Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik dyniowy

Oto kolejna propozycja wypieku z dynią. Założę się, że tak delikatnego i kremowego sernika nie jedliście jeszcze nigdy. I jak go sobie nie upieczecie, to nigdzie indziej go nie zjecie :)

 

Składniki na tortownicę 24-26 cm:

 

* 500 g sera

* 1 pełna szklanka puree z dyni

* 5 jajek

* 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy (proszek)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Spód:

 

* 160 g ciastek

* 90 g masła

* szczypta sproszkowanego imbiru

 

Aby przygotować puree z dyni należy ją obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Dynię przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy tak długo, aż dynia zamieni się w gładkie puree. Do dyni nie dodajemy cukru. Moja dynia całkowicie się rozgotowała, ale jeśli chcecie mieć idealną konsystencję, można ją przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Taką dynię możecie też pasteryzować. Do sernika używamy przestudzonego puree, a najlepiej zrobić go dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Ciasteczka rozdrabniamy na mąkę i mieszamy z imbirem, a następnie dodajemy stopione masło. Mieszamy, aby masło równomiernie się rozprowadziło i masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier wymieszany z przyprawami. Następnie dodajemy puree z dyni i śmietanę. Kiedy masa jest już gładka (będzie dość rzadka) dodajemy budyń i jeszcze chwilę miksujemy. Masę serową przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Piekarnik powinien być już wcześniej nagrzany.

Sernik należy wyjąc, nawet jeśli wydaje Wam się, że środek jest płynny. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze idealnej, bardzo lekkiej i kremowej konsystencji.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 22 października 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/10/22 08:05:46
piękny kolor...;)
-
2010/10/22 08:15:49
Ale fajny:) nie wiem czy go sobie nie upiekę, bo dyńkę mam :DDD
-
Gość: MAGDA, abyf139.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/22 08:53:05
wygląda jak cudownie lekka pianka. rzeczywiście tak jest? pzdr m.
-
2010/10/22 09:09:52
ależ on ma kolor cudny!
-
2010/10/22 09:25:53
Jedno jest pewne - sernik dyniowy ma przepiękny kolor :)
-
2010/10/22 09:31:03
Rewelacyjnie to wygląda ! Nie widziałam jeszcze nigdzie takiego przepisu i dlatego już mnie kręci, żeby go zrobić w weekend. Piękny taki żółty kolor, ciekawa jestem czy tę dynię czuć mocno w samym cieście
-
2010/10/22 10:03:00
piękny jest w takich jesiennych barwach
-
2010/10/22 10:09:48
Wygląda fantastycznie i ten piękny kolor !
-
2010/10/22 10:13:55
Wow!! Takiego sernika to ja jeszcze nie widziałam :)
-
2010/10/22 10:28:21
oj....nie wiem,czy sie nie skusze.....jeszcze dyniowego sernika nie widzialam,nie jadlam i nie pieklam....pieknie wyglada :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/10/22 10:59:48
wszędzie dynia.. a u mnie w domu jeszcze jej nie było :(
Sernik wygląda cudnie :D
-
2010/10/22 11:08:44
ciekawa jestem smaku, bo wygląda obłędnie, rewelacyjny kolor :)
-
2010/10/22 11:21:56
wyglada przeslicznie:) i ten kolorek, ach pychota:)
-
2010/10/22 11:49:04
Bardzo ladny sernik. Jeszcze nigdy nie jadlam sernika z dynia, musi byc smaczny.

pozdrawiam
-
2010/10/22 12:08:52
Rzeczywiście, nawet na zdjęciu widać, jak delikatny jest w smaku ;)
-
2010/10/22 12:29:44
Wygląda cudownie - też miałam w planach sernik dyniowy i teraz wiem, że muszę go upiec!
Pozdrawiam:)
-
2010/10/22 12:36:11
Bardzo ciekawa propozycja! Chętnie spróbuję.
Pozdrawiam!
-
2010/10/22 12:38:40
Cudny. Serników nie umiem piec, ale może się kiedyś odważę i spróbuję, bo dyni mam i to za dużo.
-
2010/10/22 16:33:13
rozpływam się.
obłęd. rajskie serniczkowe ciasto.
niebo.
-
2010/10/22 17:58:16
ma niesamowity kolor
-
2010/10/22 18:24:32
A to ciekawe. Pewnie będe chciała zrobić. Chętnie bym spróbowała. :-)
-
2010/10/22 18:32:22
ale żółciutki (: ja tez mam w planie sernik (:
-
2010/10/22 18:40:17
Dziękuję Wam wszystkim za te miłe komentarze :)
-
2010/10/22 19:24:50
Cudo :)
-
2010/10/22 20:43:08
wyglada bardzo apetycznie:)
-
2010/10/22 21:15:23
Ależ cudo! Zapisuję. Bez wątpienia go upiekę. Muszę! ;)
-
2010/10/22 21:38:35
Świetny ma kolor! Ciekawa jestem takiego sernika :)
-
2010/10/23 09:14:56
aż ślinka cieknie :)
-
2010/10/23 09:33:01
Rzeczywiscie wyglada niezwykle kremowo! Piekny kolor :)

Pozdrawiam Kasiu!
-
2010/10/23 12:30:13
Fenomenalny kolor!! Piekłem już kiedyś serniczek z dynią...i był przepyszny. Muszę jednak wypróbować i ten, gdyż zbyt mazista konsystencja tamtego, była trochę irytujące;)) A ten wygląda idealnie!
-
2010/10/23 15:14:28
Sernik z dynią... ? Brzmi interesująco... Już sobie próbuję wyobrazić to połączenie smaków...
-
2010/10/23 15:48:46
wszędzie dynia - a ja nigdy nie używałam dyni do niczego... czas chyba spróbować - mam tylko ozdobne na okapie;/
-
2010/10/23 19:33:02
kusicie tak tymi dyniowymi słodkościami, że nawet mi słodkiego się zachciało!
-
2010/10/23 22:13:29
ooo ale piękny serniczek... :) Z dynią jeszcze nie próbowałyśmy
-
2010/10/24 09:11:45
Fajny, fajny. I kolor ma boski! :)
-
2010/10/24 11:25:12
Wygląda wspaniale :) muszę się jeszcze tylko przekonać do idei - sernik z dynią :)
-
2010/10/25 14:15:48
strasznie dawno nie jadlam sernika!
a ten Twoj ma taki, piekny, jesienny kolor :)
-
2010/10/26 18:50:22
Sernik na pewno zrobię, ale mam pytanie co do puree: po zapasteryzowaniu ile można je przechowywać, np. w piwnicy?
-
2010/10/26 21:48:50
Jeśli jest dobrze zapasteryzowany, to powinien tak samo jak dżem, i do kilku miesięcy :)
-
2010/10/27 14:21:27
Kasiu mam pytanie odnośnie pasteryzacjii dyni, chicałabym zrobić sobie w słoiczkach takie puree w wielkości jak po musztardzie, ile czasu trzeba je pasteryzować? Czy brak cukru nie spowoduje że sie zepsuje?
I jeszcze jedno pytanie, do czego używasz takie puree? Mi na myśl przychodzi zupa, placuszki....i nie wiem do czego jeszcze???? hmmm Na pewno spróbuje Twój sernik z dynią :) a na te paluszki wiedźmy mam juz ochotę od tamtego roku i zawsze coś wypada ;)
-
2010/10/27 21:12:06
Mozesz dodac 2-3 łyżki cukru na np 2-3 kilo dynii. Na pewno będzie się lepiej trzymac. Co do czasu pasteryzacji... myślę, że ok 15 min wystarczy :) Z takim puree możesz zrobic bułeczki (znajdziesz je u mnie kilka wpisów wcześniej), chleb, makaron, zapiekanki mięsne i makaronowe, lody, sernik (REWELACJA!), masy do tortów - w sumie na co masz tylko ochotę :) Jak masz jakis konkretny pomysł, ale nie wiesz jak go zrealizowac, to pisz na meila i opracuję dla Ciebie jakis przepis :)
-
2010/10/28 06:51:32
Dziękuję Kasiu jesteś bardzo miła :) Życzę miłego dnia !
-
2010/10/31 11:08:11
przepiękne zdjęcia i sernik do wypróbowania!
-
2010/11/02 06:58:03
Kasiu, oczywiscie wypróbowałam Twój sernik, jest przepyszny! delikatnie wyczuwalny smak przypraw korzennych, bardzo kremowy! Gorąco polecam!
-
2010/11/02 07:27:20
Cieszę się, że Ci smakował :) Dla mnie, to jeden z moich faworytów :) Pozdrawiam :)
-
Gość: stecus, d208-223.icpnet.pl
2010/11/07 23:46:41
Pyszny serniczek, robiłam wszystko według przepisu i wyszedł rewelacyjny!
Polecam!
-
2011/09/21 20:51:18
Kasiu, jakiej wielkości tortownicy użyłaś?
-
2011/09/21 21:12:06
Andziu ja w 24 cm, ale jak wolisz wyższy, to może byc 22 a nawet 20 cm :)

Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: ines1977, 195.42.249.13*
2011/10/18 10:56:42
To mój pierwszy sernik dyniowy. Wczoraj zrobiłam a dziś się zajadamy.
Smak i konsystencja sernika oczywiście bardzo zależy od użytego sera. Mój M kupił taki gotowy w kilogramowym wiaderku ale okazało się, że jest homogenizowany więc masa była rzadka i nie dodawałam już śmietany. Zamiast budyniu (nigdy nie kupuję) dodałam skrobi kukurydzianej. Jakiego sera Ty użyłaś?

No i mój wyszedł nie tak piękny jak Twój. Jak zrobiłaś, że jest taki żółciutki? Mój po podanym czasie pieczenia cały zbrązowiał... i zrobiła się tak odstająca skórka. Jest pyszny ale do fotografowania nie bardzo się nadaje:).
-
2011/10/18 11:00:39
Kolor żółty zawdzięcza dyni. Miałam mocno pomarańczową dynię. No i przyprawy.
Ser homogenizowany na sernik moim zdaniem się nie nadaje :) Dlatego masa byla rzadka. Ja używam sera z wiaderka albo Piątnicy, albo Pilosa z Lidla.
Jeśli chcesz, spróbuj go zrobić jeszcze raz z właściwego sera. Będzie o wiele lepszy i z pewnością ładniejszy :)
-
Gość: Kassmagi, abcz161.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/30 12:05:14
Serwus, upiekłam wczoraj - dziś testowałam i smakuje naprawdę dobrze, chociaż wygląda mniej apetycznie, niż Twój, niestety. ;) Przepis dołączam do grona swoich ulubionych. ;) Tylko w przyszłości skrócę czas pieczenia do 60 min. Mam chyba ogromnie gorący piekarnik...;)
-
Gość: Ines1977, 195.42.249.13*
2011/11/03 08:40:19
Mój serek też był w wiaderku niby specjalny na sernik a potem doczytałam gdzieś drobnymi literami że homogenizowany:) Wczoraj popełniłam drugie podejście do przepisu. (W międzyczasie był sernik dyniowy wg. Nigelli) Tym razem miałam serek-pewniak z Wielunia. Znowu zamiast budyniu "waniliowego" dodałam skrobi kukurydzianej i ekstraktu z wanilii. Pyyyyycha.
Co do Piątnicy to wiem, że ich śmietany maja różne dodatki (zagęstniki jakieś) nie wiem jak serki. Niestety większość tych wiaderkowych ma w składzie oprócz sera różne śmieci a ja zawsze szukam czystego sera.

Moja dyńka tez była mocno pomarańczowa a jednak sernik jest dużo jaśniejszy. Może to tez kwestia zdjęcia. Ale pisząc o kolorze wcześniej miałam na myśli wierzch. Wczoraj skróciłam czas pieczenia do 60 min a i tak jest lekko zbrązowiały. Twój nic się nie zarumienił podczas pieczenia? Może był przykryty?
-
Gość: lewe-rece, n06-06-07.opera-mini.net
2013/10/26 00:52:00
Dziś zrobiłam sernik z Twojego przepisu, smak jest bardzo ciekawy, korzenny, zimowy, lubię takie :) w ogóle uwielbiam Twojego bloga i przepisów wykrozystałam już chyba kilkanaście, zawsze z sukcesem. Dzięki :)
-
2013/10/26 08:47:33
Bardzo mi miło, że smakował :)

Pozdrawiam :)