Menu

Gotuję, bo lubię

Francuskie kwadraty z cukinią i serem miętowym

kasiaaaa24

Dzisiaj banalna w przygotowaniu przystawka lub przekąska dla gości. Robi się ją ekspresowo, a goście są zazwyczaj pod dużym wrażeniem jej smaku. Polecam, zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Składniki:

* 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

* 1 cukinia

* 200 g białego sera

* 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

* 10 listków mięty

* sól

* pieprz

* oliwa z oliwek

 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i pędzelkiem rozprowadzamy na nich oliwę z oliwek. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, drobniutko posiekaną miętę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i masę serową układamy na cieście, pozostawiając ok 1 cm po bokach. Na serze układamy cukinię w taki sposób, aby na siebie zachodziła. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w 220 stopniach  ok 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • ola7

    wygladaja swietnie:)
    zdrowozyj.blox.pl

  • kulinarnespotkania

    prezentuje sie pieknie:) i juz sobie wyobrazam, ze smakuje pysznie:)
    szybkie i smaczne jedzonko:)

  • olciaky

    Mmm... lubię:)))

  • justmydelicious

    wyglądają bardzo wykwintnie :)

  • kabamaiga

    WOW u mnie też dzisiaj ciasto francuskie, ale do Twojego się nie umywa. Dobrze, że mam jeszcze trochę ciasta i cukinię.

  • karmel-itka

    takie rustykalne, dostojne kwadraty ;] cukinia i ser - lubię to połączenie. a w Twojej wersji jest bardzo orzeźwiająco - miętowy serek? intrygujące ;]

  • Gość: [Atria] 80.54.118.*

    Super!
    Podobają mi się i zdjęcia i zestawienie smaków.
    Ja dałabym serek kozi taki ostrzejszy do urozmaicenia smaku, ale wiem że nie każdy lubi:_)

    Z pewnością wypróbuję!:)

  • anna.kaminska.pl

    Ślicznie wygląda! Na pewno pyszna przekąska lub osobne danie.
    Pozdrawiam.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • myniolinka

    ciekawa propozycja! na ciepłą przekąskę idealne :)

  • kucharnia

    Świetny pomysł i piękne wykonanie! Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

  • usmiecham-sie

    serek miętowy... kasieńko, odleciałam! czasami robię twarożek miętowy (po prostu mieszam ser biały ze śmiatnką albo jogurtem i dodaje mięty i pieprzu), ale taki zapiekany... och i ach! :)

  • elau66wr

    rewelacyjnie wyglądają, a ciasto francuskie sprawdza sie za każdym razem

  • mania179

    Szczególnie mi się podoba miętowy serek :)

  • moniazo

    Ale fajne!! znów coś dla mnie :o))

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci