Menu

Gotuję, bo lubię

Prosty piernik czekoladowy

kasiaaaa24

 

Gdybym wiedziała, że istnieje przepis na tak szybkie i pyszne ciasto piernikowe, z pewnością pokusiłabym się o nie na Święta. Ciasto nie przypomina konsystencją typowego piernika, ponieważ jest niesamowicie puszyste i delikatne - chyba najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Jak dla mnie sama polewa jest dla niego wystarczającym uzupełnieniem, ale możecie przełożyć go powidłami śliwkowymi. Cieszę się, że z tych proporcji wychodzi wielka blacha ciasta... :)

 

Składniki mokre:

 

* 3 jajka

* 1 szklanka mleka

* 1 pełna szklanka powideł śliwkowych

* 2 łyżki miodu

* 3/4 szklanki oleju

 

Składniki suche:

 

* 3 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 2 pełne łyżki kakao

* 1 duża paczka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1.5 łyżeczki sody

 

Polewa:

 

* 2 łyżki masła

* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki cukru pudru

* 5 łyżek śmietanki 36%

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do masła dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (88)

Dodaj komentarz
  • acirinka

    O za mną taki piernik już od dawna chodzi:) Piękne zdjęcia.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda baaardzo apetycznie! Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado Ps. Ślicznie go sfotografowałaś!

  • diablica66

    Pięknie wyrośnięty i bardzo apetyczny.

  • Gość: [kasia.koczwara] 92.7.91.*

    Ja tak nie lubie piernika! Ale ten mozna by bylo podpiac od biedy pod brownie.... Bo wyglada tak slicznie, ze.....:):):)))))))))

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • wiosanna

    Świetna rekomendacja. Za piernikiem klasycznym nie przepadam, ale taki puszysty musi być super

  • fiolka-fiolunka

    Cudownie się prezentuje, ciemna polewa zdecydowanie należy do moich ulubionych ;)

  • zauberi

    super wygląda :)

  • majazteca

    Piekny piernik Kasiu :) Ta duza blacha ciasta bardzo do mnie przemawia :))

  • bea.w.kuchni

    Cudnie wyglada! I taki idelnie rowny! Piekny Kasiu :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

  • nobleva

    Piękny i rzeczywiście nieskomplikowany.

  • anytsujx

    Wygląda fantastycznie !:)

  • justmydelicious

    podoba mi się taki czekoladowy piernik :)

  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu! Bardzo kuszący pierniczek, no i ta polewa... pysznie wygląda :)

  • andzia-35

    Aha:) naprawdę prościutki, mniej przy nim pracy aniżeli przy muffinkach, bo nie trzeba porcjować łyżką:)) Kasiu, Twoje zdjęcia są cudne!!!!
    Pozdrawiam cieplutko!

  • Gość: [myszki in cucina] *.ip83.fastwebnet.it

    Witam! Przepiękne zdjęcia! Mimo, że święta już minęły, to patrząc na Twojego piernika mam znowu ochotę na poczucie w domu zapachu przyprawy piernikowej! Pozdrawiam

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo spodobał mi się Twój blog, widać w nim sporo pasji. Chciałam trochę poszperać, ale niestety widzę tylko ostatnie wpisy, a kiedy chce wejść do wcześniejszych to wyrzuca mnie do jakichś kodów html.....:(

  • viridianka

    fajny piernik, takie własne lubię - niestety mój w tym roku się przesuszył ;)

  • cukrowawrozka

    prezentuje się naprawdę przecudnie!

  • Gość: [michaalinaa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    moja mama robi taki od kiedy pamiętam :D

  • zaytoona

    Świetny! Wygląda niesamowicie apetycznie.

  • mikimama

    Przepis faktycznie bardzo prosty, ale ta czekoladowość sprawia, że nie można mu się oprzeć!

  • zemfiroczka

    Chyba Pan R. się ucieszy ;)

  • karmel-itka

    rzeczywiście bardzo prosty w przygotowaniu.
    a ta czekoladowa polewa. o rety!

  • kabamaiga

    Śliczne Kasiu. Szkoda, że u mnie się już skończyły pierniki

  • feeriasmakow

    Już ochłonęłam po świętach i znów mam ochotę na pierniki... i śledzie. Chętnie spróbuję, wygląda bosko.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję pięknie za wszystkie komentarze :*

    Kasiu nie mam pojęcia czemu. Postaraj się kliac w numery stron wyświetlane na samym dole strony. Mam nadzieję, że uda Ci się przejrzec wcześniejsze wpisy :)

  • maryjerzak

    Cudo!! Mniam,mniam :)

  • Gość: [Aga] 161.184.151.*

    Wygląda rewelacyjnie:)

  • Gość: [Aga] 161.184.151.*

    Wygląda rewelacyjnie:)

  • abbra

    Faktycznie wygląda na bardzo lekki i puszysty, mniam ! :)

  • monica-wino-i-oliwki

    U mnie piernik był na święta :) Twój wygląda pysznie, i ma piękne tło :)

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję :)

  • flusso

    Jak pięknie wygląda!!!

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    o rany !!!! wygląda obłędnie !!!! to dopiero musi być pychota :DDD

  • jolantaszyndlarewicz

    mniam, bosko wygląda to ciacho:) a twoje zdjęcia Kasiu jak zwykle powodują, że ślinianki zaczynają intensywniej pracować:) pozdrawiam Cię Kochana

  • ilka_86

    bardzo ładny ten Twój czekoladowy pierniczek Kasiu:) zapachniało Świętami...:)

  • pyra1101

    Wygląda ślicznie....www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • Gość: [Olga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu jak zawsze cudowne zdjęcia i wspaniały wypiek. Życzę dużo sukcesów w nowym roku i dalszych inspiracji dla czytelników.

  • Gość: [Karolina] *.stk.vectranet.pl

    Oj nie wiem czy taki prosty, bo wygląda fantastycznie :)

  • tjaryma6

    O mój bOŻE cóż za kolory, pozdrawiam.

  • Gość: [ka.wo] 46.113.18.*

    Nie ma jak dobry piernik :) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Dzięuję i cieszę się, że Wam się podoba :)

  • bryssska

    jak ja uwielbiam takie pierniczki i mimo słodkiej polewy to ja przełożyła bym go marmoladą z róży

  • kasiaaaa24

    Tak, marmolada z róży to dobry pomysł :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Wielkie dzięki imienniczko :)
    Dzisiaj mam gości i pierniczek właśnie rośnie w piekarniku. Cudnie pachnie w całym domu. Mam nadzieję, że będzie tak rewelacyjny jak na Twoich fotkach. Pozdrawiam

  • mopswkuchni

    Uwielbiam pierniki Kasiu. A taki najprostszy bez udziwnień, jaki prezentujesz jest najlepszy!

  • Gość: [nina] 195.210.60.*

    Ciasto wygląda pięknie! Mistrzostwo świata!

  • kasiaaaa24

    Aborygenko czekam na opinie :)

  • kulinarnespotkania

    mniam...:) wyglada cudnie:)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Z wczoraj upieczonego ciasta zostały 4 kawałki. Rodzinka wymiatała talerze, goście również :))
    Piernik jest puszysty, miękki i delikatny. W przyszłości przełożę ciasto konfiturą morelową. Świetna propozycja na szybkie ciacho do kawy. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Kasiu cieszę sie, ze Wam smakowało :) Nieźle, że poradziliście sobie z tak dużą blachą ;)

    Miłego dnia !

  • myniolinka

    Kasiu dziękuję za pyszną propozycję! upiekłam i oczywiście wszyscy byli zachwyceni... zniknął w ciągu jednego dnia a to już o czymś świadczy :)

  • kasiaaaa24

    Super, że Wam smakował :)

  • kulinarnespotkania

    zrobilam i potwierdzam, ze jest pyyycha!!!
    dziekuje za super przepis:)

  • Gość: [zenek] *.dynamic.chello.pl

    Pierniczek wygląda super. U mnie po upieczeniu niestety gruby zakalec (lub w środku nie upieczone, sam nie wiem, wszustko robione według przepisu), co może być powodem?

  • kasiaaaa24

    Zenku nie mam pojęcia - to ciasto zawsze i mnie, i innym piekącym je osobom (co widac we wcześniejszych komentarzach) wychodzi.
    1. Czy oby na pewno nie zapomniałeś dodać proszku i sody? (przepraszam, ale musimy to wykluczyć)
    2. Czy wbity po upieczeniu w ciasto patyczek wychodził suchy?

  • Gość: [Valcik] *.internetia.net.pl

    Witam, a ja chciałabym upiec piernik w dwóch podłużnych formach. Ile czasu takie mniejsze mają się piec?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że ok 40 minut, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Pozdrawiam

  • Gość: [ASAM] *.ingram.com.pl

    Muszę przyznać, że tak prostego szybkiego i pysznego ciasta jeszcze nie jadłam. Nie jest jakimś wykintnym widziwiańcem, ale ma zaletę, która bardzo mnie zaskoczyła(dzieci przynajmniej w mojej rodzinie średni lubią piernik)a to smakuje bardzxo wszystkim dzieciom

  • Gość: [madzia] *.dynamic.chello.pl

    Witam! Dziękuję za wspaniały przepis. Rzeczywiście bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu oraz tak pyszny że chyba jutro zrobię powtórkę :D
    Chciałabym się tylko dowiedzieć jak Pani to robi że pierniczek na zdjęciu jest taki równy. Mój wybrzuszył sie na środku i choć na smak nie ma to wpływu to na stole ładniej prezentuje się takie równe :)
    Pozdrawiam! :)

  • Gość: [alka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    bardzo smaczne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto. polecam! rodzinie bardzo smakowało

  • Gość *.10-2.cable.virginmedia.com

    Od bardzo dawna "chodzi za mną" piernik. Wypróbowałam Twoj przpis i muśze powiedzie, że ciasto jest idealne

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakował :)

    Pozdrawiam

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Kasiu,hmmmm szukałam takiego puszystego piernika.....znalazłam na Twoim blogu Kasiu.!
    a jaka temp.pieca z termoobiegiem?
    pozdrawiam Kasia

  • kasiaaaa24

    Kasiu ja nie piekę nigdy z termoobiegiem więc nie wiem jak Ci doradzić. A nie masz opcji tylko góra + dół?

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Miałam piec lepki piernik z powidłami ale ten mnie pokusił prostotą i szybkością wykonania (co ma znaczenie przed Świętami). Piszesz, żeby nie trzymać go w lodówce, ile czasu może stać? Bo chciałam go upiec w niedziele, więc by 2dni musiał postać do świąt.

  • kasiaaaa24

    Ten piernik spokojnie wytrzyma 2 dni, tylko trzeba go szczelnie przykryć ściereczką.
    Swoją drogą ja polecam ten lepki piernik - jest fenomenalny :)

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Dziękuje za szybką odpowiedź. Hmmm i teraz nie wiem który piec... Jeszcze się zastanowię, mam kilka dni ;)

  • Gość: [Secret] 46.149.214.*

    Upiekłam go bo uwielbiam takie proste pachnace korzennie ciasta :)
    ale podbnie jak u Zenka wydaje mi sie ze zrobił sie zakalcowaty.. Patyczek był suchy i jeszcze potrzymalam chwilkę w piekarniku..
    ciasto troche opadło i jest dosc niskie choc pieklam w blaszce 25x40 tak jak mialo byc
    dałam sode i proszek na 100%... napewno nie ma lekkiej i puszystej konsystencji..
    Nie wiem czemu tak sie stało.. moze przez to,ze przez chwile temperatura mi troche spadla,ale zaraz jak zauwazylam to podkrecilam i bylo ok..
    Za to polewa prepyszna i mocno czekoladowa! :)

  • Gość: [łania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam na Święta i wyszedł super. Puszysty i mięciutki. Szybciutko się go robi i jest naprawdę pyszny

  • Gość: [halcia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    faktycznie prosty, latwy i przyjemny chcialo by się napisać....ale to nie ten portal haha więc napisze - wyśmienity, wlasnie go upieklam .Przepis warty polecenia

  • Gość: [Ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super przepis i co najważniejsze na dużą blachę, przeważnie znajduję przepisy na ciasta na małe blaszki lub keksówki, u Ciebie może się najeść cała rodzina :)

  • Gość: [Lenka] *.dynamic.chello.pl

    Planuję upiec ten piernik, tylko mam pytanie napisałaś: duża paczka przyprawy do piernika, taka 40g będzie dobra?

  • kasiaaaa24

    Tak, dokładnie taka :)

  • Gość: [denisa] *.ssp.dialog.net.pl

    pycha :) zajadała się cała rodzinka i naprawdę nietrudny do zrobienia. dziękuję bardzo za przepis.

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Piernik pyszny, wilgotny i błyskawiczny w przygotowaniu. Polecam.

  • Gość: [karina] *.telpol.net.pl

    Kasiu
    Czy mogę piec dwie blachy równocześnie w piekarniku czy może coś pójść "nie tak" i lepiej zrobić to jedno po drugim?

    Pozdrawiam serdecznie

  • Gość: [kacagata] *.p.lodz.pl

    Kasiu czy jak dodam orzechy będzie równie dobry?

  • kasiaaaa24

    Jeśli tylko lubisz orzechy, to oczywiście, że tak :) Ja wolę go bez, ale można je dodać.

  • Gość: [Ave] *.static.chello.pl

    Ja mam może głupie pytanie bo nigdy nie piekę, jestem raczej słonolubna. Czy te powidła co sa w skł. mokrych sa do przełożenia ciasta czy miesza się je razem z pozostałymi mokrymi składnikami i sa potem w całej masie ciasta?

  • kasiaaaa24

    Powidła proszę potraktować jako składniki mokre i dodać do ciasta.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jest pyszny, na drugi dzień jeszcze lepszy ;-)

  • Gość: [ciekawa] *.radom.vectranet.pl

    Witam, czy mogę dodać do tego piernika bakalie, orzechy? moja znajoma piecze pyszny wilgotny , bardzo wyrośnięty piernik z taką polewą czekoladową, wyglądem przypomina ten lecz jest pełen bakalii. Niestety nie chce zdradzać przepisu i szukam inspiracji na Pani blogu :) Dziekuję za odpowiedź i jakby była Pani tak miła i podpowiedziała jakie bakalie będą do niego pasować ewentualnie :)

  • kasiaaaa24

    Witam,

    Oczywiście, można dodać do niego bakalie. Proponuję orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę, posiekane suszone śliwki i morele. Przed dodaniem do ciasta bakalie proszę oprószyć łyżką mąki i dokładnie wymieszać, co zapobiegnie opadaniu ich na dno.

    Ach i jeszcze skórka pomarańczowa. Z pewnością będzie tu bardzo pasować :)

  • Gość: [Lidka] *.91-66-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be

    Prosty, szybki i pyszny. W tym roku zdetronizuje chyba w czasie Świąt nasz ulubiony piernik marchewkowy:)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Zaiste jest to dobry i szybki piernik! Czekolada również. Upiekłam go właśnie na Wigilię.

  • Gość: [lena81] *.play-internet.pl

    Kasiu, piernik właśnie się piecze. Pięknie rośnie, i cudownie pachnie. Dziękuję za fajny przepis :-) a blacha faktycznie wychodzi XXL, dla moich głodomorów i amatorów słodkości to ciasto jest idealne :-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci