiem, wiem, nie powinnam), to ciasto to po prostu obłęd!

  • kasiaaaa24

    Dzięki Kochane :)

  • flusso

    Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą, a tu jeszcze te orzechy i zdjęcia od których nie można oderwać oczu! Rewelacja!

  • Gość: [wykrywaczsmaku] *.xdsl.centertel.pl

    to ostatnie zdjęcie jest naprawdę piękne! Zapraszamy również na nasz profil na facebooku, gdzie linkujemy najładniejsze zdjęcia i najciekawsze przepisy! www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123

  • nobleva

    Cudowne wprost!

  • justmydelicious

    z kakao na wierzchu wygląda świetnie!

  • kabamaiga

    Kasiu nie masz litości nic a nic. Mam ograniczać słodycze a tu co?

  • ewa-jka


    Kaska!!!wrr...jakie cuda tu serwujesz!!a zdjecia sa wprost urocze :)

  • Gość: [Agnieszka T.] 213.146.59.*

    Auć! Piękne, aż boli. Mnie tym bardziej, że obiecałam sama sobie nie łamać diety... Ech jeszcze kilka dobrych kilogramów zrzucę i to będzie pierwsze ciasto jakie upiekę :) Pozdrawiam :)

  • anytsujx

    Kasiu ciasto wygląda cudnie ... wszystkie Twoje ciasta są wyjątkowe !:)

  • zaytoona

    Wilgotniejsze niż brownie, cudownie aromatyczne? Takiej pyszności nie można nie wypróbować...

  • emma001

    urzekł mnie ten wierzch ;)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Kasiu, posłałam maila.
    Majana

  • kasiaaaa24

    Madziu wyszedł do Ciebie meil w tej chwili

  • acirinka

    Mniam. Lubię takie.

  • monica-wino-i-oliwki

    Prezentuje się niezwykle kusząco, takie ciemne i dostojne :)

  • kulinarnespotkania

    czekolada i pomarancze... to zawsze sie pysznie kojarzy:) Twoje ciasto wyglada wspaniale, a smakuje na pewno rewelacyjnie:)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Jak dla mnie, rewelacja! Nie potrafię się oprzeć czekoladzie ze skórką pomarańczową, więc muszę wypróbować ten przepis :) Mogę dodać surowe pomarańcze czy koniecznie muszą być ugotowane?

  • kasiaaaa24

    Aborygenko absolutnie muszą byc gotowane i to dwie godziny. Po pierwsze świeżego pomarańcza nie zmielisz w blenderze, bo jest za twardy. Po drugie jak byś mi nie wierzyła ;) to spróbuj surowej skórki - jest gorzaka i zepsujesz sobie ciasto. Po trzecie jak już tu w komentarzach zostało stwierdzone przez Beatkę w skórce są pestycydy i inne świństwa - niech zostaną w wodzie :) A po czwarte taka ugotowana pomarańcz jest o wiele intensywniejsza w smaku i zapachu. Wszystko przemawia za tym, żeby gotowac i to nie mniej niż 2 godziny :) Wrzuc ją do dużego gara, zalej dużą ilością wody i niech się gotuje :) Postaraj się tylko wybrac mocno dojrzały i najlepiej jeden duży owoc.

  • Gość: [Aborygenka] 87.204.45.*

    OK!! Masz dar przekonywania. Chyba się skusze i upiekę na niedzielę. Moje wrodzone, ułatwianie sobie życia, tym razem poległo ;)

  • kasiaaaa24

    Ha ha w tym przypadku ułatwianie sobie życia skończyło by się wielkim niewypałem ;) Upiecz je bo jestem bardzo ciekawa Twojej opinii :)

  • Gość: [Igula] *.icpnet.pl

    Kasiu - jak myślisz można upiec bez orzechów - albo je czymś zastapić?
    Ciasto "brzmi" smakowicie i nabrałam ochoty by je upiec ale niestety nie przepadamy za orzechami.

  • kasiaaaa24

    Igulo mogłabys dac migdały, ale pewnie za nimi też nie przepadasz. Pozostaje jedynie dodac mąkę, ale z pewnością musi byc jej mniej niż orzechów. Powiedzmy połowę. Obawiam się tylko, że ciasto nie będzie już miało takiej fajnej konsystencji :)

  • Gość: [Igula] *.icpnet.pl

    O dziękuję :) Migdały mogą być. Dziś upiekę Twój sernik cytrynowy a następne będzie to ciasto.

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Zrobiłam dziś to ciasto i wyszło całkiem nieźle. Zmodyfikowałam jednak trochę przepis zamiast orzechów dodałam 50g mielonych migdałów, zmieliłam niezbyt grubo, 50g mąki, 100g otrębów pszennych. Muszę jednak powiedzieć, że nie za bardzo wyrosło ale to chyba dlatego, iż użyłam większej tortownicy o średnicy 25 cm. A i zamiast polewy czekoladowej posmarowałam wierzch nutella i posypałam kakao. Pycha

  • kasiaaaa24

    Miło mi że smakowało, ale obawiam sie, że mąka i otręby zmieniły konsystencję ciasta i nie było takie lekkie jak w oryginale :)

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] 213.108.152.*

    Kasiu, dziękuję za Twoją wizytę u mnie na blogu, miło że zajrzałaś do mnie :).
    Ciasto z pomarańczy gotowanej to mistrzostwo świata!!!! moje obecnie jest w piekarniku ale w ciągu dnia miałam okazję spróbować, gdyż koleżanka z pracy której poleciłam twojego bloga zrobiła w weekend to ciasto i przyniosła mi kawałek na spróbowanie. Ciasto jest poprostu boskie, będzie to w najbliższym czasie moje ulubione ciasto. Jest takie wilgotne i syte........pychota!!!!!!!!!!

    Będę zaglądać do ciebie, ciekawa jestem co przygotujesz w nowej patelni ;)

  • kasiaaaa24

    Kasiu cieszę się, że ciasto Ci smakuje i że polecasz mojego bloga :) A z patelni będzie cos orientalnego... :)

  • Gość: [kocila] *.adsl.inetia.pl

    Upiekłam. Facet zachwycony. :)

  • Gość: [Ryszarda] *.aster.pl

    Upieklam przed chwila. Lekkie, pachnace, pyszne. Pomarancze ugotowalam tuz przed przygotowaniem ciasta - dzien wczesniej nie ma potrzeby tego robic - wystarczy chwile schlodzic przed zmiksowaniem. Zjedlismy cieple z lodami. Pycha. Dzieki za przepis.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość *.msi.pl

    Ciasto jest bardzo pyszne, właśnie na święta moja córka robiła, ale nie dodawała kakao, była tylko polewa na wierzch z czekolady.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)

  • asiek_ba

    Kasiu, dziękuję Ci za kolejną udaną inspirację!! Ciasto wyszło fenomenalne a Robert Sowa był zachwycony!! DZIĘKUJĘ!!
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek

  • Gość *.escom.net.pl

    Ciasto jest wspaniałe, bardzo smaczne i proste w wykonaniu. A ten zapach...

  • margoja

    Zrobilam na urodziny mojego męza:) Stwierdził ze ciasto-cud! Zrobilam z mielonymi migdałami, jest niesamowite, takie wilgotne w srodku i bardzo ładnie urosło...tylko polewa mi nie zestęzala tak ładnie jak Tobie...ale to chyba smaku nie zmienilo:)
    dzieki za pomysl!

  • Gość: [Secret] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witaj Kasiu,

    uwielbiam Twoje przepisy! :) Sa proste w wykonaniu, nie wymagaja skadników o super trudnych nazwach;) ale za to niesamowicie SMACZNE, nieziemsko EFEKTOWNE i niezwykle ORYGINALNE!! I są, zawsze sa na kazdą mozliwa okazje!! DZIEKUJĘ DZIEKJUĘ DZIEKUJE i jeszcze mojej znajomej z pracy, która na moje szczescie podala mi linka do ciasteczek cynamonowo-czekoladowych, które do tej pory ze smakiem cyklicznie robie :) Dokładnie według przepisu ! :) i dzieki temu mam efekt taki jak na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam przedswiątecznie! Secret

  • kasiaaaa24

    Secret
    Pięknie dziękuję Ci za taki cudny komentarz. Takie słowa mobilizują mnie do dalszych działań i niezmiernie cieszą :)
    Mam nadzieję, że wypróbujesz jeszcze nie jeden przepis i każdy z nich, przypadnie Ci do gustu.
    Pozdrawiam ciepło i życzę spokojnych, rodzinnych i smakowitych świąt :)

  • Gość: [Secret] *.ghnet.pl

    Tak jasne, że już wypróbowałam! :) Na Święta placek z pomarańczami święcił triumfy, ale ciasto kokosowo-jabłkowe nie było daleko w tyle :) :)
    Od czasu ciasteczek przybyło Ci zapewne czytelniczek, bo jak tylko kupuje składniki na cos nowego to Panie w sklepie zawsze biora ode mnie namiary, no i wszystkie znajome również :) własnie zamierzam upiec coś Twojego dla moich przyjaciólek, na babskie ploty, bo juz mam dosć chemicznych ciastek z cukierni ;)
    Tylko nie moge sie zdecydowac co.. wszystko mnie kusi ;) :)
    osiołkowi w żłobie dano... hihihi :)
    Pozdrawiam już wiosennie! i zyczę duuuuzo wiosennego wesołego słoneczka! :)

  • domaskowa

    Pyszne, a z powodu brau mąki można je jeść bez wyrzutow sumienia.. no prawie :)
    Polecam, ciacho poezja!

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Kasiu czy to ciasto jest jak brownie czyli takie zakalcowate jakby nie dopieczone

  • kasiaaaa24

    Nie, nie jest zakalcowate. Jest raczej puszyste :)

  • Gość: [klementynka] *.telico.pl

    Kasiu, skro to Twój przepis, to ja pod moim postem zmieniam na linka do Ciebie, bo nie chce broń Boże mieć nic wspólnego z kradzieżą przepisu. A przepis podobny widziałam chyba u Domi w kuchni i rok temu piekłam z niego babkę, a teraz go zmodyfikowałam i dlatego napisałam, że autorski, bo indentycznego nie spotkałam. Podaję link do Ciebie i mam nadzieję, że będzie ok.

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    czy orzech ymogą być mieszane laskowe z włoskimi

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    pomocy jestem w trakcie robienia tego ciacha.Czy nie będzie przeszkadzało jak zmielę różne orzechy ?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście można połączyć orzechy.

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Zrobiłam :) pycha ciacho takie wilgotne i delikatne.Przekonałam się do brownie.Ja jestem zachwycona :)

  • zwierzontkowskaja

    Ciasto obłędne! Idealnie pasuje do kawy! Mój mąż zachwycony, zajada się nim i wieczorem i z rana :)

  • kaaatarzynaa

    Mam pytanko.Czy można to ciasto przekroić i przełozyć kremem np. waniliowym?

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że względu na strukturę ciasta będzie to niemożliwe.

  • Gość: [CAROLANS] *.internetia.net.pl

    Przepyszne ciasto, absolutnie fenomenalny smak, delikatnie i lekkie a przy tym sycące... Nie da się opisac tej konsystencji i smaku, trzeba spróbowac :) Ja się zakochałam :)
    A myślałam, że mało co mnie już zaskoczy... ;-)
    pozdrawiam :]

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [katia] *.ipcom.comunitel.net

    Wlasnie ugotowalam pomarancz. Jutro pieke. Pytanie mam takie: czy orzechy moga starte na tarce na drobnych oczkach? A moze lepiej zmixowac?200gram to tak ze dwie szklanki? Jesli nie mam az tyle to moge dodac maki? Jesli tak to ile? Mysle ze orzechow bedzie szklanka moz poltora...
    dam znac jak wyszlo. Muffinki ze skorka pomaranczowa byly super.
    pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Ja mieliłam orzechy w malakserze, ale jeśli nie masz, możesz zetrzeć na tarce.
    200 g to około 2 szklanki.
    Nie zastępowałam nigdy orzechów mąką, więc nie bardzo wiem jaką ilość miałabyś dodać. Chyba trzeba zwracać uwagę na konsystencję ciasta, aby nie było za rzadkie ani za gęste.

    Niestety z mąką nie będzie takie same jak z samymi orzechami.

  • Gość: [Katia] *.ipcom.comunitel.net

    Dziekuję za odowiedź. Dokupiłam orzechów więc będzie dokładnie jak w przepisie.
    Dam znać jak wyszło po degustacji:)
    To już kolejne Twoje-moje ciasto. Jestem fanką bloga. Przyznam się, że zaglądam tu codziennie...nawet po kilka razy. Od samego patrzenia na Twoje zdjęcia czuje się lepiej heheh Do tej pory wyszły mi wszystkie ciasta, placki, muffinki które robiłam korzystając z twoich przepisów. Oczywiście były pyszne! Również bardzo często piekę za co rodzina i znajomi mnie uwielbiają bo wiadomo-nie ma jak domowe a jeszcze jak takie pycha to już w ogóle:) a ze sprawdzonymi przepisami nic tylko piec! :)
    Ostatnio zrobiiłam drożdzowe z gruszkami i cynamonową kruszonką. Do świąt nie doczekało więc trzeba było piec muffinki ze skórką pomarańczową.
    Zawsze jak patrzę na Twoje zdjęcia to podziwiam te wszystkie akcesoria i gadżety którymi dysponujesz...talerzyki, łyżeczki, kubki, patery....chciałam zapytać skąd Ty to wszystko bierzesz i co istatniejsze gdzie to wszystko trzymasz?:D ja też mam sporo takich rzeczy w mojej średniej kuchni i powiem Ci, że z miejscem słabo:) nie wiem jaką musiałabym mieć kuchnię żeby to wszystko pomiescić:)
    Polecam bloga znajomym i okazuje się, że koleżanki które twierdziły, że nie potrafią piec serwują pyszne domowe wypieki hahahah
    Życzę wielu nowych inspiracji i pięknych zdjęć!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Bardzo Ci dziękuję za tą wiadomość - sprawiła mi wiele radości :)

    Jak chodzi o akcesoria do zdjęć, to wyszukuję i kupuję gdzie się da. Od małych sklepików po znane sieciówki. To już chyba takie uzależnienie trącające o zbieractwo ;)

    Z przetrzymywaniem nie jest łatwo i oczywiście w kuchni się nie mieszczą. Zajmują też 2 ogromne komody w salonie. Po ostatnim remoncie kuchni podciągnęłam szafki kuchenne do samego sufitu (a mam bardzo wysokie mieszkanie) ale i tak nie rozwiązało to problemu. Pozostaje tylko dokupywanie nowych mebli :)

  • Gość: [Katia] *.ipcom.comunitel.net

    Upiekłam, zjadłam i powiem tak : to jedno z lepszych ciast jednogarnkowych jakie kiedykolwiek jadłam! Pomarańcze, orzechy i czekolada to jest to!
    Super przepis. Mój mąż będzie zachwycony bo on uwielbia takie "proste" ciasta.
    Jedyny minus jest taki, że trochę mały ten placuszek i szybko znika:D
    Z całą pewnością będę go częsciej piekła.
    Fajnym patentem jest posypanie kakao po czekoladzie. Nigdy tego nie robiłam a tutaj pasuje idealnie.
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci