Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z orzechami

Pyszna szarlotka ze słodką warstwą karmelizowanych orzechów. Bardzo tradycyjna góra i innowacyjny spód :) Super połączenie. I odradzam dodawanie do jabłek tak typowego dla wypieków z jabłkami cynamonu. I słodzenie jabłek też odradzam :) Słodycz miodowych orzechów super uzupełnia się z kwaskowatymi jabłkami. W przeciwnym razie może być zbyt mdło...

 

 

Ciasto:

 

* 500 g mąki

 

* 300 g masła

 

* 150 g cukru

 

* 1 jajko

 

* 2 żółtka

 

* 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Warstwa orzechowa:

 

* 250 g orzechów włoskich

 

* 75 g masła

 

* 75 g cukru

 

* 3 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

 

* 1,2 kg jabłek (waga przed obraniem)

 

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk można odrobinę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na ok godzinę do lodówki, a drugą na taki sam czas do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 28 cm podsypujemy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, które było w lodówce. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Orzechy drobno siekamy. Do rondelka dajemy masło, cukier i miód i kiedy się rozpuszczą dodajemy orzechy i ciągle mieszając przesmażamy razem na małym ogniu ok 5 minut. Masę orzechową rozprowadzamy równomiernie na cieście i podpiekamy w 180 stopniach ok 20 minut.

W tym czasie obieramy i ucieramy jabłka na najgrubszych oczkach tarki. Odciskamy na sicie nadmiar soku, a jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy też na najgrubszych oczkach tarki ciasto, które było w zamrażarce. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 - 30 minut.

 

Smacznego :)

 

Źródło: Komarka :)

 

 

 

 

 

 

 

środa, 02 czerwca 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/06/02 09:33:53
Jabłecznik mogę jeść zawsze i z każdymi dodatkami :D Pysznie wygląda :)
-
2010/06/02 09:40:06
Na pewno pyszne, pięknie wygląda.
-
2010/06/02 09:45:19
Piękny jest Twój jabłecznik, smakowicie wygląda:-)
-
2010/06/02 09:53:51
Kasiu! To musi być pyszne ciasto. Słodka warstwa orzechowa i jabłka. Zastanawiam się też czy rabarbar by się nadawał...
-
2010/06/02 09:57:29
Mniam. Ależ pysznie wygląda. I te orzechy...
Ja ciągle szukam idealnego przepisu na jabłecznik. Może to ten?
Pozdrawiam
-
2010/06/02 10:16:28
świetnie wygląda! takiego jeszcze nie robiłam :)
-
2010/06/02 11:27:35
Może na weekend sie skuszę bo ciasto wygląda fantastycznie :)
-
Gość: pyra, gky12.internetdsl.tpnet.pl
2010/06/02 12:01:29
Można monitor wydrapać z zazdrości , że się takiej szarlotki nie posiada.....www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2010/06/02 12:22:21
Piekna ta szarlotka Kasiu! Taka 'wypasiona' ;))

Pozdrawiam!
-
Gość: aggrze74, dks195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/02 13:19:22
Kasieńko
wow wow wow !!!
po stokroć ...
gdyby nie moja dieta, już dzis piekłabym Twój jabłecznik
serdecznie pozdrawiam
-
2010/06/02 14:37:35
Jaka pyszna propozycja :)
Kasiu jak zawsze wspaniale :)
-
2010/06/02 14:53:57
U Kasi jak zwykle pysznosci. POo wizycie u ciebie moje oczy zawsze sa "najedzone" hihi
-
2010/06/02 15:32:11
Piękne piękne zdjęcia !!!
-
2010/06/02 15:36:44
Mocno maślane to ciasto.
Ale lubię, więc chętnie się kiedyś skuszę. ;)

Pozdrawiam!
-
2010/06/02 16:00:58
Kasiu, pięknie Ci wyszła i cieszę się, że smakowała :) Widzę, że nie bawiłaś się w pojedyncze, cienkie placki ;)
-
2010/06/02 16:48:50
Pyszne ciasto i piekne zdjęcia! Mniam:)
-
2010/06/02 17:20:17
Bardzo fajne ciasto, a mnie kusi, aby wyprobowac ten przepis z rabarbarem...
-
2010/06/02 17:55:20
Wspaniały jabłecznik i pewnie obłędnie smakuje.Tylko jakie orzechy użyć do tego ciasta. pozdrawiam.
-
2010/06/02 18:08:13
Przepraszam, oczywiście że włoskie :)

-
2010/06/02 22:15:40
Pięknie się prezentuje, szczególnie w nowej aranżacji!
Cudo!
Kasieńko miłęgo weekendu.
M.
-
2010/06/02 22:21:08
o ja... to jakaś MEGA szarlotka:) musi smakować nieziemsko...
-
2010/06/02 23:56:16
Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak wielkei MNIAM :) ALbo PYCHA :D
-
2010/06/03 02:36:16
Po prostu brak mi slow, Kasia szkoda, ze nie mieszkasz na przeciwko, bo moglabys zawsze wpadac do sasiadki z jednym kawalkiem :)
-
2010/06/03 10:13:23
Kasiu, to jak z tym cynamonem - odradzasz, czy doradzasz użycie? Bo na zdjęciu są laski cynamonu, więc można się zasugerować, że jest mile widziany... :)
A! I muszę powiedzieć, że te karmelizowane orzechy - to bombowy pomysł! Znając siebie, pewnie do ciasta niewiele by trafiło, wszystko zjadłabym ukradkiem. :D Niestety jestem łasuchem. :D
Pozdrowienia!
-
2010/06/03 11:02:26
Małgoniu odradzam jako dodatek smakowy, zalecam jako dekoracyjny ;)
-
2010/06/03 14:20:39
Ja nigdy nie lubiłam cynamonu, nie wiem czemu, ale jabłka zawsze lepiej mi smakowały bez dodatku tej przyprawy. Orzeszki natomiast z jabłkami - niesamowity musi to być smak. Nietypowy, ale niesamowity.
Piękne Kasiu fotki, takie - "na ząbek" - bo dieta, oj dieta, ale jak tu się oprzeć.
pozdrawiam
-
2010/06/03 15:35:53
Cudo! I, te zdjęcia...mega apetyczne !
-
2010/06/03 19:17:33
Ach, taki kawałeczek ciasta do kawy:) Rewelacyjny:)
-
Gość: Marxik, 78.109.15.10*
2010/11/09 09:51:10
Właśnie zrobiłem ten jabłecznik i mam jedną uwagę. Jeżeli będziecie go robić zwróćcie uwagę na miód, jaki wybieracie, bo jego smak mocno wpływa na cały jabłecznik. Generalnie przepis - superowy !
-
2010/11/09 10:18:01
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
-
Gość: Ewa, pd9fa56d3.dip0.t-ipconnect.de
2014/07/31 13:15:55
Wlasnie sie piecze, pachnie i wyglada oblednie! Przepis potraktowalam tym razem jako pewnego rodzaju inspiracje, bo ciasto zrobilam jw, a reszte dostosowalam do swoich potrzeb. Strasznie mnie korcilo, by zrobic z orzechami, ale moj M nie lubi orzechow, a do tego mialam w domu jeszcze dwa opakowania masy makowej- lacznie 500g- ktora maiala termin do dzis, wiec trzeba bylo ratowac sytuacje, bo ja jedzenie nie wyrzucam, o nie! Wykorzystalam wiec te mase, bialka pozostale z ciasta ubilam i dodalam do maku, do jablek dodalam 1 cukier waniliowy- przepraszam, nie moglam sie powstrzymac :), jablek dodalam ciut mniej, bo juz z iloscia maku zaszalalam. Kruszonka oczywiscie tez posypalam. Pewnie bedzie pyszne. Bardzo dziekuje za przepis i w ogole za caly blog! Jest swietny i te zdjecia.....Cudo!