Menu

Gotuję, bo lubię

Boeuf Strogonow

kasiaaaa24

Ciemno, zimno, mokro. Przepraszam, czy my naprawdę mamy maj? Kraków moknie już szósty dzień. Nie mówię, że przepadam za dźwiękiem mojego budzika, ale chyba już wolę by budził mnie on, niż deszcz odbijający się od parapetu. Martwię się o moje kwiaty, które uginają się pod ciężarem kropel i o moje truskawki - przecież teraz tak bardzo potrzebują ciepła i słońca.  Powinniśmy się cieszyć nowalijkami, lekkimi sałatkami i grillowanym mięsem, a nas ciągnie na ciężkie, rozgrzewające potrawy. Niestety, trzeba się dogrzewać i skupiać w sobie energię, by nie zaszyć się w pościeli i nie odłożyć na później wszystkich spraw na już.

 

Składniki:

 


* 600 g polędwicy wołowej

* 300 g pieczarek

* 2-3 ogórki kiszone

* 1 duża cebula

* 1 łyżka musztardy

* 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

* 0,5 szklanki śmietany 18 %

* 1,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)

* 1 łyżka mąki

* 2 + 2 łyżki masła

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* sól

* pieprz

 

Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na 2 łyżkach masła. Kiedy jest już szklista zasypujemy ją mąką i smażymy jeszcze chwilkę. Cebulę dodajemy do mięsa. Jeśli potrawa bardzo zgęstnieje po dodaniu cebuli (a to zależy od tego, jak długo gotowało się mięso i ile bulionu zdążyło odparować), to dodajemy ok pół szklanki gorącej wody. W osobnej misce łączymy śmietanę, koncentrat, musztardę i paprykę, dokładnie mieszamy, hartujemy je gorącym sosem i dodajemy do mięsa. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i gotujemy ok 5 min ma małym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Komentarze (37)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    dogrzewanie sie pysznym jedzonkiem niestety konieczne. zimny maj.

  • kabamaiga

    Wspaniałe danie. A wiesz Kasiu, że dzisiaj rano jak odsłoniłam zasłony to zobaczyłam słońce? I do tej pory nie pada, będzie dobrze :)

  • mydelicious

    rzeczywiście idealna potrawa na aktualną pogodę :) i jaka pyszna!

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    To danie, które robię jesienno - zimową porą, ale powiem szczerze, że chętnie bym teraz zjadła taką miseczkę rozgrzewajacego dania.

  • Gość: [fantazjemagdyk] *.ip.netia.com.pl

    wspaniałe danie, a zdjęcie poprawia mi nastrój dzisiejszego dnia, ja też chcę słońca i chcę talerz tych smakowitości

  • zawszepolka

    Potrzebuje takiego obiadu i to potrzebuje natychmiast! :)

  • emma001

    Strogonow uwielbiam ale sama jeszcze nigdy go nie robiłam

  • malgorzata.dz

    Ano co począć, gdy wiosna w tym roku taka kapryśna... Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... A jak wiadomo, Strogonow jest bardzo dobry, więc bilans strat i zysków na pewno nie jest ujemny. ;-)

  • viridianka

    a wiesz Kasiorku, ja tam lubię jak mnie budzi deszcz, ale tylko wtedy gdy nie muszę nigdzie wychodzić (;

  • wiosenka27

    Mam straszną ochotę na srogonowa, musze wreszcie go zrobic:)

  • myniolinka

    u mnie też leje... istne oberwanie chmury... tylko takich pyszności nie mam :(

  • amarantqa

    Popatrzyłam i zamarzyło mi się, gdyby ktoś mi tu teraz taką misę podsunął. Wdzięczna bym była bardzo, oj bardzo :)

    i wyjątkowo zimny ten maj... może jutro w końcu pojawi się słońce?

  • dziwnograj

    Ech, a co ja mam powiedzieć? Miałam tydzień wolnego i codziennie widziałam deszcz za oknem. Codziennie miałam zaplanowane poranne wyjście w góry (mieszkam w Bielsku-Białej i góry mam pod nosem) i za każdym razem o 6.30 dostawałam sms : "pada, chyba dzisiaj nic z tego".
    Świetnie wygląda ten gulasz! Bardzo apetyczny, chociaż ja poprosiłabym w wersji drobiowej (no ale wtedy to nie boeuf :P)

  • kolorowowkuchni

    Dziękuję cieplutko za komentarz:) ja również za deszczem nie przepadam-ale z drugiej strony on również jak słonko jest potrzebny truskawkom-też na nie czekam ,mimo pogody zaczynają kwitnąć,oby druga połowa maja była cieplejsza:)

  • ilka_86

    uwielbiam Strogonowa:) to takie sycące i zarazem pyszne danie:) mniam

  • Gość: [Kudu] *.4-3.cable.virginmedia.com

    Robilam Strogonowa swojego przepisu wczoraj, ale musze przyznac ze ten brzmi lepiej! Nastepnym razem wiec wyprobujemy nowy przepis.

  • Gość: [Nemi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jedno z moich ulubionych dań :) Mniam!

  • magoldi

    Nigdy nie robilam Strogonowa!
    Czytalam kiedys duzo informacji na temat tej potrawy zeby znalezc przepis najbardziej bliski oryginalowi ale kazdy sie upiera ze jego jest najprawdziwszy :)
    Coz kiedys napewno zrobie :)

  • Gość: [zosia19] *.chello.pl

    Ponownie skorzystałam Kasiu z Twojego przepisu, strogonow wyszedł rewelacyjny, mój mąż nie mógł się nachwalić i najeść ;) pozdrawiam i GORĄCO POLECAM wszystkim czytelniczkom !!!

  • kasiaaaa24

    Zosiu cieszę się, że mężowi smakował :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Fever] *.mlawa.vectranet.pl

    Kasiu choć to mój pierwszy komentarz, to Twego bloga podziwiam od dawna i wiele przepisów już wypróbowałam - zawsze z oszałamiającym efektem - choćby muffinki z krówkami...;-) Wczoraj porwałam się na stogonova, bo akurat miałam polędwiczki z dzika. Mój mąż podjadał już na etapie przygotowywania i najchętniej już wówczas zjadłby wszystko... Naprawdę doskonałe. W chwili jak to piszę to mąż pochyla się nad rondlem i wypowiada słowa zachwytu - może nie każde cenzuralne;-), ale nie dziwię mu się wcale. Pozdrawiamy.

  • kasiaaaa24

    Fever cieszę się, że zdecydowałas się napisac :) Mam nadzieję, że to były słowa w dobrym znaczeniu ;)

    Pozdrawiam i czekam na opinie o innych potrawach, na które się zdecydujesz :)

  • Gość: [kasiexa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja też gotowałam strogonowa w wersji straganowej:)

  • Gość: [hania] *.dip.t-dialin.net

    od dawna czytam i podpatruję Pani przepisy i w końcu zdecydowałam się coś upichcić.
    Strogonowa zrobiłam z polędwicy wieprzowej i był pyszny!!!!!!! Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami , jako danie obiadowe. Wszystkie talerze były dosłownie wylizane.

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pani Kasiu - mam zamiar wypróbowć pani przepis. Mam tylko kilka pytań - ponieważ jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o gotowanie.... czy mięska po pokrojeniu nie przyprawia się niczym? i ile ma sie gotować po zalaniu bulionem? Bardzo proszę o podanie czasu gotowania.

  • kasiaaaa24

    Witam :)

    Mięso można posolic i popieprzyc, ale w rezultacie i tak pewnie trzeba będzie już próbowac gotową potrawę i dostosowac do swojego smaku :)

    Co do gotowania, to zależy od mięsa - może byc młodsze, starsze, z różnych części, itd. Z pewnością gotowac musi się jakies 1,5 godzinki - ale po godzinie można już spróbowac kawałeczek czy jest miękki. Ja lubię bardzo miękkie mięso, więc gotuję długo.

    Pozdrawiam i czekam na opinię po konsumpcji :)

  • Gość: [f-cia] 78.133.164.*

    Genialnie dopełnia smak kilka kropelek sosu Worcester ewentualnie maggie :)
    Ja podaję na imprezach w podpieczonych chlebkach. jest git!

  • Gość: [eve: ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ile porcji strogonowa wyjdzie z tego przepisu, przymierzam się i przymierzam i chyba czas najwyższy się za niego wziąć! :)

  • kasiaaaa24

    Szczerze przyznam, ze ciężko mi to oszacować, ale myślę, ze 4 porcje.

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Świetne i smaczne . Polecam

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepyszny! Wszystkim smakował i na pewno powtórzę ! Dziękuję!

  • Gość: [ugosia72] *.play-internet.pl

    Naprawdę przepyszny zwłaszcza na chłodniejsze dni .Gratuluję bloga, którego ja osobiście odkryłam niedawno i jestem zachwycona.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że blog się podoba :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [asia] *.interkar.pl

    a śmietana to jaka ma być? słodka czy kwaśna????

  • kasiaaaa24

    Kwaśna.

  • Gość: [Ania] *.hsd1.pa.comcast.net

    Wlasnie skonczylam gotowac, przepyszny!!! :) polecam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci