Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Schab z morelą

 

Jeśli lubicie mięsa na słodko, gorąco polecam Wam ten schab. Ponieważ nie każdy lubi smak wędzonej śliwki, którą często nadziewa się schab, ja proponuję Wam nadziać go suszoną morelą. Jej smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje mięsu słodkawy posmak. Ponieważ mięso nie jest mocno doprawione, dominuje naturalny smak mięsa i nutka owocowa.

 

Składniki:

 

* 1,2 - 1,5 kg ładnego schabu bez warkocza

* 200 g suszonych moreli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki vegety

* sól do smaku

* 1 łyżeczka oleju

 

Potrzebny będzie długi nóż o jednakowej grubości ostrza na całej długości. Nóż wbijamy w środek mięsa i odrobinę poszerzamy nacięcie ( u mnie dziurka do nadziewania miała ok 3 -4 cm szerokości ). W nacięcie wkładamy morele. Należy je mocno dopchać, aby weszło ich jak najwięcej. Ja wkładałam je w pionie (tak jakby na sztorc) i weszło ich na prawdę sporo. Dzięki temu po upieczeniu schab ładnie trzyma okrągły kształt.

Po nadzianiu schab odrobinę solimy, posypujemy vegetą i majerankiem. Długi kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem i mocno zawijamy mięso (ok trzykrotnie) i podwijamy boki. Rulon z mięsem umieszczamy w keksówce i pieczemy w 200 stopniach ok 2 godzin. Po wyjęciu mięso zostawiamy w folii jeszcze ok godziny by pozostały w nim wszystkie soki.

Mięso świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Jeśli chcecie je odgrzać, to odradzam robienie tego na patelni z olejem. Najlepiej w piekarniku, pod przykryciem, podlewając odrobiną wody.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

środa, 05 stycznia 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/01/05 07:21:28
super się prezentuje i chyba wygląda lepiej niż schab ze śliwką,
-
2011/01/05 08:22:21
wyglada bardzo apetycznie.
-
2011/01/05 08:24:37
Pięknie wygląda, ja jednak pozostanę przy żurawinie. Wszystkiego naj... naj... w Nowym Roczku, miło wrócić tu do Ciebie.
-
Gość: Nika, 89-73-144-68.dynamic.chello.pl
2011/01/05 08:30:28
Pysznie wygląda ten Twój schabik... ja uwielbiam taki na kanapce z majonezem i sałatą lodową :)
-
2011/01/05 08:40:31
pięknie wygląda a z morelą jeszcze nie jadłam...:)
-
2011/01/05 08:47:26
Pysznosci. Bardzo lubie miesa z owocami. A juz na zimno to w ogole :)
-
2011/01/05 08:48:11
bardzo apetyczne zdjęcia. schab z morelą bardzo się lubi, ciekawa alternatywa dla śliwki
-
2011/01/05 08:53:25
Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)
-
2011/01/05 09:04:33
Wow! Jaki piękny schabik! Twoje fotki to mistrzostwo świata !
Uwielbiam tak pieczone mięsa!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
-
2011/01/05 09:06:20
Dziękuję Dagmaro i Tobie również wszystkoego najwspanialszego :)
-
2011/01/05 10:03:33
Kasiu śliczny Ci ten schab wyszedł....jak czytałam o nadziewaniu to przypomniało mi się jak robiłam próby technologiczne nadziewania w zakładzie mięsnym...oj ale śmiechu przy tym było:) pozdrawiam ciepło
-
2011/01/05 10:34:29
najbardziej lubię schab właśnie z morelami lub ze śliwkami :)
-
2011/01/05 10:42:04
Robię identyczny :)
-
2011/01/05 11:01:14
Ale piękny!!! Uwielbiam mięsa nadziewane suszonymi owocami. Morela to czy śliwka, jest mi wszystko jedno. Lubię też bardzo mięsa w sosach owocowych. Najbardziej smakuje mi sos z czerwonej porzeczki.
Pozdrawiam :)
-
2011/01/05 11:05:35
Kasiu, ja uwielbiam schab faszerowany owocami, zarówno ze śliwką, jak i w morelowym wydaniu. Pięknie wygląda z tym morelowym słoneczkiem w środku!
-
2011/01/05 11:51:24
Fajna alternatywa dla popularnego schabu ze śliwką :) Wszystkiego Naj w Nowym Roku :)
-
2011/01/05 12:20:28
Już samym wyglądem zachwyca:)
-
2011/01/05 13:09:09
Ohohooooooo ależ cudny !!! Ślinka cieknie na jego widok !

-
2011/01/05 16:21:24
No to już chyba wiem jakie mięsko upiekę w najbliższym czasie ;) A schab z morelą to w moim przypadku mega pomysł, bo mój mąż nie lubi schabu ze śliwką!
-
Gość: nina, 195.210.60.6*
2011/01/05 16:50:13
Kasiu schab wygląda zjawiskowo pięknie. U Ciebie nawet tak proste potrawy wyglądają jak z bajki :)
-
2011/01/05 17:30:47
Pięknie wygląda :) Moja mama robi taki ze śliwką, ale z morelą musi być o niebo lepsze :)
-
2011/01/05 19:58:02
Bardzo ładnie wygląda - z morelą jeszcze nie jadłam, jedynie ze śliwką. Ta wersja pewnie jest równie smaczna.
-
Gość: gaumond, public60899.xdsl.centertel.pl
2011/01/05 20:19:24
Jeszcze nigdy schab nie prezentował się tak pięknie... :D
-
2011/01/05 21:58:21
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Mam nadzieję, że jeśli go zrobicie, będzie Wam smakował tak samo jak mi :)
-
2011/01/05 22:33:02
bardzo pieknie wyglada:) az nabralam ochoty na kawaleczek:)
-
2011/01/06 00:40:00
Cudne zdjęcia, i bardzo temu schabowi do twarzy na nich z tą morelą :)
-
2011/01/06 12:33:13
Wygląda przepięknie! A ja dzisiaj od rana myślę właśnie o pieczonym schabie... tyle, że dziś wszytsko zamknięte, więc pomysł trzeba troche odłożyć. Pozdrawiam serdecznie Kasiu i dziękuję za miłe przyjęcie wśród bloggerów :-)
-
2011/01/06 12:58:24
Lubię połączenie mięsa z owocami. Poczęstuję się.
-
2011/01/06 14:00:03
Jagodo nie ma za co :)
-
Gość: Pannakota, 87-206-56-59.dynamic.chello.pl
2011/01/06 23:07:27
ale ładnie Ci to wyszło!jestem fanka mies z owocami! :)
-
2011/01/06 23:38:16
bardzo fajne zdjęcia, mięso prezentuje się wyśmienicie, nie mam ostatnio szczęścia do dań z mięsa, dlatego przepis zapisuję, może tym razem mi się uda :)
-
2011/01/07 09:24:57
Wspaniale ten schabik wygląda!!! Nigdy sama nie robiłam, ale zjeść lubię:))
Miłego dnia Kasiu!
-
2011/01/07 20:51:52
uwielbiam taki schab
-
2011/01/07 22:03:28
Musi smakować wyśmienicie...
-
2011/01/10 18:37:29
Nie wykorzystałam wszystkich moreli do ciasta, będzie jak znalazł do pieczeni schabowej :) Pozdrawiam Kasiu.
-
Gość: Magda K, 193.24.32.5*
2012/01/03 14:44:17
Kasiu przymierzam się do tego schabu, jest przepiękny, a w piątek przychodzą Teście :P co do tego można podać - ziemniaczki + surówka? Ale jaka? Masz jakiś sprawdzony pomysł? Bardzo proszę o radę. Dzięki z góry :)
-
2012/01/03 23:40:39
Madziu
Jak chodzi o ziemniaki - to ja bym polecała pieczone. Natomiast co z sałatką...
Opcje są dla mnie dwie. Albo grecka (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, pomidor, feta i sos winegret), albo warzywa na parze (marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) polane delikatnie jogurtem wymieszanym z czosnkiem.
-
Gość: Magda K, 193.24.32.5*
2012/01/04 10:29:43
Dziękuję Kasiu, tak zrobię. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy ta ilość schabu starczy dla 5 osób?
-
2012/01/04 10:30:58
Jeśli to będzie 1,5 kg, to myślę, że raczej na pewno wystarczy :)
-
2012/02/27 15:17:05
PRZEPYSZNE! Szukałam przepisu na schab z morelami i gdy tylko zobaczyłam zdjęcia schabu zrobionego przez Ciebie, zdecydowałam się na TEN przepis! Mięsko REWELACJA- zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o wygląd. Na pewno będę wracać do tego przepisu wielokrotnie:) Dziękuję i pozdrawiam!
-
2012/02/27 21:25:24
Cieszę się, że smakował :)

Pozdrawiam :)
-
Gość: anonim, staticline-31-183-52-94.toya.net.pl
2013/02/12 15:16:32
Szukałem prostego i niezawodnego sposobu pieczenia schabu. To jest to. Polecam. 100min/kg w zawoju z folii aluminiowej na 200°C. Wyszło bezbłędnie. Bardzo dziękuję. Zaznaczam, że schab kupiłem, jak to teraz nazywają, "bekonowy". Jest dużo tańszy od schabu b/k odtłuszczonego i dużo lepiej nadaje się na pieczeń - nie ma ryzyka, ze będzie za sucha.
-
Gość: Ania, ip-93-154-132-225.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/03/29 10:53:41
Wielkanoc tuż tuż mam nadzieje ze ten schabik wyjdzie smakowity