Menu

Gotuję, bo lubię

Karkówka z grilla w marynacie

kasiaaaa24

Dziś zdradzę Wam moją długo skrywaną tajemnicę :) Tajemnicę na przepyszną karkówkę z grilla. Jest hitem wśród znajomych i rodziny. Sekretem jest marynata i wielogodzinne marynowanie. W trakcie marynowania należy mięso kilkakrotnie zamieszać, aby równomiernie przeszło przyprawami.

Wciąż trwa sezon grillowy, więc pewnie niektórym z Was uda się jeszcze skorzystać z tego przepisu, a dla tych, którzy nie mają czasu na letnie grillowanie - lub nie pozwalają im na to warunki mieszkalne - istnieje możliwość zgrillowania mięsa w domu na specjalnej, najlepiej żeliwnej patelni grillowej.

Polecam - jestem pewna, że będzie Wam smakować :)

 

 

Składniki:

 

* 1,2 - 1,5 kg karczku

 

Marynata:

 

* 0,5 szklanki oliwy lub oleju

* 5 ząbków czosnku

* 1 duża cebula

* 2 liście laurowe

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

* 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej

* 1 łyżeczka przyprawy do karczku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka musztardy

* 2 łyżki ketchupu

 

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Podobnie cebulę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy zrobić na drugi dzień wieczorem.

Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po dwie minutki z każdej strony (po to cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy). Podajemy z lekką sałatką - np grecką lub z kapusty pekińskiej i pieczonymi ziemniakami lub podpieczoną z masłem czosnkowym bagietką.

 

Smacznego :)

 

Komentarze (185)

Dodaj komentarz
  • panna_malwinna

    mięsko prezentuje się świetnie - mój Luby od razu by sie na takiego grilla wprosił;)

  • dyrdymalki

    mniam :) wygląda pysznie !

  • edysia79

    Karkówka to moje ulubione mięso, a z grilla jadamy ją bardzo rzadko. Po przeczytaniu przepisu i zobaczeniu zdjęcia naszła mnie wielka ochota na grillowanie. Jutro nie, bo wyjeżdżamy, ale może w niedzielę się uda? ;)

  • kucharnia

    O rany ależ sugestywne zdjęcia - aż czuję ten dym i aromat! Pycha!

  • ugotujmy

    ta długa lista składników marynaty zapowiada się naprawdę aromatycznie.

  • Gość: [karmel-itka.] *.internetdsl.tpnet.pl

    ależ aromatyczna ta marynata... zapowiada sie znakomicie.
    śliczne zdjęcie!

  • wedelka

    Apetyczna ta karkóweczka ;) Aż zachciało mi się pogrillować :) Dziś jedziemy do rodziców, więc może okazja się znajdzie..Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;)

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Wow jakie zdjęcie. Ślinka cieknie i to jak !!! Mmmm...

  • flusso

    aż ślinka cieknie na klawiaturę :) Powinien być zakaz wrzucania takich zdjęć na blogi :P

  • kabamaiga

    Ale zdjęcie, no masakra. Już bym zjadła, a to dzisiaj piątek ;) Dzięki za zdradzenie tajemnicy. Można komuś powiedzieć, cz raczej zachować dla siebie?

  • kasiaaaa24

    Ha ha już poszło do upublicznienia, więc myślę, że można przekazac dalej ;)

  • justmydelicious

    już prawie czuję jej aromat :)

  • zaytoona

    Ależ bogactwo przypraw! Bez wątpienia smakuje doskonale!

    Pozdrawiam!

  • wiosenka27

    Taka marynata musi nadać smak. Pycha:)

  • izaa_a

    super wygląda....;) przepis zapisuję;)

  • elau66wr

    Jest 21.00 padam na ryjek - i czuję ten zapach i i smak i zgłaszam sprzeciw. O tej porze takie smaki i doznania...NIE ZASNĘ..... Kasiu szacun, jak mówi mój syn - SZACUN

  • aga-aa

    niesamowicie smacznie wygląda, ja w tym roku nie jadłam nic z grilla :(

  • kasiaaaa24

    Wszystkich bym Was zaprosiła na tą karkówkę :) Z pewnością by Wam smakowała :)

    Ha ha Elu - dzięki :)))

  • mania179

    Genialna fotka! I mimo że ja raczej grilowanych mięs nie lubię - to dobre mięso nie jest złe. :) Pozdrawiam!

  • moniazo

    Ja też mam karkówkę w lodówce :) I niewątpliwie będę ją grillowała. Przerobiłam już wiele marynat, szczególnie lubię te z dodatkiem miodu, ale najlepszy i najszybszy sposób na karczek z grilla to sól, pieprz, olej i grubo pokrojona cebula. Wystarczy jedna noc w lodówce i mięso smakuje jak marzenie. Do tego masło czosnkowe, opieczona bagietka i grillowana cukinia lub papryka według tego przepisu
    trzypomidory.blox.pl/2010/08/Cukinia-z-czosnkiem.html
    i życie staje się lepsze :)

  • lashqueen

    O tak, karkóweczkę z grilla, to ja kocham.

  • dorota20w

    bardzo fajnie się prezentuje !

  • Gość: [kokardka1986@o2.pl] *.ostrowiec-sw.vectranet.pl

    czy prowadzisz jeszcze tego bloga "nie o gotowaniu" :) kiedyś sie na niego natknęłam, niestety juz po zamknięciu go, ale przeczytałam wsyztsko od pocżątku i wciągnął mnie:) zgubiłam gdzies do niego adres, w zwiazku z tym moje pytanie, czy jeszcze coś piszesz oprócz tych wszytskich swietnych przepisów ?:)

  • kasiaaaa24

    Nie piszę, ale jaby byś mnie wyczuła :) Rozważam albo zacząc pisac blog, albo dodawac do swoich kulinarnych wpisów odrobinę więcej prywatności. Pewnie w najbliższych dniach pojawi się tu sonda i czytelnicy będą mogli zagłosowac, czy chcą tego, czy nie :)

  • Gość: [kaspiecze] *.chello.pl

    świetne zdjęcie! prawie czuć zapach dymu pomieszanego z przypiekanym mięskiem
    nigdy nie miałam jakiejś konkretnej marynaty, następnym razem wypróbuję Twoją

  • diab79

    Aż poczułam przy monitorze zapach grillowanego mięsa... Mrrrr

  • Gość: [monikucha] 192.107.26.*

    Kasia, powinnas dostac nagrode od producentow karkowki za to mega apetyczne zdjecie!

  • Gość: [Korozja] *.ds5.zut.edu.pl

    Zrobiłam karkówkę w marynacie z Twojego przepisu i...wyszła rewelacyjna! Do tej pory nie mogę uwierzyć że udało mi się przyrządzić mięsko smakujące jak w najlepszej restauracji. Nawet na zimno karkóweczka była pyszna. Warto było zaryzykować bo przepis jest rewelacyjny! Od teraz będzie to jedno z moich popisowych dań. Dziękuję po raz kolejny za wspaniały przepis :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że zaryzykowałas i uważasz, że się opłacało :) I dziękuję za miłe słowa :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Petka] 83.1.129.*

    Zrobiłam i choć jestem wegetarianką, więc nie spróbowałam - znajomi byli w siódmym niebie. Teraz proszą o powtórkę. Przepis pierwsza klasa.

  • Gość: [ninka] *.dynamic.chello.pl

    Nigdy nie udało mi się dobrze doprawić karkówki, zaryzykuję za tydzień na grilu u rodzinki.Dzięki za przepis.Mięsko wygląda bosko

  • Gość: [kameleon] *.internetdsl.tpnet.pl

    Robiłam w ten weekend podczas wyjazdu na Mazury i wyszła PALCE LIZAĆ !!!

  • Gość: [rejs1a_and_bu] *.retsat1.com.pl

    nigdy nie ma osoby która by to przypilnowała na grilu ;-(

  • Gość: [alebabka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    robiłam już kilkakrotnie ta marynatę. Mięsko jest przepyszne. Teraz już tylko tak będę robiła karkówkę. Dzięki za super przepis:)

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo ;)

  • Gość 88.220.81.*

    Witam. Jako, że jestem zielony jeżeli chodzi o wszelkie przepisy kulinarne proszę o wyjaśnienie. W przepisie podałaś łyżeczka lub łyżka. Czy łyżka oznacza taką większą np do zupy, a łyżeczka taką od herbaty. Z góry dzięki i przepraszam za zielonośc w temacie. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Nie ma za co przepraszac i jak są wątpliwości, to należy pytac :)
    Jeśli czegoś jest łyżeczka, to mowa o małej, takiej jak do herbaty. A jak łyżka, to taka jak do zupy, stołowa.

    W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą i pozdrawiam :)

  • Gość 88.220.81.*

    Wielkie dzięki. W piątek chcę zabłysnąć z tym przepisem u kolegi na grillu. O wynikach napiszę. Jeszcze tylko jedno pytanko: na jakie paski tniemy mięsko - chodzi mi o szerokość i na jaką grubość je rozbijamy. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Kroimy nie grubiej niż 1 cm, i potem trochę rozbijamy, tak żeby się nie rozwaliło, ale zwiększyło powierzchnię - tak jak ubija się cienkiego kotleta.

  • Gość 88.220.81.*

    Ok. Dzięki wielkie.

  • Gość: [ola] *.dynamic.chello.pl

    właśnie przygotowałam marynatę i jestem bardzo ciekawa jak zareagują znajomi:D podczas przygotowywania miałam ochotę ją zjeść od razu:) podpowiem, że jeszcze lepsza jest z łyżeczką miodu - szczególnie takiego, który mam ja - od dziadka, prosto z jego ula:)) dziękuję za przepis i kontynuuję przygotowania:)

  • kasiaaaa24

    Czekam na opinię :)

  • Gość: [ares xi] *.dynamic.mm.pl

    dziś przygotowuję,na jutro,spróbowałem marynaty,palce lizać,super sprawa
    Dzięki,jesteś chyba WIELKI,zobaczymy jak wyjdzie po grilowaniu

  • kasiaaaa24

    Ares przede wszystkim, jestem kobietą ;)

  • Gość: [Artur] *.dynamic.chello.pl

    w jaki sposób zamarynować 1,5 kg karkówki w tak małej ilości marynaty? Czy trzeba tę karkówkę traktować jak kotlet schabowy maczany w bułce tartej (czyli każdy kawałek karkówki maczamy z jednej i z drugiej strony w marynacie i wkładamy do osobnej miski i przykrywamy i tak to się marynuje) z góry dzięki za odpowiedź.

  • kasiaaaa24

    Wszystkie kawałki umieśc w jednej misce i polej powstałą marynatą a następnie powcieraj ją w mięso. W trakcie marynowania kilka razy zamieszaj mięso. Uwierz mi, że wyjdzie wystarczająca ilośc marynaty na taki kawałek mięsa, a przyprawy zostaną na mięsie zamiast zpłynąc z olejem.

  • Gość: [Artur] *.dynamic.chello.pl

    Dziękuję za niespodziewanie szybką odpowiedź ;)

  • Gość: [Artur] *.dynamic.chello.pl

    Dziękuję za niespodziewanie szybką odpowiedź ;)

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo :)

  • Gość: [Hal] *.tor.pppoe.execulink.com

    Rewelacyjny przepis. Wszyscy zachwyceni. Marynowalam przez dwa dni. Czy mieso stwardnieje jezeli dodasz wiecej soli?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie stwardnieje na pewno :) Cieszę się, że mój przepis przypadł do gustu i pozdrawiam :)

  • Gość: [gosia24] *.159.45.66.static.crowley.pl

    Bardzo dziękuję Ci za przepis, szukałam w necie i Twój jest zdecydowanie najlepszy. Powiedz mi tylko czy można dodać trochę jakiegoś octu, jeśli tak to jakiego radziłabyś. Ocet pozwoli skruszeć. Jedziemy z przyjaciółmi w odwiedziny do Synów na obóz i przy okazji chcemy zrobić grilla. Mięso będzie potrzebne na sobotę wieczór wyjeżdżamy w sobotę rano. Kiedy zrobić. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Witaj Gosiu

    Powiem szczerze, że ja bym octu nie dodawała. Nigdy nie dodawałam i nie widzę takiej potrzeby. Jeśli grill ma się odbyc w sobotę wieczorem, to ja bym zamarynowała mięso nawet w piątek rano, tylko jak będziesz trzymac je w lodówce, to co kilka godzin zamieszaj, żeby równomiernie rozprowadzic przyprawy i radzę przykryc (a najlepiej zafoliowac) miskę, ponieważ zapach jest wspaniały, ale intensywny...

    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [MAKA] *.nyc.biz.rr.com

    czy ktos probowal w taki sam sposob marynowac kure?

  • kasiaaaa24

    Maka kilka razy robiłam taką marynate także do drobiu. Super pasuje do białego mięsa.

  • Gość *.193.160.9.tvsat364.lodz.pl

    Próbowałam, pycha:)

  • dorcik31

    Mój mąż poprosił żebym rozwijała się kulinarnie bardziej w konkretach a nie w słodkościach więc na weekendową imprezkę zrobiłam karkówkę. Zapunktowałam u męża :D

  • Gość: [asia] 188.137.77.*

    zrobiłam i wyszła pyszna, od siebie dodałam łyzkę miodu do marynaty i podczas pieczenia podlewałam piwem

  • Gość: [G.] *.toya.net.pl

    Kasiu, a czy tę karkówkę można upiec na grillu w środku kuchenki, czyli w piekarniku???

  • kasiaaaa24

    Tak, można - tylko ciężko mi określić czas pieczenia, bo w ten sposób nigdy jej nie przygotowywałam.

  • Gość: [igula.igula] *.159.41.18.static.crowley.pl

    Robiłąm w weekend i jest przepyszna!

  • Gość: [Arczi] 88.220.81.*

    Nie mogę!!! Ta karkóweczka to rewelka. Wszystkim, których uraczyłem tym mięskiem ogromnie smakowało. Nawet mojemu bardzo wybrednemu (jeżeli chodzi o jedzonko) koledze. Dzięki wielkie Kasiu za przepis i pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Mówiłam, że dzielę się z Wami swoim największym sekretem na udany grill ;)
    Pozdrawiam i miło mi, że innym też smakowało :)

  • Gość: [yllop] *.ip.netia.com.pl

    Witam! Na sobotni wieczór planuję zrobić karkówkę zamarynowaną wg powyższego przepisu i chciałam zapytać, czy mogę zamarynować już w środę wieczorem? czy to nie będzie za długo? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Nie, środa to za wcześnie :) Jeśli będzie smażona dopiero w sobotę wieczorem, to wystarczy w piątek rano. Tylko co kilka godzin zamieszaj (ja trzepię zamkniętą miską). Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na jej temat po degustacji :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [yllop] *.ip.netia.com.pl

    Trochę szukałam w internecie i znalazłam, ze karkówka spokojnie od środy może być marynowana, ale skoro twierdzisz, że to za wcześnie, to może jednak nie będę ryzykować i zamarynuję tak jak odpisałaś w piątek rano :) oczywiście podzielę się doznaniami po degustacji :)

  • kasiaaaa24

    Znam osoby, które marynują mięso 5, a nawet 7 dni wcześniej :) Ale przy tak cienko pokrojonej karkówce nie ma na prawdę takiej potrzeby :) Piątek rano da nam jakies 30 - 35 godzin marynowania. Myślę, że to będzie idealny czas.

    Życzę miłej zabawy :)

  • Gość: [misio] *.tosa.pl

    Robiłem to już 4 razy dla moich gości- wszyscy zachwyceni smakiem i zapachem.
    Robi wielkie wrażenie i super smakuje
    Polecam wszystkim

  • kasiaaaa24

    Cieszę sie, że smakuje :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [yllop] *.ip.netia.com.pl

    Obiecałam, że podzielę się opinią po degustacji wiec piszę: marynata ekstra, zapach przecudny, mięsko przepyszne. Wszyscy zachwyceni i domagają się więcej :)
    Dziękuję za przepis i czekam na więcej takich skarbów :)
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią i miło mi, ze zmakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    zrobiłem dokładnie według przepisu PYCHOTA PYCHOTA PYCHOTA

  • Gość: [Jana] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zrobiłam karkówkę wg. Twojego przepisu - w wersji zimowej czyli nie z grilla tylko w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. PYCHA!!!!!! a sos.....poezja !

  • Gość: [cosatka Gdańsk] 84.38.30.*

    Witam serdecznie. Za 3h wyjmuję mięsko :) Jeżeli będzie tak smakowalo jak pachniało podczas robienia marynaty, to brak mi słów. Oczywiście w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Do tego mają byś zapiekane ziemniaczki w foli aluminiowej. Suróweczka (pekińska, ser mozarella, ser feta, pomidorek, cebulka, wszystko w śmietanie). Wszystko robione na elektrycznym grilu w domku. :) Po jedzonku napiszę jak smakowało. Pozdrawiam osobę przygotowującą przepisik.

  • kasiaaaa24

    Czekam na opinię :)

  • Gość: [cosatka z Gdańska] 84.38.30.*

    ..witam po raz kolejny.. Kolacja zjedzona. Karczek w tej marynacie to niebo w ustach :) Wszystkim bardzo smakowało, na następną sobotę znajomi zamówili ten sam zestaw hehee :) Dziękuję bardzo za marynatkę.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [TOM] *.centertel.pl

    słyszałem że przed marynowaniem powinno się ją zamrozić

  • Gość: [asia] *.as13285.net

    dzisiaj zrobie ta karkówke mysle bedzie swietna:)

  • Gość: [Patisonek] *.play-internet.pl

    Właśnie przygotowałam marynatę, jutro grill - na pewno będzie pyszne !!

  • Gość: [asia] *.ssp.dialog.net.pl

    Rewelacja :D Najlepsza karkówka, jaką jadłam. Goście byli zachwyceni :)

  • Gość: [iza] *.nyc.res.rr.com

    czy ta cebula nie skisnie przez 24 godziny?

  • kasiaaaa24

    Nie, zdecydowanie nie.

  • Gość: [krzycho] *.internetdsl.tpnet.pl

    Super przepis, wypróbowałem w majówkę, a jutro powtórka, polecam. Ja cebulę starłem na tarce.

  • Gość: [Bajer] *.dsl.in-addr.zen.co.uk

    Probowalem i musze powiedziec ze jak polezalo w marynacie 48 godzin to zostala nam prawie cala kielbasa hahahha

  • kasiaaaa24

    Rozumiem, że mam to uznać za komplement? :)

  • Gość: [zeteo] *.icpnet.pl

    Zrobiłam marynatę i mam jedną wątpliwość - moja wyszła troszeczkę gorzkawa (wszystko zgodnie z przepisem). Czy tak powinno być? Może to wina musztardy?

  • kasiaaaa24

    Wszystko jest ok :) Proszę o podzielenie się opinią po konsumpcji :)

  • Gość: [Księgowa] *.dynamic.chello.pl

    mimo deszczu wyszło na prawdę smacznie ;) Karkówka, to jest to!

  • Gość: [K.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale pyszna karkowka mi wyszla z twojego przepisu. Dodalam jeszcze maly koncentrat pomidorowy i troche octu jablkowego. Marynowalam jakies 40 godzin. Rozplywalo sie w ustach. Goscie zjedli wszystko! Dziekuje!

  • Gość: [karolw] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    trafiłem przypadkiem na Twój przepis, zrobiłem i mogę powiedzieć że karkówka wyszła rewelacyjna, dzięki!

  • Gość: [Pacia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    W sobotę obchodzę 18 urodziny. Znalazłam ten przepis i podam karkówkę z grilla w tej marynacie. Jest bardzo prosta i zapewne bardzo smaczna :)
    Pozdrawiam i życzę miłych grillowań :)))

  • Gość: [SharpDance] *.rzeszow.vectranet.pl

    Witam, kupiłem 60 deko karkóweczki więc przepis przez pół podzieliłem:) Jedziemy w niedzielę na grilla i właśnie skończyłem marynatę.. Oby wyszło tak jak u poprzedników:))

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, że będzie smakować :)

  • Gość: [kasia] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo pyszna, aromatyczna marynata, ja zrobiłam ją do karkówki, boczku i drobiu, wszyscy byli zachwyceni! :)

  • Gość *.bb.sky.com

    Karkowka palce lizac :) Dzieki za przepis !!!!

  • Gość: [armando] 217.98.85.*

    nie wiem czy zauważyłaś droga autorko ale juz 2 lata ludzie chwala ten przepis :)

  • kasiaaaa24

    Tak, zauważyłam i bardzo się cieszę, ponieważ sama ten przepis wymyśliłam :)

  • Gość: [wnuki i dziadek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    właśnie zrobiłam z dziadkiem marynate ciekawe co z tego wyjdzie :)

  • Gość: [ewelina2424] *.21-109-160.tkchopin.pl

    Zrobiłam karkówkę wg tego przepisu i upiekłam ją w piekarniku w naczyniach żaroodpornych i też wyszła super. Do tego stopnia, że mój brat kucharz powiedział, że lepszej sam by nie zrobił :)

  • Gość: [Brutus] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Spróbowałem - pychota ale do przepisu dodałem 2 łużki miodu i odrobiny czerwonego wina. POLECAM.

  • Gość: [bodzio] *.interwan.pl

    zajebista. dziękuje za przepis. jestes wilka ;)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • gocha3373

    Zrobiłam karkówkę wg tego przepisu i tak wszystkim smakowała, że nic mi nie zostało :-) Super przepis, dziękuję. Mała podpowiedź co do cebuli - ja zmieliłam w maszynce do mięsa i też była dobra. Pozdrawiam

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, po przeczytaniu komentarzy zaryzykowałam i zamiast wg starego przepisu, właśnie karkówka leży w lodówce wg tego przepisu. Jutro urodziny syna - mam nadzieję, że karkówka zrobi furorę :))))

  • Gość *.elblag.vectranet.pl

    Dzis znalazlem przepis. Karkoweczka 2kg juz sie marynuje. Tymczasem w opiniach zobaczylemjak ktos zwrocil uwage na lyzka/lyzeczka, a ze robilem podwojna ilosc wiec wszystko duuuuzymi lyzkami x 2 hehe. Zobaczymy jaki ogien wyjdzie.

  • Gość *.elblag.vectranet.pl

    No i juz po konsumpcji. Niby tak powazny blad, a wyszla- PALCE LIZAĆ.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakowała :)

  • Gość *.elblag.vectranet.pl

    Baa i nastepne 2kg. juz w drugiej dobie lezy ;-)

  • kasiaaaa24

    No to widzę, ze faktycznie posmakowała :) No ale mówiłam, ze to mój sekretny przepis ;)

  • Gość: [Janusz] *.dynamic.mm.pl

    Super...robiłem dwa razy i teraz jest to ulubione danie całej rodziny i gości !!!

  • Gość: [Eve] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    Marynata super, zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Wszyscy chcą znać przepis:)) Ja karkówkę grillowałam na patelni grillowej.... za oknem sypał śnieg.....a w domku unosiły się letnie zapachy....:)) Dziękuję za super przepis:)

  • Gość: [m] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jak myslisz, jak dlugo powinna sie ona piec w piekarniku??

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Karkóweczka palce lizać uwielbiam Pani przepisy

  • Gość: [sta22mr] *.elwico.pl

    Wczoraj robiłem w/g tego przepisu kolejny raz i wyszła mi jak zwykle OK. Tylko szkoda że brakło na repetę.

  • Gość: [Fergy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Karkówka niesamowita, wszystkie składniki przyległy do niej niczym panierka smak rewelacyjny, pierwszy raz robiłam i już zawsze będę używała tego przepisu.

  • Gość *.opera-mini.net

    Czy można marynować zamrożone mięso?
    To znaczy, zapomniałam wcześniej rozmrozić, mam teraz 1,5 kg zamrożonego, a jutro po południu gril. Jak pokroje na plastry to moze tak lezec i się rozmrazac w marynacie?

  • Gość *.opera-mini.net

    Czy moża marynować zamrożone mięso?

  • kasiaaaa24

    Tak, może rozmarzać w marynacie, ale muszą to być plastry. Proszę też pamiętać, żeby po rozmrożeniu rozbić je odrobinę tak jak sugeruję w przepisie.

  • Gość: [bogdan] *.dyn.optonline.net

    dzis to zrobilem mysle ze bedzie pyszne

  • Gość: [mariol] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Planuję grilla na sobotę, przepis znalazłam zupełnie przypadkowo, szukałam inspiracji :) przepis ma świetne opinie, lista składników też mi pasuje, więc z pewnością będzie karkówka z Twojego przepisu, tylko mam jedno pytanie: czy te liście laurowe trzeba pokruszyć czy po prostu wrzucić w całości?

  • kasiaaaa24

    Ja wrzucałam w całości.
    Czekam na opinię po grillu :)
    Pozdrawiam.

  • Gość: [mariol] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu! Zgadzam się ze wszystkimi poprzednimi opiniami, karkówka jest pyyyyszna, zrobiła furorę i stała się hitem sezonu :). Szukałam czegoś dla odmiany, syn prosił o karkówkę z keczupem :)
    Do tej pory robiłam karkówkę w zupełnie inny sposób i podzielę się z Tobą moim sekretnym przepisem na karkówkę. Marynatę robię na bazie jogurtu naturalnego: na 1 kg karkówki biorę 1 duży jogurt naturalny (wg mnie najlepszy jest Zott) do tego wsypuję tyle ulubionej przyprawy do grilla, żeby jogurt nabrał lekko słonego smaku, do tego wrzucam kilka (zwykle 5 dużych) przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Mieszam marynatę i wrzucam pokrojone na cienkie plastry mięso (nie traktuję już tłuczkiem, chyba że zbyt grubo pokroję, zdarza się) i mieszam, mięso musi dokładnie pokryć się jogurtem. Pozostawiam na całą noc w lodówce. Robię taką marynatę od kilku już lat i zapewniam Cię, że nawet ludzie nie przepadający za karkówką (a zdarzają się i tacy) pochłaniają w dużych ilościach. Używam jej także do innych mięs, np. filetów z kurczaka (pozostają soczyste) czy skrzydełek. Może mięso w takiej masie jogurtowej nie wygląda zbyt zachęcająco, ale po upieczeniu jest kruchutkie i pyszne, nie ma śladu po jogurcie. Jeśli skusisz się na eksperyment, napisz jak smakowało. Pozdrawiam M :)

  • kasiaaaa24

    Mariolu dziękuję za przepis :) Na pewno wypróbuję :)
    I cieszę się, że i Wam smakowała moja marynata.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Mateusz] *.telbeskid.com.pl

    Wykonałem bez ziół prowansalskich bo nie było u mnie w szafce a i tak wyszło rewelacyjnie. Bez wątpienia to najlepsza karkówka jaką jadłem
    Dzięki

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [martynia] *.broadband.greenlan.pl

    goście byli zachwyceni!! gorąco polecam!!

  • Gość: [super] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super marynata robię już po raz drugi i nie ostatni ;p

  • Gość: [asha] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetna marynata :) przetestowałam i naprawdę warto :)

  • Gość: [Marlena] *.internetdsl.tpnet.pl

    Marynata na prawde wysmienita, polecam :)

  • Gość: [bbb] *.awacom.net

    Nie przygotowuję karkowki w wersji tak cienkich plastrow ale mimo to marynata jest idealna, i wielokrotnie powtarzana. Dziękuję!

  • Gość: [bocian] *.ip.netia.com.pl

    Właśnie przygotowałem marynatę. Oczy aż pieką od przeciskania cebuli. Jak dla mnie jednak sporo dziwnych i zbędnych składników - te wszystkie "gotowce" jak pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawy do grilla, do karczku (tego ostatniego nie dodałem) - wolę osobiście sam komponować na podstawie ziół. Ale zobaczymy, może będzie ok.

  • kasiaaaa24

    Bocian - jeśli przepis się nie podobał, to można było zdecydować się na inny. Ja dzielę się swoim przepisem, który budzi zachwyt wszystkich naszych znajomych. Po poprzednich komentarzach widać, że i czytelnikom przypadł do gustu.
    Poza tym, opinię zostawia się zrobieniu i skonsumowaniu :)

  • Gość: [Basia] 31.130.100.*

    Jest to najlepszy przepis na karkówkę na świecie ;-) znalazłam go już dawno temu i odkąd przyrządzam w ten sposób karkówkę bardzo mi smakuje - znajomi, rodzina są zachwyceni Bardzo dziękuję za cudowny przepis.

  • kasiaaaa24

    Basiu miło mi, że Wam smakuje :)

  • Gość: [gosciu] *.waw-smy.leased-e.ids.pl

    karkowka kozacka chociaz jeszcze nie jadlem. marynate tez zrobilem inna ale przepis na propsie. dzieki!

  • miloscwbrzuchumam

    Karkówka zrobiła furorę na wczorajszym grillu, a marynata pachniała w całym domu :-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowała :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    w sobotę festyn ludzi do wykarmienia około 70 karkówki 15 kilo jeśli powielę składniki np 10 łyżek soli to nie będzie za słone ? jakiej musztardy używacie? dodajecie olej jesli tak to jaki?

  • kasiaaaa24

    Użyj oleju rzepakowego, a składniki zwiększ ośmiokrotnie. Tylko olej razy 10.

  • Gość: [Mariusz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robiłem karkówke wg. Twojego przepisu wyszła bardzo pyszna. Zmieniłem delikatnie przepis,ponieważ uważałem że jest za dużo soli i po prostu łyżeczki soli nie dodawałem
    Połowę cebuli przepuściłem przez praskę a drugą pokroiłem w cienkie piórka.
    Polecam bardzo dobra marynata.

  • Gość: [Hania] *.lasypanstwowe.gov.pl

    Najlepsza karkówka jaką jadłam, jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Polecam przepis!

  • Gość: [kamila] *.adsl.inetia.pl

    jak długo robić ją w piekarniku na ruszcie? bardzo proszę o odpowiedź. a może lepiej będzie w naczyniu żaroodpornym?

  • kasiaaaa24

    Najlepiej w naczyniu żaroodpornym, ok. 60 minut (jeśli mięso jest pokrojone na plastry).

  • Gość: [nidi] *.dynamic.chello.pl

    Witam. Powiem wprost, przepis ten znalazłem już chyba ponad rok temu i od tamtej pory zawsze w ten sposób marynuję karkówkę. Wszyscy moi znajomi, a w szczególności ja (bo to najważniejsze ;p) jesteśmy zachwyceni smakiem i aromatem. mmmmmmmmmmmmmm po prostu pycha. Bardzo lubię gotować i czasem eksperymentuję i troszkę modyfikuję przepis. Oczywiście wersja oryginalna jest the best!!! za co bardzo dziękuję Kasiu!!! :) Czasem dolewam odrobinę piwa, dodaję więcej musztardy, jak nie mam pieprzu ziołowego, to dodaję zwykłego - świeżo mielonego, zamiast ziół prowansalskich (jeśli nie mam) zamiennie dodaję zioła dalmatyńskie... Zawsze wychodzi doskonale!!! a To wszystko dzięki Kasi!!! DZIĘKUJĘ :) pozdrawiam

  • Gość: [nidi] *.dynamic.chello.pl

    aaaaaa... byłbym zapomniał, właśnie zrobiłem marynatę i karkówka cudownie przechodzi nadzwyczajnym smakiem, zapachem, aromatem! Jutro na grillu będzie doskonała :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że kolejna osoba dołączyła do "fanów" mojej marynaty :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Maciekk64] *.4-4.cable.virginmedia.com

    przepis wydaje się ciekawy, właśnie skończylem marynować. Jutro premiera :-) Dam znać jak wyszlo.

  • Gość: [gaja008] *.cnet.gawex.pl

    Witam :) po opisach widzę, że karkówka wychodzi obłędna, jeśli chciałabym zrobić ją w piekarniku na opcji grill to na jaka temperaturę pieczenia i czas ustawić? Ewentualnie ile powinna się piec, na jakim programie, w jakiej temperaturze oraz poziomie w naczyniu żaroodopornym?

  • kasiaaaa24

    W przykrytym naczyniu w 200 stopniach około godzinę, a następnie już bez przykrycia do czasu, aż będzie miękka.
    Program góra+dół, na przedostatnim poziomie.

  • Gość: [Babatu] *.dynamic.chello.pl

    Już latem robiłam karczek z tego przepisu i dzisiaj po niego wracam, by nim rozpocząć sezon grillowy jutro :) Pycha !

  • Gość: [gaja008] *.tkk.pl

    Dzielę się wrażeniami po upieczeniu i posmakowaniu tej karkóweczki . Postanowiłam jednak upiec na opcji grill w piekarniku zamiast w naczyniu żaroodpornym i wyszła obłędna! Już się nie mogę doczekać grillowania w plenerze, kiedy smak będzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Ilona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziękuję marynata rewelacyjna Zawsze taką robię niekoniecznie na grilla również na obiad i jest pyszna Potem tylko do naczynia żaroodpornego i gotowe

  • Gość: [grine] 78.11.42.*

    niebo w gebie,ja zamarynowalem tez lopatke i wyszlo megaaa

  • Gość: [mariolka] *.dynamic.chello.pl

    Mam chęć zrobić tę karkówkę- ale nie mam patelni grillowej. Myślisz że można zrobić na zwykłej teflonowej? Wiadomo że nie będzie to takie same ale...

  • Gość: [Edm3] *.ip.netia.com.pl

    Skorzystałem z przepisu.Karkówka rewelacja,tylko trzeba pilnować czasu pieczenia podanego w przepisie a będziecie błogosławieni przez spożywających .

  • Gość: [MichalBer] *.torun.mm.pl

    Przepis na marynatę jest mega :)
    Ja od siebie dodałem jeszcze jeden składnik - MIÓD - ok 2 łyżki - naprawde polecam :D

  • Gość: [kowal] *.46.rev.vline.pl

    Przepis idealnie wpisuje się w moje gusta. Jak najbardziej do wykorzystania!!!

  • Gość: [Sylwia] *.adsl.inetia.pl

    Ja do przepisu dodałam jeszcze świeży lubczyk i pół butelki czerwonego wina.

    Dziękuję za przepis:)

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Marynata mistrzostwo!! Właśnie wczoraj wieczorem zamarynowałam karkówke:) hmm był to mój 15.. może 20-ty raz:D i na pewno nie ostatni! pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)

  • Gość: [Paweł] *.centertel.pl

    Karkówka z tej marynaty jest przepyszna. Po 24h marynowania rozpływa się błogim smakiem w ustach.

  • Gość: [spostrzegawczy] *.toya.net.pl

    wygląda jak.... pożar;)

  • Gość: [cymeria] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanie. Zamarynowałam już mięso i nie wiem, czy przed wrzuceniem na grill należy ściągnąć warstwę marynaty? Czy jeśli nie ściągnę marynaty, to nie przypali mi się wierzchnia warstwa?

  • kasiaaaa24

    Ja zdejmowałam tylko tam, gdzie było jej stanowczo za dużo. Jeśli mięso jest tylko lekko nią obklejone, nie ma takiej potrzeby.

  • Gość: [Olga] 46.77.124.*

    Właśnie jem i jest rewelacyjna!

  • ewa_ciasteczkowakraina

    Polecam, marynata jest rewelacyjna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

  • Gość: [walenrod] *.90.59.30.sttb.pl

    Super karkówka! Polecam też zajrzeć na stronkę Broil Kinga grillujgotuj.pl jest dużo ciekawych i oryginalnych przepisów na mięso z grilla, ale także na warzywa, a nawet owoce.

  • Gość: [Monika] *.adsl.inetia.pl

    Przepis rewelacyjny! Tak dobrej karkówki chyba nigdy wcześniej nie jadłam. Dodaję jeszcze miód i ocet winny. Aż szkoda, że sezon grillowy się skończył ;)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Karkówka wg tego przepisu wychodzi rewelacyjnie. Nie jest za mocno "cebulowa" czego się obawiałem. 3 osobowa rodzina , a 1kg karkówki rozszedł się błyskawicznie.

  • Gość *.telemedia.pl

    Kasiu, w przepisie jest przyprawa do karkówki - jaką sugerujesz ?

  • kasiaaaa24

    Kotanyi lub Kamis, ponieważ jakośc tych mieszanek jest najlepsza.

  • Gość *.telemedia.pl

    Spóźnione dzięki :-)

  • Gość *.interkar.pl

    Zrobiłem,było pyszne.

  • Gość: [Dana] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    doskonałe...sprawdziłam, a moi goście dosłownie palce lizali..... polecam :)

  • Gość: [makowa] *.dynamic.chello.pl

    Przepis godny polecenia.Zrobiłam go raz i właśnie znów go szukałam-jest!!
    PYCHOTKA

  • Gość: [kamyk] 109.78.172.*

    Czesc! Karkoweczka od rana w marynacie, pieknie pachnie...czekam :))

  • Gość: [Slaff] *.play-internet.pl

    Dziękuję za przepis. Musiałem szybko znaleźć przepis na marynatę bo za 2h jechałem na grilla, padło na Pani przepis co mnie cieszy. Nie dałem cebuli bo nie jem jej, jestem w stanie przełknąć ją tylko na surowo. Czosnku nie miałem. Nie dałem soli bo dosyć jest jej w przyprawie grilowej. Czas marynowania około 3-4h dlatego użyłem znacznie mniej oleju bo on utrudnia przenikniecie przypraw do mięsa i osłabia stężenie przypraw. Dałem więcej przyprawy do grila i zamiast do karczku to dałem do wieprzowiny bo taką miałem. Musztardę dałem bardzo ostrą kamis z ciętą chili.Zamiast rozbijać lekko pociachałem wielkim nożem.Wszystko wymieszane i w plastikowy zamykany pojemnik co jakiś czas jak shejkerem trzepalem żeby ładnie przeszło smakiem.
    Wyszło fenomenalnie. Wszystkim smakowało i nie było gumowe jak zwykle miałem. Jak się uda to jutro znów karkoweczka z tą marynatą trafi na ruszt.

  • Gość: [Magdalena] *.adsl.inetia.pl

    Wspaniały przepis, korzystam z niego już od dawna i zawsze tak przyprawione mięsko smakuje wszystkim. Ja dodaję jeszcze sos sojowy i ocet balsamiczny. Kiedy na grillu są dorośli dodaję także kilka kropel sosu tabasco, bo lubimy pikantne jedzenie. Oleju daję mniej, do karkówki 3-4 łyżki wystarczą, gdyż i tak jest dosyć tłusta zazwyczaj. Mięso obtaczam w marynacie 1-2 dni przed grillowaniem, wtedy jest najsmaczniejsze. Ale prawda jest taka - dodawać można takie przyprawy, jakie najbardziej lubimy, mięsko wyjdzie smaczne i miękkie. Dziękuję za ten przepis i gorąco go wszystkim polecam.

  • Gość: [ksenia] *.mynet.com.pl

    fajowski pomysł

  • Gość: [Krysia] *.connect.netcom.no

    Tyle pozytywnych opinii że aż grzech nie spróbować , akurat jutro pierwszy raz grillujemy w tym sezonie mam nadzieję że karkówka przejdzie marynatą .

  • Gość: [Krysia] *.connect.netcom.no

    No cóż nie będę odbiegać od reszty :) Karkówka bardzo smakowała , dziękuje za przepis!

  • Gość: [Ola] *.play-internet.pl

    Rewelacyjna karkówka

  • Gość: [Regina] *.ust.tke.pl

    Bardzo dobry przepis a karkówka była wyśmienita więc dzisiaj zrobiłam jeszcze raz ,jutro będzie cudowne jedzonko na działeczce z rodzinką.

  • Gość: [Basia] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam tą karkówkę wczoraj, Bardzo smakowała mojej rodzinie :) Dziękuję i pozdrawiam Basia

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci