Menu

Gotuję, bo lubię

New York Cheesecake na urodziny :)

kasiaaaa24

Dokładnie dziś świętuję swoje 28 urodziny! :) Mam wrażenie, że czas pędzi jak oszalały. Kiedy minął ostatni rok? Kiedy minęło 10 ostatnich lat? No cóż... Mam przynajmniej nadzieję, że dane mi będzie przyjąć całą masę urodzinowych życzeń :)

Jak co roku obiecywałam sobie wspaniały tort, ale życie - a raczej praca - weryfikuje plany i zmusza czasem do prostszych i szybszych rozwiązań. Ale nie żałuję. Na tort jeszcze przyjdzie czas, a sernik... Jest nieziemski. Delikatny, puszysty i niewyobrażalnie pyszny. Przygotowałam go z lekkiego i puszystego serka śmietankowego z wiaderka firmy Piątnica (bardzo istotne jest, by był to serek śmietankowy, a nie typowo twarogowy, bo dzięki niemu sernik jest lekki i delikatny jak obłoczek :) ). To jeden z lepszych serników jakie udało mi się upiec i cieszę się, że miałam okazję poczęstować nim moich urodzinowych gości.

 

 

Spód:

 

* 160 g herbatników

* 80 g masła

 

Masa serowa:

 

* 1 kg serka śmietankowego

* 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)

* 5 jajek

* 230 g cukru

* 1 pełna łyżka mąki pszennej

* 60 ml soku z cytryny

 

Polewa:

 

* 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)

* 2 łyżki cukru pudru

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, lub rozdrabniamy je na proszek wałkiem. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 - 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.

Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc (co najmniej 10 godzin). W tym czasie polewa na serniku stężeje - nie obawiajcie się, że początkowo jest dość rzadka.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (90)

Dodaj komentarz
  • polacyprzyjechali

    Sto lat! Sto lat!

  • szarlotek

    Wszystkiego Najlepszego! Sernik wyglada nieziemsko w tej błękitnej oprawie i jestem pewna ,że zawróci w głowie niejednemu smakoszowi serników ;D Miłego dnia !

  • mikimama

    Przepiękny i bardzo kremowy, taki jak lubię... Do tego piękna dekoracja! Pozdrawiam ciepło :)

  • viridianka

    wszystkiego naj Kasiu!

  • elau66wr

    O MÓJ BOŻE!!!!!!!!! Ależ cudo!!!!!!!!!!!!! Co tam tort. To jest dopiero mistrzostwo świata...mniam mniam . Kasiu jeszcze raz miłości i spełniania marzeń....ściskam Cię mocno z deszczowego Wrocławiu

  • zjedz_mnie

    Wszystkiego najlepszego! Oczywiście porywam kawałek tego wspaniałego tortu ;]

  • lashqueen

    Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin! Mam dokadnie takie samo odczucie, co do uciekajcego czasu :)

  • Gość: [agnieszka_w_krakowie] *.centertel.pl

    No to : sto lat sto lat niech żyje żyje nam!
    Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin

  • kulinarnespotkania

    z okazji urodzin - sto lat, sto lat!!! wszystkiego co najlepsze!!!

    a sernik wyglada rewelacyjnie, cudnie i przede wszystkim pysznie:)

  • majazteca

    Przepiekny urodzinowy sernik :) Zycze Ci Kasiu samych pieknych chwil, duzo pysznosci na stole (chociaz tego u Ciebie zawsze duzo) i spelnienia marzen :) Sto lat!

  • Gość: [Retrose] *.toya.net.pl

    Wszystkiego Najlepszego! Samych wyczekanych prezentów, dobrych rozmów, udanych dalszych wypieków, mnóstwa odwiedzin na blogu, pogody ducha i weny na kolejne posty. Życzę udanego dnia!

  • milk_chocolate84

    Kasieńko, przesyłam Ci najserdeczniejsze życzenia :) Duuuuużo uśmiechu na twarzy, samych sukcesów na każdej płaszczyźnie Twojego życia, a także wytrwałości w prowadzeniu tej wspaniałej stronki :)) Wszystkiego dobrego :))

  • przysmakikarolki

    Pozwil, ze na poczatek zloze Ci zyczenia. Niech spelnia sie wszystkie Twoje marzenia i te duze i te male. 100 lat!

    A Twoje urodzinowe ciasto prezentuje sie wrecz oblednie, jest wspaniale. Pewnie do tego bardzo pyszne.

    pozdrawiam :)

  • rain1drop

    Sernik przepiękny!
    Przyjmij najlepsze życzenia urodzinowe :))))))

  • pela.1

    Kasiu - Sto lat!
    Wszystkiego Naj, Naj, Naj i spełnienia marzeń.
    Pela

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu kochana wszystkiego najlepszego:) Piękny serniczek, też piekłam nowojorski i jego smak mnie zachwycił:)

  • Gość: [ozzie] *.internetdsl.tpnet.pl

    Sernik faktycznie nieziemski ,pięknie prezentuje się wśród tych kwiatów. Szkoda że zaraz pędzę do pracy bo pewnie wprosiłabym się na kawałeczek:)
    A z okazji urodzin spełnienia marzeń i nadal tak wspaniałych pomysłów do zaprezentowania na blogu:)

  • aggrze74

    Ksieńko !!!
    sto lat..., obyś nam tu (blogowo) piekła te Swoje wspanialości (dla podniebienia i ku radości naszych oczu) jak najdłużej...
    no i uśmiechu oczywiście co dzień na twarzy, oraz spełnienia marzeń
    serdecznie pozdrawiam - jak zwykle zresztą :)
    Agniecha

  • Gość: [Kasia] 212.182.60.*

    A w jakiej temperaturze pieczesz sernik? Pozdrawiam. Wygląda pysznie.

  • izaa_a

    cudnie wygląda........Wszystkiego najlepszego Kasiu buziaki...;)

  • Gość: [asia] *.chello.pl

    a jednak sernik może wyglądać jak dzieło sztuki ;)

  • kabamaiga

    Kasiu chyba wolałabym taki sernik od tortu. Powiem, że nawet na weselny się nadaje. Wszystkiego najlepszego, uśmiechu na co dzień, dalszych cudnych pomysłów kuchennych i nie tylko.

  • kass55

    Wszystkiego co najpiękniejsze i oby blog był wciąż taki pyszny!!!!
    Serniczek palce lizać! pozdrawiam:)

  • Gość: [Atria] 80.54.118.*

    Wszystkiego najlepszego!

    Ja też sama sobie robię urodzinową imprezę. I też się zastanawiam czasami co i jak i kiedy to się stało..

    ps. piękna stylizacja!

  • Gość: [zawsze.e.ewelajna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasieńko, zatem najpiękniejszego z Okazji Urodzin! Niechaj spełnia Ci się wszystko to, co spełnić się ma i... powinno:)
    Pozdrawiam serdecznie i miłego świętowania Ci życzę:)

  • kuchareczkaagusia

    Wszystkiego Naj... i wszystkiego dobrego:)
    a tort jest przepiekny...

  • figmara

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    O widzę Kasiu, że Ty też jesteś Wagą. Świetny znak zodiaku dla kobiety, prawda ?
    Mi czas też tak przecieka przez palce. Tydzień za tygodniem, rok za rokiem... jak jeden dzień.

    Spełniania marzeń Kochana Ci życzę !!! I zdróweczka !!!

    Buziaczki ślę mojej bliźniaczce Wagowej :)

  • Gość: [famme_86] 62.29.169.*

    Kasiu,
    do tej pory nie wpisywałam, żadnych komentarzy, choć na bieżąco śledzę Twój blog i nie raz czerpię z niego inspirację. A ponieważ dzisiaj są Twoje urodziny, życzę Ci wszystkiego najlepszego, spełnienia najskrytszych marzeń i dużo radości u baku męża :)

  • fiolka-fiolunka

    A więc wszystkiego najlepszego Kochana!! Spełnienia wszystkich marzeń, zapału w kulinarnych bojach i masy inspiracji ;) I przede wszystkim duuużo zdrówka :*

    www.kuchcikowo.wordpress.com

  • fantazjemagdyk

    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, świętujesz w tym samym dniu co mój M. ja robię ciasto dopiero na sobotę, a Twoje wygląda imponująco :)

  • Gość 178.7.8.*

    Wszystkiego co najlepsze, duzo zdrowka, powodzenia, spelnienia w zyciu zawodowym i prywatnym oraz duzo cierpliwosci i ciekawych pomyslow w dalszym prowadzeniu bloga. PS.: Serniczek wyglada bosko. ;-D

  • panna_malwinna

    wszystkiego naj naj najlepszego;)

  • chantel111

    ale cudnie się prezentuje :)
    sto lat!

  • justmydelicious

    spełnienia marzeń i mnóstwo uśmiechu! częstuję się tym kuszącym kąskiem :)

  • Gość: [elfii] 213.155.168.*

    Gratuluję! Wszystkiego co najsłodsze i najpiękniejsze w dniu Twoich urodzin, i w każdy kolejny dzień! Życzę Tobie niegasnącego zapału i wytrwałości w tworzeniu tego smakowitego miejsca oraz wielu innych wyśmienitych projektów.

  • espresso9

    100 lat,100 lat!
    Piękne ciasto,wspaniałe zdjęcia.
    Tyle mam,co sobie popatrze ;)

  • darki85

    jeśli częstujesz swoich gości takim sernikiem, to z chęcią bym się wprosiła na Twoje urodziny (;
    życzę wszystkiego najlepszego! (:

  • amatoreczka-pl

    Sto lat;) a ja też obchodzę 28 urodziny tylko że pojutrze. Jagna

  • cashmere85

    Lepszy taki nieziemski serniczek niż tort!! Kasiu, wszystkiego najlepszego, spełnienia wszystkich, tych kulinarnych i niekulinarnych pragnień :) Pozdrawiam serdecznie.

  • emma001

    Wszystkiego najlepszego Kasiu! Spełnienia marzeń!
    Przepis sobie zachowam skoro tak chwalisz ;) a jest lekki i puszysty wiec ideolo dla mnie ;)

  • zaytoona

    Wszystkiego najlepszego, Kasiu! Wszystkiego, czego sobie tylko zażyczysz i mnóstwa kulinarnych inspiracji. :)

    Serniczkiem się częstuję. Niewątpliwie genialnie smakuje.

  • spencer2

    Wszystkiego naj naj!! Serniczek cudowny.. A jak wygląda! Godnie zastępuje tort:)) MNiam mniam

  • moj-lunch.pl

    Wszystkiego najlepszego Kasiu! Wspaniały ten tort!

  • Gość *.chello.pl

    Kasiu wszystkiego wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

    Aaa i wstaw już wodę na kawę ;) bo wpadnę na ten sernik :)

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, ciasto wygląda pięknie, aczkolwiek w Twoim przypadku, to żadna nowość :) Przyzwyczaiłaś nas do tego, że każdy, nawet najprostszy przepis to w Twoim wykonaniu kulinarne arcydziełko:)
    Z okazji urodzin - wszystkiego najlepszego, szczęścia, miłości i spełnienia marzeń. A sobie i innym odwiedzającym mogę życzyć tego, abyś nigdy nie straciła chęci i energii do prowadzenia tego bloga i dalej zachwycała nas wszystkimi smakołykami, jakie nam "wirtualnie"serwujesz. Pozdrawiam, Ania

  • malgorzata.dz

    Zatem sto lat Kasiu! :)
    Ty wciąż jestes dwudziestką. :) Jest czego pozazdrościć. :)
    Częstuję się wirtualnie urodzinowym sernikiem. Wygląda bardzo atrakcyjnie. :)

  • gosiaa99

    Wszystkeigo NAJLEPSZEGO :)))

    A sernik jak zwykle piekny :)

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, najlepsze życzenia urodzinowe. Niech Ci czas tak szybko nie leci.

  • kasiaaaa24

    Kochani!
    Pięknie dziękuję za wszystkie życzenia :) Po ciężkim dniu pracy nie ma nic przyjemnijeszego, niż możliwośc poczytania tak miłych słów :) Dziękuję, że jesteście :)

  • majanaboxing

    Wszystkiego najlepszego Kasiu!
    Sernik wygląda cudownie, wiem jaki jest pyszny,bo też robiłam :)
    Pozdrowienia:)

  • nobleva

    Kasieńko wszystkiego najwspanialszego, po co tort gdy jest TAKI sernik :)

  • ha.linka

    Spóźnone, ale szczere. Wszystkiego najlepszego. Niech Twoje życie będzie jak NY.

  • joanna-kuchareczka

    Wszystkiego Najlepszego!!! a ciasto piękne i te kwiaty tak ładnie go stroją :)

  • wedelka

    Baaardzo spoźnione, ale szczere życzenia urodzinowe. Wszystkiego najlepszego :)

  • wenezu.elka

    Zacznę od życzeń :)
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
    Co do sernika... Jest PYSZNY!!! Dzisiaj zaserwowałam go rodzinie :) Każdy miał zadowoloną minkę :)

  • magdi29

    Wow, ale ten sernik wygląda. CUDO, ale bym go zjadła.

  • Gość: [aga] 83.1.105.*

    sernik zrobiłam szwagrowi na urodziny w niedziele, ogólnie wzbudził taki zachwyt że teraz wręcz ścigaja mnie za przepisem. Jestem w szoku jak wyrózł podczas pieczenia, prawie wypadł mi z tortownicy :) jest po prostu bezbłędny

  • kasiaaaa24

    Aga wszystkiego najlepszego dla szwagra i cieszę się, że sernik Wam smakował :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [magpie101] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie smietany na polewe 18% - czy to musi byc kwasna czy slodka ta smietana?

  • kasiaaaa24

    Kwaśna, gęsta śmietana :)

  • Gość: [aniaCZYmania] 193.59.73.*

    Uwielbiam ten sernik robiłam go już kilka razy z tego przepisu i gorąco polecam!
    A Tobie dziękuję za tak genialny przepis - moi najbliżsi szaleją za nim.
    Pozdrawiam ;-)

  • Gość: [Pysia] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu,

    Zrobiłam...skuszona jak zwykle cudownymi fotkami.
    Nie jest to sernik mych marzeń...co więcej przyznam że sernik czekoladowy z kardamonem bije go na głowę...

    Jak wiadomo nie dobre co dobre a to co komu smakuje...niemniej dziekuje za inspirację.
    Pozdrawiam
    M.

  • Gość: [joko] *.is.net.pl

    Zastanawiam się, czy jeśli piekę z połowy porcji, to powinnam może skrócić czas pieczenia?

  • kasiaaaa24

    Tak, jeśli zmniejszamy proporcje o połowę, musimy zmniejszyc czas pieczenia do ok 60-70 (max) minut.

  • Gość: [joko] *.is.net.pl

    Ojej, bardzo dziekuje - nie przypuszczalam, ze tak szybko odpowiedz, a sernik juz w piekarniku :) Dziekuje. Jak na razie idzie dobrze. :)

  • kasiaaaa24

    Jak już się piecze, to musi byc szybka odpowiedz ;)

    Czekam na informację, jak smakował :)

  • Gość: [drahma] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To dzięki temu serniczkowi zawitałam na Twój blog, dzięki niemu miałam możliwość wypróbować mnóstwo Twoich przepisów i przeżyć tyle kulnarnych doznać, no i dzięki niemu miałam możliwość poznać Cię Kasiu osobiście. Dziękuję za przemiłe wspólne gotowanie!!! I love New York!

  • kasiaaaa24

    Agatko dziękuję za te miłe słowa i cieszę sie, że to właśnie Ty wygrałas w tym konkursie :) Zdecydowanie zasłużyłas sobie na to :)

  • Gość *.static.zebra.lt

    Czy może być taka wersja dekoracji sernika: na zastygniętą polewę pokruszyć równomiernie orzechy włoskie a na nie wyłożyć jagody lub owoce?

  • kasiaaaa24

    Owoce - tak, polewa czekoladowa - tak, ale orzechy moim zdaniem nie. Ten sernik jest za delikatny żeby łączyć go z twardymi orzechami. Poza tym, warstwa śmietanowa jest idealnym uzupełnieniem jego smaku.

  • Gość *.static.zebra.lt

    No i ostatnie pytanko (ponieważ pierwszy raz będę piekła sernik).
    Czy trzeba tortownicę owinąć w folię aliuminiową i przykryć w trakcie pieczenia, aby się mocno nie przypalił wierzch?

  • kasiaaaa24

    Nie, postępuj zgodnie z przepisem :)

  • sisterskitchen

    mam zamiar go jutro upiec, mam nadzieję, że wyjdzie, jeden jedyny raz piekłam sernik :) ten wygląda cudownie! Mam pytanie czy smak cytryny jest wyczuwalny? Można dodać więcej (albo dodatkowo skórkę z cytryny) czy ta ilość jest w sam raz, jak sądzisz?

  • kasiaaaa24

    Smak cytryn nie jest mocno wyczuwalny, ale nie powinien byc :) Ja bym nie dodawała dodatkowej skórki - moim zdaniem proporcje są w nim idealnie dobrane :)

    Mam nadzieję, ze będzie smakował i czekam na recenzję :)

  • Gość: [moonixx] 92.80.100.*

    Chcialam zapytac czy mozna dodac do masy serowej budyn ?? pytam poniewaz jestem za granica i niestety nie dostalam odpowiedniego sera i szczerze powiedziawszy nie wiem co z tego wyjdzie :( ??

  • kasiaaaa24

    A jaki ser udało Ci się kupic?

  • Gość *.gazeta.pl

    Witam! Chciałabym zapytać czy do sernika new york cheesecake mogę użyć serka Philadelphia lub innego (proszę o nazwę) - nie mogę znaleźć nigdzie tego śmietankowego Piątnicy;(

    Dziękuje za odpowiedź!
    Ewa

  • Gość *.gazeta.pl

    Witam ponownie!
    Czy obie śmietany powinny być kwaśne np . szczeciniecka ?

    Dziękuje!
    Ewa

  • kasiaaaa24

    Tak, obie śmietany powinny być kwaśne.
    Natomiast w kwestii sera, odradzam Philadelphię (pomijając fakt jej ceny) ze względu na konsystencję. Może być inna firma niż Piątnica, byle był to ser, a nie twór seropodobny :)

  • Gość *.icpnet.pl

    Dziękuję za wspaniały przepis i pomoc w trakcie pieczenia :)

    Sernik delikatny, kremowy, nie mdły po prostu wspaniały!

  • Gość: [PiernikowaChata] *.rev.vline.pl

    Piękny! Śliczne zdjęcia.

  • Gość: [misia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam...piekłam ten sernik wielokrotnie i uwielbiam go :) Mam jednak wśród znajomych zjadacza rodzynek...i w związku z tym pytanie... czy można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową bez szkody dla jego fantastycznej konsystencji? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź ,bo planuje pieczenie na środę. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Myślę, że nie jest to problem i sernik nic tym nie straci :)

  • Gość: [marina4] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nigdy wcześniej nie piekłam sernika odważyłam się upiec właśnie ten i niemożliwe stało sie możliwe wszyscy są zachwyceni jest rewelacyjny powtórka na święta!!! Dziękuję !

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [ Cath] *.186.pxs.pl

    Czym najlepiej wyłożyć/wysmarować tortownicę?

  • kasiaaaa24

    Najlepiej wyłożyć spód papierem do pieczenia.

  • Gość: [Agata] *.stormmedia.pl

    Kasiu, robiłam już większość Twoich serników i zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem! Ten to mój ulubiony! Mam jednak do Ciebie pytanie, czy znasz jakiś dobry przepis na sernik z gatunku tych puszystych? Jestem w 8 miesiącu ciąży i normalnie chodzi za mną taki już od miesięcy. Próbowałam różnych przepisów ale żaden z nich to nie było to! Liczę na to, że Ty coś wyczarujesz:)

  • kasiaaaa24

    Zanim zakochałam się w sernikach, jadłam tylko jeden - puszysty i lekki sernik wiedeński.

    Oto przepis na niego gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Sernik-wiedenski.html

    Przepraszam na jakośc zdjęć, ale pochodzą z początków mojej blogowo-fotograficznej przygody :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci