Menu

Gotuję, bo lubię

Cytrynowe pączki z mascarpone

kasiaaaa24

 

Karnawał to przede wszystkim okres balów i zabaw. Ale ostatni tydzień karnawału upływa nam pod hasłem Tłustego Czwartku. A jak wiadomo, Tłusty Czwartek zwalnia Nas z liczenia kalorii :) Początkowo nasi przodkowie objadali się słoniną i boczkiem, które suto zapijali wódką. Na szczęście dziś Tłusty Czwartek kojarzy nam się z pączkami i chrustem.

Jeden z przesądów mówi, że kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, ten nie zazna w przyszłości powodzenia i dobrobytu. Tak więc diety odkładamy na bok - wszak tradycja zobowiązuje! :)

W kilku najbliższych wpisach zaprezentuję Wam propozycje na chrust i pączki. Zwłaszcza te drugie pojawią się w przeróżnych kształtach i smakach. A już dziś najpyszniejsze i najdelikatniejsze pączki jakie miałam okazję jeść. Bardzo aromatyczne, chrupiące, intensywnie cytrynowe i przede wszystkim bardzo szybkie. Najszybsze pączki jakie miałam okazję robić. Całość zajmuje ok 20 minut.

 

Składniki:

 

* 1 1/4 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku

* 1/4 łyżeczki soli

* 1/4 szklanki cukru pudru

* skórka starta z 1 dużej cytryny

* 3 jajka

* 225 g mascarpone (użyłam Piątnicy)

* 1 łyżka wódki

* cukier puder

* 3 kostki smalcu

 

Mąkę łączymy z solą, proszkiem i zestem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy wódkę i ser. Kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy po łyżce mąki i mieszamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie.

Ciasto umieszczamy w szprycy (zdejmujemy wcześniej końcówkę, by pozostał tylko duży otwór) i wyciskamy kuleczki na mocno rozgrzany tłuszcz (można odcinać je nożem od szprycy, ale mnie najwygodniej robi się to palcem). Pączki smażymy z obu stron na złoto na niezbyt dużym ogniu (nie możemy dopuścić by wierzch był spalony a środek surowy, chociaż te pączki smażą się wyjątkowo szybko).

Upieczone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, a kiedy odrobinę przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

Jeśli ktoś z Was je zrobi, to bardzo proszę o informację, czy udało się Wam odejść od nich kiedy były jeszcze ciepłe, ponieważ My jedliśmy je na bieżąco w trakcie smażenia, kiedy tylko troszkę przestygły :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (58)

Dodaj komentarz
  • anna.kaminska.pl

    Niesamowite!Tylko czy zdołam je upiec...

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2011/01/terrina-z-krolika-z-piwem-i.html

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Przecudne! Tlusty czwartek czy nie tusty czwartek, na pewno sie u mnie pojawia!

  • eve3.0

    pięknie wyglądają! chwyciłabym już dzisiaj kilka, żeby mieć na zapas :)
    pozdrawiam ciepło!

  • espresso9

    Wspaniale wyglądają.Poprosze ze 2 do kawusi ;)

  • Gość: [ana] *.acn.waw.pl

    Wyglądają cudownie i do tego jeszcze kawa w bielutkiej jak śnieg filiżance, byłoby to wspaniałe śniadanko.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu świetna propozycja:)... jak zawsze u Ciebie zresztą:) pozdrawiam ciepło

  • monica-wino-i-oliwki

    Ale fajowe :) I nie z drożdżowego... pyszne muszą być.

  • Gość: [kornik] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam takie małe pączusie, dużo bardziej niż tradycyjne, które w ilości 1 sztuka jem jedynie w tłusty czwartek. A tymi małymi bąblami mogę się zajadać:) a jak cytrynowe to jeszcze bardziej mi się podobają!

  • flusso

    Pączki w 20 minut? Trzeba będzie wypróbować :)

  • Gość: [ka.wo] 188.33.18.*

    Cudowne pączuszki - piękne i bardzo fotogeniczne :) i ze mnie niedługo będzie pączuszek ;)

  • gosiuwka

    Wyglądają pysznie, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Mniam.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i mam nadzieję, że się na nie skusicie :)

  • arkadiuszgotuje

    Jestem zainspirowany. Ruszam do kuchni. Uwielbiam pączki. Gratulacje.

  • dordab74

    Kasiu, a czy myślisz że można mascarpone zastapić innym serkiem?

  • zaytoona

    Takich, to jeszcze nie widziałam. Ale zapowiadają się naprawdę niesamowicie!

  • mopswkuchni

    Muszą być bardzo fluffy, chyba nie ma polskiego odpowiedniego słowa. Wyglądają tak leciutko :)

  • majazteca

    Wygladaja oblednie :) Chyba sie skusze chociaz obiecalam sobie przejsc na bezslodyczowa diete :) Ale coz...tlusty czwartek zobowiazuje :))

  • gania76

    Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrowienia!

  • kasiaaaa24

    DORDAB74 myślę, że mogła by byc ricotta. To są bardzo lekkie, kremowe serki. Odradzam tu raczej serek homo, ale jeśli masz gęsty ser wiadrekowy na sernik, to też możesz go użyc :) Ja jednak zakupiłabym małe pudełeczko mascarpone :)
    Pozdrawiam :)

  • dordab74

    Kasiu, racja :) Nie ma co się "szczypać" na pierwszy raz ;)... na drugi rzut można spróbować z innym :)

  • andzia-35

    Ale fajne pączuszki! Spróbuję na pewno!
    Pozdrawiam ciepło Kasiu!

  • kulinarnespotkania

    sliczne paczusie:) chetnie siegne po kilka do tej misy...:)

  • ewa-jka

    Kasiu powiem tak:moj m pyta...kiedy zrobisz paczki???Twoje sa piekne...podkradlam jednego pozdrawiam -ewam

  • karmel-itka

    jakie urocze!
    och, a jak muszą smakowac...rany Julek, cudo!

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    I po co ja znowu tutaj zawędrowałam?? Dzisiaj szukałam mascarpone z Piątnicy (zainspirowana truflami tiramisu) a tutaj nowy przepis! Teraz mam dylemat co zrobić jutro dla moich gości. A'propos serka, zawsze kupuję z Lidla (koszt poniżej 5zł) Piątnicy nie znalazłam, trafiłam w Biedronce na jakąś koszmarną podróbkę o nazwie mascarpone (40% tłuszczu). Jak wiedzą miłośnicy kuchni, ten serek powinien mieć 80% tłuszczyku :)

  • myniolinka

    muszę i ja jakieś usmażyć bo zanim się zbiorę to karnawał może się skończyć...:)

  • kasiaaaa24

    Kochane róbcie je, róbcie :) Jestem przekonana, że Wam zasmakują :)

    Aborygenko zrób i trufelki i pączki. Sama nie wiem, którymi byli by bardziej zaskoczeni :) Ale musisz mi obiecac, że pączki i tak zrobisz :)

  • mikimama

    Kasiu droga! Nie jestem fanką paczków, ale dla Twoich zrobiłabym wyjątek!

  • Gość: [Atria] 80.54.118.*

    Hej!

    Pączki są fantastyczne, takie na jeden kęs, przypominają mi gulab jamon, które niedawno przygotowywałam:) I do tego mascarpone.. mMm..

    Pozdrawiam!

    ps. śliczne zdjęcia!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

  • kabkakb

    bardzo ładne pączki, i takie kształtne małe :-) ja również planuję smażyć pączusie, ale z marmoladą różaną...a jeszcze nigdy wcześniej pączków nie robiłam, więc sama jestem ciekawa co mi wyjdzie i przeglądam różne przepisy, pozdrawiam

  • Gość: [Marta] 46.112.10.*

    Mascarpone i cytrusy, to mogą być moje kolejne ulubione pączki, zaraz obok tych z konfiturą z lychee i kardamonem oraz małych, bez nadzienia ale z szafranem.

  • ola7

    powiem krotko: sliczne:)

  • justmydelicious

    wyborne :) z mascarpone fajnie muszą smakować takie kuleczki

  • Gość: [Ivon] 80.51.181.*

    Kasiu !!!!! Ależ pysznoty !!!!!

  • Gość: [bernadeta75] *.adsl.inetia.pl

    zrobiłam dzisiaj sa naprawde pyszne i naprawde ekspresowo sie je robi :)

  • kasiaaaa24

    Bernadeto dziekuje za podzielenie sie opinia :) Pozdrawiam :)

  • hannapamietniksmakow

    wspaniałe...uwielbiam wypieki z dodatkiem cytryny

  • zemfiroczka

    Jej! Lubię takie maluchy na jeden kęs :)

  • fiolka-fiolunka

    Do kawy jak znalazł ;) rewelacja!

  • Gość: [z] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, mam pytanie, czy uzupelniasz regularnie przepisy w spisie tresci? Pogubilam gdzies kilka fenomenalnych wpisow i wcale nie moge tam znalezc :(

  • kasiaaaa24

    W spisie treści są wszystkie przepisy - może oprócz kilku ostatnich, których nie zdążyłam dodac. A czego dokładnie szukasz, to ja postaram się znaleźc :)

  • Gość: [Alayah] *.adsl.inetia.pl

    Witam!
    Czy zamiast smalcu mogę użyć innego tłuszczu i w jakiej ilości, jeśli to możliwe? ^^
    Te pączuszki wyglądają wspaniale, a moi Panowie powinni być zachwyceni;)

  • kasiaaaa24

    Może byc olej, chociaż ja jestem zwolenniczką smalcu do pączków :) A moze odpowiada Ci Planta? Jest odpowiedniejsza niż olej, a smaży jak smalec :)
    Na czym kolwiek zdecydujesz się zrobic, daj znac jak smakowały :)

  • Gość: [Alayah] *.adsl.inetia.pl

    W środę będę robiła pączuszki *-*
    Chyba zdecyduję się na smalec, polentę bardzo trudno u mnie dostać...
    Już nie mogę się doczekać efektu końcowego! ^^

  • Gość: [chicken] *.radom.vectranet.pl

    Witam Dziewczęta,
    Mam straszną ochotę na te pączki, ale moja komórka rodzinna (członków sztuk 2) jest wiecznie na diecie, więc nie chciałabym przedobrzyć z ilością. Napiszcie proszę (mniej więcej) ile pączuszków wychodzi z tych składników??
    Dziękuję :)

  • kasiaaaa24

    Ciężko określic ile, bo ja robiłam malutkie, ale ok 40-50 maleństw. Połowa na 2 osoby powinna wystarczyc :)

  • Gość: [Alayah] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam pączuszki!
    W domu wszyscy są zachwyceni, zobaczymy jak jutro chłopcom będą smakowały^^
    Smażyłam je na mieszance smalcu i oleju. Efekt całkiem zadowalający;)
    Baaaardzo dziękuję za przepis!:*

  • luzakzusa

    Co znaczy ,,, 3 kostki smalcu - ile to jest ?

    Jak zobaczylem Twoje paczki to myslalem , ze bede monitor lizal - wygladaja oszalamiajaco smacznie .

    Pozdrawiam z "troszke" daleka.

    Krzycho (syn Mundka i Elki)

  • kasiaaaa24

    Każda, dostępna w Polskich sklepach kostka smalcu ma 200 g. Bez względu na producenta. Nie ma innej gramatury. Tak więc 3 kostki smalcu to 600 g.
    Pozdrawiam

  • luzakzusa

    Zrobilem !!!

    Powiem krotko - po zjedzeniu pierwszego mialem ,,,,,,, "orgazm".

    Kasiu , za te paczki powinnas dostac " paczkowego" Nobla.

    Dziekuje ,,, Dziekuje ,,, Dziekuje

    Pozdrawiam
    Krzycho.

  • kasiaaaa24

    Mogę tylko powiedzieć "A nie mówiłam?" :)

    Cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [Dorota] *.tvteletronik.pl

    Witam!
    Zrobiłam te pączki również, ale dla mnie za bardzo "piły" tłuszcz podczas smażenia (pomimo alkoholu)- aż tak tłustych nie lubię . Trochę smażyłam już pączków -takich tradycyjnych na drożdżach- przy tych byłam przerażona ilością oleju , które wchłaniały -ale dziękuję za przepis. Dorota

  • Gość: [marta] *.pawluk.org

    czy ciasto można zrobić wieczorem, a smażyć następnego ranka?

  • kasiaaaa24

    Nie polecam przygotowywania ciasta z takim wyprzedzeniem.

  • Gość: [Demon] *.dynamic.chello.pl

    Czy można pominąć wódkę?

  • kasiaaaa24

    Można, ale należy pamiętać, że zarówno wódka jak i spirytus dodawane do pączków sprawiają, że te mniej nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia. Oczywiście nie ma wpływu na smak.

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pączki są pyszne. I to prawda, nie można się powstrzymać od zjedzenia co najmniej kilku na ciepło. A skórka cytrynowa nadaje im smaku i pięknego aromatu. Po prostu są idealne.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci