Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń rzymska z jajkiem

Podejrzewam, że każdy z Was zna taką pieczeń. Może nie każdy jej próbował, ale z pewnością obiła Wam się o uszy ta nazwa, a i jej wygląd nie jest Wam obcy. Jak dla mnie klasyka. Imieniny cioci, święta w domu babci - macie jakieś inne skojarzenia względem tej pieczeni? :)

Ja przygotowałam ją z bardzo chudego mięsa na którym nie było ani grama tłuszczu. Niebojącym się kalorii polecam dodanie ok 200 g boczku :)

 

Składniki:

 

* 1 kg mielonej wieprzowiny

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 kajzerka

* 2 jajka surowe

* 4 jajka ugotowane

* 2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub pęczek świeżej)

* 0,5 łyżeczki majeranku

* 1 łyżeczka vegety

* 2 łyżki kaszy manny

* sól

* pieprz

 

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 06 czerwca 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/06/06 09:49:55
lubię wygląd tej pieczeni :-) z tym jajem.
-
2010/06/06 10:11:13
Nie jadam mięsa, ale zawsze mnie ta pieczeń zachwycała od strony wizualnej, własnie przez to jajo. Miło popatrzeć. Zapewne dobrze też smakuje:)
-
2010/06/06 10:31:42
O tak ,znam tę pieczeń, jest bardzo dobra :) I pysznie u Ciebie wygląda Kasiu!:)
mIłego dnia :)
-
2010/06/06 11:21:33
Też czasem robię - w zasadzie z jajkiem to na Wielkanoc :) Twoja pięknie się prezentuje. Na pewno tez pysznie smakuje!
-
2010/06/06 11:26:42
nigdy nie robiłąm pieczeni ale cudnie wygląda taka z jajkiem :)
-
2010/06/06 13:45:28
Słyszeć i widzieć mi się zdarzyło, ale nigdy jeszcze jej nie próbowałam. Za to prezentuje się nadzwyczaj apetycznie!

Pozdrawiam! :)
-
2010/06/06 14:06:40
U mnie była jakoś na początku roku.
Pierwszy raz w życiu robiłyśmy ją razem z Mamcią,
była pyszna.
Ps: Nasza była na wierzchu z musztardą;)
-
2010/06/06 17:43:31
piękna jest! z dodatkiem sałaty ...mniam!
-
2010/06/06 20:54:35
Kasiu, a co to jest takie czerwone? Czyżby pieprz cayen? Czy może jakaś inna przyprawa?

Mnie też obiła się ta nazwa o uszy i myślę, że w szkole ją robiłam, ale nie wiem na pewno, bo tak dużo potraw mieliśmy w tak krótkim czasie. Myślę, że gdzieś koło robienia pasztetów na pewno pieczeń rzymska była.
Rzeczywiście to klasyka.
pozdrawiam
-
2010/06/06 22:54:46
Nie miałam okazji jeszcze takiej pieczeni zjęść.
teraz muszę wypróbować !
-
2010/06/06 23:15:29
Nigdy nie jadlam takiej pieczeni, bo mi sie z wygladu nie podobala, ale Twoja, ho ho, U ciebie na imieninach powinnam sie znaleść :)
-
Gość: beatah, 78.145.30.16*
2010/06/07 01:11:45
mmmmm, przepyszna:) trudno uwierzyć że coś utworzone z takich niewyszukanych składników może być tak przepyszne
dla mnie najlepsza była wierzchnia spieczona "skorupka"
-
2010/06/07 08:11:54
Emilko marchewka z Vegety :)
-
Gość: agrze74, dlh167.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/07 08:32:51
Kasieńko
przypomniałaś mi moje jedno z milszych wspomnień lata na wsi z dzieciństwa
dziękuję
pieczeń oczywiście prezentuje się zachwycająco !!!
pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/06/07 10:21:29
Oj nazwę znam, ale skojarzenia okropne - studencka stołówka.
-
2010/06/07 18:56:12
wzorcowa pieczeń! z jajkiem oczywiście najlepsza:)
-
2010/06/07 22:41:58
Jeny jak ja uwielbiam jaja :D
Kasiu a myślisz że z wołowiną by wyszło? Pewnie lekko za sucha by była :(
-
2010/06/08 11:14:23
Polko myślę, że spokojnie można by było zrobic z wołowiną, tylko najlepszy by był np szponder - a nie sucha polędwica :)
-
2010/06/08 13:51:35
Piękna pieczeń no i na pewno smaczna i zdrowa samemu zrobiona.
-
Gość: guzik, host-109-233-88-82.jmdi.pl
2010/11/12 20:00:32
Zrobiłam i wyszło przepysznie!!! polecam wszystkim znudzonym "sklepowymi" wędlinami!
-
Gość: Mania, 115-94.echostar.pl
2010/11/18 20:49:14
Właśnie piekę pieczeń rzymską, bardzo podobną do Twojego przepisu (dodałam, z przyzwyczajenia ząbek czosnku i zdecydowanie więcej pietruszki + marchewkę).
Przyznam szczerze, że bardzo mi się podoba zdjęcie Twojej potrawy - widać ruch nożem prawdziwej kuchary, a nie - podświetlone, nabłyszczone mięsiwo do zdjęcia i nieśmiertelny photoshop.
Pozdrawiam
-
2010/11/18 21:08:41
Dziękuję :) I pozdrawiam :)
-
Gość: monika, 82.132.136.20*
2011/04/19 19:56:48
chyba zrobie teraz na wielkanoc. ostatnio widzialam w tv nigella czy jak jej tam robila taka ale nie wkladala do keksowki tylko uformowala kuleczke i oblozyla ja plastrami bekonu... odmian pewnie sporo... w kazdym razie zrobie i podziele sie wnioskami pozdrawiam serdecznie
-
2011/04/19 21:47:08
Moniko ja bym się trochę bała, że mi się rozjedzie bez foremki :) W foremce bardzo wygodnie się i układa mięso i piecze i potem kroi :) Ale czekam na Twoją opinię :)

Pozdrawiam :)
-
2013/09/06 18:35:30
Mam pytanie, a poco ta kasza manna do pieczeni rzymskiej
-
2013/09/06 18:37:05
Kasza wiąże masę mięsną.