KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Boeuf Strogonow

Ciemno, zimno, mokro. Przepraszam, czy my naprawdę mamy maj? Kraków moknie już szósty dzień. Nie mówię, że przepadam za dźwiękiem mojego budzika, ale chyba już wolę by budził mnie on, niż deszcz odbijający się od parapetu. Martwię się o moje kwiaty, które uginają się pod ciężarem kropel i o moje truskawki - przecież teraz tak bardzo potrzebują ciepła i słońca.  Powinniśmy się cieszyć nowalijkami, lekkimi sałatkami i grillowanym mięsem, a nas ciągnie na ciężkie, rozgrzewające potrawy. Niestety, trzeba się dogrzewać i skupiać w sobie energię, by nie zaszyć się w pościeli i nie odłożyć na później wszystkich spraw na już.

 

Składniki:

 


* 600 g polędwicy wołowej

* 300 g pieczarek

* 2-3 ogórki kiszone

* 1 duża cebula

* 1 łyżka musztardy

* 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

* 0,5 szklanki śmietany 18 %

* 1,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)

* 1 łyżka mąki

* 2 + 2 łyżki masła

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* sól

* pieprz

 

Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na 2 łyżkach masła. Kiedy jest już szklista zasypujemy ją mąką i smażymy jeszcze chwilkę. Cebulę dodajemy do mięsa. Jeśli potrawa bardzo zgęstnieje po dodaniu cebuli (a to zależy od tego, jak długo gotowało się mięso i ile bulionu zdążyło odparować), to dodajemy ok pół szklanki gorącej wody. W osobnej misce łączymy śmietanę, koncentrat, musztardę i paprykę, dokładnie mieszamy, hartujemy je gorącym sosem i dodajemy do mięsa. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i gotujemy ok 5 min ma małym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

piątek, 07 maja 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/05/07 08:57:26
dogrzewanie sie pysznym jedzonkiem niestety konieczne. zimny maj.
-
2010/05/07 09:26:38
Wspaniałe danie. A wiesz Kasiu, że dzisiaj rano jak odsłoniłam zasłony to zobaczyłam słońce? I do tej pory nie pada, będzie dobrze :)
-
2010/05/07 09:49:23
rzeczywiście idealna potrawa na aktualną pogodę :) i jaka pyszna!
-
Gość: lo, 77-255-212-63.adsl.inetia.pl
2010/05/07 10:22:44
To danie, które robię jesienno - zimową porą, ale powiem szczerze, że chętnie bym teraz zjadła taką miseczkę rozgrzewajacego dania.
-
2010/05/07 12:35:52
wspaniałe danie, a zdjęcie poprawia mi nastrój dzisiejszego dnia, ja też chcę słońca i chcę talerz tych smakowitości
-
2010/05/07 13:07:38
Potrzebuje takiego obiadu i to potrzebuje natychmiast! :)
-
2010/05/07 14:27:58
Strogonow uwielbiam ale sama jeszcze nigdy go nie robiłam
-
2010/05/07 15:55:08
Ano co począć, gdy wiosna w tym roku taka kapryśna... Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... A jak wiadomo, Strogonow jest bardzo dobry, więc bilans strat i zysków na pewno nie jest ujemny. ;-)
-
2010/05/07 17:31:50
a wiesz Kasiorku, ja tam lubię jak mnie budzi deszcz, ale tylko wtedy gdy nie muszę nigdzie wychodzić (;
-
2010/05/07 17:58:24
Mam straszną ochotę na srogonowa, musze wreszcie go zrobic:)
-
2010/05/07 18:39:56
u mnie też leje... istne oberwanie chmury... tylko takich pyszności nie mam :(
-
2010/05/07 19:21:44
Popatrzyłam i zamarzyło mi się, gdyby ktoś mi tu teraz taką misę podsunął. Wdzięczna bym była bardzo, oj bardzo :)

i wyjątkowo zimny ten maj... może jutro w końcu pojawi się słońce?
-
2010/05/07 19:54:34
Ech, a co ja mam powiedzieć? Miałam tydzień wolnego i codziennie widziałam deszcz za oknem. Codziennie miałam zaplanowane poranne wyjście w góry (mieszkam w Bielsku-Białej i góry mam pod nosem) i za każdym razem o 6.30 dostawałam sms : "pada, chyba dzisiaj nic z tego".
Świetnie wygląda ten gulasz! Bardzo apetyczny, chociaż ja poprosiłabym w wersji drobiowej (no ale wtedy to nie boeuf :P)
-
2010/05/07 23:44:50
Dziękuję cieplutko za komentarz:) ja również za deszczem nie przepadam-ale z drugiej strony on również jak słonko jest potrzebny truskawkom-też na nie czekam ,mimo pogody zaczynają kwitnąć,oby druga połowa maja była cieplejsza:)
-
2010/05/08 11:42:19
uwielbiam Strogonowa:) to takie sycące i zarazem pyszne danie:) mniam
-
Gość: Kudu, cpc2-oxfd18-2-0-cust506.4-3.cable.virginmedia.com
2010/05/08 18:37:41
Robilam Strogonowa swojego przepisu wczoraj, ale musze przyznac ze ten brzmi lepiej! Nastepnym razem wiec wyprobujemy nowy przepis.
-
2010/05/09 12:27:14
Jedno z moich ulubionych dań :) Mniam!
-
2010/05/09 15:19:28
Nigdy nie robilam Strogonowa!
Czytalam kiedys duzo informacji na temat tej potrawy zeby znalezc przepis najbardziej bliski oryginalowi ale kazdy sie upiera ze jego jest najprawdziwszy :)
Coz kiedys napewno zrobie :)
-
Gość: zosia19, chello089078155085.chello.pl
2010/05/10 22:36:40
Ponownie skorzystałam Kasiu z Twojego przepisu, strogonow wyszedł rewelacyjny, mój mąż nie mógł się nachwalić i najeść ;) pozdrawiam i GORĄCO POLECAM wszystkim czytelniczkom !!!
-
2010/05/12 08:26:27
Zosiu cieszę się, że mężowi smakował :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Fever, 095160064116.mlawa.vectranet.pl
2010/05/13 20:03:35
Kasiu choć to mój pierwszy komentarz, to Twego bloga podziwiam od dawna i wiele przepisów już wypróbowałam - zawsze z oszałamiającym efektem - choćby muffinki z krówkami...;-) Wczoraj porwałam się na stogonova, bo akurat miałam polędwiczki z dzika. Mój mąż podjadał już na etapie przygotowywania i najchętniej już wówczas zjadłby wszystko... Naprawdę doskonałe. W chwili jak to piszę to mąż pochyla się nad rondlem i wypowiada słowa zachwytu - może nie każde cenzuralne;-), ale nie dziwię mu się wcale. Pozdrawiamy.
-
2010/05/13 21:26:24
Fever cieszę się, że zdecydowałas się napisac :) Mam nadzieję, że to były słowa w dobrym znaczeniu ;)

Pozdrawiam i czekam na opinie o innych potrawach, na które się zdecydujesz :)

-
Gość: kasiexa, aafc1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/14 22:47:12
ja też gotowałam strogonowa w wersji straganowej:)
-
Gość: hania, p5798ba21.dip.t-dialin.net
2010/05/17 12:51:40
od dawna czytam i podpatruję Pani przepisy i w końcu zdecydowałam się coś upichcić.
Strogonowa zrobiłam z polędwicy wieprzowej i był pyszny!!!!!!! Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami , jako danie obiadowe. Wszystkie talerze były dosłownie wylizane.
-
2010/05/17 20:47:09
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , afhq114.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/07 14:55:02
pani Kasiu - mam zamiar wypróbowć pani przepis. Mam tylko kilka pytań - ponieważ jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o gotowanie.... czy mięska po pokrojeniu nie przyprawia się niczym? i ile ma sie gotować po zalaniu bulionem? Bardzo proszę o podanie czasu gotowania.
-
2010/06/07 19:38:38
Witam :)

Mięso można posolic i popieprzyc, ale w rezultacie i tak pewnie trzeba będzie już próbowac gotową potrawę i dostosowac do swojego smaku :)

Co do gotowania, to zależy od mięsa - może byc młodsze, starsze, z różnych części, itd. Z pewnością gotowac musi się jakies 1,5 godzinki - ale po godzinie można już spróbowac kawałeczek czy jest miękki. Ja lubię bardzo miękkie mięso, więc gotuję długo.

Pozdrawiam i czekam na opinię po konsumpcji :)
-
Gość: f-cia, 78.133.164.6*
2011/03/15 22:08:23
Genialnie dopełnia smak kilka kropelek sosu Worcester ewentualnie maggie :)
Ja podaję na imprezach w podpieczonych chlebkach. jest git!
-
Gość: eve: , dvb144.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/26 15:03:20
ile porcji strogonowa wyjdzie z tego przepisu, przymierzam się i przymierzam i chyba czas najwyższy się za niego wziąć! :)
-
2012/12/26 16:10:27
Szczerze przyznam, ze ciężko mi to oszacować, ale myślę, ze 4 porcje.
-
Gość: Ewa, 80.54.50.12*
2013/02/02 18:08:53
Świetne i smaczne . Polecam
-
Gość: PatrycjaK, abze182.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/18 14:31:50
Przepyszny! Wszystkim smakował i na pewno powtórzę ! Dziękuję!
-
Gość: ugosia72, user-46-113-138-46.play-internet.pl
2014/11/09 19:45:59
Naprawdę przepyszny zwłaszcza na chłodniejsze dni .Gratuluję bloga, którego ja osobiście odkryłam niedawno i jestem zachwycona.
-
2014/11/09 20:41:21
Miło mi, że blog się podoba :)
Pozdrawiam