Menu

Gotuję, bo lubię

Pleśniak z porzeczkami

kasiaaaa24

To zdecydowanie moje ulubione ciasto z porzeczkami. Smak pleśniaka przypomina mi dzieciństwo, kiedy ilekroć Babcia wracała z działki z kobiałką porzeczek, już po kilku godzinach po domu rozchodził się wspaniały aromat ciasta. Porzeczki solo? Nie, dziękuję. Ale w pleśniaku, to i owszem. Z przyczyn mi nieznanych, nie lubię surowych porzeczek. Jednak pod wpływem ciepła uwalnia się z nich zupełnie inny smak. Smak, bez którego nie może być lata. Tak więc dziś zapraszam na ciasto, w którym smak maślanego ciasta przeplata się z kwaskowatością porzeczek otulonych słodziutką i delikatną bezą. Ciasto robi się bardzo szybko i absolutnie nie jest pracochłonne. Czyli idealny wypiek na upalne, wakacyjne dni.

 

Składniki:



* 3 szklanki mąki
* 220 g masła
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 jajek
* 600 g porzeczek

 

Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (78)

Dodaj komentarz
  • alivea

    Wspaniale wygląda.. uwielbiam porzeczki, wczoraj się rzuciłam i prawie kilogram sama zjadłam :D

  • edysia79

    Ja też nie lubię surowych porzeczek, ale ciasta z nimi bardzo :)

  • kabamaiga

    Kasiu obłędne ciacho. U mnie też porzeczkowo dzisiaj, zgadnij z jakiego przepisu :)

  • Gość: [solniczka] *.chello.pl

    wyglada strasznie apetycznie :D sama z chcia bym po niego sięgnęła

  • justmydelicious

    prześlicznie wygląda! ciasta z porzeczkami są takie smaczne :)

  • tein_a

    to lubię:)

  • kaspiecze

    Przyznam, że jeszcze nie robiłam żadnego pleśniaka. Twój wygląda niesamowicie i jeszcze przepis wydaje się łatwy. W domu mam tylko czarne porzeczki ... ale chyba zaryzykuję ;)
    Pozdrawiam

  • cuda.wianki

    piekne zdjecia Kasiuuuu! nie jadlam plesniaka z porzeczkami, wiec nadrobie wkrotce! :-)

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Hmm, a ja lubię czerwone i białe porzeczki. Ale prosto z krzaczka, a nie ze straganu ;(
    Pleśniaka jeszcze nie robiłam, pora w tym roku nadrobić.

  • grazyna1961.only

    Ale mi narobiłaś smaka ! Chyba sobie taki zrobię :)

  • darki85

    przyznam, że rzadko piekę coś z porzeczkami, ale to ciasto wygląda pysznie! Może się skuszę i upiekę (:

  • Gość: [Lena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękna kompozycja i piękna czerwień :o) Ja też nie przepadam za surowymi porzeczkami, ale uwielbiam przetworzone - soki, galaretki, do ciast... Ja do ciasta zawsze dodaję szczyptę soli. Uwydatnia się wtedy smak masła i ciasto nie jest w smaku "wodniste" jeśli mogę się tak wyrazić. Już mi ślinka cieknie... ;)

  • katarina.f

    Bardzo fajny pomysł na porzeczki! :-) Postaram się jak najszybciej zrobić. :-)

  • viridianka

    uwielbiam i tyle

  • zaytoona

    Pleśniak... muszę w końcu go upiec.
    A porzeczki kocham. I surowe, i w cieście.

    Pozdrawiam!

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Wygląda tak apetycznie !!! Obłędu dostałam na jego widok :DDDD

  • milk_chocolate84

    Pysznie wygląda :) Pnauję wykorzystać swoje porzeczki z krzaczka w bardzo podobny sposób :)

  • gosiuwka

    Ależ te zdjęcia kuszą. Oj kuszą ;-)

  • mikimama

    Ale śliczny!

  • espresso9

    Piekę czasem pleśniaka,ale aż tak bosko nie wygląda :)
    Piękny jest!

  • majanaboxing

    Kocham pleśniaka! Wspaniale wygląda u Ciebie. U mnie też niedługo będzie.
    Pozdrawiam:)

  • ugotujmy

    cudny jest. ja uwielbiam kwaśne porzeczki w wersji surowej, ale i w cieście smakują pysznie.

  • wiosenka27

    Mam dokładnie tak samo. Surowych nawet nie tknę:)
    W lodówce stoi koszyk porzeczek, mam straszną ochotę wyprówbowac Twój przepis bo jakoś nie przyszło mi do głowy zrobic go z porzeczkami:)
    Pozdrawiam:)

  • izaa_a

    cudnie wygląda...:):)

  • abbra

    A ja czerwone porzeczki lubię - ale takie jedzone prosto z krzaczka :) Wtedy najlepiej smakują !
    A pleśniaka lubię jeszcze bardziej :D Twój wygląda po prostu pysznie !

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Ale pięknie i letnio. Bardzo lubię ciasta porzeczkowe. Tę ich delikatną cierpkość i kwaskowatość. Pozdrawiam Lo (Pistachio-lo.blogspot.com)

  • Gość: [Bez sosiku] *.gorzow.mm.pl

    Ojej! Taki porządny kawałek tego pleśniaka na tym zdjęciu ;) Wygląda tak letnio. Dzięki za wpadnięcie. Dodaję Cię do obserwowanych i pozdrawiam serdecznie :*

  • myniolinka

    piekłam w zeszłym roku bardzo podobne i zakochałam się w smaku porzeczkowym :)

  • szarlotek

    Obłęd! Czerwone uwielbiam za wszystko :) Pięknie kusisz ;D

  • joanna-kuchareczka

    Wow, ale apetyczne. Nie pokażę mężowi tego zdjęcia, bo musiałabym piec wieczorem ;). Pozdrawiam

  • misbasia

    Super letnie ciasto. I zapewne znikło w ekspresowym temnpie z talerzyków?

  • Gość: [m+a] *.chello.pl

    ja podobnie jak Ty surowym porzeczkom mowie "nie", dlatego pewnie się skuszę :)

  • kaspiecze

    zrobiłam jeszcze tego samego dnia, w którym opublikowałaś przepis, choć swoją notkę na blogu dodaję z opóźnieniem. jest przepyszny i naprawdę łatwy w wykonaniu, dziękuję za super przepis! pozdrawiam ;)

  • kass55

    I pleśniak i porzeczki...same pyszne i letnie smaki...uwielbiam!
    Pozdrawiam.

  • Gość: [Mona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Własnie siedzi w piekarniku, bo przepis wydawał mi się ciekawy ze wzgledu na tą kruszonkę. Z tym, że ja próbuję z wiśniami...zobaczymy czy ich kwaskowatość równa się pysznym porzeczkom. Bardzo apetyczne foto :)

  • tysiaczek81

    Pleśniaczki ... uwielbiam, jak tylko zdobędę porzeczki to pokuszę się o zrobienie. Twój prezentuje się wspaniale :)

  • magoldi

    Plesniak z czerwona porzeczka wyprobowany i wyszedl pyszny ...:)))
    Teraz robie z czarna !
    Dzieki za fajny przepis!

  • Gość: [PasjaPieczeniaLillan] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    O, z czarną porzeczką robiłam pleśniaka wiele razy, ciekawa jestem, jak smakuje z czerwoną :) Na pewno pysznie!

  • ilka_86

    ale pyszne ciacho:)) może zrobię, bo pysznie wygląda:)

  • rosse5

    Przepyszny!! To będzie jeden z mich ulubionych przepisów:)

  • nemah

    Oj, czuję, że się skuszę. :) U mnie krzaczki w ogródku aż się uginają pod ciężarem porzeczek, ja zaś nie mam najmniejszej ochoty uczyć się do obrony i szukam innych, bardziej kreatywnych zajęć...Może to być np. pieczenie ciasta :))

  • olciaky

    To już 3-ci który dzisiaj widzę!:)
    Ale piękny i jaki dorodny!:P
    Buziaczki, ja teraz tylko czekam aż w pełni dojrzeją Moje, ogródkowe czerwone porzeczki!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A mi nie wyszło... Porzeczki puściły mnóstwo soku i w efekcie dół ciasta zamienił się z zupę :(

  • andzia-35

    Pyszny, użyłam agrestu i malin:)maślany i kruchy:)))
    nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia:))jedliśmy go na ciepło, jeszcze taki lekko rozwalający sie:)

  • Gość: [Jolka] *.sta.asta-net.com.pl

    Mój tata przyniósł porzeczki do domu. 3 razy robiłam to ciasto! tak wszystkim smakowało! przepyyyyszne!! :))) sama nie podejrzewałam że wyjdzie aż tak smacznie

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • Gość 46.7.49.*

    Zabieram się za robienie :) napiszę co mi z tego wyjdzie :)

  • flowerek.com

    Tak czytam komentarze i nie chce mi sie wierzyc, ze jeszcze mojego nie ma. Robilam to ciasto kilka razy. Jest bardzo smaczne i warte polecenia, tak wiec od dzisiaj i u mnie na blogu :) Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Flowerek :)

  • Gość: [moni] *.tktelekom.pl

    Nie wiem co zrobiłam nie tak. Spód wyszedł super, kruszankowa góra też (pyszna), ale po rozkrojeniu ciasta wylała się z niego wodnista porzeczkowa zupa.....

  • Gość: [Tundra] *.szczecin.vectranet.pl

    Upiekłam go wczoraj. Wyglądał wspaniale, zdjęcia godne kulinarnych albumów. Aż się bałam cz oby tylko nie wygląda. Spróbowałam pierwszy kawałek właśnie przed chwilą... Niebo w gębie! Mój język zwariował :) Nie spodziewałam się, że tak polubię to ciasto! Pamiętam z dzieciństwa ciasta z bezową pianą i to, że zawsze na nie marudziłam. Ale po latach wędruje ono na moją listę TOP 10 ;) Miałam jedynie 500g czerwonych porzeczek, i chcąc jakoś dopełnić warstwę owocową wymieszałam je ze 100g pokruszonych płatków migdałowych. Był to strzał w 10! Konsystencja idealna, wspaniale wszystko chrupie, i ta pianka, mniam! Chyba zawsze będę tak robiła, i polecam jako "wypełniacz" gdy dostępnych owoców jest mniej :) Dziękuję za przepis! Dodaję do ulubionych i na pewno skorzystam z niego wielokrotnie! Pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rewelacyjne dziś upiekłam super łatwe i pyszne!!!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że Wam smakuje :) I dziękuję za podzielenie się opinią :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [brydzia] *.dynamic.chello.pl

    upiekło sie super wszystko lecz gdy ukroiłam to sie wylało co mam zrobic zeby tak sie juz nie powtózyło pomózcie bo super ciasto

  • kasiaaaa24

    A nie kroiłaś go jeszcze ciepłego? Owoce muszą zastygnąć. Najlepiej kroić je na drugi dzień.

  • Gość: [orzeszek140] *.2-4.cable.virginmedia.com

    Udało mi się ostatnio kupić porzeczki. Jak tylko je zobaczyłam od razu wiedziałam, że wybiorę jakiś słodki wypiek z Twojego bloga, by upiec coś naprawdę dobrego. Kasiu, masz tu tyle cudnych przepisów na fajowe słodkości, że dosłownie nie ma niczego, czego bym nie chciała upiec. Wszystkie Twoje propozycje trafiają w 100% w mój gust kulinarny. Wytrawne przepisy również są świetne i będę je systematycznie wypróbowywać we własnej kuchni;) a wracając do porzeczek, mój wybór padł na ten pleśniak. Ponieważ kupiłam troszkę za mało porzeczek dodałam borówek amerykańskich i płatków migdałowych. Idąc też za Twoją radą, kroiłam ją dopiero na drugi dzień i rzeczywiście nie było żadnego problemu z wyciekającym sokiem. Pleśniak smakował nam bardzo!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakowało :) I dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga :) Będzie mi również miło, jeśli wypróbujesz inne przepisy i podzielisz sie ze mną opinią o nich :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, a tu klops...:(Jak zdjęłam poręcz, cały sok z porzeczek wypłynął, przez to też beza, która przed pieczeniem wyglądała cudownie, była wysoka, pod koniec pieczenia upadła. Ciasto przepyszne to fakt,ale wizualnie i konsystencyjnie klapa. Czy to wina porzeczek, hmmm?

  • Gość: [ola] *.dynamic.chello.pl

    w zeszłym tygodniu piekłam tego pleśniaka aż dwa razy - tak bardzo wszystkim smakował:) za pierwszym razem do porzeczek dorzuciłam jeszcze trochę agrestu - wyszło świetnie!:)

    osobom, którym po 'zdjęciu obręczy' ciasto się rozwala, radzę odczekać trochę po wyjęciu go z piekarnika. ja za każdym razem wyjmowałam z blachy i kroiłam dopiero następnego dnia i z konsystencją wszystko było w porządku.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    właśnie teraz moje piecze się w piekarniku

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wróciłam specjalnie na tą stronę- to ja, co pochwaliłam się że już mam je w piekarniku;)-bo jesteśmy świeżo po wypróbowaniu, ciasto pyszne, zjedliśmy już pół tortownicy ciepłego, nie rozlewało się, beza chrupiąca, może troszeczkę za słodkie ale, ja tak mam że lubię zawsze ciut mniej cukru dodać, następnym razem tak zrobię. Pięknie wszystko się przepiekło(termoobieg+grzałka dolna) Pyszniutkie szybkie, proste, ładnie wyglądające, pachnące, tanie ciasto. Dziękuję za przepis, bardzo:)

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę, ze smakowało :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Katia] *.wroclaw.mm.pl

    Zrobiłam:) to pierwsze w życiu ciasto, jakie jadłam z czerwonymi porzeczkami! Dlatego przymierzałam się do niego od dawna:) Niestety białka mi się nie ubiły, więc musiałam wylać je na owoce w całkiem płynnej postaci:( ale mimo to ciasto się udało i jest smaczne:) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    A co się stało, że białka się nie ubiły?

  • Gość: [Katia] *.wroclaw.mm.pl

    No właśnie - nie mam pojęcia... Średnio się znam na białkach:) Ale zamieniły się w lśniący płyn nie do ubicia po dodaniu cukru! Może lepiej dodać go jednak na samym początku? Albo kiedy już będą zupełnie ubite, może dodałam jednak za wcześnie.

  • kasiaaaa24

    Czyli przed dodaniem cukru, nie były wystarczająco ubite. Jak ubijam białka to są tak sztywne, że można je kroić w kosteczki. A czym je ubijałaś?
    Jak chodzi o kolejność składników, to należy trzymać się przepisu. Olej nie może iść jako pierwszy.

  • Gość: [Agnieszka35] *.ip.netia.com.pl

    On jest przepyszny, najpierw upiekłam dla swojej rodzinki a teraz muszę piec również dla rodzicow - tak im smakował :) Ja jednak troszeńkę zmodyfikowałam porzeczki podsmażam z 3 łyzkami cukru na patelni i na ciasto najpierw wykładam dzem z czarnej a potem same owoce a dalej jak w przepisie.PYCHOTA

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto tak posmakowało :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [abw-online] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z czarnymi porzeczkami. Wczoraj zebrałam wiaderko owoców i znalazłszy ten przepis postanowiłam spróbować. Od pół godziny ciasto siedzi w piekarniku. Pachnie pięknie. Ciekawe czy wyjdzie tak dobre jak Twoje.
    Kasiu o jakim oleju piszesz w odpowiedzi z 17 lipca? Czy coś w przepisie przeoczyłam?

  • kasiaaaa24

    Szczerze mówiąc, nie wiem o jaki olej chodziło. Może to była odpowiedz do jakiegoś innego przepisu? Nie mam pojęcia :)

    A jak ciasto?

  • Gość: [abw-online] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Olej występuje w tym gotowaniecieszy.blox.pl/2013/07/Ciasto-z-budyniowa-pianka-i-malinami.html bardzo podobnym przepisie :).
    A ciasto? Pachniało jak wspomniałm pięknie. Mąż nie mógł się doczekać aż wystygnie i napoczęliśmy leciutko ciepłe i tu ... uczucia mieszane. Czarna porzeczka na ciepło i bez cukru ma pewien posmak goryczki i nie nadrobiła tego słodycz ciasta i pianki.
    Dzisiaj rano do kawy smakowało dużo lepiej , a im ciasta mniej tym wydaje się smaczniejsze ;).
    Sam pomysł na pewno do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami.

  • kasiaaaa24

    Oj, ciasta z kwaśnymi owocami nie je się na ciepło :)
    Poza tym (jeśli ciasto Wam smakowało) na drugi raz zrób z czerwoną porzeczką, będzie zdecydowanie lepszy :)

  • abw-online

    Mam jeszcze pytanie o piankę. W piekarniku bardzo mocno wyrosła jednak po wyłączeniu gazu zaczęła stopinowo opadać. Po wystudzeniu przy brzegach była podniesiona i miała strukturę zbliżoną do bezy, ale na środku warstwa zrobiła się stosunkowo cienka (ok. 0,5-1 cm) o konsystencj hm... galaretki mlecznej (może nie aż tak spoistej)? Czy tak powinno być?

  • abw-online

    Dzisiaj upiekłam to ciasto po raz drugi. Tym razem z wiśniami, z których wcześniej odciągnęłam sok w sokowniku. Wyszło fantastyczne i moje dzisiejsze dzieło dało mi odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie ;). Pianka i tym razem mi opadła, ale tylko trochę i miała tym razem znacznie lepszą konsystencję, a grubość do 1,5 cm. Wydaje mi się, że osiągnęłam to obniżając na 10 minut przed końcem pieczenia temperaturę w piekarniku do ok. 150 st. Ciasto (kruszonka na wierzchu) już było wtedy ładnie zrumienione, a pianka mogła się "dosuszać".

  • kasiaaaa24

    Fajnie, że udało się znaleźć przyczynę :)
    U mnie po tym czasie kruszonka nie była spieczona, ale piekarniki są różne i trzeba poznać swój :)

  • Gość: [Domi] *.connected.pl

    Rewelacja!!
    Ja nieco zmodyfikowałam mieszając ubitą pianę z białek i cukru od razu z porzeczkami a wcześniej dodałam to tej piany łyżkę mąki ziemniaczanej- wyszło super:)

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Już od roku przymierzam się do tego ciacha. I dzisiaj w końcu nadszedł jego czas. Zastanawiam się tylko czy wytrzyma upały poza lodówką...

  • kasiaaaa24

    Myślę, że bez problemu :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci