Menu

Gotuję, bo lubię

New York Cheesecake na urodziny :)

kasiaaaa24

Dokładnie dziś świętuję swoje 28 urodziny! :) Mam wrażenie, że czas pędzi jak oszalały. Kiedy minął ostatni rok? Kiedy minęło 10 ostatnich lat? No cóż... Mam przynajmniej nadzieję, że dane mi będzie przyjąć całą masę urodzinowych życzeń :)

Jak co roku obiecywałam sobie wspaniały tort, ale życie - a raczej praca - weryfikuje plany i zmusza czasem do prostszych i szybszych rozwiązań. Ale nie żałuję. Na tort jeszcze przyjdzie czas, a sernik... Jest nieziemski. Delikatny, puszysty i niewyobrażalnie pyszny. Przygotowałam go z lekkiego i puszystego serka śmietankowego z wiaderka firmy Piątnica (bardzo istotne jest, by był to serek śmietankowy, a nie typowo twarogowy, bo dzięki niemu sernik jest lekki i delikatny jak obłoczek :) ). To jeden z lepszych serników jakie udało mi się upiec i cieszę się, że miałam okazję poczęstować nim moich urodzinowych gości.

 

 

Spód:

 

* 160 g herbatników

* 80 g masła

 

Masa serowa:

 

* 1 kg serka śmietankowego

* 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)

* 5 jajek

* 230 g cukru

* 1 pełna łyżka mąki pszennej

* 60 ml soku z cytryny

 

Polewa:

 

* 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)

* 2 łyżki cukru pudru

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, lub rozdrabniamy je na proszek wałkiem. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 - 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.

Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc (co najmniej 10 godzin). W tym czasie polewa na serniku stężeje - nie obawiajcie się, że początkowo jest dość rzadka.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (94)

Dodaj komentarz
  • polacyprzyjechali

    Sto lat! Sto lat!

  • szarlotek

    Wszystkiego Najlepszego! Sernik wyglada nieziemsko w tej błękitnej oprawie i jestem pewna ,że zawróci w głowie niejednemu smakoszowi serników ;D Miłego dnia !

  • mikimama

    Przepiękny i bardzo kremowy, taki jak lubię... Do tego piękna dekoracja! Pozdrawiam ciepło :)

  • viridianka

    wszystkiego naj Kasiu!

  • elau66wr

    O MÓJ BOŻE!!!!!!!!! Ależ cudo!!!!!!!!!!!!! Co tam tort. To jest dopiero mistrzostwo świata...mniam mniam . Kasiu jeszcze raz miłości i spełniania marzeń....ściskam Cię mocno z deszczowego Wrocławiu

  • zjedz_mnie

    Wszystkiego najlepszego! Oczywiście porywam kawałek tego wspaniałego tortu ;]

  • lashqueen

    Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin! Mam dokadnie takie samo odczucie, co do uciekajcego czasu :)

  • Gość: [agnieszka_w_krakowie] *.centertel.pl

    No to : sto lat sto lat niech żyje żyje nam!
    Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin

  • kulinarnespotkania

    z okazji urodzin - sto lat, sto lat!!! wszystkiego co najlepsze!!!

    a sernik wyglada rewelacyjnie, cudnie i przede wszystkim pysznie:)

  • majazteca

    Przepiekny urodzinowy sernik :) Zycze Ci Kasiu samych pieknych chwil, duzo pysznosci na stole (chociaz tego u Ciebie zawsze duzo) i spelnienia marzen :) Sto lat!

  • Gość: [Retrose] *.toya.net.pl

    Wszystkiego Najlepszego! Samych wyczekanych prezentów, dobrych rozmów, udanych dalszych wypieków, mnóstwa odwiedzin na blogu, pogody ducha i weny na kolejne posty. Życzę udanego dnia!

  • milk_chocolate84

    Kasieńko, przesyłam Ci najserdeczniejsze życzenia :) Duuuuużo uśmiechu na twarzy, samych sukcesów na każdej płaszczyźnie Twojego życia, a także wytrwałości w prowadzeniu tej wspaniałej stronki :)) Wszystkiego dobrego :))

  • przysmakikarolki

    Pozwil, ze na poczatek zloze Ci zyczenia. Niech spelnia sie wszystkie Twoje marzenia i te duze i te male. 100 lat!

    A Twoje urodzinowe ciasto prezentuje sie wrecz oblednie, jest wspaniale. Pewnie do tego bardzo pyszne.

    pozdrawiam :)

  • rain1drop

    Sernik przepiękny!
    Przyjmij najlepsze życzenia urodzinowe :))))))

  • pela.1

    Kasiu - Sto lat!
    Wszystkiego Naj, Naj, Naj i spełnienia marzeń.
    Pela

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu kochana wszystkiego najlepszego:) Piękny serniczek, też piekłam nowojorski i jego smak mnie zachwycił:)

  • Gość: [ozzie] *.internetdsl.tpnet.pl

    Sernik faktycznie nieziemski ,pięknie prezentuje się wśród tych kwiatów. Szkoda że zaraz pędzę do pracy bo pewnie wprosiłabym się na kawałeczek:)
    A z okazji urodzin spełnienia marzeń i nadal tak wspaniałych pomysłów do zaprezentowania na blogu:)

  • aggrze74

    Ksieńko !!!
    sto lat..., obyś nam tu (blogowo) piekła te Swoje wspanialości (dla podniebienia i ku radości naszych oczu) jak najdłużej...
    no i uśmiechu oczywiście co dzień na twarzy, oraz spełnienia marzeń
    serdecznie pozdrawiam - jak zwykle zresztą :)
    Agniecha

  • Gość: [Kasia] 212.182.60.*

    A w jakiej temperaturze pieczesz sernik? Pozdrawiam. Wygląda pysznie.

  • izaa_a

    cudnie wygląda........Wszystkiego najlepszego Kasiu buziaki...;)

  • Gość: [asia] *.chello.pl

    a jednak sernik może wyglądać jak dzieło sztuki ;)

  • kabamaiga

    Kasiu chyba wolałabym taki sernik od tortu. Powiem, że nawet na weselny się nadaje. Wszystkiego najlepszego, uśmiechu na co dzień, dalszych cudnych pomysłów kuchennych i nie tylko.

  • kass55

    Wszystkiego co najpiękniejsze i oby blog był wciąż taki pyszny!!!!
    Serniczek palce lizać! pozdrawiam:)

  • Gość: [Atria] 80.54.118.*

    Wszystkiego najlepszego!

    Ja też sama sobie robię urodzinową imprezę. I też się zastanawiam czasami co i jak i kiedy to się stało..

    ps. piękna stylizacja!

  • Gość: [zawsze.e.ewelajna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasieńko, zatem najpiękniejszego z Okazji Urodzin! Niechaj spełnia Ci się wszystko to, co spełnić się ma i... powinno:)
    Pozdrawiam serdecznie i miłego świętowania Ci życzę:)

  • kuchareczkaagusia

    Wszystkiego Naj... i wszystkiego dobrego:)
    a tort jest przepiekny...

  • figmara

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    O widzę Kasiu, że Ty też jesteś Wagą. Świetny znak zodiaku dla kobiety, prawda ?
    Mi czas też tak przecieka przez palce. Tydzień za tygodniem, rok za rokiem... jak jeden dzień.

    Spełniania marzeń Kochana Ci życzę !!! I zdróweczka !!!

    Buziaczki ślę mojej bliźniaczce Wagowej :)

  • Gość: [famme_86] 62.29.169.*

    Kasiu,
    do tej pory nie wpisywałam, żadnych komentarzy, choć na bieżąco śledzę Twój blog i nie raz czerpię z niego inspirację. A ponieważ dzisiaj są Twoje urodziny, życzę Ci wszystkiego najlepszego, spełnienia najskrytszych marzeń i dużo radości u baku męża :)

  • fiolka-fiolunka

    A więc wszystkiego najlepszego Kochana!! Spełnienia wszystkich marzeń, zapału w kulinarnych bojach i masy inspiracji ;) I przede wszystkim duuużo zdrówka :*

    www.kuchcikowo.wordpress.com

  • fantazjemagdyk

    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, świętujesz w tym samym dniu co mój M. ja robię ciasto dopiero na sobotę, a Twoje wygląda imponująco :)

  • Gość 178.7.8.*

    Wszystkiego co najlepsze, duzo zdrowka, powodzenia, spelnienia w zyciu zawodowym i prywatnym oraz duzo cierpliwosci i ciekawych pomyslow w dalszym prowadzeniu bloga. PS.: Serniczek wyglada bosko. ;-D

  • panna_malwinna

    wszystkiego naj naj najlepszego;)

  • chantel111

    ale cudnie się prezentuje :)
    sto lat!

  • justmydelicious

    spełnienia marzeń i mnóstwo uśmiechu! częstuję się tym kuszącym kąskiem :)

  • Gość: [elfii] 213.155.168.*

    Gratuluję! Wszystkiego co najsłodsze i najpiękniejsze w dniu Twoich urodzin, i w każdy kolejny dzień! Życzę Tobie niegasnącego zapału i wytrwałości w tworzeniu tego smakowitego miejsca oraz wielu innych wyśmienitych projektów.

  • espresso9

    100 lat,100 lat!
    Piękne ciasto,wspaniałe zdjęcia.
    Tyle mam,co sobie popatrze ;)

  • darki85

    jeśli częstujesz swoich gości takim sernikiem, to z chęcią bym się wprosiła na Twoje urodziny (;
    życzę wszystkiego najlepszego! (:

  • amatoreczka-pl

    Sto lat;) a ja też obchodzę 28 urodziny tylko że pojutrze. Jagna

  • cashmere85

    Lepszy taki nieziemski serniczek niż tort!! Kasiu, wszystkiego najlepszego, spełnienia wszystkich, tych kulinarnych i niekulinarnych pragnień :) Pozdrawiam serdecznie.

  • emma001

    Wszystkiego najlepszego Kasiu! Spełnienia marzeń!
    Przepis sobie zachowam skoro tak chwalisz ;) a jest lekki i puszysty wiec ideolo dla mnie ;)

  • zaytoona

    Wszystkiego najlepszego, Kasiu! Wszystkiego, czego sobie tylko zażyczysz i mnóstwa kulinarnych inspiracji. :)

    Serniczkiem się częstuję. Niewątpliwie genialnie smakuje.

  • spencer2

    Wszystkiego naj naj!! Serniczek cudowny.. A jak wygląda! Godnie zastępuje tort:)) MNiam mniam

  • moj-lunch.pl

    Wszystkiego najlepszego Kasiu! Wspaniały ten tort!

  • Gość *.chello.pl

    Kasiu wszystkiego wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

    Aaa i wstaw już wodę na kawę ;) bo wpadnę na ten sernik :)

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, ciasto wygląda pięknie, aczkolwiek w Twoim przypadku, to żadna nowość :) Przyzwyczaiłaś nas do tego, że każdy, nawet najprostszy przepis to w Twoim wykonaniu kulinarne arcydziełko:)
    Z okazji urodzin - wszystkiego najlepszego, szczęścia, miłości i spełnienia marzeń. A sobie i innym odwiedzającym mogę życzyć tego, abyś nigdy nie straciła chęci i energii do prowadzenia tego bloga i dalej zachwycała nas wszystkimi smakołykami, jakie nam "wirtualnie"serwujesz. Pozdrawiam, Ania

  • malgorzata.dz

    Zatem sto lat Kasiu! :)
    Ty wciąż jestes dwudziestką. :) Jest czego pozazdrościć. :)
    Częstuję się wirtualnie urodzinowym sernikiem. Wygląda bardzo atrakcyjnie. :)

  • gosiaa99

    Wszystkeigo NAJLEPSZEGO :)))

    A sernik jak zwykle piekny :)

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, najlepsze życzenia urodzinowe. Niech Ci czas tak szybko nie leci.

  • kasiaaaa24

    Kochani!
    Pięknie dziękuję za wszystkie życzenia :) Po ciężkim dniu pracy nie ma nic przyjemnijeszego, niż możliwośc poczytania tak miłych słów :) Dziękuję, że jesteście :)

  • majanaboxing

    Wszystkiego najlepszego Kasiu!
    Sernik wygląda cudownie, wiem jaki jest pyszny,bo też robiłam :)
    Pozdrowienia:)

  • nobleva

    Kasieńko wszystkiego najwspanialszego, po co tort gdy jest TAKI sernik :)

  • ha.linka

    Spóźnone, ale szczere. Wszystkiego najlepszego. Niech Twoje życie będzie jak NY.

  • joanna-kuchareczka

    Wszystkiego Najlepszego!!! a ciasto piękne i te kwiaty tak ładnie go stroją :)

  • wedelka

    Baaardzo spoźnione, ale szczere życzenia urodzinowe. Wszystkiego najlepszego :)

  • wenezu.elka

    Zacznę od życzeń :)
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
    Co do sernika... Jest PYSZNY!!! Dzisiaj zaserwowałam go rodzinie :) Każdy miał zadowoloną minkę :)

  • magdi29

    Wow, ale ten sernik wygląda. CUDO, ale bym go zjadła.

  • Gość: [aga] 83.1.105.*

    sernik zrobiłam szwagrowi na urodziny w niedziele, ogólnie wzbudził taki zachwyt że teraz wręcz ścigaja mnie za przepisem. Jestem w szoku jak wyrózł podczas pieczenia, prawie wypadł mi z tortownicy :) jest po prostu bezbłędny

  • kasiaaaa24

    Aga wszystkiego najlepszego dla szwagra i cieszę się, że sernik Wam smakował :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [magpie101] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie smietany na polewe 18% - czy to musi byc kwasna czy slodka ta smietana?

  • kasiaaaa24

    Kwaśna, gęsta śmietana :)

  • Gość: [aniaCZYmania] 193.59.73.*

    Uwielbiam ten sernik robiłam go już kilka razy z tego przepisu i gorąco polecam!
    A Tobie dziękuję za tak genialny przepis - moi najbliżsi szaleją za nim.
    Pozdrawiam ;-)

  • Gość: [Pysia] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu,

    Zrobiłam...skuszona jak zwykle cudownymi fotkami.
    Nie jest to sernik mych marzeń...co więcej przyznam że sernik czekoladowy z kardamonem bije go na głowę...

    Jak wiadomo nie dobre co dobre a to co komu smakuje...niemniej dziekuje za inspirację.
    Pozdrawiam
    M.

  • Gość: [joko] *.is.net.pl

    Zastanawiam się, czy jeśli piekę z połowy porcji, to powinnam może skrócić czas pieczenia?

  • kasiaaaa24

    Tak, jeśli zmniejszamy proporcje o połowę, musimy zmniejszyc czas pieczenia do ok 60-70 (max) minut.

  • Gość: [joko] *.is.net.pl

    Ojej, bardzo dziekuje - nie przypuszczalam, ze tak szybko odpowiedz, a sernik juz w piekarniku :) Dziekuje. Jak na razie idzie dobrze. :)

  • kasiaaaa24

    Jak już się piecze, to musi byc szybka odpowiedz ;)

    Czekam na informację, jak smakował :)

  • Gość: [drahma] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To dzięki temu serniczkowi zawitałam na Twój blog, dzięki niemu miałam możliwość wypróbować mnóstwo Twoich przepisów i przeżyć tyle kulnarnych doznać, no i dzięki niemu miałam możliwość poznać Cię Kasiu osobiście. Dziękuję za przemiłe wspólne gotowanie!!! I love New York!

  • kasiaaaa24

    Agatko dziękuję za te miłe słowa i cieszę sie, że to właśnie Ty wygrałas w tym konkursie :) Zdecydowanie zasłużyłas sobie na to :)

  • Gość *.static.zebra.lt

    Czy może być taka wersja dekoracji sernika: na zastygniętą polewę pokruszyć równomiernie orzechy włoskie a na nie wyłożyć jagody lub owoce?

  • kasiaaaa24

    Owoce - tak, polewa czekoladowa - tak, ale orzechy moim zdaniem nie. Ten sernik jest za delikatny żeby łączyć go z twardymi orzechami. Poza tym, warstwa śmietanowa jest idealnym uzupełnieniem jego smaku.

  • Gość *.static.zebra.lt

    No i ostatnie pytanko (ponieważ pierwszy raz będę piekła sernik).
    Czy trzeba tortownicę owinąć w folię aliuminiową i przykryć w trakcie pieczenia, aby się mocno nie przypalił wierzch?

  • kasiaaaa24

    Nie, postępuj zgodnie z przepisem :)

  • sisterskitchen

    mam zamiar go jutro upiec, mam nadzieję, że wyjdzie, jeden jedyny raz piekłam sernik :) ten wygląda cudownie! Mam pytanie czy smak cytryny jest wyczuwalny? Można dodać więcej (albo dodatkowo skórkę z cytryny) czy ta ilość jest w sam raz, jak sądzisz?

  • kasiaaaa24

    Smak cytryn nie jest mocno wyczuwalny, ale nie powinien byc :) Ja bym nie dodawała dodatkowej skórki - moim zdaniem proporcje są w nim idealnie dobrane :)

    Mam nadzieję, ze będzie smakował i czekam na recenzję :)

  • Gość: [moonixx] 92.80.100.*

    Chcialam zapytac czy mozna dodac do masy serowej budyn ?? pytam poniewaz jestem za granica i niestety nie dostalam odpowiedniego sera i szczerze powiedziawszy nie wiem co z tego wyjdzie :( ??

  • kasiaaaa24

    A jaki ser udało Ci się kupic?

  • Gość *.gazeta.pl

    Witam! Chciałabym zapytać czy do sernika new york cheesecake mogę użyć serka Philadelphia lub innego (proszę o nazwę) - nie mogę znaleźć nigdzie tego śmietankowego Piątnicy;(

    Dziękuje za odpowiedź!
    Ewa

  • Gość *.gazeta.pl

    Witam ponownie!
    Czy obie śmietany powinny być kwaśne np . szczeciniecka ?

    Dziękuje!
    Ewa

  • kasiaaaa24

    Tak, obie śmietany powinny być kwaśne.
    Natomiast w kwestii sera, odradzam Philadelphię (pomijając fakt jej ceny) ze względu na konsystencję. Może być inna firma niż Piątnica, byle był to ser, a nie twór seropodobny :)

  • Gość *.icpnet.pl

    Dziękuję za wspaniały przepis i pomoc w trakcie pieczenia :)

    Sernik delikatny, kremowy, nie mdły po prostu wspaniały!

  • Gość: [PiernikowaChata] *.rev.vline.pl

    Piękny! Śliczne zdjęcia.

  • Gość: [misia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam...piekłam ten sernik wielokrotnie i uwielbiam go :) Mam jednak wśród znajomych zjadacza rodzynek...i w związku z tym pytanie... czy można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową bez szkody dla jego fantastycznej konsystencji? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź ,bo planuje pieczenie na środę. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Myślę, że nie jest to problem i sernik nic tym nie straci :)

  • Gość: [marina4] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nigdy wcześniej nie piekłam sernika odważyłam się upiec właśnie ten i niemożliwe stało sie możliwe wszyscy są zachwyceni jest rewelacyjny powtórka na święta!!! Dziękuję !

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [ Cath] *.186.pxs.pl

    Czym najlepiej wyłożyć/wysmarować tortownicę?

  • kasiaaaa24

    Najlepiej wyłożyć spód papierem do pieczenia.

  • Gość: [Agata] *.stormmedia.pl

    Kasiu, robiłam już większość Twoich serników i zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem! Ten to mój ulubiony! Mam jednak do Ciebie pytanie, czy znasz jakiś dobry przepis na sernik z gatunku tych puszystych? Jestem w 8 miesiącu ciąży i normalnie chodzi za mną taki już od miesięcy. Próbowałam różnych przepisów ale żaden z nich to nie było to! Liczę na to, że Ty coś wyczarujesz:)

  • kasiaaaa24

    Zanim zakochałam się w sernikach, jadłam tylko jeden - puszysty i lekki sernik wiedeński.

    Oto przepis na niego gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Sernik-wiedenski.html

    Przepraszam na jakośc zdjęć, ale pochodzą z początków mojej blogowo-fotograficznej przygody :)

  • Gość: [Gość G] *.icpnet.pl

    SUPER. Zdjęcia powalają a słodkości zachwycają smakiem. Bardzo dziękuję za przepisy, dzięki Tobie polubię serniki (w moim domku tylko mąż lubi). Mam pytanie Kasiu czy zdarza się że pękają Ci serniki bo pęknięcie stworzyło mniejszy okrąg.

  • kasiaaaa24

    Serniki pękają mi bardzo, bardzo rzadko i to zazwyczaj wtedy, kiedy za szybko się schłodzą lub są za mocno spieczone. Powinno pomóc studzenie go w piekarniku :)

    PS. Dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [Gość G] *.icpnet.pl

    Kasiu mam pytanie dotyczące tego pękania sernika. Ja piekę na grzałce górnej i dolnej może lepiej piec z termoobiegiem? Kolejny który upiekłam mocno mi wyrósł i nawet boki mi popękały.

  • kasiaaaa24

    Ja nigdy nie piekę sernika na termoobiegu. Moim zdaniem biszkopty i serniki nie lubią go.
    A czy dodajesz do sera ubite białka czy całe jajka? Bo ubite białka właśnie powodują, że sernik mocno wyrasta, a potem opada. I pamiętaj, że sernika nie można napowietrzyć. Ja miksuję masę maksimum 30 sekund :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci