Menu

Gotuję, bo lubię

Rosyjskie pieczone pierożki

kasiaaaa24

Pierożki, które zrobiły wśród znajomych furorę. Mięciutkie, delikatne i bardzo wciągające. Najpierw podjadane z blachy, jeszcze gorąca, a kiedy wystygły - wyjadanie z miski bez opamiętania. Odrobinę pracochłonne, ale na prawdę warte poświęconego im czasu :)

 

Ciasto:

 

* 600 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki soli

* 180 g śmietany 18%

* 80 g maślanki

* 180 g oleju

 

Farsz:

 

* 3 nogi z kurczaka

* 1 duża marchewka

* 1 mała pietruszka

* 300 g pieczarek

* 1 pęczek szczypiorku

* sól

* pieprz

 

Wierzch pierożków:

 

* 1 jajko

* 2 łyżki mleka

* mak

 

Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.

Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.

Świetne są i jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika i na drugi dzień, zimne do szklaneczki gorącego barszczyku.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (42)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Jakie apetyczne!

  • karmel-itka

    o ja.... co za fenomenalne fotografie. musiałam szczękę z podłogi zbierac, gdy je ujrzałam.
    a te pierożki? uch! chcę jednego, chcę!

  • marinia

    pierożki wyglądają powalająco!

  • elau66wr

    I jak tu gotować i fotografować, gdy widzi się takie cuda!!! Kasiu na pewno kiedyś zrobię uwielbiamy barszcz czerwony a one są idealne

  • justmydelicious

    świetnie wyglądają obsypane makiem!

  • kasandraa6

    superowe też takiego jednego proszę :-)

  • misiadk

    Jeżeli tak samo smakują jak wyglądają to musi to być cos pysznego ;-) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Kochane :)

  • Gość: [radzie] *.zibi.pl

    Kasieńko one wyglądają przepysznie. Hmmm......a ja taka głodna!

  • majanaboxing

    Wyglądają bardzo smakowicie Kasiu!

  • cukrowawrozka

    jak muszle!

  • Gość: [paproszek] *.net.stream.pl

    piękne zdjęcie, pierożki wyglądają smakowicie.

  • olciaky

    Bardzo mi się podobają:)))

  • nobleva

    Wcale się Twoim znajomym nie dziwię, zjadłabym furę za sam wygląd!

  • mania179

    Łaaaaaał! Są piękne! I na pewno pyszne!

  • zaytoona

    Uwielbiam pieczone pierożki! Bez wątpienia byłabym jedną z tych, która co chwila sięgałaby po kolejną porcję do miski. ;))

    Pozdrawiam!

  • bryssska

    super się prezentują mój mężulek byłby zachwycony mała miseczka takich cudeniek

  • polacyprzyjechali

    Rewelacja!!! Cudownie wyglądają, ślinka leci mi po brodzie. :)

  • katarzyna_sar

    Pięknie wyglądają te pierożki, super smakowicie:-)

    Kasiu:-) pozwoliłam sobie na otagowanie Twojego bloga, czym zapraszam Cię do tej zabawy, jak to wyglądać powinno możesz zobaczyć na moim blogu:

    www.kuchniana5.blox.pl, pozdrawiam

  • katakam

    Właśnie niedawno odkryłam pierogi z pieca, dotychczas takich nie jadłam. Twój przepis to dla mnie strzał w 10. Na pewno spróbuję takie przygotować. Pozdrawiam.

  • vespertinee

    Wygladają jak małże, te otwarte :) Strasznie apetyczne, Kasiu.

  • szymanska25

    rety ośliniłam klawiaturę :) mniammmmmmmmmmmm

  • kabamaiga

    Kasiu rewelacyjne.

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Zapisuję przepis. Koniecznie muszę je upiec. Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

  • Gość: [Bez sosiku] *.gorzow.mm.pl

    Pięknie Ci wyszły te pierożki. Tylko wcinać! : Chociaż w sumie to takie prawie paszteciki :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Cudeńka !!!

  • Gość: [ANNA05] *.slnxx4.dynamic.dsl.tele.dk

    Paluszki lizac ,takie smakowite.Napewno je zrobie.

  • pani.serwusowa

    Jak zalotnie sie rozchylaja. :D

  • Gość: [kaka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pyszne! smakowały wszystkim, a ja dzieki Twoim przepisom rozwijajam sie kulinarnie. zachwycam samą siebie, a co najwazniejsze całą rodzinę. szczerze polecam!

  • Gość: [aniaCZYmania] 193.59.73.*

    Przepis sprawdzony więc polecam - właśnie się zajadamy ;-)
    Dziękuję za świetny przepis.
    Pozdrawiam :-)

  • Gość: [nawika] 81.26.28.*

    Przepis sprawdzony. Pierożki faktycznie wyśmienite, ciepłe były fantastycznie chrupiące. Muszę się jednak przyznać, że do zrobienia pierożków najbardziej zachęciła mnie ich fotografia na blogu. Warte były tego żeby je upiec. Dziękuję za przepis :)

  • Gość: [Pasja na talerzu] *.witnet.pl

    Kasiu, pierożki wypróbowane. Ostatnio przejrzałam Twojego bloga od początku do końca ( a właściwie od końca do początku) i chciałam Ci pogratulować.
    Ostatnio próbowałam kilku rzeczy, które masz u siebie i na pewno również zamieszczę je na swoim blogu. Są świetne.
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Ci pięknie :) I za miłe słowa i za czas poświęcony na przeglądnięcie całego bloga. Niesamowite :)

  • feniksowakuchnia

    uwielbiam takie małe przekąski w postaci pierozków!! napewno wypróbuje :)

  • Gość: [.] *.centertel.pl

    Ile pierozkow wychodzi z podanych proporcji?

  • kasiaaaa24

    Szczerze mówiąc nie pamiętam już dokładnie ile, ale 30 na pewno.

  • kanapowykibic

    To też się nada dla kibica!!!!!!
    Zobaczymy czy moja Pani przygotuje.:)

  • Gość *.cm-7-1b.dynamic.ziggo.nl

    Piekne zdjecia! Mam pytanie: czy ta smietana to smietana kwasna gesta czy plynna kremowka?

    dziekuje za odpowiedz!

  • kasiaaaa24

    Kwaśna, gęsta, 18% :)

  • Gość *.cm-7-1b.dynamic.ziggo.nl

    Dziekuje!!:)

  • Gość: [tolek21] *.centertel.pl

    Kasiu czy farsz był mielony na maszynce

  • kasiaaaa24

    Tak i napisałam o tym w przepisie :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci