Menu

Gotuję, bo lubię

Schab z morelą

kasiaaaa24

 

Jeśli lubicie mięsa na słodko, gorąco polecam Wam ten schab. Ponieważ nie każdy lubi smak wędzonej śliwki, którą często nadziewa się schab, ja proponuję Wam nadziać go suszoną morelą. Jej smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje mięsu słodkawy posmak. Ponieważ mięso nie jest mocno doprawione, dominuje naturalny smak mięsa i nutka owocowa.

 

Składniki:

 

* 1,2 - 1,5 kg ładnego schabu bez warkocza

* 200 g suszonych moreli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki vegety

* sól do smaku

* 1 łyżeczka oleju

 

Potrzebny będzie długi nóż o jednakowej grubości ostrza na całej długości. Nóż wbijamy w środek mięsa i odrobinę poszerzamy nacięcie ( u mnie dziurka do nadziewania miała ok 3 -4 cm szerokości ). W nacięcie wkładamy morele. Należy je mocno dopchać, aby weszło ich jak najwięcej. Ja wkładałam je w pionie (tak jakby na sztorc) i weszło ich na prawdę sporo. Dzięki temu po upieczeniu schab ładnie trzyma okrągły kształt.

Po nadzianiu schab odrobinę solimy, posypujemy vegetą i majerankiem. Długi kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem i mocno zawijamy mięso (ok trzykrotnie) i podwijamy boki. Rulon z mięsem umieszczamy w keksówce i pieczemy w 200 stopniach ok 2 godzin. Po wyjęciu mięso zostawiamy w folii jeszcze ok godziny by pozostały w nim wszystkie soki.

Mięso świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Jeśli chcecie je odgrzać, to odradzam robienie tego na patelni z olejem. Najlepiej w piekarniku, pod przykryciem, podlewając odrobiną wody.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Komentarze (43)

Dodaj komentarz
  • bryssska

    super się prezentuje i chyba wygląda lepiej niż schab ze śliwką,

  • ola7

    wyglada bardzo apetycznie.

  • elau66wr

    Pięknie wygląda, ja jednak pozostanę przy żurawinie. Wszystkiego naj... naj... w Nowym Roczku, miło wrócić tu do Ciebie.

  • Gość: [Nika] *.dynamic.chello.pl

    Pysznie wygląda ten Twój schabik... ja uwielbiam taki na kanapce z majonezem i sałatą lodową :)

  • izaa_a

    pięknie wygląda a z morelą jeszcze nie jadłam...:)

  • majazteca

    Pysznosci. Bardzo lubie miesa z owocami. A juz na zimno to w ogole :)

  • panna_malwinna

    bardzo apetyczne zdjęcia. schab z morelą bardzo się lubi, ciekawa alternatywa dla śliwki

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)

  • dagmara_65

    Wow! Jaki piękny schabik! Twoje fotki to mistrzostwo świata !
    Uwielbiam tak pieczone mięsa!
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Dagmaro i Tobie również wszystkoego najwspanialszego :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu śliczny Ci ten schab wyszedł....jak czytałam o nadziewaniu to przypomniało mi się jak robiłam próby technologiczne nadziewania w zakładzie mięsnym...oj ale śmiechu przy tym było:) pozdrawiam ciepło

  • justmydelicious

    najbardziej lubię schab właśnie z morelami lub ze śliwkami :)

  • kabamaiga

    Robię identyczny :)

  • moniazo

    Ale piękny!!! Uwielbiam mięsa nadziewane suszonymi owocami. Morela to czy śliwka, jest mi wszystko jedno. Lubię też bardzo mięsa w sosach owocowych. Najbardziej smakuje mi sos z czerwonej porzeczki.
    Pozdrawiam :)

  • mikimama

    Kasiu, ja uwielbiam schab faszerowany owocami, zarówno ze śliwką, jak i w morelowym wydaniu. Pięknie wygląda z tym morelowym słoneczkiem w środku!

  • szarlotek

    Fajna alternatywa dla popularnego schabu ze śliwką :) Wszystkiego Naj w Nowym Roku :)

  • wiosenka27

    Już samym wyglądem zachwyca:)

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Ohohooooooo ależ cudny !!! Ślinka cieknie na jego widok !

  • mopswkuchni

    No to już chyba wiem jakie mięsko upiekę w najbliższym czasie ;) A schab z morelą to w moim przypadku mega pomysł, bo mój mąż nie lubi schabu ze śliwką!

  • Gość: [nina] 195.210.60.*

    Kasiu schab wygląda zjawiskowo pięknie. U Ciebie nawet tak proste potrawy wyglądają jak z bajki :)

  • Gość: [Karolina] *.stk.vectranet.pl

    Pięknie wygląda :) Moja mama robi taki ze śliwką, ale z morelą musi być o niebo lepsze :)

  • fiolka-fiolunka

    Bardzo ładnie wygląda - z morelą jeszcze nie jadłam, jedynie ze śliwką. Ta wersja pewnie jest równie smaczna.

  • Gość: [gaumond] *.xdsl.centertel.pl

    Jeszcze nigdy schab nie prezentował się tak pięknie... :D

  • kasiaaaa24

    Jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Mam nadzieję, że jeśli go zrobicie, będzie Wam smakował tak samo jak mi :)

  • kulinarnespotkania

    bardzo pieknie wyglada:) az nabralam ochoty na kawaleczek:)

  • flusso

    Cudne zdjęcia, i bardzo temu schabowi do twarzy na nich z tą morelą :)

  • Gość: [Jagoda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda przepięknie! A ja dzisiaj od rana myślę właśnie o pieczonym schabie... tyle, że dziś wszytsko zamknięte, więc pomysł trzeba troche odłożyć. Pozdrawiam serdecznie Kasiu i dziękuję za miłe przyjęcie wśród bloggerów :-)

  • chanya13

    Lubię połączenie mięsa z owocami. Poczęstuję się.

  • kasiaaaa24

    Jagodo nie ma za co :)

  • Gość: [Pannakota] *.dynamic.chello.pl

    ale ładnie Ci to wyszło!jestem fanka mies z owocami! :)

  • fantazjemagdyk

    bardzo fajne zdjęcia, mięso prezentuje się wyśmienicie, nie mam ostatnio szczęścia do dań z mięsa, dlatego przepis zapisuję, może tym razem mi się uda :)

  • andzia-35

    Wspaniale ten schabik wygląda!!! Nigdy sama nie robiłam, ale zjeść lubię:))
    Miłego dnia Kasiu!

  • kasandraa6

    uwielbiam taki schab

  • feeriasmakow

    Musi smakować wyśmienicie...

  • marinia

    Nie wykorzystałam wszystkich moreli do ciasta, będzie jak znalazł do pieczeni schabowej :) Pozdrawiam Kasiu.

  • Gość: [Magda K] 193.24.32.*

    Kasiu przymierzam się do tego schabu, jest przepiękny, a w piątek przychodzą Teście :P co do tego można podać - ziemniaczki + surówka? Ale jaka? Masz jakiś sprawdzony pomysł? Bardzo proszę o radę. Dzięki z góry :)

  • kasiaaaa24

    Madziu
    Jak chodzi o ziemniaki - to ja bym polecała pieczone. Natomiast co z sałatką...
    Opcje są dla mnie dwie. Albo grecka (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, pomidor, feta i sos winegret), albo warzywa na parze (marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) polane delikatnie jogurtem wymieszanym z czosnkiem.

  • Gość: [Magda K] 193.24.32.*

    Dziękuję Kasiu, tak zrobię. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy ta ilość schabu starczy dla 5 osób?

  • kasiaaaa24

    Jeśli to będzie 1,5 kg, to myślę, że raczej na pewno wystarczy :)

  • dorotkaa97

    PRZEPYSZNE! Szukałam przepisu na schab z morelami i gdy tylko zobaczyłam zdjęcia schabu zrobionego przez Ciebie, zdecydowałam się na TEN przepis! Mięsko REWELACJA- zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o wygląd. Na pewno będę wracać do tego przepisu wielokrotnie:) Dziękuję i pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [anonim] *.toya.net.pl

    Szukałem prostego i niezawodnego sposobu pieczenia schabu. To jest to. Polecam. 100min/kg w zawoju z folii aluminiowej na 200°C. Wyszło bezbłędnie. Bardzo dziękuję. Zaznaczam, że schab kupiłem, jak to teraz nazywają, "bekonowy". Jest dużo tańszy od schabu b/k odtłuszczonego i dużo lepiej nadaje się na pieczeń - nie ma ryzyka, ze będzie za sucha.

  • Gość: [Ania] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Wielkanoc tuż tuż mam nadzieje ze ten schabik wyjdzie smakowity

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci