Menu

Gotuję, bo lubię

Banana & Cinnamon Doughnts (Bananowo cynamonowe donaty)

kasiaaaa24

 

Oto obiecane w poprzednim wpisie pączki bananowe. Moim zdaniem, najbardziej ucieszą się z nich dzieci, chociaż i Wam mogą przypaść do gustu :) Banan wyczuwalny jest w nich bardzo intensywnie i o ile nie są to pączki do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, warto je zrobić jako ciekawostkę :) 

 

Składniki na ok 12 sztuk:

 

*  220 g mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/3 łyżeczki sody

* 1/3 łyżeczki cynamonu

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 1/4 łyżeczki soli

* 1 jajko

* 1/4 szklanki miodu

* 25 g kwaśnej śmietany

* 1 duży, mocno dojrzały banan

 

Lukier:

 

* 1 szklanka cukru pudru

* 3-4 łyżki mleka

 

Do smażenia:

 

* 3 kostki smalcu

 

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Banan kroimy w plastry i razem z jajkiem, śmietaną i miodem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera, rozgniećcie banana widelcem a wszystko wymieszajcie mikserem.

Składniki mokre wlewamy do suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli macie mocny mikser, można to zrobić miskerem. Kiedy składniki się połączą, ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok pół centymetra. Do wycinania będzie potrzebna szklanka i np mały kieliszek. Ja użyłam do wycinania nakrętki od butelki, ale polecam też wycinanie mniejszego kółeczka obrączką ( a co tam, niech się do czegoś przyda ;) )

Donatki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone donaty można polukrować. Cukier puder mieszamy energicznie z mlekiem. Donaty zanurzamy w lukrze i odkładamy na talerz do chwili aż zastygnie. Nim lukier zastygnie możemy je posypać kolorową posypką, pokruszonymi suszonymi bananami czy wiórkami czekoladowymi. Najlepsze są pierwszego dnia, po upieczniu.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo mi sie podoba ten przepis!

  • karmel-itka

    hihi, imiennicy mojej Mamy!
    ale że bananowo - cynamonowe?
    jestem nimi zachwycona!

  • cucinadellafelicita

    Mają bardzo ładny kolor w środku i ta posypka na wierzchu...myślę, że by mnie przekonały :)

  • kabamaiga

    Obrączką? No co Ty nigdy. A tak swoją drogą jak mikser? Już w porządku? Czy może po tym przepisie znowu coś się popsuło? Mam nadzieję, że jednak nie. Przepis zapisuję i mam nadzieję wypróbować w niedługim czasie.

  • usagi-san

    Wyglądają jak donaty, które co rano jadłam w cukierni w Atlantic City kilka lat temu. Pełny profesjonalizm.

  • myniolinka

    rzeczywiście ciekawostka... ale za to jak smacznie wyglądająca :)

  • kabkakb

    Kasiu,one są prześliczne ;-) po prostu sweetaśne!

  • Gość: [polskieblogikulinarne] *.ghnet.pl

    Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

  • russkaya

    Ależ one sympatyczne!!! ;)

  • zaytoona

    Jestem prawdziwą bananową maniaczką. Takie donaty byłyby dla mnie w sam raz! :)

  • fiolka-fiolunka

    Pysznie! Prezentują się o niebo lepiej jak sklepowe :]

  • Gość: [retrose] *.toya.net.pl

    Kochana, to dokładnie ten przepis który sobie zachomikowałam z rok temu, a nie wiem czy bym go teraz odnalazła:)
    Widzę, że mamy podobne upodobania!

  • flusso

    chętnie wypróbuję, cudnie udekorowane!

  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Cudne - szczególnie posypka!

  • acirinka

    Wymarzone pączki mojego syna:)

  • hannapamietniksmakow

    Ostatnio myślałam aby upiec coś z bananem, jako że bananowy chlebek już robiłam , chciałam znaleźć coś nowego.....a tu już nie muszę szukać .Na pewno wypróbuję a syneczek ucieszy się z kolorowych koralików.

  • iis111

    Kasiu ile Ty tych paczkow i faworkow napieklas ! :)

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale kolorowe!! Są prześliczne... i z pewnością przepyszne:)

  • kasandraa6

    ale fajowo kolorowe :-)

  • elau66wr

    O mateczko, ale fotki, po prostu same wskakują do ust

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Świetny przepis. Bardzo podoba mi się dodatek bananów do ciasta. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

  • moj-lunch.pl

    Pysznosci Kasiu!

  • ola7

    chetnie wyprobuje ten przepis:)

  • ewa-jka

    Kasiu u mnie dzis tez Donatowo,uwielbiam te ciastka!!

  • kulinarnespotkania

    ale urocze ! wygladaja bardzo pysznie:)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Ale fajne! Ślicznie wygladaja

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Ale ślicznie! Smakowicie wyglądają
    www.dusiowa-kuchnia.blogspot.com

  • misbasia

    Hi, hi! Ale pomysł z tą obrączką! :)

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, mam zamiar zamiast lukru pokryc je czekolada:)
    pytanie tylko polewa kupiona czy rozpuszczona czekolada? co proponujesz?

  • kasiaaaa24

    Marto myślę, że nie ma znaczenia czym je pokryjesz. Ja bym może użyła gotowej polewy, i białej i mlecznej :)

  • nina007

    Ciekawostka a do tego jaka śliczna :)

  • martex.82

    Kasiu, dzięki za przepis, śliczne te Twoje donatki, nareszcie mam pyszne przeznaczenie dla przejrzałych bananów,właśnie wypróbowałam mniam :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [sara] *.ewe-ip-backbone.de

    Pączki wyglądaja przepysznie, ale mam dwa pytanka:
    1. Czy ciasta się nie roluje ani nic? Ma być takie płaskie przy smażeniu?
    2. Czy smażyć na patelni? Tak zrozumiałam, bo jest napisane, że z obu stron.

  • kasiaaaa24

    Tak, można smażyc na patelni lub w szerokim rondlu.
    Początkowo pączki będą płaskie, ale podczas smażenia wyrosną :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci