Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka z grilla w marynacie

Dziś zdradzę Wam moją długo skrywaną tajemnicę :) Tajemnicę na przepyszną karkówkę z grilla. Jest hitem wśród znajomych i rodziny. Sekretem jest marynata i wielogodzinne marynowanie. W trakcie marynowania należy mięso kilkakrotnie zamieszać, aby równomiernie przeszło przyprawami.

Wciąż trwa sezon grillowy, więc pewnie niektórym z Was uda się jeszcze skorzystać z tego przepisu, a dla tych, którzy nie mają czasu na letnie grillowanie - lub nie pozwalają im na to warunki mieszkalne - istnieje możliwość zgrillowania mięsa w domu na specjalnej, najlepiej żeliwnej patelni grillowej.

Polecam - jestem pewna, że będzie Wam smakować :)

 

 

Składniki:

 

* 1,2 - 1,5 kg karczku

 

Marynata:

 

* 0,5 szklanki oliwy lub oleju

* 5 ząbków czosnku

* 1 duża cebula

* 2 liście laurowe

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

* 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej

* 1 łyżeczka przyprawy do karczku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka musztardy

* 2 łyżki ketchupu

 

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Podobnie cebulę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy zrobić na drugi dzień wieczorem.

Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po dwie minutki z każdej strony (po to cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy). Podajemy z lekką sałatką - np grecką lub z kapusty pekińskiej i pieczonymi ziemniakami lub podpieczoną z masłem czosnkowym bagietką.

 

Smacznego :)

 

piątek, 20 sierpnia 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/08/20 10:37:46
mięsko prezentuje się świetnie - mój Luby od razu by sie na takiego grilla wprosił;)
-
2010/08/20 10:39:20
mniam :) wygląda pysznie !
-
2010/08/20 10:42:18
Karkówka to moje ulubione mięso, a z grilla jadamy ją bardzo rzadko. Po przeczytaniu przepisu i zobaczeniu zdjęcia naszła mnie wielka ochota na grillowanie. Jutro nie, bo wyjeżdżamy, ale może w niedzielę się uda? ;)
-
2010/08/20 10:52:11
O rany ależ sugestywne zdjęcia - aż czuję ten dym i aromat! Pycha!
-
2010/08/20 11:15:19
ta długa lista składników marynaty zapowiada się naprawdę aromatycznie.
-
2010/08/20 11:28:18
ależ aromatyczna ta marynata... zapowiada sie znakomicie.
śliczne zdjęcie!
-
2010/08/20 11:34:13
Apetyczna ta karkóweczka ;) Aż zachciało mi się pogrillować :) Dziś jedziemy do rodziców, więc może okazja się znajdzie..Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;)
-
2010/08/20 12:06:08
Wow jakie zdjęcie. Ślinka cieknie i to jak !!! Mmmm...
-
2010/08/20 12:10:23
aż ślinka cieknie na klawiaturę :) Powinien być zakaz wrzucania takich zdjęć na blogi :P
-
2010/08/20 13:08:32
Ale zdjęcie, no masakra. Już bym zjadła, a to dzisiaj piątek ;) Dzięki za zdradzenie tajemnicy. Można komuś powiedzieć, cz raczej zachować dla siebie?
-
2010/08/20 13:27:59
Ha ha już poszło do upublicznienia, więc myślę, że można przekazac dalej ;)
-
2010/08/20 16:49:02
już prawie czuję jej aromat :)
-
2010/08/20 17:03:35
Ależ bogactwo przypraw! Bez wątpienia smakuje doskonale!

Pozdrawiam!
-
2010/08/20 17:38:13
Taka marynata musi nadać smak. Pycha:)
-
2010/08/20 17:56:54
super wygląda....;) przepis zapisuję;)
-
2010/08/20 20:53:53
Jest 21.00 padam na ryjek - i czuję ten zapach i i smak i zgłaszam sprzeciw. O tej porze takie smaki i doznania...NIE ZASNĘ..... Kasiu szacun, jak mówi mój syn - SZACUN
-
2010/08/20 21:30:26
niesamowicie smacznie wygląda, ja w tym roku nie jadłam nic z grilla :(
-
2010/08/20 21:39:32
Wszystkich bym Was zaprosiła na tą karkówkę :) Z pewnością by Wam smakowała :)

Ha ha Elu - dzięki :)))

-
2010/08/20 21:43:40
Genialna fotka! I mimo że ja raczej grilowanych mięs nie lubię - to dobre mięso nie jest złe. :) Pozdrawiam!
-
2010/08/20 23:37:12
Ja też mam karkówkę w lodówce :) I niewątpliwie będę ją grillowała. Przerobiłam już wiele marynat, szczególnie lubię te z dodatkiem miodu, ale najlepszy i najszybszy sposób na karczek z grilla to sól, pieprz, olej i grubo pokrojona cebula. Wystarczy jedna noc w lodówce i mięso smakuje jak marzenie. Do tego masło czosnkowe, opieczona bagietka i grillowana cukinia lub papryka według tego przepisu
trzypomidory.blox.pl/2010/08/Cukinia-z-czosnkiem.html
i życie staje się lepsze :)
-
2010/08/21 09:15:47
O tak, karkóweczkę z grilla, to ja kocham.
-
2010/08/21 09:50:22
bardzo fajnie się prezentuje !
-
Gość: kokardka1986@o2.pl, 078088236006.ostrowiec-sw.vectranet.pl
2010/08/22 00:03:50
czy prowadzisz jeszcze tego bloga "nie o gotowaniu" :) kiedyś sie na niego natknęłam, niestety juz po zamknięciu go, ale przeczytałam wsyztsko od pocżątku i wciągnął mnie:) zgubiłam gdzies do niego adres, w zwiazku z tym moje pytanie, czy jeszcze coś piszesz oprócz tych wszytskich swietnych przepisów ?:)
-
2010/08/22 07:51:43
Nie piszę, ale jaby byś mnie wyczuła :) Rozważam albo zacząc pisac blog, albo dodawac do swoich kulinarnych wpisów odrobinę więcej prywatności. Pewnie w najbliższych dniach pojawi się tu sonda i czytelnicy będą mogli zagłosowac, czy chcą tego, czy nie :)
-
2010/08/22 19:11:47
świetne zdjęcie! prawie czuć zapach dymu pomieszanego z przypiekanym mięskiem
nigdy nie miałam jakiejś konkretnej marynaty, następnym razem wypróbuję Twoją
-
2010/08/22 21:29:52
Aż poczułam przy monitorze zapach grillowanego mięsa... Mrrrr
-
2010/08/24 00:19:24
Kasia, powinnas dostac nagrode od producentow karkowki za to mega apetyczne zdjecie!
-
Gość: Korozja, ip-82-145-86-49.ds5.zut.edu.pl
2010/09/22 14:38:56
Zrobiłam karkówkę w marynacie z Twojego przepisu i...wyszła rewelacyjna! Do tej pory nie mogę uwierzyć że udało mi się przyrządzić mięsko smakujące jak w najlepszej restauracji. Nawet na zimno karkóweczka była pyszna. Warto było zaryzykować bo przepis jest rewelacyjny! Od teraz będzie to jedno z moich popisowych dań. Dziękuję po raz kolejny za wspaniały przepis :)
-
2010/09/22 21:55:41
Cieszę się, że zaryzykowałas i uważasz, że się opłacało :) I dziękuję za miłe słowa :)

Pozdrawiam :)
-
Gość: Petka, 83.1.129.9*
2011/04/07 21:47:55
Zrobiłam i choć jestem wegetarianką, więc nie spróbowałam - znajomi byli w siódmym niebie. Teraz proszą o powtórkę. Przepis pierwsza klasa.
-
Gość: ninka, 89-73-41-31.dynamic.chello.pl
2011/05/14 18:08:58
Nigdy nie udało mi się dobrze doprawić karkówki, zaryzykuję za tydzień na grilu u rodzinki.Dzięki za przepis.Mięsko wygląda bosko
-
Gość: kameleon, ehd98.internetdsl.tpnet.pl
2011/05/19 15:01:59
Robiłam w ten weekend podczas wyjazdu na Mazury i wyszła PALCE LIZAĆ !!!
-
Gość: rejs1a_and_bu, terminal-1-145.retsat1.com.pl
2011/05/26 21:26:06
nigdy nie ma osoby która by to przypilnowała na grilu ;-(
-
2011/05/27 16:24:36
robiłam już kilkakrotnie ta marynatę. Mięsko jest przepyszne. Teraz już tylko tak będę robiła karkówkę. Dzięki za super przepis:)
-
2011/05/27 18:55:26
Proszę bardzo ;)
-
Gość: , 88.220.81.1*
2011/06/14 11:16:09
Witam. Jako, że jestem zielony jeżeli chodzi o wszelkie przepisy kulinarne proszę o wyjaśnienie. W przepisie podałaś łyżeczka lub łyżka. Czy łyżka oznacza taką większą np do zupy, a łyżeczka taką od herbaty. Z góry dzięki i przepraszam za zielonośc w temacie. Pozdrawiam.
-
2011/06/14 11:23:11
Nie ma za co przepraszac i jak są wątpliwości, to należy pytac :)
Jeśli czegoś jest łyżeczka, to mowa o małej, takiej jak do herbaty. A jak łyżka, to taka jak do zupy, stołowa.

W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą i pozdrawiam :)
-
Gość: , 88.220.81.1*
2011/06/14 11:32:30
Wielkie dzięki. W piątek chcę zabłysnąć z tym przepisem u kolegi na grillu. O wynikach napiszę. Jeszcze tylko jedno pytanko: na jakie paski tniemy mięsko - chodzi mi o szerokość i na jaką grubość je rozbijamy. Pozdrawiam.
-
2011/06/14 11:44:42
Kroimy nie grubiej niż 1 cm, i potem trochę rozbijamy, tak żeby się nie rozwaliło, ale zwiększyło powierzchnię - tak jak ubija się cienkiego kotleta.
-
Gość: , 88.220.81.1*
2011/06/14 11:59:50
Ok. Dzięki wielkie.
-
Gość: ola, 84-10-100-116.dynamic.chello.pl
2011/06/22 13:45:03
właśnie przygotowałam marynatę i jestem bardzo ciekawa jak zareagują znajomi:D podczas przygotowywania miałam ochotę ją zjeść od razu:) podpowiem, że jeszcze lepsza jest z łyżeczką miodu - szczególnie takiego, który mam ja - od dziadka, prosto z jego ula:)) dziękuję za przepis i kontynuuję przygotowania:)
-
2011/06/22 14:12:52
Czekam na opinię :)
-
Gość: ares xi, host-89-231-219-82.dynamic.mm.pl
2011/06/22 21:03:14
dziś przygotowuję,na jutro,spróbowałem marynaty,palce lizać,super sprawa
Dzięki,jesteś chyba WIELKI,zobaczymy jak wyjdzie po grilowaniu
-
2011/06/22 22:32:18
Ares przede wszystkim, jestem kobietą ;)
-
Gość: Artur, 89-73-5-44.dynamic.chello.pl
2011/07/01 17:14:36
w jaki sposób zamarynować 1,5 kg karkówki w tak małej ilości marynaty? Czy trzeba tę karkówkę traktować jak kotlet schabowy maczany w bułce tartej (czyli każdy kawałek karkówki maczamy z jednej i z drugiej strony w marynacie i wkładamy do osobnej miski i przykrywamy i tak to się marynuje) z góry dzięki za odpowiedź.
-
2011/07/01 17:18:23
Wszystkie kawałki umieśc w jednej misce i polej powstałą marynatą a następnie powcieraj ją w mięso. W trakcie marynowania kilka razy zamieszaj mięso. Uwierz mi, że wyjdzie wystarczająca ilośc marynaty na taki kawałek mięsa, a przyprawy zostaną na mięsie zamiast zpłynąc z olejem.
-
Gość: Artur, 89-73-5-44.dynamic.chello.pl
2011/07/01 17:29:30
Dziękuję za niespodziewanie szybką odpowiedź ;)
-
Gość: Artur, 89-73-5-44.dynamic.chello.pl
2011/07/01 17:29:42
Dziękuję za niespodziewanie szybką odpowiedź ;)
-
2011/07/01 17:33:45
Proszę bardzo :)
-
Gość: Hal, node-10287.tor.pppoe.execulink.com
2011/07/04 22:50:29
Rewelacyjny przepis. Wszyscy zachwyceni. Marynowalam przez dwa dni. Czy mieso stwardnieje jezeli dodasz wiecej soli?
-
2011/07/05 07:41:39
Nie, nie stwardnieje na pewno :) Cieszę się, że mój przepis przypadł do gustu i pozdrawiam :)
-
Gość: gosia24, ip-93.159.45.66.static.crowley.pl
2011/07/07 09:21:55
Bardzo dziękuję Ci za przepis, szukałam w necie i Twój jest zdecydowanie najlepszy. Powiedz mi tylko czy można dodać trochę jakiegoś octu, jeśli tak to jakiego radziłabyś. Ocet pozwoli skruszeć. Jedziemy z przyjaciółmi w odwiedziny do Synów na obóz i przy okazji chcemy zrobić grilla. Mięso będzie potrzebne na sobotę wieczór wyjeżdżamy w sobotę rano. Kiedy zrobić. Pozdrawiam
-
2011/07/07 09:52:53
Witaj Gosiu

Powiem szczerze, że ja bym octu nie dodawała. Nigdy nie dodawałam i nie widzę takiej potrzeby. Jeśli grill ma się odbyc w sobotę wieczorem, to ja bym zamarynowała mięso nawet w piątek rano, tylko jak będziesz trzymac je w lodówce, to co kilka godzin zamieszaj, żeby równomiernie rozprowadzic przyprawy i radzę przykryc (a najlepiej zafoliowac) miskę, ponieważ zapach jest wspaniały, ale intensywny...

Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: MAKA, rrcs-24-103-38-18.nyc.biz.rr.com
2011/07/07 15:31:15
czy ktos probowal w taki sam sposob marynowac kure?
-
2011/07/07 16:15:59
Maka kilka razy robiłam taką marynate także do drobiu. Super pasuje do białego mięsa.
-
Gość: , ip-91.193.160.9.tvsat364.lodz.pl
2011/07/08 19:43:12
Próbowałam, pycha:)
-
2011/07/11 08:02:01
Mój mąż poprosił żebym rozwijała się kulinarnie bardziej w konkretach a nie w słodkościach więc na weekendową imprezkę zrobiłam karkówkę. Zapunktowałam u męża :D
-
Gość: asia, 188.137.77.8*
2011/07/14 23:29:02
zrobiłam i wyszła pyszna, od siebie dodałam łyzkę miodu do marynaty i podczas pieczenia podlewałam piwem
-
Gość: G., staticline57091.toya.net.pl
2011/07/23 22:43:46
Kasiu, a czy tę karkówkę można upiec na grillu w środku kuchenki, czyli w piekarniku???
-
2011/07/24 07:43:04
Tak, można - tylko ciężko mi określić czas pieczenia, bo w ten sposób nigdy jej nie przygotowywałam.
-
Gość: igula.igula, ip-93.159.41.18.static.crowley.pl
2011/08/01 11:58:28
Robiłąm w weekend i jest przepyszna!
-
Gość: Arczi, 88.220.81.1*
2011/08/23 08:55:30
Nie mogę!!! Ta karkóweczka to rewelka. Wszystkim, których uraczyłem tym mięskiem ogromnie smakowało. Nawet mojemu bardzo wybrednemu (jeżeli chodzi o jedzonko) koledze. Dzięki wielkie Kasiu za przepis i pozdrawiam.
-
2011/08/23 10:01:09
Mówiłam, że dzielę się z Wami swoim największym sekretem na udany grill ;)
Pozdrawiam i miło mi, że innym też smakowało :)
-
Gość: yllop, 81-210-25-42.ip.netia.com.pl
2011/08/31 14:32:31
Witam! Na sobotni wieczór planuję zrobić karkówkę zamarynowaną wg powyższego przepisu i chciałam zapytać, czy mogę zamarynować już w środę wieczorem? czy to nie będzie za długo? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam
-
2011/08/31 14:48:27
Nie, środa to za wcześnie :) Jeśli będzie smażona dopiero w sobotę wieczorem, to wystarczy w piątek rano. Tylko co kilka godzin zamieszaj (ja trzepię zamkniętą miską). Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na jej temat po degustacji :)
Pozdrawiam
-
Gość: yllop, 81-210-25-42.ip.netia.com.pl
2011/08/31 15:20:48
Trochę szukałam w internecie i znalazłam, ze karkówka spokojnie od środy może być marynowana, ale skoro twierdzisz, że to za wcześnie, to może jednak nie będę ryzykować i zamarynuję tak jak odpisałaś w piątek rano :) oczywiście podzielę się doznaniami po degustacji :)
-
2011/08/31 15:25:56
Znam osoby, które marynują mięso 5, a nawet 7 dni wcześniej :) Ale przy tak cienko pokrojonej karkówce nie ma na prawdę takiej potrzeby :) Piątek rano da nam jakies 30 - 35 godzin marynowania. Myślę, że to będzie idealny czas.

Życzę miłej zabawy :)
-
Gość: misio, c5-dystnet-242.tosa.pl
2011/09/02 16:53:03
Robiłem to już 4 razy dla moich gości- wszyscy zachwyceni smakiem i zapachem.
Robi wielkie wrażenie i super smakuje
Polecam wszystkim
-
2011/09/02 16:55:13
Cieszę sie, że smakuje :) Pozdrawiam :)
-
Gość: yllop, 81-210-25-42.ip.netia.com.pl
2011/09/05 08:52:56
Obiecałam, że podzielę się opinią po degustacji wiec piszę: marynata ekstra, zapach przecudny, mięsko przepyszne. Wszyscy zachwyceni i domagają się więcej :)
Dziękuję za przepis i czekam na więcej takich skarbów :)
Pozdrawiam
-
2011/09/05 08:54:50
Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią i miło mi, ze zmakowało :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , 89-78-115-125.dynamic.chello.pl
2011/09/05 18:14:15
zrobiłem dokładnie według przepisu PYCHOTA PYCHOTA PYCHOTA
-
Gość: Jana, acuu21.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/12 14:44:57
zrobiłam karkówkę wg. Twojego przepisu - w wersji zimowej czyli nie z grilla tylko w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. PYCHA!!!!!! a sos.....poezja !
-
Gość: cosatka Gdańsk, 84.38.30.17*
2012/03/03 15:18:06
Witam serdecznie. Za 3h wyjmuję mięsko :) Jeżeli będzie tak smakowalo jak pachniało podczas robienia marynaty, to brak mi słów. Oczywiście w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Do tego mają byś zapiekane ziemniaczki w foli aluminiowej. Suróweczka (pekińska, ser mozarella, ser feta, pomidorek, cebulka, wszystko w śmietanie). Wszystko robione na elektrycznym grilu w domku. :) Po jedzonku napiszę jak smakowało. Pozdrawiam osobę przygotowującą przepisik.
-
2012/03/03 16:08:23
Czekam na opinię :)
-
Gość: cosatka z Gdańska, 84.38.30.17*
2012/03/04 12:27:01
..witam po raz kolejny.. Kolacja zjedzona. Karczek w tej marynacie to niebo w ustach :) Wszystkim bardzo smakowało, na następną sobotę znajomi zamówili ten sam zestaw hehee :) Dziękuję bardzo za marynatkę.
-
2012/03/04 12:33:30
Miło mi, że smakowało :)
Pozdrawiam
-
Gość: TOM, public-gprs356103.centertel.pl
2012/03/19 14:10:35
słyszałem że przed marynowaniem powinno się ją zamrozić
-
Gość: asia, host-92-25-39-241.as13285.net
2012/03/24 13:16:51
dzisiaj zrobie ta karkówke mysle bedzie swietna:)
-
Gość: Patisonek, user-164-127-210-139.play-internet.pl
2012/04/30 19:19:20
Właśnie przygotowałam marynatę, jutro grill - na pewno będzie pyszne !!
-
Gość: asia, dynamic-62-87-218-101.ssp.dialog.net.pl
2012/05/03 21:29:07
Rewelacja :D Najlepsza karkówka, jaką jadłam. Goście byli zachwyceni :)
-
Gość: iza, cpe-98-14-39-241.nyc.res.rr.com
2012/05/12 18:19:45
czy ta cebula nie skisnie przez 24 godziny?
-
2012/05/12 18:33:58
Nie, zdecydowanie nie.
-
Gość: krzycho, cww161.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/18 16:38:22
Super przepis, wypróbowałem w majówkę, a jutro powtórka, polecam. Ja cebulę starłem na tarce.
-
Gość: Bajer, 82-69-210-6.dsl.in-addr.zen.co.uk
2012/05/24 11:29:02
Probowalem i musze powiedziec ze jak polezalo w marynacie 48 godzin to zostala nam prawie cala kielbasa hahahha
-
2012/05/24 13:17:28
Rozumiem, że mam to uznać za komplement? :)
-
Gość: zeteo, d139-155.icpnet.pl
2012/05/29 20:58:27
Zrobiłam marynatę i mam jedną wątpliwość - moja wyszła troszeczkę gorzkawa (wszystko zgodnie z przepisem). Czy tak powinno być? Może to wina musztardy?
-
2012/05/29 20:59:32
Wszystko jest ok :) Proszę o podzielenie się opinią po konsumpcji :)
-
2012/06/14 19:11:05
mimo deszczu wyszło na prawdę smacznie ;) Karkówka, to jest to!
-
Gość: K., afiq176.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/18 00:34:56
Ale pyszna karkowka mi wyszla z twojego przepisu. Dodalam jeszcze maly koncentrat pomidorowy i troche octu jablkowego. Marynowalam jakies 40 godzin. Rozplywalo sie w ustach. Goscie zjedli wszystko! Dziekuje!
-
Gość: karolw, ip-93-154-224-45.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/06/27 15:26:49
trafiłem przypadkiem na Twój przepis, zrobiłem i mogę powiedzieć że karkówka wyszła rewelacyjna, dzięki!
-
Gość: Pacia, aagl127.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/05 20:39:04
W sobotę obchodzę 18 urodziny. Znalazłam ten przepis i podam karkówkę z grilla w tej marynacie. Jest bardzo prosta i zapewne bardzo smaczna :)
Pozdrawiam i życzę miłych grillowań :)))
-
Gość: SharpDance, 095160042219.rzeszow.vectranet.pl
2012/07/07 00:25:24
Witam, kupiłem 60 deko karkóweczki więc przepis przez pół podzieliłem:) Jedziemy w niedzielę na grilla i właśnie skończyłem marynatę.. Oby wyszło tak jak u poprzedników:))
-
2012/07/07 07:49:16
Mam nadzieję, że będzie smakować :)
-
Gość: kasia, 77-253-151-24.adsl.inetia.pl
2012/07/17 20:33:28
Bardzo pyszna, aromatyczna marynata, ja zrobiłam ją do karkówki, boczku i drobiu, wszyscy byli zachwyceni! :)
-
Gość: , 5e0958f9.bb.sky.com
2012/07/22 19:32:29
Karkowka palce lizac :) Dzieki za przepis !!!!
-
Gość: armando, 217.98.85.21*
2012/07/23 13:56:33
nie wiem czy zauważyłaś droga autorko ale juz 2 lata ludzie chwala ten przepis :)
-
2012/07/23 13:59:20
Tak, zauważyłam i bardzo się cieszę, ponieważ sama ten przepis wymyśliłam :)
-
Gość: wnuki i dziadek, acbb61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/25 18:35:06
właśnie zrobiłam z dziadkiem marynate ciekawe co z tego wyjdzie :)
-
Gość: ewelina2424, 241.21-109-160.tkchopin.pl
2012/07/27 22:26:08
Zrobiłam karkówkę wg tego przepisu i upiekłam ją w piekarniku w naczyniach żaroodpornych i też wyszła super. Do tego stopnia, że mój brat kucharz powiedział, że lepszej sam by nie zrobił :)
-
Gość: Brutus, daz60.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/08 15:59:46
Spróbowałem - pychota ale do przepisu dodałem 2 łużki miodu i odrobiny czerwonego wina. POLECAM.
-
Gość: bodzio, 91-223-52-1.interwan.pl
2012/08/09 14:59:02
zajebista. dziękuje za przepis. jestes wilka ;)
-
2012/08/09 15:27:02
Dziękuję :)
-
2012/08/09 20:25:48
Zrobiłam karkówkę wg tego przepisu i tak wszystkim smakowała, że nic mi nie zostało :-) Super przepis, dziękuję. Mała podpowiedź co do cebuli - ja zmieliłam w maszynce do mięsa i też była dobra. Pozdrawiam
-
Gość: Dorota, afhy82.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/11 22:55:32
Witam, po przeczytaniu komentarzy zaryzykowałam i zamiast wg starego przepisu, właśnie karkówka leży w lodówce wg tego przepisu. Jutro urodziny syna - mam nadzieję, że karkówka zrobi furorę :))))
-
Gość: , 178235033223.elblag.vectranet.pl
2012/08/14 20:23:35
Dzis znalazlem przepis. Karkoweczka 2kg juz sie marynuje. Tymczasem w opiniach zobaczylemjak ktos zwrocil uwage na lyzka/lyzeczka, a ze robilem podwojna ilosc wiec wszystko duuuuzymi lyzkami x 2 hehe. Zobaczymy jaki ogien wyjdzie.
-
Gość: , 178235033223.elblag.vectranet.pl
2012/08/17 13:03:49
No i juz po konsumpcji. Niby tak powazny blad, a wyszla- PALCE LIZAĆ.
-
2012/08/17 13:11:51
Cieszę się, ze smakowała :)
-
Gość: , 178235033223.elblag.vectranet.pl
2012/08/20 21:15:44
Baa i nastepne 2kg. juz w drugiej dobie lezy ;-)
-
2012/08/20 23:20:58
No to widzę, ze faktycznie posmakowała :) No ale mówiłam, ze to mój sekretny przepis ;)
-
Gość: Janusz, host-89-231-254-201.dynamic.mm.pl
2012/08/29 10:47:48
Super...robiłem dwa razy i teraz jest to ulubione danie całej rodziny i gości !!!
-
Gość: Eve, 178.183.149.191.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/02/23 16:11:36
Marynata super, zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Wszyscy chcą znać przepis:)) Ja karkówkę grillowałam na patelni grillowej.... za oknem sypał śnieg.....a w domku unosiły się letnie zapachy....:)) Dziękuję za super przepis:)
-
Gość: m, adrd58.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/03 20:11:03
jak myslisz, jak dlugo powinna sie ona piec w piekarniku??
-
2013/05/03 21:27:52
Karkóweczka palce lizać uwielbiam Pani przepisy
-
Gość: sta22mr, host-2-136.elwico.pl
2013/05/12 18:48:15
Wczoraj robiłem w/g tego przepisu kolejny raz i wyszła mi jak zwykle OK. Tylko szkoda że brakło na repetę.
-
Gość: Fergy, edj203.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/23 14:03:36
Karkówka niesamowita, wszystkie składniki przyległy do niej niczym panierka smak rewelacyjny, pierwszy raz robiłam i już zawsze będę używała tego przepisu.
-
Gość: , v56-04.opera-mini.net
2013/05/29 08:08:46
Czy można marynować zamrożone mięso?
To znaczy, zapomniałam wcześniej rozmrozić, mam teraz 1,5 kg zamrożonego, a jutro po południu gril. Jak pokroje na plastry to moze tak lezec i się rozmrazac w marynacie?
-
Gość: , v56-04.opera-mini.net
2013/05/29 08:13:05
Czy moża marynować zamrożone mięso?
-
2013/05/29 08:18:52
Tak, może rozmarzać w marynacie, ale muszą to być plastry. Proszę też pamiętać, żeby po rozmrożeniu rozbić je odrobinę tak jak sugeruję w przepisie.
-
Gość: bogdan, ool-4354d9cc.dyn.optonline.net
2013/06/03 02:28:46
dzis to zrobilem mysle ze bedzie pyszne
-
Gość: mariol, acmq37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/12 09:30:38
Planuję grilla na sobotę, przepis znalazłam zupełnie przypadkowo, szukałam inspiracji :) przepis ma świetne opinie, lista składników też mi pasuje, więc z pewnością będzie karkówka z Twojego przepisu, tylko mam jedno pytanie: czy te liście laurowe trzeba pokruszyć czy po prostu wrzucić w całości?
-
2013/06/12 09:56:36
Ja wrzucałam w całości.
Czekam na opinię po grillu :)
Pozdrawiam.
-
Gość: mariol, abhm113.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/17 13:14:43
Kasiu! Zgadzam się ze wszystkimi poprzednimi opiniami, karkówka jest pyyyyszna, zrobiła furorę i stała się hitem sezonu :). Szukałam czegoś dla odmiany, syn prosił o karkówkę z keczupem :)
Do tej pory robiłam karkówkę w zupełnie inny sposób i podzielę się z Tobą moim sekretnym przepisem na karkówkę. Marynatę robię na bazie jogurtu naturalnego: na 1 kg karkówki biorę 1 duży jogurt naturalny (wg mnie najlepszy jest Zott) do tego wsypuję tyle ulubionej przyprawy do grilla, żeby jogurt nabrał lekko słonego smaku, do tego wrzucam kilka (zwykle 5 dużych) przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Mieszam marynatę i wrzucam pokrojone na cienkie plastry mięso (nie traktuję już tłuczkiem, chyba że zbyt grubo pokroję, zdarza się) i mieszam, mięso musi dokładnie pokryć się jogurtem. Pozostawiam na całą noc w lodówce. Robię taką marynatę od kilku już lat i zapewniam Cię, że nawet ludzie nie przepadający za karkówką (a zdarzają się i tacy) pochłaniają w dużych ilościach. Używam jej także do innych mięs, np. filetów z kurczaka (pozostają soczyste) czy skrzydełek. Może mięso w takiej masie jogurtowej nie wygląda zbyt zachęcająco, ale po upieczeniu jest kruchutkie i pyszne, nie ma śladu po jogurcie. Jeśli skusisz się na eksperyment, napisz jak smakowało. Pozdrawiam M :)
-
2013/06/17 13:18:08
Mariolu dziękuję za przepis :) Na pewno wypróbuję :)
I cieszę się, że i Wam smakowała moja marynata.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Mateusz, wimax4-106.telbeskid.com.pl
2013/06/27 21:53:56
Wykonałem bez ziół prowansalskich bo nie było u mnie w szafce a i tak wyszło rewelacyjnie. Bez wątpienia to najlepsza karkówka jaką jadłem
Dzięki
-
2013/06/27 22:45:10
Cieszę się, że smakowało :)
Pozdrawiam
-
Gość: martynia, static-nat-103.broadband.greenlan.pl
2013/07/02 12:07:56
goście byli zachwyceni!! gorąco polecam!!
-
Gość: super, agig37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/05 13:41:48
Super marynata robię już po raz drugi i nie ostatni ;p
-
Gość: asha, acho116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/06 20:39:38
Świetna marynata :) przetestowałam i naprawdę warto :)
-
Gość: Marlena, oli25.internetdsl.tpnet.pl
2013/07/17 14:04:44
Marynata na prawde wysmienita, polecam :)
-
Gość: bbb, static-46-238-241-149.awacom.net
2013/07/21 07:18:59
Nie przygotowuję karkowki w wersji tak cienkich plastrow ale mimo to marynata jest idealna, i wielokrotnie powtarzana. Dziękuję!
-
Gość: bocian, 77-252-186-1.ip.netia.com.pl
2013/08/10 22:37:40
Właśnie przygotowałem marynatę. Oczy aż pieką od przeciskania cebuli. Jak dla mnie jednak sporo dziwnych i zbędnych składników - te wszystkie "gotowce" jak pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawy do grilla, do karczku (tego ostatniego nie dodałem) - wolę osobiście sam komponować na podstawie ziół. Ale zobaczymy, może będzie ok.
-
2013/08/11 09:00:10
Bocian - jeśli przepis się nie podobał, to można było zdecydować się na inny. Ja dzielę się swoim przepisem, który budzi zachwyt wszystkich naszych znajomych. Po poprzednich komentarzach widać, że i czytelnikom przypadł do gustu.
Poza tym, opinię zostawia się zrobieniu i skonsumowaniu :)
-
Gość: Basia, 31.130.100.20*
2013/08/11 16:38:32
Jest to najlepszy przepis na karkówkę na świecie ;-) znalazłam go już dawno temu i odkąd przyrządzam w ten sposób karkówkę bardzo mi smakuje - znajomi, rodzina są zachwyceni Bardzo dziękuję za cudowny przepis.
-
2013/08/11 18:31:46
Basiu miło mi, że Wam smakuje :)
-
Gość: gosciu, 3302.waw-smy.leased-e.ids.pl
2013/08/16 11:44:30
karkowka kozacka chociaz jeszcze nie jadlem. marynate tez zrobilem inna ale przepis na propsie. dzieki!
-
2013/08/16 15:37:41
Karkówka zrobiła furorę na wczorajszym grillu, a marynata pachniała w całym domu :-)
-
2013/08/16 18:00:02
Cieszę się, że smakowała :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , gdr114.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/21 20:35:12
w sobotę festyn ludzi do wykarmienia około 70 karkówki 15 kilo jeśli powielę składniki np 10 łyżek soli to nie będzie za słone ? jakiej musztardy używacie? dodajecie olej jesli tak to jaki?
-
2013/08/21 21:23:26
Użyj oleju rzepakowego, a składniki zwiększ ośmiokrotnie. Tylko olej razy 10.
-
Gość: Mariusz, aflr141.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/23 07:44:45
Robiłem karkówke wg. Twojego przepisu wyszła bardzo pyszna. Zmieniłem delikatnie przepis,ponieważ uważałem że jest za dużo soli i po prostu łyżeczki soli nie dodawałem
Połowę cebuli przepuściłem przez praskę a drugą pokroiłem w cienkie piórka.
Polecam bardzo dobra marynata.
-
Gość: Hania, n20.lasypanstwowe.gov.pl
2013/09/06 16:58:17
Najlepsza karkówka jaką jadłam, jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Polecam przepis!
-
Gość: kamila, 213-238-119-188.adsl.inetia.pl
2014/03/24 20:10:52
jak długo robić ją w piekarniku na ruszcie? bardzo proszę o odpowiedź. a może lepiej będzie w naczyniu żaroodpornym?
-
2014/03/24 21:21:59
Najlepiej w naczyniu żaroodpornym, ok. 60 minut (jeśli mięso jest pokrojone na plastry).
-
Gość: nidi, 89-68-236-138.dynamic.chello.pl
2014/03/29 19:20:24
Witam. Powiem wprost, przepis ten znalazłem już chyba ponad rok temu i od tamtej pory zawsze w ten sposób marynuję karkówkę. Wszyscy moi znajomi, a w szczególności ja (bo to najważniejsze ;p) jesteśmy zachwyceni smakiem i aromatem. mmmmmmmmmmmmmm po prostu pycha. Bardzo lubię gotować i czasem eksperymentuję i troszkę modyfikuję przepis. Oczywiście wersja oryginalna jest the best!!! za co bardzo dziękuję Kasiu!!! :) Czasem dolewam odrobinę piwa, dodaję więcej musztardy, jak nie mam pieprzu ziołowego, to dodaję zwykłego - świeżo mielonego, zamiast ziół prowansalskich (jeśli nie mam) zamiennie dodaję zioła dalmatyńskie... Zawsze wychodzi doskonale!!! a To wszystko dzięki Kasi!!! DZIĘKUJĘ :) pozdrawiam
-
Gość: nidi, 89-68-236-138.dynamic.chello.pl
2014/03/29 19:21:40
aaaaaa... byłbym zapomniał, właśnie zrobiłem marynatę i karkówka cudownie przechodzi nadzwyczajnym smakiem, zapachem, aromatem! Jutro na grillu będzie doskonała :)
-
2014/03/29 19:47:52
Miło mi, że kolejna osoba dołączyła do "fanów" mojej marynaty :)

Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Maciekk64, cpc66900-pete5-0-0-cust184.4-4.cable.virginmedia.com
2014/04/04 22:50:46
przepis wydaje się ciekawy, właśnie skończylem marynować. Jutro premiera :-) Dam znać jak wyszlo.
-
Gość: gaja008, cmpc-089-239-096-220.cnet.gawex.pl
2014/04/08 02:55:33
Witam :) po opisach widzę, że karkówka wychodzi obłędna, jeśli chciałabym zrobić ją w piekarniku na opcji grill to na jaka temperaturę pieczenia i czas ustawić? Ewentualnie ile powinna się piec, na jakim programie, w jakiej temperaturze oraz poziomie w naczyniu żaroodopornym?
-
2014/04/08 12:20:31
W przykrytym naczyniu w 200 stopniach około godzinę, a następnie już bez przykrycia do czasu, aż będzie miękka.
Program góra+dół, na przedostatnim poziomie.
-
2014/04/11 09:35:11
Już latem robiłam karczek z tego przepisu i dzisiaj po niego wracam, by nim rozpocząć sezon grillowy jutro :) Pycha !
-
Gość: gaja008, host-abn-93-89-192-93.tkk.pl
2014/04/13 18:50:41
Dzielę się wrażeniami po upieczeniu i posmakowaniu tej karkóweczki . Postanowiłam jednak upiec na opcji grill w piekarniku zamiast w naczyniu żaroodpornym i wyszła obłędna! Już się nie mogę doczekać grillowania w plenerze, kiedy smak będzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam serdecznie :)