Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z pierniczkami

kasiaaaa24

Witajcie po Świętach :) Dziękuję za wszystkie życzenia :) Niestety nie mogłam podziękować za nie wcześniej, ponieważ ostatni tydzień nie oszczędzał mojego zdrowia. Jak rozłożyć się na amen, to czemu nie na święta? ;)

W podziękowaniu za te wszystkie ciepłe słowa pragnę Was zaprosić na pyszny, iście zimowy sernik. Z dodatkiem korzennej przyprawy i pierniczków. Do przepisu użyłam mojego sprawdzonego przepisu na masę serową. Pamiętajcie też, że do tego przepisu należy użyć prawdziwego, ciężkiego sera, aby pierniczki nie wypłynęły na wierzch. Ja użyłam tego - klik klik - i jak dla mnie jest niezastąpiony. Polecam :)

 

Spód:

 

* 160 g herbatników

* 90 g masła (stopionego)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka cukru pudru

 

Masa serowa:

 

* 800 g sera

* 5 jajek

* 3 łyżki śmietany 18 %

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy

Plus

* 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z powidłami śliwkowymi

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki

 

Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem. Dodajemy przyprawy, cukier i stopnione masło. Dokładnie mieszamy. Taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm i dociskamy aby spód był zwarty. Tortownicę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut. Nie pozwalamy by góra zbytnio się spiekła, a po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy). Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • viridianka

    uwielbiam pierniczki z nadzieniem :) u mnie by z pewnością nie dotrwały do sernika ;)

  • wiosenka27

    U nie tak wlasnie było. Kupiłam raz pierniczki na ten sernik a jak się za niego zabrałam okazało się że już pierników nie ma:)

  • mikimama

    Twój sernik jest bardzi atrakcyjny, mój nie był zachwycający :) Moje pierniczki w ubiegłym roku niestety wypłynęły...

  • kasiaaaa24

    Dziewczyny u mnie były dwie paczki, wiec i na podjadanie zostało ;)
    Mikimamo - ja zmieniłam całkowicie przepis na masę serową w porównaniu z tymi, które widziałam, ponieważ wydawało mi się właśnie, że pierniczki wypłyną. Podstawą jest też ser, który musi byc twardy i zbity :)

    Pozdrawiam :)

  • espresso9

    Piękny :D

  • Gość: [Agnieszka] *.satfilm.net.pl

    Serniki zawsze były u mnie na 1 miejscu, a taki z pierniczkami musi być pyszny :)

  • olciaky

    mmm.. już mi tutaj pachnie;)!

  • Gość: [gaumond] *.xdsl.centertel.pl

    Oh, to wygląda wspaniale, brawo!

  • zaytoona

    Wspaniały! Musi smakować i pachnieć niesamowicie aromatycznie....

  • flusso

    Wygląda pięknie!!! Ja miałam kwadratowy i został mi właśnie ostatni kawałeczek :(

  • fantazjemagdyk

    bardzo interesujące takie wykorzystanie pierników :) piękny sernik :)

  • piegusek1976

    oj znam ten sernik, pyszny jest :)

  • abbra

    Mniam ! Pysznie wygląda :)
    Bardzo lubię sernik z pierniczkami, gościł już parę razy na moim stole i za każdym razem bardzo wszystkim smakował :)

  • usagi-san

    Fantastyczne połączenie - mega świąteczne. Został może choć kawałeczek?

  • spencer2

    Wow! Jaki śliczny! Taki równy, wysoki.. I z pierniczkami.. Musiał być cudny! Iście świąteczny!

  • monica-wino-i-oliwki

    Mmmm ależ on pysznie wygląda. I w takiej pięknej scenerii jest :) Musiał być wspaniały. Nigdy nie jadłam sernika podobnego typu.

  • kulinarnespotkania

    ach jak pieknie sie prezentuje:) sernik i pierniczki... pyszne polaczenie:)

  • vilk_89

    Jaki piękny Ci wyszedł :) :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam :)

  • maryjerzak

    Wow!!! Przepiękne!!!

  • bijana

    Kolejny sernik z pierniczkami...i jak tu sie oprzec? mam jeszcze ser w lodowce, pierniczki w sklepie i nie ba bata.Musze sprobowac!

  • kabamaiga

    Ale bym zjadła. Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już w porządku.

  • kasiaaaa24

    W porządku :) Dziękuję :)

  • Gość: [retrose] *.toya.net.pl

    Ach te twoje serniki - próbowałam u siebie - wyszło pyszne. W ten sernik też glęboko wierzę!

  • dorota20w

    Piękny !

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda fantastycznie! Muszę sobie ten pomysł z pierniczkami koniecznie zapamiętać:) Pzdr Aniado Ps. Ależ Ty go artystycznie ukroiłaś! Żadnej smugi z czekolady, idealnie równy brzeg... WOW! Widać, że gotujesz bo lubisz:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [gaumond] *.xdsl.centertel.pl

    Właśnie robimy go z siostrą! Jest już w piekarniku :)

  • kasiaaaa24

    Daj znac jak wyszedł :)

  • Gość: [gaumond] *.xdsl.centertel.pl

    Wyszedł bosko! Poszły 2 paczki pierniczków, ale na podjadanie zostały może 3 ;) No ale sernik... Wspaniały...

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :) Słodkiego, smakowitego Nowego Roku !!! :)

  • Gość: [AggusiA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik rewelacja!!! :) niesamowity smak !:) mniammmmm ....:)

  • Gość: [Marta] *.olsztyn.mm.pl

    Kasiu, a twaróg ma być taki zwykły czy z wiaderka(typowo sernikowy)?

  • kasiaaaa24

    Sernikowy, z wiaderka - ale lepiej wybrać twaróg gęsty, np. Piątnica.

  • plawiaka

    Uwielbiam ten placek a szczególnie w okresie świątecznym bo pierniki w połączeniu są idealną kombinacją. Tylko chciałabym wykorzystać inny spód i zastanawiam się czy spód z kruchego byłby odpowiedni i czy upiekł by się? Pozdrawia :)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, można zrobić kruchy spód, ale ja proponuję podpiec go wcześniej (ok. 12 - 15 minut w 200 stopniach) by mieć pewność, że za sprawą wilgotnego sera zamieni się w zakalec.

  • plawiaka

    Dziękuję za odpowiedź:) Rozumiem że na gorący spod ciasta (po 12 minutach w piekarniku) powinnam szybko wyłożyć pierniczki a później zalać masą serową :)
    Wesołych Świąt Kasiu:)

  • kasiaaaa24

    Nie, lepiej go chwilę przestudzić, bo się stopi czekolada :)

    Wesołych Świąt :)

  • patricia-bakes

    Znakomity sernik, który doskonale wprowadza w świąteczny nastrój :) Dziękuję za przepis i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci