Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka kawowo cynamonowe

 

6.50 - Budzik dzwoni po raz pierwszy.

6.55 - Budzik dzwoni po raz drugi.

7.00 - Budzik dzwoni po raz trzeci. Wstaję....

7.10 - Wracam do łóżka. Z ogromną filiżanką capuccino obficie posypanym cynamonem i kalendarzem, by z logistyczną precyzją rozplanować cały zaczynający się dzień.

 

I tak wygląda każdy mój poranek. Każdy, bez wyjątku. Od kilku dobrych lat.

Nie małym, szybkim espresso. Dzień nie może zacząć się goryczą i pośpiechem. Dla mnie musi zacząć się słodyczą okraszoną delikatną pianką i aromatem cynamonu.

Kawa i cynamon stanowią dla mnie duet z serii idealnych, w którym smaki świetnie się uzupełniają.

A jakie są te kawowo cynamonowe ciasteczka? Pyszne. Delikatne, miękkie i lekkie. Dodatek cynamonu sprawia, że pachną odrobinę jak pierniczki. Jeśli znudziły Was się ciężkie i twarde ciastka, i podobnie jak jak jesteście smakoszami kawy z cynamonem, to będzie dla Was świetna propozycja :)

 

Składniki na ok 50 ciastek:

 

* 100 g masła

* 150 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

* 4 jajka

* 2 szczypty soli

* 1,5 szklanki cukru

* 1 łyżka cynamonu

* 2,5 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka cukru pudru do obtaczania ciastek

 

Czekoladę, kawę i masło topimy w kąpieli wodnej do chwili, aż utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka miksujemy z cukrem i solą ok 5 minut, po czym dodajemy do nich masę czekoladową i mieszamy ok 2 minuty.\

Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem. Dodajemy do masy jajeczno czekoladowej i zagniatamy ręcznie ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W lodówce ciasto stwardnieje i bez problemu będą się nam formować lulki, a poza tym, dobrze schłodzone ciasto jest warunkiem popękania ciasteczek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha ( u mnie każda po 25 g ) i obtaczamy w cukrze pudrze. Pozostawmy sporą ilość cukru na kulkach. Jednorazowo na blasze możemy ułożyc 16 kulek (4 rzędy po 4 sztuki), będzie to bezpieczna ilość z tak zachowanym odstępem, aby ciastka się nie złączyły.

Pieczemy 11 minut (nie dłużej, bo ciastka wyschną!!!). Krótkie pieczenie ciasteczek gwarantuje, że będą mięciutkie nawet po kilku dniach i pomimo nie trzymania ich w szczelnie zamkniętym pudełku.

Ciastka wyjęte z piekarnika są bardzo miękkie i nie wolno ich zdejmować z blaszki, tylko zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ponieważ porcja ciasta jest dość spora, kulki można też zamrozić i upiec kiedy tylko mamy ochotę na ciasteczka - wtedy pieczenie wydłużmy o ok 2-3 minuty.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 10 września 2010, kasiaaaa24
Komentarze
2010/09/10 07:55:59
Kawa i cynamon!!!!!!!!! Też jestem za i też uwielbiam. Kasiu mam nadzieję, że w weekend uda mi się upiec te cudowności.
-
2010/09/10 08:01:04
Matko, Ela jesteś jak błyskawica :) Ja ledwo pomyślę o wpisie, a Ty jestes już na blogu :) Mówiłam, że jesteś Nadczłowiekiem ;)
-
2010/09/10 08:05:03
Pozwolę sobie zapisać przepis. Po takim wstępie... rozmarzyłam się. U mnie pobudka o 5.00... codziennie. Więc gorzka kawa, notatnika nawet nie mam, dopiero między 7.00 a 8.00 zwalniam. Ale różne scenariusz życie pisze... Miłego weekendu!
-
2010/09/10 08:37:29
Wyglądają jak popękane ciasteczka czekoladowe, a wiec już mnie nimi zaczarowałaś...choc w składzie i na pewno smaku zupełnie inne:) przepis zapisuję i życzę miłęgo dnia:)
-
2010/09/10 08:42:20
matko! jakie piękne !!!!!! Cudowne!!
-
2010/09/10 09:08:33
Piękne!
a ja właśnie piję poranną kawę i takie jedno ciasteczko idealnie by mi się tu wkomponowało :)
-
2010/09/10 09:17:48
mój budzik zawsze dzwoni dwa razy... no czasami trzy - ale potem już bieg przez płotki :) a kawę dopiero w pracy wypijam...
te popękane ciasteczka też mnie kuszą od dawna :)
-
2010/09/10 09:22:51
Jakie cudowne te ciasteczka !!! Są genialne :D:D
-
2010/09/10 09:26:22
Ja jestem zwolennikiem porannego espresso, ale co do ciastek to muszą być pyszne. Czas przemóc mój wstręt do pieczenia słodyczy i zacząć czymś prostym jak to. :)
-
2010/09/10 09:28:51
Jakie piękne!! Uroczo są popękane, do kawki idealne, choć bez kawy też z pewnością są pyszne:)
-
2010/09/10 09:32:13
Nie będzie to zapewne nowością jak powiem że kocham cynamon ;) W połączeniu z kawą też sobie nie odmówię. Urocze te ciacha :))
-
2010/09/10 09:32:32
poprostu rewelacja!!! sa cudowne:)
ach, jak chcialabym kilka sobie schrupac, mniam:)
-
2010/09/10 09:36:02
U mnie budzik dzwoni kilka razy, a potem po omacku zaczyhnam dzień, bo ranek to dla mnie pora upiorów. ;-) Ciasteczka pyszne, skuszę się. :-))
-
2010/09/10 10:30:14
Kasiu te ciasteczka są cudowne. No i jeszcze.... z czekoladą ;))
Ślicznie wyglądają takie popękane.
Przepis oczywiście zapisuję ;)
-
2010/09/10 10:31:07
zazdroszcze picia tej kawki leniwie w lozku...niestety u mnie poranek jest hektyczny podyktowany wyjsciem corci do szkoly,dopiero pozniej przychodzi czas na spokojna kawke,ale juz do lozka nie chce sie wracac ;)
Ciasteczko chcialabym jedno takie piekne porwac do porannej nie-leniwej kawki...
Pozdrawiam :)
-
2010/09/10 10:39:29
Kasiu, zawsze jak tutaj zaglądam to wiem, że znajdę coś pysznego i miłego dla oka(mam na myśli zdjęcia) i tak tym razem było ciasteczka wyglądają przeuroczo, pozdrawiam
-
2010/09/10 10:57:40
Absolutnie to wstawanie i te ciastka w moim stylu! Ja mam tak samo, tylko zawijam się w szlafrok, siadam przy moim oknie z widokiem na park i popijam kawę z przyprawą korzenną i kostką brązowego cukru. A do tego najlepiej gazeta i chili zet, i potem można się już z życiem mierzyć
-
2010/09/10 12:00:20
Olśniewajace ! U mnie z rana musi byc espresso.No po prostu musi :)* a ciasteczko to bym schrupała ;D
-
2010/09/10 12:50:09
wygladaja bezblednie..bardzo smakowicie i zachecajaco..
-
2010/09/10 13:03:20
U mnie budzik dzwoni o 6:05, na wracanie do łóżka już nie ma czasu :( Co do duetu kawa i cynamon to jak najbardziej tak. Jeśli te ciasteczka są chociaż w połowie tak dobre jak te z miętą, to aż nie chcę myśleć.
-
Gość: aggrze74, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/10 14:31:29
a ja już upiekłam...:)
i własnie sie nimi zachwycam BOSKIE
jak zresztą wszystkie przepisy Kasieńki
którymi czasem zaskakuję swoją rodzinkę
Kasieńko dziękuję !!!
Pozdrawiam cieplutko
-
efi
2010/09/10 14:32:36
Moj poranek wygląda zdecydowanie inaczej i niestety dużo szybciej, ale koło 9 jest czas na kawke i ciasteczko. A te idealnie pasują fo mojego cafe latte. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/09/10 14:43:19
wyglądają znakomicie! podobają mi się te Twoje poranki :)
-
2010/09/10 16:08:02
U mnie budzik dzwoni o 6:55, a o 6:66 jestem już w kuchni. Zawsze. Od kilku lat. Zaparzam sobie słodką herbatę z mlekiem, wyciągam przygotowane wieczorem śniadanie...

Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie. Przypominają mi nieco chocolate crinkles, a to bardzo przyjemne skojarzenie jest. Tyle tylko, że tutaj jest jeszcze mój ukochany cynamon. Cudnie!

Pozdrawiam! :)
-
2010/09/10 16:48:57
Mój budzik dzwoni raz o 6 i... nie mam czasu na poranną kawę...Ostatnio.
A ciastka cudownie piękne:)Kasiu, tez chciałabym je upiec, tylko deficyt czasu przeszkadza...
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
-
2010/09/10 18:50:16
mmm.. cappuccino i cynamon to dobre połączenie (: a ciasteczka chętnie bym podjadła (:
-
Gość: Aska77, *.warszawa.mm.pl
2010/09/10 19:24:30
jak zwykle cudne
Kasiu a jaka jest temp piekarnika bo nie znalazłam, a ja mam dwie lewe ręce wiec musze miec podane ;)
-
2010/09/10 19:48:38
Cudne są! Na pewno wypróbuję!
-
2010/09/10 19:59:42
Mniam, piękne!:DDD
Zakochałam się Kasiu!
-
2010/09/10 20:03:55
Dziękuję Wam wszystkim za komentarze :) Cieszę się, że ciasteczka się Wam podobają :)

Asiu 180m stopni :)

Aggrze ale mnie zaskoczyłas :) Chyba najszybciej ze wszystkich dotychczas wypróbowałas mój przepis :)
-
2010/09/10 22:15:45
Wow, niesamowite ciacha! Wspaniałe połączenie smaków, takie jakie kocham!
Fajne masz poranki Kasiu, widzę,ze nie musisz się spieszyc. :))
Pozdrawiam.
-
Gość: Aborygenka, *.adsl.inetia.pl
2010/09/11 00:03:06
Zaglądam na moją ulubioną stronkę a tu dzieło sztuki!! Przepis wypróbuję w niedzielę. Pozdrawiam :)
-
2010/09/11 06:52:52
Dziękuję za miłe słowa aborygenko :) Czekam na opinię o ciasteczkach :)
-
2010/09/11 10:18:45
Dzień bez kawy to dzień stracony.
Ja uwielbiam espresso,ale zawsze z dodatkiem mlecznej pianki :)
Ciasteczka są przepiękne,a smakują napewno bosko...mmmmm.
-
2010/09/11 12:25:47
kawowe... oj, chyba sie zakochalam w takim ciasteczku :)
-
2010/09/11 16:07:15
rewelacja, muszę wypróbować twój przepis:)
-
2010/09/11 18:40:26
jak małe żółwiki ;-)
-
2010/09/12 12:31:00
Ślicznie wyglądaja takie popękane ciasteczka:)) Kasiu, jakie piękne zdjęcia!!!
-
2010/09/12 12:33:39
Lubię kawę ;) cynamon też. A ostatnie zdjęcie boskie!
-
2010/09/12 12:58:01
Pięknie dziękuję :)
-
2010/09/12 15:57:57
Kasiu, obłędne są ciasteczka i rzeczywiście do kawy super. My pijemy kawę około 10 - od roku. Niezmiennie:)
-
2010/09/12 20:08:38
Prześliczne. Podoba mi się połączenie cynamonu i kawy. W kawie próbowałam, w ciastkach jeszcze nie. Wszystko przede mną :)
-
2010/09/14 20:23:48
Wyglądają rewelacyjnie! To dopiero musi byc pychotka:)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2011/01/21 22:52:45
Pewnie uznasz mnie Kasiu za wariatkę, ale właśnie zaczynam roztapiać czekoladę.... ale zachciało mi się upieczenia pięknych ciastek....nawet nie ciastek samych w sobie, po prostu upieczenia:) buziak wielki i spokojnej nocy:)
-
2011/01/22 08:51:59
Czekam na opinię o ciasteczkach :)
-
2011/02/02 11:15:22
Kasiu ciasteczka są obłędne i na pewno zrobię je jeszcze nie raz:) Dziękuję za wspaniały, kolejny juz zresztą, przepis:)
-
2011/02/02 11:21:25
Joluś cieszę sie, że Wam smakowały :)
-
Gość: , 77.222.173.*
2011/03/13 15:08:15
Ciasteczka sa fantastyczne. Latwe w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i pyszne w smakowaniu :) Dzieki autorce za przepis. Naprawde polecam!! Bajeczne :)
Aga
-
2011/03/13 15:18:07
Dziękuję Agnieszko za komentarz i cieszę się, że Ci smakowały :)
-
2011/07/10 13:17:08
Jak pięknie wyglądają! Z pewnością je kiedyś zrobię :) Dziękuję za podzielenie się przepisem i za piękne zdjęcia, pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Ewelina, *.warszawa.supermedia.pl
2011/08/12 11:11:33
Ciasto spędziło noc w lodówce, także zabieram do pracy.
Mam nadzieję, że wyjdą równie piękne jak Twoje :)
Pozdrawiam.
-
2011/08/12 11:14:34
Czekam na opinię :)
-
Gość: Ewelina, *.warszawa.supermedia.pl
2011/08/12 12:20:31
Jeeeeju, wyszły sliczne, jestem bardzo ciekawa smaku :) Cały dom pachnie cynamonem. Nie popękały tak ładnie jak Twoje ale może dlatego, że mam bardzo stary piekarnik bez pomiaru temperatury i temperature muszę ustawiać "na oko".
Jak spróbuję zdam kolejną relację :)
-
2011/08/12 12:25:36
Podziwiam, bo ja nie wyobrażam sobie ustawiać temperaturę "na oko" :)
-
Gość: Ewelina, *.warszawa.supermedia.pl
2011/08/12 12:36:54
Nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam, są przepyszne!!
Dziękuję za super przepis.
-
2011/08/12 12:43:21
Cieszę się i zapraszam do wypróbowania innych ciasteczek :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Edyta, 185.13.106.*
2014/08/13 13:14:31
Zrobiłam ciasto przed chwilą, ale wyszło rzadkie. Nie lejące ale o zagniataniu ręką nie było mowy. Dosypałam sporo mąki ale i tak jedyne co mogłam zrobić to wymieszać drewnianą łyżką. Wsadziłam do lodwki ale co z tego wyjdzie? Czy przyczyną tej rzadkości mogły być zbyt duże jajka? Ale wtedy chyba nie byłoby aż tak rzadkie
-
2014/08/13 19:19:00
A jak ciasto wygląda teraz? Pobyt w lodówce sprawia, że ciasto gęstnieje (tak jak napisałam w przepisie). Nikt wcześniej nie zgłaszał podobnych problemów, więc ciekawa jestem jak wygląda to teraz.
-
Gość: Edyta, *.rzeszow.mm.pl
2014/08/16 21:52:56
Wszystko wyszło dobrze :-) W lodówce faktycznie zgęstniało na tyle że bez problemu uformowałam ciasteczka. Wyszły pyszne :-) Zagadka tej rzadkości chyba zostanie bez rozwiązania
-
Gość: , *.range86-173.btcentralplus.com
2015/12/19 16:53:50
Czy faktycznie ciasto sie powinno zagniesc recznie??? Moze nie do konca pasuje nazwa tej czynnosci, bo to mozna tylko wymieszac lyzka albo mikserem. Jak wlozylam rece zeby je zagniesc to bylo to nie mozliwe, zaczelam dodawac duuuzo maki, ale i to nie pomoglo, w koncu sie poddalam i miska wyladowala w lodowce...mam tylko na dzieje ze przez ten nadmiar maki nie zmarnowalam produktow i jakies ciastka sie z tego da zrobic :-((
-
2015/12/19 17:01:44
Obawiam się, że skoro zostało dodane "duuużo" mąki, to mogą się okazać twarde i niestety niezjadliwe po pieczeniu.
Jeśli jest w przepisie napisane, że ciasto zostawia się na noc w lodówce, a w komentarzach zaznaczam, że ono w trakcie chłodzenia tężeje, to należy zaufać przepisowi i postępować zgodnie z nim.
Nie wiem ile to jest dużo mąki - (pół szklanki? szklanka?), ale jeśli nawet po upieczeniu da się je zjeść, to z pewnością nie będą ani tak delikatne jak być powinny, ani nie będą miały właściwej konsystencji.