Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniam i białą czekoladą

Zacznę może od tego, co niektórzy pewnie już zauważyli :) Na blogu po lewej stronie pojawiło się okienko, w którym można włączyć sobie muzykę. Założenia były dwa - po pierwsze uprzyjemnienie Wam pobyt na stronie, po drugie poznanie mnie odrobinę lepiej :) Piosenki, które będę w nim umieszczać będą odwzorowywać moją osobowość, ale będą też dostosowane do pory roku, okazji czy świąt. Piosenka nie włącza się automatycznie, więc jeśli nie macie ochoty, lub piosenka się Wam nie spodoba - nie będziecie zmuszeni do słuchania jej :) Myślę, że utwór będzie zmieniany raz lub dwa razy w tygodniu.

Tyle z nowości, a teraz pora na ciacho :) Bardzo delikatne, puszyste i super waniliowe. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu i raczej nie może się nie udać :)

 

Składniki na blachę 25 x 35 cm:

 

* 2,5 szklanki mąki

* 1 szklanka maślanki

* 1 szklanka cukru

* 0,5 szklanki oleju

* 3 jajka

* 100 g białej czekolady

* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 laska wanilii

* 5 - 6 brzoskwiń lub nektarynek (miękkich, dojrzałych)

 

Kruszonka:

 

* 3 łyżki cukru

* 5 łyżek mąki

* 60 g miękkiego masła

 

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto.

Blachę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły. Ja użyłam świeżych owoców, ale poza sezonem można użyć owoców z puszki.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już suchy).

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

czwartek, 26 sierpnia 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/08/26 10:27:34
Powiem tylko jedno: wspaniały! Jednak najpierw zabiorę się za tort nutellowy :)
-
2010/08/26 10:27:46
UROCZYŚCIE ŚLUBUJĘ, ŻE NIE BĘDĘ JUŻ OGLĄDAĆ W PRACY TWOJEGO BLOGA. TO MOŻE SPOWODOWAĆ U MNIE ZAKŁÓCENIA. Jejku Kasia ja chyba do Ciebie wpadnę niespodzianie i wtedy oj będzie się działo. Niejeden mikser pójdzie z dymem ha ha.
-
2010/08/26 10:30:55
Elu przepraszam za zakłucanie pracy ;) Całą winę przed Twoim szefem wezmę na siebie :)

Marino tort nutellowy jest super :)
-
2010/08/26 10:51:00
wspaniale wyglada!!! az mi slinka cieknie ;) od samego rana juz takie mam pokusy, chyba sama cos dzis upieke!
-
2010/08/26 10:51:07
nie dość, że maślankowe i mięcutkie, to jeszcze z owocami i z białą kochaną! a czuć ją dość mocno, czy możnaby zwiększyć?
-
2010/08/26 11:07:08
ja poproszę kawałek do porannej herbatki (;
-
2010/08/26 11:10:28
Piękny słoneczny kolor! I na maślance, mniam :)
-
2010/08/26 11:12:50
Hi HI Kasia spoko poradzimy sobie i z szefem i z zakłóceniami. A Ty skup się na tym co robisz naj...naj i rozpieszczaj nas dalej. A my będziemy marzyć i oblizywać ekrany monitorów.
-
2010/08/26 11:16:14
a ja też bardzo lubię tą piosenkę :)
ciasto też z pewnością bym polubiła :)
-
2010/08/26 12:12:20
Bardzo lubię duet brzoskwini z białą czekoladą. I do tego jeszcze wanilia... A ciasto na twoich zdjęciach prezentuje się tak apetycznie, że nabrałam ochoty na coś słodkiego choć dopiero, co jadłam ;)
-
2010/08/26 12:32:53
podoba mi się ten muzyczny akcent na stronie. ale jeszcze bardziej podoba mi się to słoneczne ciasto.
-
2010/08/26 12:33:22
Takie połączenie składników zapewnia ciasto idealne. A jak jeszcze tak ładnie wygląda, to już nie może być nic lepszego.
-
2010/08/26 14:11:57
jakie ładne! i mi tez sie podoba fargment stołu pod ciastem :)
-
2010/08/26 14:51:30
bardzo pięknie prezentuje się to Twoje ciacho!:) musi nieziemsko smakować:)
-
2010/08/26 15:07:38
Piękne, jak zwykle i Ciebie. No i te brzoskwinie.
-
2010/08/26 16:52:47
Wygląda zjawiskowo pysznie!!!
I te dodatki...i ten kolor...pycha!
-
2010/08/26 16:56:43
Pysznie wygląda to ciacho! Bardzo puszyste, mniam:)
-
2010/08/26 18:00:51
Właśnie siedzę przy kawie, przeglądam blogi i... brakuje mi do tej kawy takiego właśnie ciacha :)
-
2010/08/26 18:11:27
wygląda świetnie;D jedno z moich ulubionych, nieskomplikowane, a przygotowanie zajmuje raptem kilka minut;D
-
Gość: lo, 178-36-148-57.adsl.inetia.pl
2010/08/26 21:16:04
I ciasto i piosenka świetne. Fajny miałaś pomysł.
-
2010/08/26 22:21:47
Nie dość, że maślankowe ciasto, to jeszcze z wanilią i białą czekoladą. Jestem w niebie... ;))

Pozdrawiam!
-
2010/08/27 00:09:16
och! jakież apetyczne... ślinka cieknie od samego patrzenia. to chyba podczas kosztowania dostałabym ślinotoku xd
-
2010/08/27 09:12:40
Sliczne ciasto. Na dzisiejsza deszczowa pogode pasowaloby mi do herbatki.

pozdrawiam
-
2010/08/27 14:17:33
cudownie puszyste to Twoje ciacho :)
-
2010/09/07 16:18:09
Beautiful cake! Looks absolutely delicious.
-
2010/09/18 21:30:37
dzisiaj upiekłam - jest rewelacyjne!
-
Gość: Eve1458, iko194.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/26 17:51:24
To ciasto jest po prostu pyszne!
Połączenie białej czekolady i aromatu waniliowego smakuje niebiańsko.
Od wielu lat piekę ciasta i jest to jedno z najsmaczniejszych, jakie robiłam ;]
-
2011/03/27 15:59:56
Cieszę się, że smakowało :) Miłej niedzieli :)
-
Gość: Katia, 90-156-82-7.internetia.net.pl
2011/05/04 10:13:18
Zrobiłam na wieczór panieński :) wszystkim smakowało, ale ja osobiście miałam zastrzeżenie co do smaku... bo głębszej analizie zrozumiałam, że chodzi o białą czekoladę :) Mimo, że najlepsza (Milka!) i mimo że lubię kawałki czekolady w ciasteczkach.. to nie pasowała mi do tego ciasta, ale to moje subiektywne odczucie ;) Muszę zrobić jeszcze raz bez niej i zobaczę co będzie :) pozdrawiam!
-
Gość: MM, 82.139.188.25*
2012/02/29 16:18:32
Wygląda pięknie :)

Czy maślankę mogę zamienić mlekiem? Jeśli tak - czy w tej samej ilości czy trzeba sobie przeliczyć tłuszcz?
-
2012/02/29 16:24:53
Zasadniczo lepsza jest maślanka a nawet kefir niż mleko. Jak chodzi o mleko to ono jest rzadsze i ciężko mi radzić ile ma go być.

A czy może piekąca je osoba mieszka za granicą i nie ma dostępu do maślanki? :) Bo ja mogę podać sposób jak zrobić maślankę z mleka w kilka minut :)
-
Gość: , 81.210.10.19*
2012/05/14 19:45:53
witam.czy zamienic owoce i zrobic z rabarberem?
-
2012/05/14 20:04:00
Oczywiście. Mogą być truskawki, może być rabarbar :)
-
Gość: Agata, 109.107.0.2*
2012/05/26 17:08:21
to ciasto jest w moich planach, więc piszę tutaj, ale pytam ogólnie, czy podana temperatura pieczenia jest z termoobiegiem, czy normalne grzanie góra dół?
z góry dziękuję za odpowiedź ;))
-
2012/05/26 17:09:45
W ogóle nie używam termoobiegu więc zawsze wszystko co jest na blogu, jest pieczone w opcji góra + dół :)
-
2012/07/06 00:05:31
Zrobiłam, jest pyszne, a zapach...poezja! Pozdrawiam.
-
Gość: Agata, 109.107.0.2*
2012/08/14 20:19:31
Ciasto przeeeepyszne, ale Pani ma o wiele ładniejszy kolor niż moje, nie wiem czemu, ale wygląda jakby było z mąki żytniej... :( mimo to bardzo mi smakowało ;)
-
Gość: Ola, 81-219-70-25.adsl.inetia.pl
2013/08/23 13:42:17
Mam pytanie czy brzoskwinie obierasz ze skórki ?
-
2013/08/23 14:16:39
Nie, nie ma takiej potrzeby :)
-
Gość: M., 093105081171.legnica.vectranet.pl
2013/12/29 15:39:43
Czy do ciasta można dodać bezpośrednio mrożone owoce, bez rozrażania? Nie zrobi się zakalec?
-
2013/12/30 08:58:34
Myślę, że można.
-
2014/01/16 23:19:16
Dzis upieklam to ciasto Rewelacja!!! Juz prawie cale zjedzone Biala czekolada z wanilia nadaje super smaczek!
-
2014/05/02 09:34:49
zrobiłam... wyszło extra. na pewno będzie powtórka!!!
-
Gość: sandra, aakr132.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/26 17:12:15
Czy mozna zamiast laski wanili dac aromat waniliowy?
-
2014/05/26 22:35:47
Tak
-
Gość: Sandra, staticline-31-182-78-224.toya.net.pl
2014/06/14 13:15:04
Piękne :)
Mam kilka pytań:
- Można dodać kratkę z budyniu?
- Lepiej upiec dzień wcześniej czy tego dnia, co będzie jedzone? :)
- Gdzie najlepiej przechowywać?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :D
-
2014/06/18 08:09:19
Nigdy nie robiłam go z budyniem, więc trudno mi powiedzieć, ale myślę, że tak.
Najlepiej upiec je w dniu jedzenia, a przechowujemy poza lodówką, przykryte ściereczką.
-
2014/06/25 10:03:37