Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczeń rzymska z jajkiem

kasiaaaa24

Podejrzewam, że każdy z Was zna taką pieczeń. Może nie każdy jej próbował, ale z pewnością obiła Wam się o uszy ta nazwa, a i jej wygląd nie jest Wam obcy. Jak dla mnie klasyka. Imieniny cioci, święta w domu babci - macie jakieś inne skojarzenia względem tej pieczeni? :)

Ja przygotowałam ją z bardzo chudego mięsa na którym nie było ani grama tłuszczu. Niebojącym się kalorii polecam dodanie ok 200 g boczku :)

 

Składniki:

 

* 1 kg mielonej wieprzowiny

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 kajzerka

* 2 jajka surowe

* 4 jajka ugotowane

* 2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub pęczek świeżej)

* 0,5 łyżeczki majeranku

* 1 łyżeczka vegety

* 2 łyżki kaszy manny

* sól

* pieprz

 

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (34)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    lubię wygląd tej pieczeni :-) z tym jajem.

  • Gość: [kornik] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie jadam mięsa, ale zawsze mnie ta pieczeń zachwycała od strony wizualnej, własnie przez to jajo. Miło popatrzeć. Zapewne dobrze też smakuje:)

  • majanaboxing

    O tak ,znam tę pieczeń, jest bardzo dobra :) I pysznie u Ciebie wygląda Kasiu!:)
    mIłego dnia :)

  • Gość: [macierzanka] *.chello.pl

    Też czasem robię - w zasadzie z jajkiem to na Wielkanoc :) Twoja pięknie się prezentuje. Na pewno tez pysznie smakuje!

  • mietowka22

    nigdy nie robiłąm pieczeni ale cudnie wygląda taka z jajkiem :)

  • zaytoona

    Słyszeć i widzieć mi się zdarzyło, ale nigdy jeszcze jej nie próbowałam. Za to prezentuje się nadzwyczaj apetycznie!

    Pozdrawiam! :)

  • olciaky

    U mnie była jakoś na początku roku.
    Pierwszy raz w życiu robiłyśmy ją razem z Mamcią,
    była pyszna.
    Ps: Nasza była na wierzchu z musztardą;)

  • justmydelicious

    piękna jest! z dodatkiem sałaty ...mniam!

  • emilka_sen

    Kasiu, a co to jest takie czerwone? Czyżby pieprz cayen? Czy może jakaś inna przyprawa?

    Mnie też obiła się ta nazwa o uszy i myślę, że w szkole ją robiłam, ale nie wiem na pewno, bo tak dużo potraw mieliśmy w tak krótkim czasie. Myślę, że gdzieś koło robienia pasztetów na pewno pieczeń rzymska była.
    Rzeczywiście to klasyka.
    pozdrawiam

  • dorota20w

    Nie miałam okazji jeszcze takiej pieczeni zjęść.
    teraz muszę wypróbować !

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Nigdy nie jadlam takiej pieczeni, bo mi sie z wygladu nie podobala, ale Twoja, ho ho, U ciebie na imieninach powinnam sie znaleść :)

  • Gość: [beatah] 78.145.30.*

    mmmmm, przepyszna:) trudno uwierzyć że coś utworzone z takich niewyszukanych składników może być tak przepyszne
    dla mnie najlepsza była wierzchnia spieczona "skorupka"

  • kasiaaaa24

    Emilko marchewka z Vegety :)

  • Gość: [agrze74] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasieńko
    przypomniałaś mi moje jedno z milszych wspomnień lata na wsi z dzieciństwa
    dziękuję
    pieczeń oczywiście prezentuje się zachwycająco !!!
    pozdrawiam serdecznie:)

  • kabamaiga

    Oj nazwę znam, ale skojarzenia okropne - studencka stołówka.

  • myniolinka

    wzorcowa pieczeń! z jajkiem oczywiście najlepsza:)

  • zawszepolka

    Jeny jak ja uwielbiam jaja :D
    Kasiu a myślisz że z wołowiną by wyszło? Pewnie lekko za sucha by była :(

  • kasiaaaa24

    Polko myślę, że spokojnie można by było zrobic z wołowiną, tylko najlepszy by był np szponder - a nie sucha polędwica :)

  • tysiaczek81

    Piękna pieczeń no i na pewno smaczna i zdrowa samemu zrobiona.

  • Gość: [guzik] *.jmdi.pl

    Zrobiłam i wyszło przepysznie!!! polecam wszystkim znudzonym "sklepowymi" wędlinami!

  • Gość: [Mania] *.echostar.pl

    Właśnie piekę pieczeń rzymską, bardzo podobną do Twojego przepisu (dodałam, z przyzwyczajenia ząbek czosnku i zdecydowanie więcej pietruszki + marchewkę).
    Przyznam szczerze, że bardzo mi się podoba zdjęcie Twojej potrawy - widać ruch nożem prawdziwej kuchary, a nie - podświetlone, nabłyszczone mięsiwo do zdjęcia i nieśmiertelny photoshop.
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) I pozdrawiam :)

  • Gość: [monika] 82.132.136.*

    chyba zrobie teraz na wielkanoc. ostatnio widzialam w tv nigella czy jak jej tam robila taka ale nie wkladala do keksowki tylko uformowala kuleczke i oblozyla ja plastrami bekonu... odmian pewnie sporo... w kazdym razie zrobie i podziele sie wnioskami pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Moniko ja bym się trochę bała, że mi się rozjedzie bez foremki :) W foremce bardzo wygodnie się i układa mięso i piecze i potem kroi :) Ale czekam na Twoją opinię :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Lusi] *.nitka.net.pl

    Mam pytanie, a poco ta kasza manna do pieczeni rzymskiej

  • kasiaaaa24

    Kasza wiąże masę mięsną.

  • Gość: [jola] *.c-plus.pl

    jaki wymiar keksówki do tej pieczeni?

  • kasiaaaa24

    10x25 cm

  • Gość: [Magdalena P.] *.quarto.pl

    Jaka to ma być wieprzowina?

  • kasiaaaa24

    Najlepsza będzie łopatka.

  • Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl

    Kupiłam właśnie łopatkę i będę jutro piekła. Mam pytanie, jakiej wielkości keksówki użyć ?

  • kasiaaaa24

    10x25 cm

  • Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl

    Dziękuję :) Gapa za mnie, teraz dopiero zauważylam, że wcześniej była odpowiedź. A wydawało mi się, że przeczytałam wszystkie komentarze - jednak nie dość uważnie :)

  • Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl

    Wyszła pyszna :) zabieram się za mazurka czekoladowego z wiśniową dekoracją

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci