Menu

Gotuję, bo lubię

Cynamonowiec

kasiaaaa24

Aby osłodzić Wam ten zimny i deszczowy weekend majowy zapraszam na ciasto :) Zdecydowanie najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek było mi dane jeść. Jest... niesamowite. Wilgotne, z fantastycznie dobranymi składnikami. Co prawda, jak wszystkie ciasta warstwowe jest odrobinę pracochłonne, ale ten smak zrekompensuje Wam cały trud włożony w jego przygotowanie :)

 

 

Składniki na ciasto cynamonowe:

 



* 4 jajka
* 300 g cukru pudru
* 200 g margaryny
* 1 opakowanie cynamonu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 ml mleka
* 200 g mąki

 

Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzilimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemyh w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.

 

Składniki na ciasto makowe:

 


* 8 białek

* 8 łyżek cukru

* 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów

* 3/4 szklanki maku

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki mąki

* kilka kropli aromatu migdałowego

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Masa:

 


* 8 żółtek

* 1 opakowanie budyniu waniliowego

* 500 ml mleka

* 3 łyżki mąki pszennej

* 150 g cukru

* 250 g masła

* 1 łyżka spirytusu

* 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

 

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.

 

Polewa:

 


* 100 g czekolady mlecznej z orzechami

* 3 łyżki kremówki

 

Dodatkowo:

 


* 1 słoik powideł

 

Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady -  czekoladę (ja użyłam z orzechami) topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, jednak najlepsze jest ono na drugi - trzeci dzień, serwowane w temperaturze pokojowej.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (47)

Dodaj komentarz
  • edysia79

    Ale ciacho! super :)

  • majanaboxing

    Kasiu, ciasto wygląda wspaniale! Ileż ma wartstw! Pracochłonne, ale na pewno tego warte, wyobrażam sobie jak musi cudownie smakować. A cynamon to ja kocham:)

  • margot11

    wygląda luksusowo

  • grazyna1961.only

    Wygląda imponująco a z opisu widać, ze jest pyszne :)

  • mydelicious

    smakowicie wygląda!

  • alinkawyka

    Piekłam kilkakrotnie i potwierdzam, że jest pyszny.

  • Gość: [Bafka] *.dip.t-dialin.net

    A moglabys podac na jaka blaszke te skladniki?

  • kasiaaaa24

    Blacha duża, 25x40 cm. Pozdrawiam :)

  • nemah

    Aż nie można oczu oderwać... :)
    Domyślam się, że smakuje równie wspaniale, jak się prezentuje. Na razie muszę zrezygnować, bo to raczej nie wypiek dla karmiącej mamuśki...Ale za kilka miesięcy...Tylko uzbroić się w cierpliwość!

    Pozdrawiam!

  • kabamaiga

    Wygląda cudnie. Jak myślisz można zrezygnować z kawałka makowego? Jakoś nie mogę się przekonać do maku w wypiekach

  • onlygabi

    Piekna kompozycja i jeśli smak cynamonowy to uwielbiam

  • daga_agma

    Rewelacyjnie wygląda. Smakuje pewnie jeszcze lepiej, zapisuję do zrobienia i pozdrawiam:-)

  • kasiaaaa24

    Kabamaiga można upiec trzy placki cynamonowe :) Mnie osobiście najbardziej smakuje ta częśc makowa :)

  • viridianka

    ja tam lubię praco- tudzież czasochłonne ciasta, teraz nie mam niestety czasu na takowe ale na wakacjach sobie odbiję xD

  • milk_chocolate84

    Każde ciasto które ma w nazwie cynamon, MUSZĘ wypróbować :) Wygląda powalająco!!

  • malgorzata.dz

    Fakt, że nie pałam miłością do ciast warstwowych, ale tylko dlatego, że wymagają zbyt długiego przyrządzania. :D Natomiast duuużo chętniej zjadam, gdy ktoś podetknie mi na talerzyku pod nos. :D
    Cudownie się prezentuje ten cynamonowiec! Naprawdę ślinka leci! :)

  • gosiakr76

    o rajuśku! Wygląda fantastycznie! Pracochłonne i warstwowe ciasta lubię najbardziej, a cynamon... to ideał dla mnie i mojej siostry.
    majówkowo pozdrawiam

  • Gość *.chello.pl

    O matko, ciasto powala na kolana :)
    Zaczal się moj ukonay miesiac, w maju mam urodziny... może to zaserwuję gościom :)
    Pycha :)
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • atina_bc

    Wygląda przepysznie!

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    To ciasto jest piękne. Z początku myślałam, że jest jagodowe, tak fajnie zabarwiło się na zdjęciu na fioletowo.
    Ja jeszcze nie doszłam do tak skomplikowanych ciast. Bo jednak kilka różnych warstw mnie przeraża.

    Pozdrawiam

  • andzia-35

    Robi wrażenie:))

  • lolka876

    Wygląda rewelacyjnie!Uwielbiam cynamon, zrobię na pewno!Tylko, czy nie dałoby się z mniejszą ilością żółtek?Albo zastąpić je czymś?Teraz to taka trochę bomba cholesterolowa... Pozdrawiam!

  • david-a

    jakiej wielkości blaszkę użyć?

  • kasiaaaa24

    David blaszka 25 x 35 cm.

  • david-a

    Dziękuję za odpowiedź. Moje opakowanie cynamonu ma aż 15gram, czy to nie za dużo??

  • kasiaaaa24

    Właśnie o taką ilość chodzi :) Nie za dużo :)

  • david-a

    Dzięki :). Wypróbuję przepis już niedługo. Mam dwie Zosie-mamę i teściową, więc na 15 maja upiekę Twój cynamonowiec. Pozdrawiam

  • david-a

    Jeszcze dopytam: te 4 łyżki kawy cappucino to proszek czy rozpuszczona kawa?

  • kasiaaaa24

    Proszek :) Taki co to się dopiero zalewa wrzątkiem :)

  • david-a

    Właśnie robię cynamonowca. Niestety zaliczyłam pierwszą wpadkę: upieczony placek nie chciał wyjść z blaszki. Przykleił się tak, że musiałam zdrapywać. Blaszka była natłuszczona i posypana mąką. Biegnę do sklepu kupić składniki i robię od nowa. Wyłożę blaszkę papierem do pieczenia, może wtedy uda się wyjąć bez problemu? Zdrapane ciasto pyszne w smaku! Trochę piernikowe.

  • kasiaaaa24

    Możesz wyłożyć papierem, chociaż dziwi mnie że nie chciało się odkleić, bo odchodzi bez problemu. Może za krótko piekłeś? Albo forma miała nie równą powierzchnię.

  • david-a

    Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia bardzo pomogło. Może rzeczywiście powodem przyklejenia się ciasta do foremki była sama foremka. Ciasto pracochłonne. A co do smaku, to muszę przyznać , że znalazło swoich zwolenników, ale zachwytów nie było. Mi osobiście najbardziej smakowała warstwa cynamonowa i myślę, że fajnie by było zrobić z niej świąteczne ciasteczka. Pozdrawiam

  • cashmere85

    Kasiu, czy to ciasto można upiec to ciasto 2 dni przed podaniem? Czy leżakowanie mu nie zaszkodzi? I drugie pytanie - czy mak ma być zmielony? Pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    To ciasto najlepsze jest po 2 - 3 dniach :) Leżakowanie baaaardzo mu służy. Ja bym go nie podała w pierwszy dzień, bo nie ma jeszcze tego smaku. A mak daj nie mielony i nie gotowany :)

  • Gość: [kara] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto jest super. BAAArdzo smaczne ;) Warto wypróbować :)

  • nemah

    Właśnie skończyłam je robić. No, prawie: jeszcze tylko polewa, ale to już na jutro :) Mam nadzieję,że będzie tak pyszne, na jakie mam nadzieję!
    Pozdrawiam! :)

  • Gość: [rybka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    :) Już od dawna czekałam na odpowiednią okazję żeby zrobić to ciacho, w końcu stwierdziłam że będzie idealne w czasie świąt 1 listopada - takie eleganckie, niebanale i jesienne :) I to był strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę bardzo dobry, choć trzeba przyznać że ciasto (ze względu na ilość cynamonu) w smaku po prostu bardzo przypomina klasyczny piernik... Zdecydowanie godny polecenia wszystkim fonom ciast piernikowych. Jako że osobiście do nich szczególnie nie należę to w sumie zjadłam go tylko z pół blachy, a nie całą :) Ciasto jest naprawdę pyszne, całość (wszysktie warstwy, masa i powidła) komponuje się wspaniale, pięknie prezentował się na stole. Zamiast 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów w ciaście makowym dałam płatki migdałowe (delikatnie chrupały:) Rodzinka mówiła że TAKIE ciacho to na Boże Narodzenie! :)

    I oczywiście (tak jak pisałaś Kasiu) jak każdy piernik tak i Twój cynamonowiec im dłużej leżakuje to nabiera mocy:D - z każdym dniem co raz lepszy!

  • kasiaaaa24

    Rybko ja też jestem pod wrażeniem tego ciasta :) Cieszę się, że Wam smakowało i że zostawiłas komentarz :)

    Pozdrawiam Cię ciepło :)

  • Gość *.ptr.magnet.ie

    Ciasto pyszne

  • Gość *.net.igaz.net

    Ciasto wszystkim bardzo smakowało na święta. Tak, jak było wspomniane, im dłużej leży, tym jest lepsze, jest trochę piernikowe w smaku, ale mi to wcale nie przeszkadza. Masa jest bardzo zwarta, dużą rolę odgrywają tu powidła śliwkowe, dzięki którym ciasto zyskuje całkiem inny smak. Ogólnie ciacho godne polecenia.

  • Gość: [Julita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie piękę cynamonowe spody i tak się zastanawiam czy kawę cappuccino można zamienić na zwykłą kawę rozpuszczalną?

  • kasiaaaa24

    Tak, ale należy jej dodać mniej.

  • Gość: [Edi] *.prosoft24.pl

    Ciasto robiłam w zeszłym tygodniu i wszyscy byli zachwyceni - fantastyczne w smaku i masa nie jest przesłodzona, taka w sam raz, polecam.

  • Gość: [ulek] *.dynamic.chello.pl

    W jednym miejscu napisała Pani, że blaszka ma mieć 25x40, w innym miejscu, że 25x35, to jaka ma w końcu być? Chciałabym jutro zrobić to ciasto i jestem w kropce. pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    25x40 cm

  • Gość: [Edith] *.is.net.pl

    To jest mój plan na długi weekend majowy :D Dla mnie cynamon + ciasto makowe = ekstaza :D Dla pewności: biszkopty tradycyjne okrągłe typu Petitki czy może te delikatne podłużne jak Dr.Gurgul lub San?

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam okrągłych :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci