Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Kubusiowe

kasiaaaa24

Dzisiaj ciasto bardzo lekkie i delikatne, ale z intensywnym aromatem pomarańczy i marchewki. Im dłużej leży lodówce tym jest lepsze, aczkolwiek dzięki swojej konsystencji i nie zbyt wielkiej słodyczy znika w tempie ekspresowym :)

 

Ciasto:

* 3 jajka

* 3/4 szklanki cukru

* 1 1/2 łyżeczki octu

* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa Kubusiowa:

 

* 1 duża butelka Kubusia marchewkowo pomarańczowego (litrowa)

* 3 budynie waniliowe

* 6 łyżek cukru

* 1 kostka masła (200 g) miękkiego

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 ml kremówki (36%)

* 5 łyżek cukru pudru

* 500 g serka homogenizowanego waniliowego

* 1 galaretka pomarańczowa

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 5 - 6 łyżeczek kremówki

CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żółtka mieszamy z octem i delikatnie łączymy z pianą. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Blachę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tak przygotowanej blachy i pieczemy ok 20 - 30 min w 180 stopniach. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

MASA KUBUSIOWA: Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku gotujemy i kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (przy panujących temperaturach, ja po prostu wystawiłam go na dwie godziny na balkon). Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozprowadzamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serek i mieszamy. Do masy śmietanowo serowej wlewamy zimną galaretkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, aby nowa masa stężała.

POLEWA: Kiedy ostatnia masa już stężała możemy przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Sposób nasienia polewy jest absolutnie dowolny :) Ciasto z polewą wędruje ponownie do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Komentarze (48)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Pięknie wygląda Twój Kubusiowy przysmak :)

  • espresso9

    Wygląda pięknie!
    Napewno jest pyszne :)

  • ola7

    bardzo fajnie wyglada to ciasto:)

  • fiolka-fiolunka

    Ciastko piękne - takie lekkie jak pianka :)

  • milk_chocolate84

    lubię ciasta z masami z soków przecierowych. Jadłam już różne wariacje. Sama miałam okazję robić tylko shreka z zielonym pysiem. Było rewelacyjne :) Marchewka i pomatrańcza brzmi pysznie :)

  • izaa_a

    świetnie wygląda....;)

  • emma001

    kubusiowo- shrekowychwypiekow jeszcze nie próbowałam

  • marinia

    Już od dawna noszę sie z zamiarem zrobienia takiego ciasta. Twoje wygląda pięknie!

  • moniazo

    Śliczny ten kubuś. Lubię takie lekkie ciasteczka. U nas robimy takie ciasto z zielonego kubusia i nazywamy go Shrek :) bleee

  • justmydelicious

    ta pomarańczowa warstwa jest apetycznie słoneczna :)

  • ugotujmy

    ładna jest ta pomarańczowa warstwa ((:

  • ilka_86

    uwielbiam to ciasto!:) jest przepyszne! uwielbia je cała rodzina Mojego Połówka;))

  • cilla77

    wygląda fantastycznie!

  • darki85

    u mnie zawsze ciasta, które sa najlepsze na 3 dzień, znikają w pierwszy (;
    to ciasto to pewnie pychotka (:

  • fantazjemagdyk

    bardzo ciekawy przepis :) zapisuję

  • kabamaiga

    Śliczne Kasiu. Pamiętam, jak królowała na blogach wersja zielona.

  • Gość: [retrose] *.toya.net.pl

    Nie widziałam jeszcze takiego ciasta - bardzo ciekawe, nietypowe takie;-)

  • magdi29

    Ach te twoje ciasta to sam raj na talerzu. Wygląda naprawde jak lekka chmurka. Pewnie jest pycha.

  • Gość: [zuza torchou] 89.174.36.*

    noi trzeba sie ruszyc z domu po kubusia....pięknie wygląda to ciasto :)
    pozdrawiam
    Zuza

  • majanaboxing

    Ładnie wygląda, bardzo smacznie i takie jest :)
    Ja też je robiłam, już dość dawno temu, przepis miałam od koleżanki blogowej (ale nie z blogów kulinarnych), a Ty Kasiu skąd masz przepisik? Pytam, bo widziałam je już na kilku blogach. :)
    Pozdrawiam.

  • zaytoona

    Bardzo mnie smak tego ciasta ciekawi!

  • kasiaaaa24

    Majanko przepis mam od czytelnika. Rozmawialiśmy na gg, zapytał czy znam to ciasto, a ponieważ nie znałam go wcześniej, to wysłał mi przepis.

  • Gość: [Lena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witajcie, polecam masę "kubusiową" z soczków Biedronkowych z dynią, brzoskwinią i marchewką (takie w małych buteleczkach). Na czasie dla dyniowych maniaków!!

  • kulinarnespotkania

    mmm... wspaniale ciasto:) wyglada pieknie i pysznie:)

  • Gość: [macierzanka] *.chello.pl

    Leciutkie i kuszące! I te kolory! Piękne!

  • elau66wr

    Tęczowa pianeczka na talerzu - czasem żałuję, że nie jem słodyczy. Chyba przestanę tu zaglądać, żeby mnie nie kusiło.... ha ha Żartuję. Już jestem uzależniona od Twojego bloga Kasiu. ;-)

  • Gość: [Lidia] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto przepyszne!!! Rewelacja! Zrobiłam tydzień temu na spotkanie rodzinne. Całe ciacho od razu zostało zjedzone. Nie zostały nawet okruszki :-) Dziś znów robię na zamówienie rodziny.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)

  • kkamilka7

    W przepisie na mase kubusiową podane jest żeby dodać 6 łyżek cukru, ale czy budynie mają być z cukrem czy bez.

  • kasiaaaa24

    Bez cukru.

  • Gość: [Angie] *.adsl.inetia.pl

    Super zdjęcia no i przepisy! :)
    Jaka ma być duża blacha do tego ciasta Kubusiowego?

  • kasiaaaa24

    40x25 cm

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Właśnie je wstawiłam z ostatnią warstwą do lodówki. Zrobiłam je w formie tortu dla mojego synka, a młodsza córcia już mi tu podjadała kubusiowy budyń zanim zrobiłam z niego krem i nie chciała od niego odejść. Zobaczymy jutro co z tego wyszło. Robi się fajnie i prosto.

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, ze będzie smakowac :)

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Wyszło super i smakowało )

  • Gość: [poksiwka] *.ssp.dialog.net.pl

    czy można to ciasto zrobić na herbatnikach??

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Kolejny przepis do kolekcji.....wypróbowany i smaczny :)

  • anahitka9

    Świetne ciasto! Szczególnie biszkopt rewelacyjny- lekki i puszysty:)

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Ciasto smaczne ,rodzinka się zajada. Tylko na wierzch zamiast polewy wylałam pomarańczową galaretkę i do masy ze śmietany dodałam trochę żelatyny.

  • Gość: [mucha123] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu a ilu gramowe budynie?

  • kasiaaaa24

    Standardowe, na pół litra mleka, 35-40 g.

  • kasia197636

    Przepyszne ciasto proste a jednak dobre na każdą okazję, polecam

  • Gość: [Iwona] *.mt.pl

    Jestem właśnie w trakcie robienia go :))

  • Gość: [Magda] *.internetia.net.pl

    Jakie są wymiary blachy? Chciałabym zrobić ciasto w formie tortu, najlepiej w tortownicy o średnicy 24 cm. Jeśli jest taka możliwość, to proszę o radę. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :).

  • kasiaaaa24

    To są wymiary na blaszkę 20x30 cm lub tortownicę o średnicy 28-30 cm.

  • Gość: [Magda] *.comarch.com

    Super, dziękuję za informację :).

  • Gość: [kinga] 93.48.117.*

    Witam.Prosze podac wielkosc blachy.

  • kasiaaaa24

    25x35 cm

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci