Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak na butelce piwa

Kurczaka pieczonego w ten sposób powtarzałam w tym miesiącu już trzy razy. Rzadko zdarza mi się powtarzać ten sam przepis tak często, ale ten już stał się naszym ulubionym jak chodzi o przyrządzanie kurczaka. Po pierwsze i przede wszystkim, ma cudownie chrupiącą skórkę. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne. Fajnie wygląda i nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Polewanie piwem sprawia, że mięso jest nawilżane w trakcie pieczenia, ale nie czuć go w smaku, czego początkowo lekko się obawiałam, bo do smaku piwa nie jestem w stanie się zmusić. Jest też to wersja bardzo dietetyczna, bo cały tłuszcz spłynie po butelce do naczynia, którego kurczak nawet nie dotyka. Myślę, że będzie wielką atrakcją dla Waszych gości, ale i bez żadnej okazji jest świetną propozycją na obiad :)

 

Składniki:

 

* kurczak (ok 2 - 2,2 kg)

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

* 1 łyżeczka vegety

* 0,5 łyżeczki soli

* spora szczypta pieprzu

* 2 łyżeczki oliwy

* 1 piwo w butelce

 

Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny).

Na drugi dzień kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance.  Zanim nadziejemy na butelkę kurczaka, trzeba ją pomoczyć w wodzie z płynem do naczyń, aby odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod bieżącą wodą.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem - i czynność tą powtarzamy co 15 - 20 min.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 20 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

środa, 22 września 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/09/22 11:59:24
perwersyjne :))

i pół piwa ma zostać w butelce?
Musze to zrobić!!
-
2010/09/22 12:00:45
Kasiu kurczak upiekł Ci się pierwszorzędnie:) uwielbiam taką spieczoną skórkę (i tylko taką):) U mnie w domu robi się kurczaka na piwie, ale w puszce...wiec wiem jaki to niebiański smak:)
Ja właśnie piję kawę z cynamonem i szukam natchnienia na jutrzejszy obiad:) Pozdrawiam ciepło
jola
-
2010/09/22 12:03:39
az mnie glod scisnal:) wyglada nieziemsko smakowicie:)

-
2010/09/22 12:08:34
Muszę takiego kurczaka koniecznie wypróbować :)
-
2010/09/22 12:10:41
wygląda megaapetycznie! szczególnie z tą chrupiącą skórką :)
-
2010/09/22 12:15:03
Dzięki Dziewczyny :)

Tak, pół piwa zostaje w butelce i ono sobie paruje, dodatkowo nawilżając mięso :)
-
2010/09/22 12:28:36
ha ha jaki on śmieszny :P jakby siedział sobie. no to teraz bede caly czas o nim myślała;p
-
2010/09/22 12:55:43
Wyglada mega apetycznie. Nic tylko zajadac :) Ciesze sie, ze wrzucilas ten przepis na bloga bo po obejrzeniu programu Marty Gessler i ja zapragnelam takiego kurczaczka sobie upiec :) I na pewno sobie upieke. Mam tylko pytanie: jak duzo ma byc tego piwa (0,5 l)?
-
2010/09/22 13:04:04
Tak, pół litrowa butelka :)
-
2010/09/22 14:28:38
Wygląda dość makabrycznie, jak siedząca gruba baba bez głowy :-)
ale potwierdzam, to jest super sposób na kurczaka, w moim wykonaniu co prawda bez piwa, ale taki nadziany na butelkę tak czy inaczej piecze się znakomicie.
-
2010/09/22 14:48:06
Wyglada zabawnie :). Nigdy nie piekłam kurczaka w ten sposób.
-
2010/09/22 15:08:01
Świetnie wygląda i tak też pewnie smakuje.
-
2010/09/22 15:36:55
Całkiem niedawno Rodzinka przygotowywała w ten sposób kurczaka - mnie jednak nie było go spróbować, czego bardzo żałuję. Zachwalali bardzo, więc bez wątpienia będzie powtórka. ;)

Pozdrawiam!
-
2010/09/22 19:02:16
Ale fajnie wygląda :) Moja teściowa kiedyś takiego kurczaka robiła. Smaczny był ;)
-
2010/09/22 22:05:17
hahaha wspaniały pomysł i swietne zdjęcia :)
-
2010/09/22 22:38:22
Kurczak jest pierwsza klasa!! Robiłam go co prawda już daaawno temu, ale nadal pamiętam ten smaku i zapach przypieczonej skórki :) Twój wygląda niebiańsko :)

www.kuchcikowo.wordpress.com
-
2010/09/22 22:49:49
Kurczak wygląda świetnie, taki spieczony,super :))
A czy to nie przepis M. Gessler ? Chyba czytałam gdzieś ;)
Pozdrowienia Kasiu:)
-
2010/09/22 23:06:38
Nie wiem, czy M. Gessler czy nie, bo nie trawię tej kobiety i jej nie oglądam :)
-
2010/09/23 07:43:54
Ja tylko na tę chrupiąca skórkę wpadnę.... i nic więcej nie chcę. Ale się oblizuję....
-
Gość: Ewa, 212.160.117.5*
2010/09/23 08:09:57
Ten kurczak jest wyśmienity.. ma jednakże- jak dla mnie - jedną poważną wadę, ten sposób pieczenia strasznie paskudzi piekarnik..... praktycznie schlapany od góry do dołu.. Może macie na to radę? ( oprócz szorowania tuż po pieczeniu)...
-
2010/09/23 08:12:45
Ha, ha świetny! Powinien się nazywać Siedzący Kurczak!
-
2010/09/23 09:39:08
heheh, śmieszny! :D Wyglada jakby sobie siadł i nic mus ie nei chcialo, wiec go upiekli :)
-
2010/09/23 09:49:39
Hehe wygląda bajecznie, świetnie i smacznie :)
-
Gość: , apn-95-40-203-251.dynamic.gprs.plus.pl
2010/09/23 15:05:14
TEŻ ROBIŁAM TAK KURCZAKA ALE W BUTELCE BYŁ BULION ZAMIAST PIWA. ALE TEN POMYSŁ TEŻ POPIERAM. POZDRAWIAM.
-
2010/09/23 21:00:30
wygląda rewelacyjnie, chyba nigdy nie widziałam lepiej podanego kurczaka
i ta skórka...mniam
-
2010/09/24 13:03:20
Już tyle razy słyszałam o tym kurczaku na butelce pieczonym...
pora przestać tylko słuchać i oglądać :) do pracy czas się wziąć!
-
2010/09/24 18:09:59
muszę przyznać że wygląda niesamowicie...
-
2010/09/25 08:08:15
Pamiętam jak pani M. Gessler robiła go w jednym ze swoich programów.
Już wtedy wyglądał i pachniał przez ekran:D!
-
2010/09/27 15:57:05
Kasiu zrobiłam Twojego kurczaka :) a przepis zacytowałam za Tobą :) mam nadzieję, że się nie obrazisz?
Jeśli chciałabyś podejrzeć tutaj jest link: kuchcikowo.wordpress.com/2010/09/27/kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/
-
Gość: asia, chello089072228008.chello.pl
2010/09/29 10:50:12
zrobienie takiego dania wymaga odwagii :) świetne
-
Gość: , 095160132206.rudaslaska.vectranet.pl
2011/01/30 13:04:19
No to sie kurczaczek piecze, a jeszcze pytanko jakby ktoś na szybko odpowiedział :D Mam kurczaka 1,5kg a nie 2kg jak w przepisie. To moje pytanie czy piec go nieco krócej ? I jeszcze pytanie jak go piec czy z termoobiegiem czy klasycznie?
-
2011/01/30 14:12:19
Piecz tyle samo :) Klasycznie, termoobieg go spali. Mam nadzieję, że zdążyłam ;) Pozdrawiam :)
-
Gość: rw, erg95.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/25 16:16:22
chyba się przypiekł trochę ;)
-
Gość: PSIApsiółka, 188.123.201.*
2011/03/03 04:54:00
Wygląda bosko, ale jakoś nie potrafię się odważyć... Z tą butelką nic się nie dzieje w piekarniku? PSIApsiółka
-
Gość: marcik, mrowka.insport.pl
2011/03/28 12:19:26
mam pytanie, co zrobić, żeby piwo które jest w butelce wylewało się podczas pieczenia i oblewało kurczaka, bo mnie kompletnie to nie wyszło i całe piwo zostało w butelce
-
2011/03/28 20:12:16
Ja odlałam do szklanki i polweałam w trakcie pieczenia, ale słyszałam, że pomaga wrzucenie 2 ząbków czosnku do butelki przed pieczeniem :)
-
Gość: Ania, 078088097173.lomza.vectranet.pl
2011/05/07 10:43:39
Przepraszam ale ta skórka to chyba za mocno się spiekła? Na zdjęciu wygląda lekko zwęglona... Ogólnie fajny przepis- szybki i prosty a mięsko pyszne.
-
Gość: advena85, ehk67.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/09 17:25:51
Czy jak wstawiam butelkę z kurczakiem do piekarnika na blachę to wlać na blachę trochę wody? Butelka nie pęknie jak będzie podgrzewana?
-
2011/07/09 21:55:11
Nie, butelka na pewno nie pęknie. Pozdrawiam :)
-
Gość: Jazz, abyp35.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/17 15:35:24
Ja zrobiłem przed chwilą z ciemnym piwem z miodem. (Browar Kormoran - Miodne) Skórka i warzywa na dnie brytfanki wyszły z delikatną słodyczą i z lekką glazurą. Polecam
-
Gość: Jutrzenka, ip-193-192-62-66.ptim.net.pl
2011/08/02 18:06:03
Kurczak rewelacja. Piekarnik faktycznie jest zapaskudzony ale warto zrobić. Najlepszy pieczony kurczak jakiego kiedykolwiek zrobiłam:):):)
-
2011/08/02 18:11:41
Cieszę się, że smakował :)
-
Gość: , dcp136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/20 12:50:42
Troche spieczony he he. A szyjka butelki musi byc odslonieta od poczatku?
-
2011/08/20 12:51:18
Tak, od początku.
-
Gość: , dcp136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/20 13:02:25
No smaczny pewno
-
Gość: , dcs20.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/27 11:34:42
Ciekawe czy pieczenie termoobiegiem nie przyspiesza pieczenia?
-
Gość: fela09, 83.168.84.12*
2011/08/28 13:49:56
moj sie piecze juz 40 minut. a czy to piwo z butelki wycieknie?
-
Gość: pawelsocz, tetra131.netpower.pl
2011/09/10 13:42:45
Pierwszy raz robie takiego kurczaka wspólnie z 3 letnią córeczką dla niej to niesamowita frajda i ciekawostka a mnie juz ślinka cieknie za godzinę do piekarnika a potem wielkie oczekiwanie .........
-
Gość: , public102561.xdsl.centertel.pl
2011/09/19 09:37:17
Witam ja mam takie pytanko,czy podczas pieczenia dzwiczki od piekarnika maja byc uchylone czy zamkniete ?
-
2011/09/19 09:44:50
Drzwiczki muszą byc cały czas zamknięte.
-
Gość: Gal lAnonim, 093105081038.legnica.vectranet.pl
2011/12/03 20:46:44
Bardzo smaczny przepis.Tylko, że zrobiłem bez piwa :) mniam
-
2012/01/01 23:01:17
Proponuje zrobić kurczaka na puszce piwa. Obciąć górę puszki i nadziać kurczaka do piwa dodać czosnek liść laurowy i ziele angielskie. Palce lizać.
-
Gość: , host-193-107-251-2.radionet.info.pl
2012/01/20 14:51:34
super robiła go kilka razy zawsze taki sam smak po prostu palce lizać POLECAM
-
Gość: gosc, 77-242-233-102.net.pbthawe.eu
2012/03/28 09:14:56
Super przepis! Dzięki! :)
-
Gość: , duk14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/01 08:05:36
Po prostu PYCHA!

Był to niedzielny król stołu :))

Co do piekarnika to powiem - nie taki diabeł straszny jak go malują.
IwKo