Menu

Gotuję, bo lubię

Pączki z konfiturą malinową

kasiaaaa24

 

Dziś kolejna propozycja w cyklu "Tłusty Czwartek" :) Tym razem pączki klasyczne, bardziej rodzime, przepysznie. To chyba przepis na pączki idealne.

 

Składniki:

 

* 4 żółtka

* 1 jajko

* 50 g stopionego masła

* 450 - 500 g mąki

* 1/2 łyżeczki soli

* 30 g cukru pudru

* 230 ml letniego mleka

* 20 g świeżych drożdży

* 1 łyżka spirytusu

* 4 kostki smalcu lub Planty

* konfitura malinowa

* cukier puder i mleko na lukier

 

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżeczką mąki i odstawiamy na ok 15 minut, by zaczyn "wystartował".

W misce łączymy 400 g mąki, sól i resztę cukru. Następnie dodajemy jajko, żółtka i masło. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo mleko i zaczyn. Ciasto powinno byc błyszczące. Powinno też delikatnie kleic się do rąk. Jeśli jednak klei się zbytnio, należy stopniowo podsypywać je mąką. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (ok 12-14). Ja nadając pączkom kształt, tak jakby zagniatam je do środka. Dzięki temu powierzchnia jest gładka a pączek ma ładny kształt. Uformowane pączki odstawiamy na ok 30 minut aby wyrosły, a następnie smażymy je na mocno rozgrzanym tłuszczu (uważam, że do smażenia pączków najlepszy jest smalec i tego zdania nigdy nie zmienię :) ). O ile pączki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, tak w trakcie smażenia proponuję zmniejszyć pod nimi ogień aby nie okazało się, że pączek jest spieczony z wierzchu a surowy z środku.

Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą. Kiedy pączki przestygną z cukru pudru i mleka przygotowujemy lukier. Ponieważ ja robię lukier "na oko" proponuję zrobić go w taki sposób: do szklanki cukru pudru dodawać po łyżeczce mleka do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji, w zależności czy wolicie grubą warstwę lukru czy delikatne lukrowanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Pączki, faworki.... ja już nie mogę. Kiedy skończy się karnawał będę bardzo gruba:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu zdjecia jak zwykle powodują ślinotok:) ...aż mi się pączka zachciało:) pozdrawiam ciepło

  • anus77

    Świetna propozycja na tłusty czwartek...ale myślę że skuszę się aby spróbować wczesniej :)
    Wyglądają smakowicie :)

  • Gość: [myszki in cucina] *.ip82.fastwebnet.it

    Dziękuję za ten przepis!!! Na pewno go wypróbuję i w tym roku będę mieć gwarancję, że upiekę idealne pączki :) Pozdrawiam!

  • figmara

    Ja zasadniczo nie lubię pączków, ale jak patrzę na takie cudowne zdjęcia..... Ojjjjjjj :))
    Pozdrawiam

  • Gość: [ka.wo] 188.33.186.*

    Kochana Kasiu! Zwracam się z uprzejmą prośbą, żeby te Twoje pączki nie uśmiechały się tak do mnie i nie kusiły, bo mnie za raz "mały głód" dopadnie, a wtedy z nimi koniec :)

  • justmydelicious

    wspaniale się prezentują!

  • mopswkuchni

    W końcu wiem, gdzie zajrzeć, jak będę potrzebowała przepis na dobre pączki :) Pozdrawiam

  • anytsujx

    Wspaniałe pączki wyszły Ci Kasiu, przepis chętnie zapisuję .... PYCHA !:)

  • monica-wino-i-oliwki

    Mniam, mniam...a tłusty czwartek już tuż tuż :)

  • grazyna1961.only

    MNiam, pysznie wyglądają ! I konfitura malinowa :)
    Ja dawno pączków nie robilam, zamiast nich smażę racuchy...

  • kulinarnespotkania

    Kasiu, jakie piekne paczusie:) az mi zal, ze nie moge siegnac przez ekran i zjesc takiego pysznego paczka:)

  • kabkakb

    śliczne big pączki :-) też upiekłam, ale w wersji mini ;-)

  • iis111

    jak z cukierni... nawet biala obwodka Ci ladnie wyszla:)

  • flusso

    Śliczny pączuś, chętnie bym sobie ugryzła :D

  • Gość: [IZA] *.dynamic.chello.pl

    Pani Kasiu, jestem ciekawa walentynkowych propozycji :)

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Cudowne. Chyba też niedługo upiekę pączki. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

  • zaytoona

    Malinowa konfitura jako nadzienie? Genialnie! Chętnie wykorzystam, bo mam w spiżarni mnóstwo przepysznie domowej. :)

    Pozdrawiam!

  • karmel-itka

    mmm... wyglądają zupełnie jak z cukierni naprzeciw sklepu mojej mamy!
    takie piękne, kształtne. cudowne.
    bez pączków zima nie istnieje. tym bardziej karnawał!

  • mikimama

    Za konfiturę z malin oddałabym.... swoje pączki :)

  • Gość: [tyśka] *.nawojka.ds.uj.edu.pl

    nigdy jeszcze nie robiłam pączków i może to głupie pytanie, ale jak nadziać takiego pączka?

  • myniolinka

    w karnawale pączki muszą być i tyle! chociażby mieli się nimi zajadać znajomi i sąsiedzi :) tegoroczne jeszcze przede mną :)

  • ola7

    oj i ja nbralam ochoty:)

  • spencer2

    Jej.. Wyglądają po prostu idealnie! Takie wyrośnięte, z jasną obwódką, z grubaśną warstwą lukru.. Pozazdrościć talentu..

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam :)

    IZO - sama jeszcze nie wiem co zaproponuję na Walentynki... :)

    Tyśko - do szprycownicy zawsze dodają taką końcówkę do nadziwewania, nawet do takich najtańszych, plastikowych sprycownic dostępnych w hipermarketach. Wygląda to tak : www.pomocnicykuchenni.pl/akcesoria-do-ciast,dekorator-tortow-z-5-koncowkami-szp,35,030821110,927.html
    Wbijasz w pączka i wciskasz konfiturę :)

  • fantazjemagdyk

    co za cudne pączki :) aż ślinka leci

  • izaa_a

    uwielbiam takie domowe pączki...;)

  • abbra

    Wyglądają wręcz wzorcowo ! Kasiu, wyszły Ci idealnie ! :)

  • Gość: [kulinarny McGyver] *.e-wro.net.pl

    Wyglądają przepysznie!

    Zapraszam do mnie

  • dagmara_65

    Kasiu... super piękne wykonanie pączków i fotek!!!! Co do tłuszczu na których smaży się te smakowitości to zgadzam się z Tobą w 100%. Ja również używam smalcu i tylko smalcu. Pozdrówki i buziaczki :)

  • Gość: [retrose] *.stacje.agora.pl

    Rany, jak zazdroszczę, u mnie Tłusty Czwartek zupełnie jeszcze nie funkcjonuje a tak bym domowego pączka zjadła:(

  • ewa-jka

    Widac ze tlusty czwartek zbliza sie milowymi krokami bo na blogach paczusie kroluja...ja tez zrobie ...moze w sobote:)) Kasiu Twoje sa przecudne ,a na dodatek te maliny-uwielbiam!!

  • malgorzata.dz

    Sama nie piekę pączków (póki co;-)), ale nigdy nie odmawiam, gdy ktoś zaprasza.... :D Kasiu, czuję się zaproszona... :D

  • kasiaaaa24

    Małgosiu dla Ciebie zawsze się znajdzie :)

  • piegusek1976

    poczęstowałabym się nawet o tej porze :)

  • kasandraa6

    jak ja lubię pączki

  • pysiamn

    Kasia litości pączki są Boskie...nawet nie wymówie na głos, bo mogę dostać ślinotoku...
    A ja na Diecieeeeeeeeeee :/

    Co nie zmienia ...że może spróbuje je zrobić dla domowników ...pokusa Straszliwaaaaaaaaaaa :)

    :)(:
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Dieta? W karnawale? Nie ma szans :)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    No i stało się!!Zamieniłam lenistwo weekendowe na produkcję pączków. Jednym zdaniem: NIEBO W GĘBIE!! Mój mąż pożarł już 4, na szczęście młodzież bawi się na weselu więc pączusie mają szansę przetrwać do jutra :) Rozkręciłam się na maksa... chyba zrobię faworki :DD

  • kasiaaaa24

    To cieszę się, że tak smakowały :) Aborygenko spróbuj jeszcze tych z mascarpone. Z pewnością będą Wam baaaardzo smakowac :)

  • Gość: [Ela] *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net

    czy jest cos do nadziewania tych paczkow jakas wtryskarka

  • kasiaaaa24

    Zwykle do szprycy dodawana jest końcówka do nadziewania pączków.

  • Gość: [Gosia] *.range86-132.btcentralplus.com

    Pierwszy raz robiłam pączki,wyszły rewelacyjne,dziękuje bardzo :)Wogole masz świetne przepisy i dzięki twojemu blogowi uwielbiam piec i gotować :) Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Gosiu, miło mi, że pączki smakowały :)

    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci