Menu

Gotuję, bo lubię

Jabłecznik z orzechami

kasiaaaa24

Pyszna szarlotka ze słodką warstwą karmelizowanych orzechów. Bardzo tradycyjna góra i innowacyjny spód :) Super połączenie. I odradzam dodawanie do jabłek tak typowego dla wypieków z jabłkami cynamonu. I słodzenie jabłek też odradzam :) Słodycz miodowych orzechów super uzupełnia się z kwaskowatymi jabłkami. W przeciwnym razie może być zbyt mdło...

 

 

Ciasto:

 

* 500 g mąki

 

* 300 g masła

 

* 150 g cukru

 

* 1 jajko

 

* 2 żółtka

 

* 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Warstwa orzechowa:

 

* 250 g orzechów włoskich

 

* 75 g masła

 

* 75 g cukru

 

* 3 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

 

* 1,2 kg jabłek (waga przed obraniem)

 

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk można odrobinę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na ok godzinę do lodówki, a drugą na taki sam czas do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 28 cm podsypujemy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, które było w lodówce. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Orzechy drobno siekamy. Do rondelka dajemy masło, cukier i miód i kiedy się rozpuszczą dodajemy orzechy i ciągle mieszając przesmażamy razem na małym ogniu ok 5 minut. Masę orzechową rozprowadzamy równomiernie na cieście i podpiekamy w 180 stopniach ok 20 minut.

W tym czasie obieramy i ucieramy jabłka na najgrubszych oczkach tarki. Odciskamy na sicie nadmiar soku, a jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy też na najgrubszych oczkach tarki ciasto, które było w zamrażarce. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 - 30 minut.

 

Smacznego :)

 

Źródło: Komarka :)

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (33)

Dodaj komentarz
  • milk_chocolate84

    Jabłecznik mogę jeść zawsze i z każdymi dodatkami :D Pysznie wygląda :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Na pewno pyszne, pięknie wygląda.

  • katarzyna_sar

    Piękny jest Twój jabłecznik, smakowicie wygląda:-)

  • mikimama

    Kasiu! To musi być pyszne ciasto. Słodka warstwa orzechowa i jabłka. Zastanawiam się też czy rabarbar by się nadawał...

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Mniam. Ależ pysznie wygląda. I te orzechy...
    Ja ciągle szukam idealnego przepisu na jabłecznik. Może to ten?
    Pozdrawiam

  • justmydelicious

    świetnie wygląda! takiego jeszcze nie robiłam :)

  • Gość: [Aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Może na weekend sie skuszę bo ciasto wygląda fantastycznie :)

  • Gość: [pyra] *.internetdsl.tpnet.pl

    Można monitor wydrapać z zazdrości , że się takiej szarlotki nie posiada.....www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • bea.w.kuchni

    Piekna ta szarlotka Kasiu! Taka 'wypasiona' ;))

    Pozdrawiam!

  • Gość: [aggrze74] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasieńko
    wow wow wow !!!
    po stokroć ...
    gdyby nie moja dieta, już dzis piekłabym Twój jabłecznik
    serdecznie pozdrawiam

  • magoldi

    Jaka pyszna propozycja :)
    Kasiu jak zawsze wspaniale :)

  • emma001

    U Kasi jak zwykle pysznosci. POo wizycie u ciebie moje oczy zawsze sa "najedzone" hihi

  • dorota20w

    Piękne piękne zdjęcia !!!

  • zaytoona

    Mocno maślane to ciasto.
    Ale lubię, więc chętnie się kiedyś skuszę. ;)

    Pozdrawiam!

  • komarka

    Kasiu, pięknie Ci wyszła i cieszę się, że smakowała :) Widzę, że nie bawiłaś się w pojedyncze, cienkie placki ;)

  • majanaboxing

    Pyszne ciasto i piekne zdjęcia! Mniam:)

  • pani.serwusowa

    Bardzo fajne ciasto, a mnie kusi, aby wyprobowac ten przepis z rabarbarem...

  • tysiaczek81

    Wspaniały jabłecznik i pewnie obłędnie smakuje.Tylko jakie orzechy użyć do tego ciasta. pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Przepraszam, oczywiście że włoskie :)

  • monika.l_nagrabinie

    Pięknie się prezentuje, szczególnie w nowej aranżacji!
    Cudo!
    Kasieńko miłęgo weekendu.
    M.

  • myniolinka

    o ja... to jakaś MEGA szarlotka:) musi smakować nieziemsko...

  • zawszepolka

    Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak wielkei MNIAM :) ALbo PYCHA :D

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Po prostu brak mi slow, Kasia szkoda, ze nie mieszkasz na przeciwko, bo moglabys zawsze wpadac do sasiadki z jednym kawalkiem :)

  • malgorzata.dz

    Kasiu, to jak z tym cynamonem - odradzasz, czy doradzasz użycie? Bo na zdjęciu są laski cynamonu, więc można się zasugerować, że jest mile widziany... :)
    A! I muszę powiedzieć, że te karmelizowane orzechy - to bombowy pomysł! Znając siebie, pewnie do ciasta niewiele by trafiło, wszystko zjadłabym ukradkiem. :D Niestety jestem łasuchem. :D
    Pozdrowienia!

  • kasiaaaa24

    Małgoniu odradzam jako dodatek smakowy, zalecam jako dekoracyjny ;)

  • emilka_sen

    Ja nigdy nie lubiłam cynamonu, nie wiem czemu, ale jabłka zawsze lepiej mi smakowały bez dodatku tej przyprawy. Orzeszki natomiast z jabłkami - niesamowity musi to być smak. Nietypowy, ale niesamowity.
    Piękne Kasiu fotki, takie - "na ząbek" - bo dieta, oj dieta, ale jak tu się oprzeć.
    pozdrawiam

  • szarlotek

    Cudo! I, te zdjęcia...mega apetyczne !

  • nemisiek

    Ach, taki kawałeczek ciasta do kawy:) Rewelacyjny:)

  • carmellina

    Rewelacyjna! :D
    seventhheaven.blox.pl/2010/08/Jablecznik-z-orzechami.html

  • Gość: [Marxik] 78.109.15.*

    Właśnie zrobiłem ten jabłecznik i mam jedną uwagę. Jeżeli będziecie go robić zwróćcie uwagę na miód, jaki wybieracie, bo jego smak mocno wpływa na cały jabłecznik. Generalnie przepis - superowy !

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewa] *.dip0.t-ipconnect.de

    Wlasnie sie piecze, pachnie i wyglada oblednie! Przepis potraktowalam tym razem jako pewnego rodzaju inspiracje, bo ciasto zrobilam jw, a reszte dostosowalam do swoich potrzeb. Strasznie mnie korcilo, by zrobic z orzechami, ale moj M nie lubi orzechow, a do tego mialam w domu jeszcze dwa opakowania masy makowej- lacznie 500g- ktora maiala termin do dzis, wiec trzeba bylo ratowac sytuacje, bo ja jedzenie nie wyrzucam, o nie! Wykorzystalam wiec te mase, bialka pozostale z ciasta ubilam i dodalam do maku, do jablek dodalam 1 cukier waniliowy- przepraszam, nie moglam sie powstrzymac :), jablek dodalam ciut mniej, bo juz z iloscia maku zaszalalam. Kruszonka oczywiscie tez posypalam. Pewnie bedzie pyszne. Bardzo dziekuje za przepis i w ogole za caly blog! Jest swietny i te zdjecia.....Cudo!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam, sprawdziłam iii.............niebo w gębie! Polecam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci