Gotuję, bo lubię

Wpisy

  • poniedziałek, 11 grudnia 2017
    • Rolada ze schabu z karmelizowanymi jabłkami

       

      Dziś pomysł na świąteczną roladę schabową z dodatkiem karmelizowanych jabłek oraz pysznym, (widocznym w tle zdjęcia) sosem pieczeniowym z aromatem pomarańczy, jabłek i goździków :)

      Ta dość oryginalna propozycja świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Możecie podać ją w towarzystwie pieczonych ziemniaków, z dodatkiem dżemu z żurawiny lub brusznicy. 

      Pamiętajcie tylko by do przygotowania jej wybrać grubszy schab, ponieważ zbyt cienki może sprawiać problemy przy zwijaniu.

       

      Składniki:

       

      * 1,5 kg schabu

      * 3 twarde jabłka (użyłam Ligoli)

      * 1/4 szklanki cukru trzcinowego

      * 80 g masła

      * 2 szczypty cynamonu

      * 1/2 szklanki soku pomarańczowego 

      * 1/4 szklanki wody

      * 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła

       

      Sos:

       

      * wywar z pieczenia mięsa

      * 150 ml soku przecierowego z jabłek

      * 2 goździki

      * 1 łyżka mąki 

      * sól i pieprz do smaku

       

      Mięso rozcinamy na cienki płat i dodatkowo lekko go rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 

      Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na dużej patelni topimy masło, a następnie wsypujemy cukier i dodajemy oprószone cynamonem jabłka. Mieszamy i zostawiamy na około 3-4 minuty. W tym czasie jabłka powinny się lekko zarumienić. Mieszamy i pozostawiamy na kolejne 3-4 minuty. Zarumienione jabłka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia (o tej porze roku najlepiej wystawić je na balkon).

      Schłodzone jabłka przekładamy na mięso i zwijamy w roladę, a następnie w kilku miejscach mięso ciasno związujemy. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. (Najlepiej zrobić to na patelni, na której wcześniej karmelizowały się jabłka.)

      Obsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy wodę oraz sok i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny. 

      Po wyjęciu z piekarnika odlewamy pozostały w naczyniu sos, dodajemy do niego goździki, sok jabłkowy i zagotowujemy. W 50 ml wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy ją do gotującego się sosu. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajemy więcej mąki. Jeśli zbyt gęsty, rozrzedzamy wodą. 

      Gęstość sosu zależy od tego, jaka ilość płynu pozostanie Wam po pieczeniu. Ponieważ ja przed rozcinaniem moczyłam mięso w zimnej wodzie przez około pół godziny, u mnie wywaru było więcej. 

      Po zagotowaniu wyjmujemy z sosu goździki oraz doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 

      Smacznego :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada ze schabu z karmelizowanymi jabłkami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kasiaaaa24
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 grudnia 2017 11:03
  • czwartek, 07 grudnia 2017
    • Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym i świąteczny KONKURS

       Na zdjęciu: porcelana Dotty oraz sztućce Cave marki Ambition

       

      Święta coraz bliżej i z pewnością wielu z Was zaczyna powoli komponować listę świątecznych dań. 

      Jeśli jednak wciąż nie macie pomysłu na świąteczny obiad, to być może moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu.

      Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym z dodatkiem żurawiny i moreli podane w towarzystwie ziemniaczanych talarków oraz dżemu z borówki brusznicy. Brzmi wykwintnie? I tak też smakuje!

      Sos piernikowy fantastycznie komponuje się z delikatnym mięsem i smażonymi ziemniakami, a dodatek słodkiej brusznicy zamyka całość tworząc niepowtarzalną kompozycję. A co więcej, przygotowanie tego dania zajmie Wam mniej więcej 2 kwadranse. Bo czas spędzony w Święta z rodziną jest bezcenny.

      Danie to powstało przy udziale najpiękniejszego garnka i patelni jakie kiedykolwiek miałam w swojej kuchni. Pochodzą one z nowej serii Nature marki Ambition i jak sama nazwa wskazuje inspirowane są naturą.  

      Zarówno w środku, jak i na zewnątrz, pokryte są powłoką o wyglądzie imitującym kamień, a rączki oraz uchwyty pokrywek przypominają drewno. Zewnętrzna powłowka odporna jest na wysokie temperatury a wewnętrzna, nieprzywierająca, sprawia że do smażenia wystarczy minimalna ilość tłuszczu. 

      Gotowe danie zostało podane na eleganckiej porcelanie Dotty, która może stać się ozdobą również Waszego stołu. Ale o tym trochę niżej, w informacji o konkursie. A teraz pora na przepis :)

       

      Składniki na 4 porcje:

       

      * 600-700 g polędwiczki wieprzowej

      * 4 duże ziemniaki

      * olej (2 łyżki do polędwiczek i około 1 litra do ziemniaków)

      * sól

      * pieprz 

       

      Sos:

       

      * 80 g pierniczków lukrowanych

      * 60 g suszonej żurawiny

      * 50 g suszonych moreli

      * 1 mała cebula

      * 2 płaskie łyżki masła

      * 150 ml śmietanki 30%

      * ok. 350 ml wody

      * po 2 szczypty: przyprawy do piernika, cynamonu oraz imbiru

      * sól do smaku

       

      Dodatkowo:

       

      * dżem z borówki brusznicy

       

      W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. 

      Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle. Kiedy zmięknie dodajemy do niej żurawinę, oraz posiekane na mniejsze kawałki morele. Całość, dość często mieszając, smażymy jeszcze kilka minut. Następnie do garnka dodajemy pokruszone pierniki oraz przyprawy (bez soli). Wlewamy wodę, śmietankę i energicznie mieszamy. Sos blendujemy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy więcej wody. Na koniec doprawiamy go do smaku solą. 

      W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojone w plastry o grubości ok. 4-5 mm ziemniaki. Smażymy do zrumienienia, a następnie wykładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

      Polędwiczki kroimy na niezbyt grube plasterki i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. 

      Na talerzu umieszczamy porcję sosu i układamy na nim mięso. Podajemy z usmażonymi ziemniakami i porcją dżemu z brusznicy.

       

       Na zdjęciu: garnek oraz patelnia z serii Nature marki Ambition

       

      A teraz pora na zapowiedziany wcześniej konkurs :) 

      W komentarzu pod tym wpisem napiszcie, jakie jest Wasze popisowe danie, którym w tym roku uraczycie swoich świątecznych gości.

      Osoba, przy stole której jury zasiadłoby najchętniej otrzyma zestaw przepięknej porcelany Dotty, by jeszcze w te Święta móc podać na niej swoje zwycięskie danie. 

      Natomiast na dwie wyróżnione osoby czekają nagrody niespodzianki :)

      Konkurs potrwa przez 7 kolejnych dni (tj. do godziny 23.59 13 grudnia). Wyniki zostaną ogłoszone dwa dni później ( 15 grudnia) na końcu tego wpisu.

      A dla wszystkich Czytelników bloga marka Ambition przygotowała na hasło AMBITNE-GOTOWANIE 10% rabatu na swoje produkty. Link do sklepu - TUTAJ 

      Uwaga:

      Komentarze oczekują na akceptację i są publikowane ręcznie, więc nie martwcie się, jeśli nie będą od razu widoczne. 

      Osoby biorące udział w konkursie jako "gość" (bez logowania) proszę o wpisanie imienia lub pseudonimu. 

      Powodzenia! :) 

      Na zdjęciu: porcelana Dotty oraz sztućce Cave marki Ambition

       

      WYNIKI KONKURSU:

      Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. 

      W gusta jury najbardziej wpisała się propozycja Pani Ani:

      " Na Wigilię zawsze chodzę do siostry za to w pierwszy dzień Świąt cała rodzina spotyka się u nas na obiedzie. Zawsze staram się ich zaskoczyć czymś nowym i już znacznie wcześniej układam menu, i testuję przepisy na moich domownikach aby potem nie było żadnej wpadki. na tegoroczny obiad podam delikatną zupę krem z kalafiora i śmietanki z waniliowo-kawową nutą, polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi śliwkami w sosie pieprzowym z duszoną w winie czerwoną kapustą i pyzami ziemniaczanymi oraz tort orzechowy z kremem truflowym na deser. "

      Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy (kasiaguzik1982 [małpa] interia.pl)

      W przypadku niezgłoszenia się zwycięzcy do dnia 18.12, 19.12 zostanie wyłoniony nowy zwycięzca. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (102) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym i świąteczny KONKURS”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kasiaaaa24
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 grudnia 2017 00:02
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Rolada piernikowa

       

      Dziś propozycja dla tych, którzy lubią w ciastach dodatek korzennych przypraw, ale nie koniecznie gustują w tradycyjnych piernikach. 

      Rolada z aromatycznego biszkoptu z masą śmietanową i przełamującym słodycz kremu kwaskowym dżemem porzeczkowym, zwieńczona cienką warstwą polewy z białej czekolady i odświętnie ustrojona bitą śmietaną, żurawiną oraz pierniczkami nie tylko pięknie się prezentuje, ale też stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnych, bożonarodzeniowych wypieków. 

      Ale wiecie co? Myślę, że wcale nie musicie czekać z przygotowaniem jej aż do Świąt :) Zbliżający się weekend to świetna okazja by przekonać się, że jest to godna świątecznego stołu propozycja :)

       

      Ciasto:

       

      * 3 duże jajka

      * 70 g cukru

      * 65 g mąki

      * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      * 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

      * 1/2 łyżeczki cynamonu

       

      Masa:

       

      * 175 g mascarpone

      * 175 ml kremówki

      * 2 łyżki cukru pudru

       

      Dodatkowo:

       

      * 3-4 łyżki gęstego dżemu z czarnej porzeczki 

       

      Polewa:

       

      * 100 g białej czekolady

      * 4 łyżki kremówki

       

      Dekoracja:

       

      * 75 g mascarpone 

      * 100 ml kremówki

      * 1 łyżka cukru pudru

      * pierniczki/żurawina/zielone elementy dekoracyjne

       

      Spód blachy o wymiarach 40x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie natłuszczamy ani papieru, ani boków blachy. (Ewentualnie, aby papier nie ślizgał się podczas rozprowadzania ciasta, co znacznie utrudnia tę czynność, delikatnie natłuszczam blachę zanim położę na niej papier.)

      Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy do chwili powstania gęstej, błyszczącej masy (przez około 8 minut). Do białek dodajemy po jednym żółtku, a następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz cynamonem i od tej chwili miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż 10 sekund).

      Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (opcja góra + dół). Pieczemy 10-11 minut (wbity w środek patyczek powinien wychodzić suchy, a wierzch biszkoptu powinien być tylko lekko zarumieniony).

      W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy czystą ściereczkę, układamy ją krótszym bokiem do siebie i oprószamy, przy pomocy sitka o drobnych oczkach, cukrem pudrem.

      Po wyjęciu biszkopt od razu odkrawamy od boków formy i gorący przekładamy na ściereczkę - papierem do góry. Papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Zwijanie zaczynamy od krótszego boku. Tym sposobem rolada będzie krótsza, ale grubsza.

      Zwiniętą roladę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Wystudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem. Dżemu nie powinno być zbyt dużo, by nie było problemów z nałożeniem kremu.

      Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder łączymy w misce i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, który rozprowadzamy delikatnie na cieście. Pomagając sobie ściereczką roladę ponownie zwijamy i owiniętą ściereczką wstawiamy na całą noc do lodówki. 

      Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do chwili powstania gładkiej, jednolitej polewy, którą pokrywamy schłodzoną roladę. 

      Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder przeznaczone do dekoracji łączymy w misce i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu, który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierch rolady. W śmietanie umieszczamy dodatkowe dekoracje. 

      Smacznego :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada piernikowa”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kasiaaaa24
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 00:02
  • wtorek, 05 grudnia 2017
    • Świąteczny drink żurawinowo pomarańczowy w bombce (18+)

       

      Wczoraj proponowałam Wam mikołajowe babeczki, które możecie przygotować dla swoich pociech. Dziś natomiast propozycja dla tych, którzy osiemnaste urodziny mają już za sobą :)

      Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, lub zadbać o każdy szczegół świątecznego przyjęcia, to co powiecie na podanie napojów (czy jak w tym przypadku świątecznego drinka) w... bombkach :) 

      Mnie udało się kupić kilka dni temu w jednym z hipermarketów (za około 2 złote za sztukę) takie oto gładkie, niezdobione bombki, które idealnie nadają się do serwowania świątecznych trunków. Koszt niewielki, a radości całe mnóstwo :)

      Zanim jednak sam przepis, to jeszcze kilka słów o wyborze syropu. Zwróćcie uwagę, by miał w swoim składzie co najmniej 50% soku. Przejrzałam składy wielu syropów i często jego zawartość nie przekracza 1 lub 2%. Oczywiście mam tu na myśli syrop słodzony (powszechnie kupowany jako dodatek do wody lub herbaty), a nie sok 100%, ponieważ zależy nam na tym, by był to słodki sok, który osłodzi drinka. 

       

      Składniki na 1 drinka:

       

      * 100 ml wódki

      * 50 ml likieru pomarańczowego (użyłam Cointreau)

      * 75 ml syropu żurawinowego 

      * kilka łyżek kruszonego lodu

       

      Przy pomocy strzykawki do bombki wlewamy wódkę wymieszaną z likierem i sokiem. 

      Spory kieliszek wypełniamy lodem. Do dekoracji można użyć świeżej żurawiny. 

      Podajemy od razu, po napełnieniu kieliszków lodem. 

      Na zdrowie! :)

       

      Inspiracja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Świąteczny drink żurawinowo pomarańczowy w bombce (18+)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kasiaaaa24
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 grudnia 2017 00:02
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
    • Babeczki Mikołaje

       

      Z okazji zbliżających się Mikołajek, mam dla Was słodką propozycję :) 

      Piernikowo pomarańczowe babeczki biszkoptowe w słodkich, mikołajowych czapeczkach. 

      I uwierzcie mi, że wcale nie trzeba być dzieckiem, by z przyjemnością sięgnąć po jedną :)

       

      Składniki na 12 babeczek

      Ciasto:

       

      * 4 jajka

      * 4 łyżki cukru

      * 4 łyżki mąki pszennej tortowej (z lekkim czubkiem)

      * 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      * 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

      * skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy

       

      Krem biały:

       

      * 125 g mascarpone

      * 125 ml kremówki

      * 1 łyżka cukru pudru

       

      Krem czerwony:

       

      * 375 g mascarpone

      * 250 ml kremówki

      * 2 pełne łyżki cukru pudru

      * 3 spore krople czerwonego barwnika w żelu

       

      Dodatkowo:

       

      * 12 pralinek Rafaello

      * opcjonalnie - czerwony brokat spożywczy

       

      Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy przez około 7-8 minut. Po tym czasie, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku oraz skórkę z pomarańczy. 

      Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie, do chwili połączenia się składników. 

      Papilotki umieszczamy w formie na muffinki i napełniamy ciastem (u mnie sięgało do około 0,5 cm poniżej krawędzi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15-18 minut. 

      Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Składniki białego kremu łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uwaga - zbyt długo ubijany zwarzy się i rozwarstwi), którym przy pomocy szprycy tworzymy białą obwódkę dookoła babeczki. 

      W podobny sposób jak biały, przygotowujemy czerwony krem (barwnik dodając pod koniec miksowania) i wyciskamy z niego "czapeczki" na każdej z babeczek. Wierzch dekorujemy pralinką. 

      Przed podaniem możecie też oprószyć je jadalnym brokatem. 

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki Mikołaje”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kasiaaaa24
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 grudnia 2017 07:13

Archiwum

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

o autorze o blogu współpraca napisz do mnie Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Smaczneblogi.pl
zBLOGowani.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.