Menu

Gotuję, bo lubię

Prowansalskie Scones z czosnkiem

kasiaaaa24

Jeśli w sobotni poranek, po całym tygodniu pracy, macie ochotę na wyjątkowe śniadanie, polecam te bułeczki. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu (ok 20 - 25 min już z pieczeniem), a efekt końcowy z pewnością Was zadowoli. Bułeczki są bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Te ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika smakują najlepiej :)

 

Składniki:

 

* 200 g mąki pszennej

* 60 g otrębów

* 50 g miękkiego masła

* 5 łyżek śmietany

* 3 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)

* 2 pełne łyżeczki ziół prowansalskich

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka soli

* 2 szczypty pieprzu

 

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 2 cm i szklanką wycinamy krążki, które układamy na podsypanej mąką blasze. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność. W zależności od wielkości szklanki wyjdzie od 8 do 12 bułeczek (ja użyłam wysokiej szklanki do drinków o niezbyt szerokim dnie i wyszło mi 12 bułeczek). Bułki wkładamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnik i pieczemy 15 minut.

Bułeczki proponuję podać z wędzonym łososiem i koperkiem - aczkolwiek to wersja bardziej wyszukana, lub po prostu z dobrej jakości masłem, które będzie się rozpuszczać na jeszcze ciepłych bułkach.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (33)

Dodaj komentarz
  • kabamaiga

    KAsiu ależ ona wyrosły, rewelacja. Czy to na światowy dzień chleba?

  • mietowka22

    jestem już po śniadaniu ale jeszcze taką jedną bym wcisneła ;-)

  • ugotujmy

    dziś jest sobota. dziś mam ochotę na wyjątkowe śniadanie.

  • amarantqa

    Dziś może już nie, ale w przyszłą sobotę zrobię. Albo w tygodniu, bo scones bardzo lubię. A Twoje wyjątkowo smakowicie wyglądają Kasiu :) miłego dnia!

  • anka-ania

    Smakowicie wyglądają, a prostota wykonania kusi nawet takiego leniwca jak ja. ;)
    Jakich otrąb użyłaś?

  • zoo-zanka

    Bułeczki urocze, ale ten szczur zwisający z herbaty. No nie wypada, naprawdę.

  • majanaboxing

    Fajne bułeczki :)) Pycha śniadanko:))
    Pozdrowienia.

  • cashmere85

    Muszą być bardzo aromatyczne.. Pozdrawiam:)

  • karmel-itka

    podczas pieczenia musiało pachniec nieziemsko...
    wyglądają uroczo!

  • kulinarnespotkania

    ale piekne buleczki:) i chcialabym jejadac na sniadanko kazdego ranka:)

  • margot11

    ale wyrosły , super wyglądają

  • justmydelicious

    to ostatnie zdjęcie jest świetne :)

  • spencer2

    Śliczne!! Zgłodniałem od samego patrzenia.. Muszę je wypróbować!

  • zaytoona

    Pyszności! Przepadam za czosnkiem. :)

  • gosiaa99

    Cudowne!
    Musza byc pyszne

  • scarlettvanholland

    Wszystko co prowansalskie MUSI być dobre- a to jeszcze w dodatku super wygląda :)

  • Gość: [Agnieszka] *.syrion.pl

    Chcę dzisiaj zrobić bułeczki :) Czy na termoobiegu również można je piec w 225 stopniach?

  • kasiaaaa24

    Agnieszko piecz tylko góra i dół :) Nie na termoobiegu :)

  • ola7

    bardzo fajny pomysl na sobotni poranek

  • Gość: [jushka] *.12-3.cable.virginmedia.com

    czy otreby mozna zastapic platkami owsianymi???

  • kasiaaaa24

    Myślę, że można, ale nie błyskawicznymi.

  • kasiaaaa24

    Kochani dziękuję za wszystkie komentarze :)

  • nemisiek

    Uwiodłaś moje kubki smakowe tym przepisem:)

  • Gość: [guzik] *.jmdi.pl

    Witam, mnie niestety nie wyrosły...może dlatego, że z powodu braku mąki pszennej uzyłam żytniej...

  • kasiaaaa24

    Mąka żytnie wymaga zakwasu jako rozrusznika, dlatego nie wyrosły :)

  • Gość: [Agnieszka] *.syrion.pl

    Mi też niestety nie wyrosły, mimo że zgodnie z zaleceniami piekłam je na programie góra/dół i użyłam mąki pszennej. Co mogło być przyczyną?

  • Gość: [guzik] *.jmdi.pl

    aaa... w takim razie mam nauczkę;)

  • Gość: [Aga] *.opera-mini.net

    Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i nie wyrosły. Co mogło być powodem?

  • kasiaaaa24

    Nie mam pojęcia. Może za słaby piekarnik i nie piekły się wystarczająco długo? A jestes pewna, że dodałas proszek ?

  • Gość: [aga] *.adsl.inetia.pl

    dałam proszek :) no nie szkodzi, ćwiczenie czyni mistrza!

  • chaneal

    Ja również zrobiłam z mąki żytniej i słabo mi wyrosły, ale liczyłam się z tym. Mąż stwierdził, że dobrze jest czasami zjeść coś tak zdrowego. Bardzo fajny przepis.

  • nemisiek

    Rewelacyjne;) Mieliśmy prawdziwą prowansalską ucztę na śniadanie:)

  • Gość: [justyna] *.dynamic.gprs.plus.pl

    skuszeni pięknymi zdjęciami zabraliśmy się z mężem do robienia bułeczek i już na etapie wyrabiania ciasta było ono twarde, chociaż składniki były odmierzone z aptekarską dokładnością-waga elektroniczna, bułeczki nie wyrosły a piekarnik był rozgrzany, wyszły twarde, suche przez co po prostu niesmaczne, patrząc na Pani efekt aż nie wierzę, że są z tego przepisu :(

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci