Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pumpkin Knots

Co byście powiedzieli na tydzień z dynią? Pewnie wielu z Was jeszcze nie miało okazji robić wypieków z dynią, wiec ja postaram się wam przybliżyć ten owoc, który z botanicznego punktu widzenia jest warzywem :)

Październik to miesiąc, w którym dynie królują na targach i bazarach. Mam słabość do dyń o nietypowych kształtach i kolorach, i uwielbiam ustawiać je na balkonie, chociaż chyba najbardziej podobają mi się te klasyczne, mocno pomarańczowe i o stereotypowym kształcie. Chyba dlatego, że są w stylu Halloween... A ja, jako istota silnie zamerykanizowana, nie mogę przejść obojętnie obok tego dnia :) Wiem, że pewnie u nas Halloween nigdy się nie przyjmie - i oczywiście rozumiem to - ale cieszy mnie fakt, że co roku przybywa ozdób związanych z Halloween i sama nie przechodzę obok nich obojętnie.

Ja sama odkryłam walory smakowe dyni dopiero w zeszłym roku. I mam nadzieję, że spodobają się Wam przepisy, które będę Wam proponować w tym tygodniu :) Oczywiście najlepsze zostawiam na koniec - ale myślę, że to się rozumie samo przez się ;)

Tak więc zaczynamy od pysznych, puszystych i mięciutkich bułeczek. Wspaniałe. Zwłaszcza jeszcze ciepłe i np. z masłem czosnkowym. Fenomenalny początek dnia.

 

Składniki na 10 bułeczek:

 

* 1/2 szklanki puree z dyni

* 1 paczka suchych drożdży (instant, Dr Oetkera)

* 1/2 szklanki ciepłego mleka

* 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła

* 3/4 łyżeczki soli

* 1 płaska łyżeczka cukru

* 1 duże żółtko

* 2,5 szklanki mąki

 

Aby przygotować puree z dyni należy ją obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Dynię przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy tak długo, aż dynia zamieni się w gładkie puree. Do dyni nie dodajemy cukru. Moja dynia całkowicie się rozgotowała, ale jeśli chcecie mieć idealną konsystencję, można ją przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Taką dynię możecie też pasteryzować.

Mleko odrobinę podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale bez problemu powinniście dać radę zanurzyć w nim palec). Do miski wsypujemy drożdże, cukier i sól. Mleko łączymy z żółtkiem, masłem i dynią i dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ok 5 min), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min, albo do czasu aż ciasto podwoi objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min. Najlepiej otworzyć piekarnik i sprawdzić, czy bułeczka jest lekko przyrumieniona od spodu.

Ciepłe są chyba najlepsze... :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

poniedziałek, 18 października 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/10/18 06:54:53
Kasiu, juz zapisuję przepis. Mam na swoim balkonie 3 pokaźne dynie. Czekam z niecierpliwością na nastepne przepisy z dyni. Miłego dnia!
-
2010/10/18 07:43:46
ale piekne buleczki:) i ten kolorek, cudny jest:) a buleczki pyszniutkie:)
-
2010/10/18 07:51:00
alez piekne sa!! takie zolciutenkie-sloneczne i zachecajace do siegniecia po jedna...
Pozdrawiam :)
-
2010/10/18 07:51:12
wygladaja bardzo apetycznie:)
-
2010/10/18 08:13:43
Piękne bułeczki z dynią!
Ale przepisów już zrobionych jest mnóstwo na blogach. Sama sporo tez z dynią zrobiłam.
Niedługo będzie Festiwal Dyni.
Pozdrawiam!


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/18 08:25:38
Z Panią Dynią jeszcze nie miałam przyjemności :) Chyba najwyższy czas, żeby spróbować.
Bułeczki są śliczne.
-
2010/10/18 08:33:35
Kasiu, jakie cudownie żółciutkie! Ogromnie mi sie podoba ich kolor :)
-
2010/10/18 08:33:37
tydzień z dynią - absolutnie jestem za, tym bardziej, że dyni mam w nadmiarze. Bułeczki śliczne.
-
2010/10/18 09:06:07
też robiłam niedawno bułeczki drożdżowe z dynią. są super. ;) w zeszłym roku próbowałam też ucieranego ciasta z tymże warzywem, jednak nie do końca mi smakowało. być może przepis był kiepski? w każdym razie chętnie spróbuję jeszcze jakiegoś wypieku dyniowego, więc z niecierpliwością czekam na Twoje kolejne propozycje. ;)
-
2010/10/18 09:18:41
bułeczki wyglądają niesamowicie, tak apetycznie i kusząco :)
-
Gość: schola, eti227.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/18 09:26:20
niesamowicie pięknie wygladają te bułeczki,jezeli sa tak smaczne jak i piekne,to zabieram sie za pieczenie
Pozdrawiam...
-
2010/10/18 09:33:55
:) lubię ten kolor
-
2010/10/18 09:43:56
Piękne słońce tej jesieni na Twoich talerzach Kasiu. Aż chce się żyć!!!!!! Dynia jest super na wszystko: bułki, placki, zupa i pestki do dłubania.
-
2010/10/18 10:06:07
Wyglądają cudownie, jak małe słońca. Tak zacząć dzień to musi być sama przyjemność.
Pozdrawiam
-
2010/10/18 11:34:03
Wyglądają obłędnie. Zapisuję do zrobienia!
-
2010/10/18 12:23:18
Niesamowite, ile to rzeczy z dyni można zrobić. Niestety nie należy ona do moich ulubionych przysmaków i za często się nią nie zajadam. Chociaż w formie nie za słodkich wypieków mnie dynia ciekawi, bo nie miałam okazji jeszcze ich sprówować.
-
2010/10/18 14:18:03
Dyniowy tydzien to jest super mysl. Ja juz powoli szykuje sie do Festiwalu dynii organizowanego przez Bee. Dyniowe rarytasy sa u nas prawie codziennie.
Buleczki w Twoim wykonaniu prezentuja sie wspaniale i zapewne tak smakuja.

pozdrawiam :)
-
2010/10/18 14:36:34
Prześliczne wyszły,kolor rewelacyjny!
Aż widać po nich jak rosły w oczach!
-
2010/10/18 15:06:27
Jak one Kasiu rewelacyjnie się prezentują! wspaniale...
a ja choć ciągle sobie obiecuję, to ciągle jeszcze z dynią się nie zaprzyjaźniłam :)
-
Gość: lo, 178-36-54-236.adsl.inetia.pl
2010/10/18 20:36:42
Ten dodatek masła czosnkowego do takich żółciutkich bułeczek musi być świetny. Pozdrawiam Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2010/10/18 20:44:51
O jakie cudne, żółciutkie! Ja smak dyni odkryłam 2 lata temu, a dyniowe akcje, które na Durszlaku robi Bea wciąż inspirują mnie niezliczoną ilością możliwości wykorzystania tego warzywa :)
-
2010/10/18 20:48:18
Piękne są te buły! Absolutnie!:)
-
2010/10/18 20:57:23
Halloween ogarnęło także i mnie :) uwielbiam wszystko co z tym związane, ale wciąż nie mogę się przekonać do dyni jako do jedzenia, wolę widzieć ją jako eksponat.
Chociaż knoty wyglądają ciekawie :)
-
2010/10/18 21:25:22
Dziękuję Kochani za komentarze :) Cieszę się, że podobają się Wam bułeczki i pomysł dyniowego tygodnia :) Macie rację, taki kolor nastraja niezmiernie pozytywnie...
A już lada dzień, kolejny dyniowy wypiek :)
-
2010/10/18 22:52:41
Jejku, dwa dni temu miałam w lodówce nadwyżkę puree z dyni, którego musiałam się pozbyć. A tu takie pyszności można było przygotować!
-
2010/10/18 23:11:38
świetny pomysł, już mi zapachniały te Twoje żółciutkie bułeczki :) skąd Ty bierzesz te przepisy na te wspaniałości, które nam tu serwujesz??? pozdrawiam
-
2010/10/18 23:14:48
O jakie ladny kolor! Super pomysl na wykorzystanie dyni
-
2010/10/19 21:09:41
Przepis spisany, bardzo chętnie wypróbuję w najbliższym czasie, bo zostało mi trochę puree z dyni :]

PS. Hm, ciekawe czy są równie pyszne po "odgrzaniu", bo kiedy jest nas tylko dwójka, jedzenie czegokolwiek, co występuje w większej ilości, zajmuje sporo czasu :]
-
2010/10/19 22:17:17
Ja ich nie odgrzewałam, wiec nie wiem :) Obawiam się, że mogą stracic trochę walorów. Może po prostu zrób z połowy porcji? :)
Pozdrawiam
-
2010/10/20 13:40:09
Piękne te bułeczki Kasiu! Drożdżowe z dynią próbowałam w tamtym roku i bardzo mi smakowało. Może w tym skuszę się na bułeczki :)
-
2010/10/20 20:55:09
Piękne bułeczki Pani Kasiu! Wczoraj zobaczyłam, a dziś upiekłam. Bardzo dobre i żółciutkie. Wiem, że jest Pani anglistką, ale polskie tłumaczenie też brzmi nieźle - dyniowe supły lub supełki. Pozdrawiam i podziwiam Pani blog.
-
2010/10/20 22:39:27
Sasanka40 - dziękuję za miłe słowa :) Dyniowe supełki brzmią fajnie :) Ale przepis nie jest polski, więc pomyslała, że i nazwę zostawię oryginalną :)

Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: Lena, aajg150.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/22 12:41:51
Witaj Kasiu,
Wczoraj upiekłam te ślicznotki, ale jakoś nie za bardzo mi się udały. Co prawda dałam świeże drożdże (25g) i wszystko było ok. Jednak po ich uformowaniu i pozostawieniu w blasze do ponownego wyrośnięcia zaczęły się trochę rozpływać. Mąki dałam tyle ile w przepisie + trochę do podsypania. Nie chciałam za dużo jej dawać,żeby ciasto nie wyszło twarde i tylko tyle aby móc uformować wałki i je przewiązać. Co mogłam źle zrobić...? Ogólnie wyszły bardzo dobre i pysznie smakowały jeszcze ciepłe z masełkiem i dżemem :)
-
2010/10/22 18:39:13
Leno widocznie troszkę za mało mąki. Pamiętaj, że są różne typy i wilgotności. Na drugi raz dodaj troszkę więcej mąki i powinno byc ok :)
-
2010/10/23 09:37:04
Sliczne! :)
A skoro i Ty lubisz rozne odmiany dyni, to zapraszam na tegoroczny krotki fotoreportaz ;)

www.beawkuchni.com/2010/10/festiwal-dyni-2010.html

Pozdrawiam!
-
2010/10/25 14:17:06
ooooo kolejne jesienne smakolyki :)
zapisane na lsicie "do zrobienia koniecznie"
-
2010/11/03 20:55:42
wyszly super :) pobawilismy sie w sploty ciasta i stwierdzam, ze robienie buleczek jest najlepszym sposobem na odstresowanie sie :) a do tego, mozna je potem zjesc! dzieki za przepis!!
-
Gość: Igula, d54-60.icpnet.pl
2010/11/06 08:07:08
Mhm - może jest za wcześnei i nie widze - ale kiedy dodajemy masło?
-
2010/11/06 11:21:12
Masło dodajemy razem z mlekiem :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Igula, d54-60.icpnet.pl
2010/11/06 13:59:09
Piekłam rano - dodałam na samym końcu i na szczęście wyszły :)
Pyszne były :)
-
Gość: Beata, 5-226-95-10.ip.netia.com.pl
2013/11/04 18:28:26
Czy można te bułki włożyć do lodówki i upiec rano, jeśli tak to w którym momencie włożyć, już uformowane i wyrośnięte?
-
2013/11/05 08:06:08
Szczerze mówiąc nigdy tak nie robię, ale jeśli próbowałaś z innymi bułkami i się udawało, to i z tymi nie powinno być problemu.