Menu

Gotuję, bo lubię

Uštipci - Serbskie Pączki

kasiaaaa24

 

Dziś kolejne pączki "na jeden kęs". 

Uštipci to pączkowe kuleczki popularne w Serbii, Chorwacji, Macedonii oraz Bośni i Hercegowinie. W krajach tych je się je na co dzień tak samo, jak w Polsce każdego dnia je się pączki, ale pomyślałam, że karnawał to najodpowiedniejszy dzień by Was z nimi zaznajomić. Można je podawać z kajmakiem, miodem, serem lub konfiturą. Są zbyt małe by je nadziewać, dlatego proponuję umieścić Waszą ulubioną konfiturę w miseczce i maczać w niej pączka bezpośrednio przed spożyciem.

Jak to bywa z pączkami najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu. Ale z podanych proporcji wyjdzie Wam porcja odpowiednia na jeden dzień dla kilku osób :) A nawet jestem przekonana, że gdyby do miski pączków zasiadły tylko dwie osoby, to znikną one w jeden dzień :) To już druga propozycja na ekspresowe i bardzo proste pączki :) 

 

Składniki:

 

* 280 g mąki

* 4 jajka

* 1/2 szklanki kefiru

* 1 łyżka wódki

* 1 łyżeczka sody

* 1 szczypta soli

* cukier puder do oprószenia

* tłuszcz do smażenia (3 kostki smalcu)

 

Jajka ubijamy z wódką około minuty a następnie dodajemy kefir. Całość chwilę mieszamy, a następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto mieszamy mikserem do chwili aż będzie jednolite. Powinno byc dosc gęste i ciągnąc się na łyżce.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycownicy (bez końcówki, wyciskamy otworem na który zakłada się końcówki do nadawania kształtów). Z ciasta wyciskamy kuleczki mniejsze niż orzech włoski (ja odcinałam je od szprycownicy palcem i tak jest chyba najwygodniej). O ile pączki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, tak smażymy je na średnim ogniu, aby nie spiekły się zbytnio z wierzchu a w środku nie pozostały surowe. Podczas pieczenia pączki powinny się same odwracać, ale można im pomóc łyżką.

Kiedy pączki będą rumiane wykładamy je na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i smażymy kolejną partię. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, a przed konsumpcją pączki zamaczamy w ulubionej konfiturze - u mnie była to konfitura malinowa.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

  

Źródło

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Kasiu, istne szaleństwo pączkowe u Ciebie:) W końcu jak karnawał to karnawał:)
    Pozdrawiam:)

  • Gość: [myszki in cucina] *.ip164.fastwebnet.it

    Paczki wygladaja rewelacyjnie chociaz ich rozmiar jest troche niebezpieczny.... na pewno za jednym zamachem mozna zjesc ich tuzin ;) Pozdrawiam

  • Gość: [Ag Pe] *.internetdsl.tpnet.pl

    Jadłam kiedyś takie pączki. Dą pyszne. Najbardziej podoba mi się w nich to, że są takie malutkie,.

  • cucinadellafelicita

    Fajne, małe pączuszki! Pychota

  • myniolinka

    ostatnie zdjęcia przemawia do mnie ogromnie... pyszności!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiek Ty mnie dołujesz tymi pięknościami, bo ja nie mam dla kogo upiec pączusiów:( ...no chyba, ze upiekę z 1/4 porcji tylko dla siebie:) pozdrawiam Kochana i gratuluję kolejnego cudownego wypieku:)

  • zauberi

    jakie cudowne :) muszą być pyszne

  • kaspiecze

    prześliczne. uwielbiam takie małe pączuszki

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)
    Joluś smaż chociażby z 1/4 porcji, bo warto :)

  • acirinka

    Wyglądają cudownie. Ja chyba zrobię dzisiaj bo nie wytrzymam:)

  • kulinarnespotkania

    jakie sliczne paczusie!!! takie zgrabne, okraglutkie pychotki:)

  • fantazjemagdyk

    wyglądają rewelacyjnie :) skusiłabym się bardzo chętnie :)

  • cukrowawrozka

    takie maczanie ma tę zaletę, że mamy tyle kremu/konfitury, ile chcemy. :) Najlepiej do każdego kęsa! podoba mi się!

  • Gość: [monika] *.dynamic.chello.pl

    Śliczne Ci wyszły! Ładniejsze chyba nawet niż Serbom bo oni je z łyżki wrzucają i wychodzą takie dziobate, u Ciebie są piękne kuleczki :)))
    Mi to się marzą takie ustipke na słono - z kajmakiem młodym, ale cóż - do kajmaku daleko ..

    Pozdrawiam serdecznie Kasiu i cieszę się że przepis przypadł Ci do gustu :-)

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jadłam takie pączki w Czarnogórze, były jeszcze ciepłe i pyszne! Wydawały mi się, lżejsze i bardziej puchate od naszych pąków.

  • kasiaaaa24

    Moniko przepis jest super :) Pozdrawiam :)

  • iis111

    wiecej paczkow! Mniam:)

  • zaytoona

    Urocze kuleczki! Jestem pewna, że z kajmakiem smakowałyby niebiańsko!

  • karto_flana

    Na ostatnim zdjeciu mi sie najbardziej podobaja :)

  • kabamaiga

    To ja porywam ze dwa.

  • kasandraa6

    piękne poproszę takiego jednego :-)

  • andzia-35

    Kasiu, ale kusisz tymi pączkami:) a ja próbuję schudnąć :D

  • flusso

    Jakie śliczne pączusie :)

  • Gość: [Atria] *.dynamic.chello.pl

    Pączki na jeden kęs zawsze do mnie przemawiają Teraz to będzie naprawdę trudo się zdecydować jaką recepturę pączkową wybrać!:) Pozdrawiam!

  • fiolka-fiolunka

    Pączki wyglądają rewelacyjnie :] a najbardziej urzekły mnie zdobione świeczniki - przepiękne są!

  • Gość: [MZ] *.red-83-54-46.dynamicip.rima-tde.net

    Ślicznie się prezentują te pączki o tak tajemniczej nazwie.
    Może się skuszę i jednak usmażę sama dla siebie...
    Pozdrawiam serdecznie,
    SWS

  • karmel-itka

    pączki "jednorazowe" zawsze mnie urzekały.
    a ten przepis bardzo mi przypadł do gustu.

  • hannapamietniksmakow

    Twoje zdjęcia mnie zachwycają. Na pewno spróbuje tych pączusiów.

  • nemisiek

    Ogólnie nie przepadam za pączkami, ale na takie maleństwa to bym się skusiła;) Kasiu, ale Ty czarujesz w kuchni;)

  • kasiaaaa24

    A dziękuję, cieszę sie, że się podoba :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci