KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Francuskie kwadraty z cukinią i serem miętowym

Dzisiaj banalna w przygotowaniu przystawka lub przekąska dla gości. Robi się ją ekspresowo, a goście są zazwyczaj pod dużym wrażeniem jej smaku. Polecam, zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Składniki:

* 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

* 1 cukinia

* 200 g białego sera

* 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

* 10 listków mięty

* sól

* pieprz

* oliwa z oliwek

 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i pędzelkiem rozprowadzamy na nich oliwę z oliwek. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, drobniutko posiekaną miętę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i masę serową układamy na cieście, pozostawiając ok 1 cm po bokach. Na serze układamy cukinię w taki sposób, aby na siebie zachodziła. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w 220 stopniach  ok 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 25 września 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/09/25 07:51:55
wygladaja swietnie:)
zdrowozyj.blox.pl
-
2010/09/25 08:00:41
prezentuje sie pieknie:) i juz sobie wyobrazam, ze smakuje pysznie:)
szybkie i smaczne jedzonko:)
-
2010/09/25 08:08:28
Mmm... lubię:)))
-
2010/09/25 08:24:18
wyglądają bardzo wykwintnie :)
-
2010/09/25 08:24:24
WOW u mnie też dzisiaj ciasto francuskie, ale do Twojego się nie umywa. Dobrze, że mam jeszcze trochę ciasta i cukinię.
-
2010/09/25 08:32:48
takie rustykalne, dostojne kwadraty ;] cukinia i ser - lubię to połączenie. a w Twojej wersji jest bardzo orzeźwiająco - miętowy serek? intrygujące ;]
-
2010/09/25 09:03:18
Super!
Podobają mi się i zdjęcia i zestawienie smaków.
Ja dałabym serek kozi taki ostrzejszy do urozmaicenia smaku, ale wiem że nie każdy lubi:_)

Z pewnością wypróbuję!:)
-
2010/09/25 09:03:22
Ślicznie wygląda! Na pewno pyszna przekąska lub osobne danie.
Pozdrawiam.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/25 09:06:52
ciekawa propozycja! na ciepłą przekąskę idealne :)
-
2010/09/25 10:16:02
Świetny pomysł i piękne wykonanie! Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)
-
2010/09/25 11:03:12
serek miętowy... kasieńko, odleciałam! czasami robię twarożek miętowy (po prostu mieszam ser biały ze śmiatnką albo jogurtem i dodaje mięty i pieprzu), ale taki zapiekany... och i ach! :)
-
2010/09/25 19:33:21
rewelacyjnie wyglądają, a ciasto francuskie sprawdza sie za każdym razem
-
2010/09/25 21:13:58
Szczególnie mi się podoba miętowy serek :)
-
2010/09/26 19:27:46
Ale fajne!! znów coś dla mnie :o))