Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Aromatyczna zupa z zielonej soczewicy

Wczoraj po raz pierwszy od bardzo, bardzo dawna nie chciało mi się wstać z łóżka. Kiedy zadzwonił budzik, miałam wrażenie, że śnię. Przecież jest jeszcze ciemno. I ta mgła... Kiedy przez myśl przechodzi mi by zrobić sobie wolne i nie pójść do pracy ( a takie dni w ciągu całego roku mogłabym zliczyć na palcach jednej ręki ), to znak że nie jest dobrze :) Ale dzielnie wstałam, podkręciłam ogrzewanie i pomyślałam, że po kilkunastu godzinach pracy, nic nie zrobi nam lepiej niż kubek rozgrzewającej zupy.

I jeszcze zanim byliśmy gotowi do wyjścia w garnku bulgotała zupa, a po domu rozchodził się ciepły, imbirowo czosnkowy aromat. Szkoda, że nie pomyśleliśmy, by zapakować ją ze sobą do pracy :) Cóż, skutecznie rozgrzewała nas późnym wieczorem :)

 

Składniki:

 

* 1 litr wody (wrzątku)

* 300 g zielonej soczewicy

* 2 średnie marchewki

* 2 duże pomidory

* 2 ziemniaki

* 1 duża cebula

* 3 ząbki czosnku

* 1 papryczka chilli

* 1/2 szklanki mleka

* 1/2 szklanki śmietanki 36%

* 1 łyżka przecieru pomidorowego

* 1/2 łyżeczki utartego imbiru

* 3 łyżki oliwy

* 1 liść laurowy

* sól

* pieprz

 

Marchewkę, ziemniaki, chilli i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Oliwę rozgrzewamy w garnku w którym będziemy gotować zupę i wrzucamy posiekane warzywa. Do warzyw dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze kilka minut praktycznie cały czas mieszając. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dodajemy imbir, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok pół godziny.

Po tym czasie do zupy dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietanką przy pomocy trzepaczki i dodajemy mleko. Hartujemy je szklanką wrzątku i dolewamy do zupy. Od chwili gdy zupa zacznie się gotować, pozostawiamy ją na ogniu jeszcze ok 5 minut.

W razie potrzeby dosalamy lub dopieprzamy. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta (mnie akurat taka bardzo odpowiada :) ) to dolejcie szklankę przegotowanej wody. Już zaserwowaną na talerzach zupę doprawiam śmietanką, żeby była bardziej jedwabista.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 13 października 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/10/13 07:29:50
wyglada swietnie:) ja zazwyczaj uzywam czerownej soczewicy ale wyprobuje i taka opcje:)
-
2010/10/13 08:49:34
ale piekne zdjecia:) a zupka... na samo patrzenie juz rozgrzewa, taka gesta , aromatyczna, mniam... :)
-
2010/10/13 09:10:55
śliczna zupa :) moze bez chilli i smietany będzie równie smaczna :)
-
2010/10/13 09:44:12
Zupa wygląda bardzo smakowicie, zjadłoby się z chęcią. Bardzo mi się podobają twoje kubeczki, prześliczne.
-
2010/10/13 09:53:06
Kasiu, może została mała miseczka.????? plisssss zaraz wpadnę. Przywiozę karpatkę z brzoskwiniami, bo uchowało się jeszcze troszkę.... Smacznie wygląda. masz rację - przepis akurat dla mnie.
-
2010/10/13 10:37:16
u mnie czerwona gości najczęściej, ale zieloną też czasem używam :) Zupka wygląda mega apetycznie :)
-
2010/10/13 10:43:42
Ale ładnie wyglada! I masz takie ładne filiżanki :)
-
2010/10/13 12:00:48
Bardzo smaczna zupa i przepiękna aranżacja z kwiatami i śmitanką "w locie" :)
-
2010/10/13 14:01:16
Bardzo pięknie wygląda! I jak uchwyciłaś ten moment skapywania śmietany! Musiał tam być jakiś pomocnik, bo mnie nigdy na 2 ręce nie wychodzi.
Zupa koniecznie do zrobienia, jak znalazł na mgłę
-
2010/10/13 14:03:43
wspaniała ta zupa, no i naczynia nie zwykle urocze :)
-
2010/10/13 14:04:34
Rzut oka na składniki i już wiem, że będzie mi bardzo smakować :)
I jak się pięknie prezentuje!
-
2010/10/13 15:03:59
Ja ostatnio tez mam duzy problem z wstawaniem.
Taka zupka napewno porawia humor po meczącym dniu ;)
-
Gość: EwaZosia, 83.2.24.*
2010/10/13 17:48:32
Cudny pomysł na chłody jesienne! Znałam tylko wersje z czerwonej soczewicy. Chętnie skorzystam z tej propozycji:)))
-
2010/10/13 18:15:07
świetna!
-
2010/10/13 18:22:38
Kasiu jadłam już dzisiaj zupkę, ale taką zjadłabym z miłą chęcią.
-
Gość: ozzie, bwy214.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/13 18:36:15
Teraz gdy chłód na polu /dworze/ mam silną potrzebę zjadania zup. Najbardziej lubie takie gęste w których pływa mnóstwo warzyw. Taką zupę chętnie zjadłabym po powrocie z pracy. Nigdy nie uzywałam zielonej soczewicy do zup. Musi być pyszna bo domyślam się że się tak nie rozpada jak czerwona a jak lubiię gryżć nie znosze papek. Dzieki za przepis i pozdrawiam
-
Gość: Aska77, host-89-231-125-220.warszawa.mm.pl
2010/10/13 20:21:34
Szacun ! wyglada bosko :)
-
Gość: pamana, dynamic-78-8-223-210.ssp.dialog.net.pl
2010/10/13 21:23:45
To o której Kasiu,wstajesz ?mnie rano ledwie udaje się wcisnąc dziecku kanapkę a ty zupę gotujesz,zawstydziłam się :D
zupka zapisana do zrobienia,mniam :)
pozdrawiam.
-
2010/10/13 21:38:31
Kasiu, jakie bombowe zdjęcia! Ale bym zjadła takiej zupki....
-
efi
2010/10/13 22:04:17
Piękne zdjęcie i smakowity przepis. Ja też nie mogłam uwierzyć w tą mgłę... to już?
-
2010/10/13 23:04:23
brzmi niezwykle.
cudowne bulionóweczki!
-
2010/10/14 14:05:14
ja jestem na diecie dukana i zrobiłam tą zupę, ale pycha.... nie dodałam tylko ziemniaka, ale i tak wyszła mniam...
-
Gość: sometimes, 89-73-208-249.dynamic.chello.pl
2011/01/24 13:50:07
własnie gotuje, choć papryczkę i imbir dodałam w proszku, i nie moge sie doczekac finalu, bo wyglada niezle :) dzieki za przepis, pewnie jeszcze z wielu skorzystam
-
2011/01/24 18:09:09
Ja też dziękuję i pozdrawiam :)
-
2011/11/21 12:22:27
mnaiaaaam! właśnie będę ją gotować, już drugi raz :) Wszyscy ją w domu uwielbiamy :) pozdrawiamy ciepło!
-
2012/08/23 08:48:47
Pyszna zupa, gotowałam ją niedawno i smakowała zarówno mnie, jak i mojemu męzowi, który nie przepadał wcześniej za daniami wegetariańskimi.
-
Gość: Lucy, user-46-112-125-163.play-internet.pl
2012/11/12 20:41:41
Pyyyyyyyyyyycha, co więcej mogę napisać?! Na pewno ją jeszcze zrobię nie raz!!!
-
Gość: M.O., 89-79-154-165.dynamic.chello.pl
2013/12/07 14:31:52
przepyszna!
polecam :)