Menu

Gotuję, bo lubię

Diabelskie skrzydełka

kasiaaaa24

Dziś się nie rozpiszę. Po raz pierwszy od wielu dni za oknem mamy słońce. Po raz pierwszy od dawna czuję, że zbliża się lato. Pędzę na targ po warzywa. Marzy mi się botwinka. I kanapka z rzodkiewką i szczypiorkiem. Może jeszcze uda mi się kupic ładny rabarbar? Oby.

 

Zostawiam Wam skrzydełka. Pikantne. I słodkie. Pyszne...

 

Składniki:

 

* 12 skrzydełek

 

Na marynatę:

 

* 3/4 szklanki pikantnego ketchupu

* 1 łyżka oleju

* 2 łyżki miodu

* 1 łyżka musztardy

* 1 łyżeczka sosu sojowego

* 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

* 1 szczypta sproszkowanego imbiru

* 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli

* sól

 

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i zanurzamy w niej skrzydełka (odcinałam lotki). Skrzydełka w takiej marynacie wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin (najlepiej po prostu na noc) a następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok 60 minut, z czego pierwsze 3 kwadranse pod przykryciem. Proponuję dołożyc tez dwie pokrojone w ósemki cebule, wtedy sos jest jeszcze słodszy a taka cebula świetnie pasuje do mięsa ze skrzydełek. Ważne jest też, aby skrzydełka przełożyć do naczynia z całą marynatą, gdyż utworzy ona cudowny sos.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (38)

Dodaj komentarz
  • upl

    wygladaja mega-zachecajaco

  • katarzyna_sar

    Uwielbiam takie ostre potrawy, Twoje skrzydełka wyglądają super smacznie i jestem przekonana, że smakują wyśmienicie:-)

  • dorota20w

    ale smacznie wygląda !
    zdjęcia piękne

    Zapraszam do mojego konkursu nr 2
    smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

  • kolorowowkuchni

    wszystko co ostre jest mi bliskie:) mój mąż za skrzydełkami nie przepada ale na 100% tak podane by wciągną!

  • mydelicious

    i z tą cebulką... pyyycha!

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Ajć jakie cudne. Ten aromat już czuję w powietrzu patrząc na to zdjęcie !!!
    U mnie też dziś słońce. Aż żyć się chce.

    Buźka !!!

  • cuda.wianki

    rewelacyjnie wygladaja! musza byc przepyszne!

  • fantazjemagdyk

    ależ One kuszące :)

  • gosiaa99

    O coś dla moich chłopaków:)

  • izaa_a

    wyglądają pysznie...;)

  • kabamaiga

    miód, musztarda, czosenk. mmmm rozmarzyłam się. A jak tam zakupy? Udane?

  • nobleva

    Ależ to smacznie wygląda :)

  • moj-lunch.pl

    Przepysznie wyglądają!

  • viridianka

    ha ha co za nazwa (;
    a anielskie też będą ? (:

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Piekne te diableskie skrzydelka :)

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Piekne te diableskie skrzydelka :)

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Piekne te diableskie skrzydelka :)

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Piekne te diableskie skrzydelka :)

  • dziwnograj

    Powiem tyle : to wygląda diabelnie smacznie ;))

  • malgorzata.dz

    Zaczęłabym od skórki... Znam takich, którzy ją wyrzucają, a ja - zwłaszcza taką chrupiącą - mogłabym nawet zamiast mięska... :D Diabelsko chrupiąca i pikantna skórka... o mniam... :D

  • monika.l_nagrabinie

    Ale fajnie wyglądaj.
    U mnie w domu dwóch amatorów się znalazło na nie :)
    miłęgo weekendu Kasiu
    :)
    M.

  • Gość: [jbg] *.54.189.109.spray.net.pl

    Czy zamiast skrzydełek można do marynaty użyć np. udka kurczaka?

  • ugotujmy

    skrzydełka pełna aromatu

    a czy udało się kupic rabarbar?

  • kasiaaaa24

    A więc...

    Zakupy się udały, włącznie z rabarbarem :) Teraz tylko trzeba to wszystko poprzetwarzac na coś zjadliwego ;)

    A co do wersji anielskiej skrzydełek... Już o niej myślę :)

  • kasiaaaa24

    I jeszcze jedno:) Można użyć każdej części kurczaka, również nóżek.

  • tompol72

    Zrobiłem dziś te skrzydelka na obiad. Pyszne! :) A nastepnym razem zrobie chyba w ten sam sposob udka :)

  • kulinarnefajerwerki

    Wyglądają nieziemsko! Ketchup, musztarda, miód... Smak musi być niecodzienny, bo i zestawienie dość oryginalne!

  • majanaboxing

    Fantastycznie wyglądają! Przepyszny obiadek Kasiu:)

  • olciaky

    Mmmm ależ nazwa!:)

  • anecik-79

    oj to coś dla mnie :) wyglądają zabójczo

  • Gość: [restauracja] *.89-161.tel.tkb.net.pl

    kiedys nawet nie tykałem skrzydełek, dzisiaj to chyba moja ulubiona część kurczaka

  • Gość: [.me] 91.188.119.*

    Zrobiłem ... są bardzo dobre :-)

  • Gość: [Kinga L.] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Zrobiłam. pierwszy wyprobowany przepis. Na pewno nie ostatni. Pewnie bede tu czesto zagladac. Co do smaku - rewelacyjny. Moj maz zachwycony (ja tez). Na poczatku slodko , za chwile ostro. Pyszne.

  • kasiaaaa24

    Cieszę sie, że smakowały :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    cześć Kasiu,
    diabelskie skrzydełka okazały się strzałem w dziesiątkę na wtorkowy obiad.
    Pychotka, polecam wszystkim. Kasiu zapomniałaś wpisać w jakiej temperaturze piec je w piekarniku. Ja nastawiłam 180 stopni i wyszły pyszne. A Ty w jakiej temperaturze przyżądzasz?

  • kasiaaaa24

    Też 180 stopni :) Przepraszam, jakoś mi umknęła temperatura

    Miło mi, że smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [anula3333] 81.6.142.*

    Zrobiłam dziś, bo przepis kiedyś zanotowałam i wreszcie wykorzystałam. Sos jest obłędny, a skrzydełka w nim palce lizać!

  • Gość: [Aga] *.centertel.pl

    Wielokrotnie korzystałam z przepisu. Mięsko rozpływa si w ustach !

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci