Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

New York Cheesecake na urodziny :)

Dokładnie dziś świętuję swoje 28 urodziny! :) Mam wrażenie, że czas pędzi jak oszalały. Kiedy minął ostatni rok? Kiedy minęło 10 ostatnich lat? No cóż... Mam przynajmniej nadzieję, że dane mi będzie przyjąć całą masę urodzinowych życzeń :)

Jak co roku obiecywałam sobie wspaniały tort, ale życie - a raczej praca - weryfikuje plany i zmusza czasem do prostszych i szybszych rozwiązań. Ale nie żałuję. Na tort jeszcze przyjdzie czas, a sernik... Jest nieziemski. Delikatny, puszysty i niewyobrażalnie pyszny. Przygotowałam go z lekkiego i puszystego serka śmietankowego z wiaderka firmy Piątnica (bardzo istotne jest, by był to serek śmietankowy, a nie typowo twarogowy, bo dzięki niemu sernik jest lekki i delikatny jak obłoczek :) ). To jeden z lepszych serników jakie udało mi się upiec i cieszę się, że miałam okazję poczęstować nim moich urodzinowych gości.

 

 

Spód:

 

* 160 g herbatników

* 80 g masła

 

Masa serowa:

 

* 1 kg serka śmietankowego

* 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)

* 5 jajek

* 230 g cukru

* 1 pełna łyżka mąki pszennej

* 60 ml soku z cytryny

 

Polewa:

 

* 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)

* 2 łyżki cukru pudru

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, lub rozdrabniamy je na proszek wałkiem. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 - 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.

Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc (co najmniej 10 godzin). W tym czasie polewa na serniku stężeje - nie obawiajcie się, że początkowo jest dość rzadka.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 29 września 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/09/29 07:46:26
Sto lat! Sto lat!
-
2010/09/29 07:49:09
Wszystkiego Najlepszego! Sernik wyglada nieziemsko w tej błękitnej oprawie i jestem pewna ,że zawróci w głowie niejednemu smakoszowi serników ;D Miłego dnia !
-
2010/09/29 07:51:21
Przepiękny i bardzo kremowy, taki jak lubię... Do tego piękna dekoracja! Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/09/29 07:58:28
wszystkiego naj Kasiu!
-
2010/09/29 08:01:33
O MÓJ BOŻE!!!!!!!!! Ależ cudo!!!!!!!!!!!!! Co tam tort. To jest dopiero mistrzostwo świata...mniam mniam . Kasiu jeszcze raz miłości i spełniania marzeń....ściskam Cię mocno z deszczowego Wrocławiu
-
2010/09/29 08:06:30
Wszystkiego najlepszego! Oczywiście porywam kawałek tego wspaniałego tortu ;]
-
2010/09/29 08:07:21
Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin! Mam dokadnie takie samo odczucie, co do uciekajcego czasu :)
-
Gość: agnieszka_w_krakowie, public-gprs78279.centertel.pl
2010/09/29 08:09:25
No to : sto lat sto lat niech żyje żyje nam!
Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin
-
2010/09/29 08:22:09
z okazji urodzin - sto lat, sto lat!!! wszystkiego co najlepsze!!!

a sernik wyglada rewelacyjnie, cudnie i przede wszystkim pysznie:)
-
2010/09/29 08:28:45
Przepiekny urodzinowy sernik :) Zycze Ci Kasiu samych pieknych chwil, duzo pysznosci na stole (chociaz tego u Ciebie zawsze duzo) i spelnienia marzen :) Sto lat!
-
2010/09/29 08:31:34
Wszystkiego Najlepszego! Samych wyczekanych prezentów, dobrych rozmów, udanych dalszych wypieków, mnóstwa odwiedzin na blogu, pogody ducha i weny na kolejne posty. Życzę udanego dnia!
-
2010/09/29 08:56:54
Kasieńko, przesyłam Ci najserdeczniejsze życzenia :) Duuuuużo uśmiechu na twarzy, samych sukcesów na każdej płaszczyźnie Twojego życia, a także wytrwałości w prowadzeniu tej wspaniałej stronki :)) Wszystkiego dobrego :))
-
2010/09/29 09:19:47
Pozwil, ze na poczatek zloze Ci zyczenia. Niech spelnia sie wszystkie Twoje marzenia i te duze i te male. 100 lat!

A Twoje urodzinowe ciasto prezentuje sie wrecz oblednie, jest wspaniale. Pewnie do tego bardzo pyszne.

pozdrawiam :)
-
2010/09/29 09:22:10
Sernik przepiękny!
Przyjmij najlepsze życzenia urodzinowe :))))))
-
2010/09/29 09:23:06
Kasiu - Sto lat!
Wszystkiego Naj, Naj, Naj i spełnienia marzeń.
Pela
-
2010/09/29 09:37:16
Kasiu kochana wszystkiego najlepszego:) Piękny serniczek, też piekłam nowojorski i jego smak mnie zachwycił:)
-
Gość: ozzie, bwy214.internetdsl.tpnet.pl
2010/09/29 09:43:28
Sernik faktycznie nieziemski ,pięknie prezentuje się wśród tych kwiatów. Szkoda że zaraz pędzę do pracy bo pewnie wprosiłabym się na kawałeczek:)
A z okazji urodzin spełnienia marzeń i nadal tak wspaniałych pomysłów do zaprezentowania na blogu:)
-
2010/09/29 09:56:41
Ksieńko !!!
sto lat..., obyś nam tu (blogowo) piekła te Swoje wspanialości (dla podniebienia i ku radości naszych oczu) jak najdłużej...
no i uśmiechu oczywiście co dzień na twarzy, oraz spełnienia marzeń
serdecznie pozdrawiam - jak zwykle zresztą :)
Agniecha
-
Gość: Kasia, 212.182.60.2*
2010/09/29 10:00:20
A w jakiej temperaturze pieczesz sernik? Pozdrawiam. Wygląda pysznie.
-
2010/09/29 10:33:00
cudnie wygląda........Wszystkiego najlepszego Kasiu buziaki...;)
-
Gość: asia, chello089072228008.chello.pl
2010/09/29 10:56:07
a jednak sernik może wyglądać jak dzieło sztuki ;)
-
2010/09/29 11:01:11
Kasiu chyba wolałabym taki sernik od tortu. Powiem, że nawet na weselny się nadaje. Wszystkiego najlepszego, uśmiechu na co dzień, dalszych cudnych pomysłów kuchennych i nie tylko.
-
2010/09/29 11:07:37
Wszystkiego co najpiękniejsze i oby blog był wciąż taki pyszny!!!!
Serniczek palce lizać! pozdrawiam:)
-
2010/09/29 11:08:43
Wszystkiego najlepszego!

Ja też sama sobie robię urodzinową imprezę. I też się zastanawiam czasami co i jak i kiedy to się stało..

ps. piękna stylizacja!
-
2010/09/29 11:09:46
Kasieńko, zatem najpiękniejszego z Okazji Urodzin! Niechaj spełnia Ci się wszystko to, co spełnić się ma i... powinno:)
Pozdrawiam serdecznie i miłego świętowania Ci życzę:)
-
2010/09/29 11:21:21
Wszystkiego Naj... i wszystkiego dobrego:)
a tort jest przepiekny...
-
2010/09/29 11:22:03
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
-
2010/09/29 11:29:13
O widzę Kasiu, że Ty też jesteś Wagą. Świetny znak zodiaku dla kobiety, prawda ?
Mi czas też tak przecieka przez palce. Tydzień za tygodniem, rok za rokiem... jak jeden dzień.

Spełniania marzeń Kochana Ci życzę !!! I zdróweczka !!!

Buziaczki ślę mojej bliźniaczce Wagowej :)
-
Gość: famme_86, 62.29.169.16*
2010/09/29 11:35:19
Kasiu,
do tej pory nie wpisywałam, żadnych komentarzy, choć na bieżąco śledzę Twój blog i nie raz czerpię z niego inspirację. A ponieważ dzisiaj są Twoje urodziny, życzę Ci wszystkiego najlepszego, spełnienia najskrytszych marzeń i dużo radości u baku męża :)
-
2010/09/29 11:41:18
A więc wszystkiego najlepszego Kochana!! Spełnienia wszystkich marzeń, zapału w kulinarnych bojach i masy inspiracji ;) I przede wszystkim duuużo zdrówka :*

www.kuchcikowo.wordpress.com
-
2010/09/29 11:45:02
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, świętujesz w tym samym dniu co mój M. ja robię ciasto dopiero na sobotę, a Twoje wygląda imponująco :)
-
Gość: , 178.7.8.14*
2010/09/29 11:53:32
Wszystkiego co najlepsze, duzo zdrowka, powodzenia, spelnienia w zyciu zawodowym i prywatnym oraz duzo cierpliwosci i ciekawych pomyslow w dalszym prowadzeniu bloga. PS.: Serniczek wyglada bosko. ;-D
-
2010/09/29 12:04:04
wszystkiego naj naj najlepszego;)
-
2010/09/29 12:35:03
ale cudnie się prezentuje :)
sto lat!
-
2010/09/29 12:43:09
spełnienia marzeń i mnóstwo uśmiechu! częstuję się tym kuszącym kąskiem :)
-
2010/09/29 13:36:05
Gratuluję! Wszystkiego co najsłodsze i najpiękniejsze w dniu Twoich urodzin, i w każdy kolejny dzień! Życzę Tobie niegasnącego zapału i wytrwałości w tworzeniu tego smakowitego miejsca oraz wielu innych wyśmienitych projektów.
-
2010/09/29 13:39:35
100 lat,100 lat!
Piękne ciasto,wspaniałe zdjęcia.
Tyle mam,co sobie popatrze ;)
-
2010/09/29 13:59:54
jeśli częstujesz swoich gości takim sernikiem, to z chęcią bym się wprosiła na Twoje urodziny (;
życzę wszystkiego najlepszego! (:
-
2010/09/29 14:34:04
Sto lat;) a ja też obchodzę 28 urodziny tylko że pojutrze. Jagna
-
2010/09/29 15:30:28
Lepszy taki nieziemski serniczek niż tort!! Kasiu, wszystkiego najlepszego, spełnienia wszystkich, tych kulinarnych i niekulinarnych pragnień :) Pozdrawiam serdecznie.
-
2010/09/29 15:32:14
Wszystkiego najlepszego Kasiu! Spełnienia marzeń!
Przepis sobie zachowam skoro tak chwalisz ;) a jest lekki i puszysty wiec ideolo dla mnie ;)
-
2010/09/29 15:50:20
Wszystkiego najlepszego, Kasiu! Wszystkiego, czego sobie tylko zażyczysz i mnóstwa kulinarnych inspiracji. :)

Serniczkiem się częstuję. Niewątpliwie genialnie smakuje.
-
2010/09/29 16:25:04
Wszystkiego naj naj!! Serniczek cudowny.. A jak wygląda! Godnie zastępuje tort:)) MNiam mniam
-
2010/09/29 17:39:49
Wszystkiego najlepszego Kasiu! Wspaniały ten tort!
-
Gość: , chello089079116118.chello.pl
2010/09/29 18:14:01
Kasiu wszystkiego wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com

Aaa i wstaw już wodę na kawę ;) bo wpadnę na ten sernik :)
-
Gość: Ania, adtq100.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/29 18:21:49
Kasiu, ciasto wygląda pięknie, aczkolwiek w Twoim przypadku, to żadna nowość :) Przyzwyczaiłaś nas do tego, że każdy, nawet najprostszy przepis to w Twoim wykonaniu kulinarne arcydziełko:)
Z okazji urodzin - wszystkiego najlepszego, szczęścia, miłości i spełnienia marzeń. A sobie i innym odwiedzającym mogę życzyć tego, abyś nigdy nie straciła chęci i energii do prowadzenia tego bloga i dalej zachwycała nas wszystkimi smakołykami, jakie nam "wirtualnie"serwujesz. Pozdrawiam, Ania
-
2010/09/29 18:53:31
Zatem sto lat Kasiu! :)
Ty wciąż jestes dwudziestką. :) Jest czego pozazdrościć. :)
Częstuję się wirtualnie urodzinowym sernikiem. Wygląda bardzo atrakcyjnie. :)
-
2010/09/29 18:53:47
Wszystkeigo NAJLEPSZEGO :)))

A sernik jak zwykle piekny :)
-
Gość: lo, 178-36-148-57.adsl.inetia.pl
2010/09/29 19:20:33
Kasiu, najlepsze życzenia urodzinowe. Niech Ci czas tak szybko nie leci.
-
2010/09/29 21:30:17
Kochani!
Pięknie dziękuję za wszystkie życzenia :) Po ciężkim dniu pracy nie ma nic przyjemnijeszego, niż możliwośc poczytania tak miłych słów :) Dziękuję, że jesteście :)
-
2010/09/29 22:13:36
Wszystkiego najlepszego Kasiu!
Sernik wygląda cudownie, wiem jaki jest pyszny,bo też robiłam :)
Pozdrowienia:)
-
2010/09/29 22:48:48
Kasieńko wszystkiego najwspanialszego, po co tort gdy jest TAKI sernik :)
-
2010/09/30 21:43:13
Spóźnone, ale szczere. Wszystkiego najlepszego. Niech Twoje życie będzie jak NY.
-
2010/10/02 20:13:30
Wszystkiego Najlepszego!!! a ciasto piękne i te kwiaty tak ładnie go stroją :)
-
2010/10/03 10:29:11
Baaardzo spoźnione, ale szczere życzenia urodzinowe. Wszystkiego najlepszego :)
-
2010/10/03 20:33:06
Zacznę od życzeń :)
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
Co do sernika... Jest PYSZNY!!! Dzisiaj zaserwowałam go rodzinie :) Każdy miał zadowoloną minkę :)
-
2010/10/05 09:59:38
Wow, ale ten sernik wygląda. CUDO, ale bym go zjadła.
-
Gość: aga, 83.1.105.2*
2010/10/13 07:24:14
sernik zrobiłam szwagrowi na urodziny w niedziele, ogólnie wzbudził taki zachwyt że teraz wręcz ścigaja mnie za przepisem. Jestem w szoku jak wyrózł podczas pieczenia, prawie wypadł mi z tortownicy :) jest po prostu bezbłędny
-
2010/10/13 07:44:32
Aga wszystkiego najlepszego dla szwagra i cieszę się, że sernik Wam smakował :) Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: magpie101, iea194.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/16 20:39:47
Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie smietany na polewe 18% - czy to musi byc kwasna czy slodka ta smietana?
-
2010/11/16 21:54:47
Kwaśna, gęsta śmietana :)
-
Gość: aniaCZYmania, 193.59.73.22*
2010/12/06 19:57:26
Uwielbiam ten sernik robiłam go już kilka razy z tego przepisu i gorąco polecam!
A Tobie dziękuję za tak genialny przepis - moi najbliżsi szaleją za nim.
Pozdrawiam ;-)
-
Gość: Pysia, 89-74-160-80.dynamic.chello.pl
2010/12/10 09:10:43
Kasiu,

Zrobiłam...skuszona jak zwykle cudownymi fotkami.
Nie jest to sernik mych marzeń...co więcej przyznam że sernik czekoladowy z kardamonem bije go na głowę...

Jak wiadomo nie dobre co dobre a to co komu smakuje...niemniej dziekuje za inspirację.
Pozdrawiam
M.
-
Gość: joko, static-68-186.is.net.pl
2011/06/19 14:44:48
Zastanawiam się, czy jeśli piekę z połowy porcji, to powinnam może skrócić czas pieczenia?
-
2011/06/19 14:52:16
Tak, jeśli zmniejszamy proporcje o połowę, musimy zmniejszyc czas pieczenia do ok 60-70 (max) minut.
-
Gość: joko, static-68-186.is.net.pl
2011/06/19 14:56:30
Ojej, bardzo dziekuje - nie przypuszczalam, ze tak szybko odpowiedz, a sernik juz w piekarniku :) Dziekuje. Jak na razie idzie dobrze. :)
-
2011/06/19 15:00:37
Jak już się piecze, to musi byc szybka odpowiedz ;)

Czekam na informację, jak smakował :)
-
Gość: drahma, arc252.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/08 18:53:19
To dzięki temu serniczkowi zawitałam na Twój blog, dzięki niemu miałam możliwość wypróbować mnóstwo Twoich przepisów i przeżyć tyle kulnarnych doznać, no i dzięki niemu miałam możliwość poznać Cię Kasiu osobiście. Dziękuję za przemiłe wspólne gotowanie!!! I love New York!
-
2011/07/08 18:59:53
Agatko dziękuję za te miłe słowa i cieszę sie, że to właśnie Ty wygrałas w tym konkursie :) Zdecydowanie zasłużyłas sobie na to :)
-
Gość: , 78-60-146-154.static.zebra.lt
2012/08/08 18:48:47
Czy może być taka wersja dekoracji sernika: na zastygniętą polewę pokruszyć równomiernie orzechy włoskie a na nie wyłożyć jagody lub owoce?
-
2012/08/08 18:52:12
Owoce - tak, polewa czekoladowa - tak, ale orzechy moim zdaniem nie. Ten sernik jest za delikatny żeby łączyć go z twardymi orzechami. Poza tym, warstwa śmietanowa jest idealnym uzupełnieniem jego smaku.
-
Gość: , 78-60-146-154.static.zebra.lt
2012/08/12 13:05:15
No i ostatnie pytanko (ponieważ pierwszy raz będę piekła sernik).
Czy trzeba tortownicę owinąć w folię aliuminiową i przykryć w trakcie pieczenia, aby się mocno nie przypalił wierzch?
-
2012/08/13 10:20:41
Nie, postępuj zgodnie z przepisem :)
-
2012/11/30 01:24:44
mam zamiar go jutro upiec, mam nadzieję, że wyjdzie, jeden jedyny raz piekłam sernik :) ten wygląda cudownie! Mam pytanie czy smak cytryny jest wyczuwalny? Można dodać więcej (albo dodatkowo skórkę z cytryny) czy ta ilość jest w sam raz, jak sądzisz?
-
2012/11/30 11:42:08
Smak cytryn nie jest mocno wyczuwalny, ale nie powinien byc :) Ja bym nie dodawała dodatkowej skórki - moim zdaniem proporcje są w nim idealnie dobrane :)

Mam nadzieję, ze będzie smakował i czekam na recenzję :)
-
Gość: moonixx, 92.80.100.5*
2013/01/08 15:56:16
Chcialam zapytac czy mozna dodac do masy serowej budyn ?? pytam poniewaz jestem za granica i niestety nie dostalam odpowiedniego sera i szczerze powiedziawszy nie wiem co z tego wyjdzie :( ??
-
2013/01/09 07:32:34
A jaki ser udało Ci się kupic?
-
Gość: , icache29.gazeta.pl
2013/03/05 13:18:50
Witam! Chciałabym zapytać czy do sernika new york cheesecake mogę użyć serka Philadelphia lub innego (proszę o nazwę) - nie mogę znaleźć nigdzie tego śmietankowego Piątnicy;(

Dziękuje za odpowiedź!
Ewa
-
Gość: , icache29.gazeta.pl
2013/03/05 13:27:19
Witam ponownie!
Czy obie śmietany powinny być kwaśne np . szczeciniecka ?

Dziękuje!
Ewa
-
2013/03/06 09:11:18
Tak, obie śmietany powinny być kwaśne.
Natomiast w kwestii sera, odradzam Philadelphię (pomijając fakt jej ceny) ze względu na konsystencję. Może być inna firma niż Piątnica, byle był to ser, a nie twór seropodobny :)
-
Gość: , d232-157.icpnet.pl
2013/04/10 20:53:12
Dziękuję za wspaniały przepis i pomoc w trakcie pieczenia :)

Sernik delikatny, kremowy, nie mdły po prostu wspaniały!
-
2013/06/02 21:40:43
Piękny! Śliczne zdjęcia.
-
Gość: misia, jyn93.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/07 16:42:54
Witam...piekłam ten sernik wielokrotnie i uwielbiam go :) Mam jednak wśród znajomych zjadacza rodzynek...i w związku z tym pytanie... czy można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową bez szkody dla jego fantastycznej konsystencji? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź ,bo planuje pieczenie na środę. Pozdrawiam
-
2013/10/07 21:07:14
Myślę, że nie jest to problem i sernik nic tym nie straci :)
-
Gość: marina4, agce234.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/18 19:13:38
Nigdy wcześniej nie piekłam sernika odważyłam się upiec właśnie ten i niemożliwe stało sie możliwe wszyscy są zachwyceni jest rewelacyjny powtórka na święta!!! Dziękuję !
-
2013/12/18 21:18:55
Cieszę się, że smakował :)
-
Gość: Cath, host-72.186.pxs.pl
2014/02/06 08:47:34
Czym najlepiej wyłożyć/wysmarować tortownicę?
-
2014/02/06 09:01:13
Najlepiej wyłożyć spód papierem do pieczenia.
-
Gość: Agata, host-192-162-151-175.stormmedia.pl
2014/09/26 13:39:16
Kasiu, robiłam już większość Twoich serników i zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem! Ten to mój ulubiony! Mam jednak do Ciebie pytanie, czy znasz jakiś dobry przepis na sernik z gatunku tych puszystych? Jestem w 8 miesiącu ciąży i normalnie chodzi za mną taki już od miesięcy. Próbowałam różnych przepisów ale żaden z nich to nie było to! Liczę na to, że Ty coś wyczarujesz:)
-
2014/09/26 14:51:53
Zanim zakochałam się w sernikach, jadłam tylko jeden - puszysty i lekki sernik wiedeński.

Oto przepis na niego gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Sernik-wiedenski.html

Przepraszam na jakośc zdjęć, ale pochodzą z początków mojej blogowo-fotograficznej przygody :)