Menu

Gotuję, bo lubię

Tunezyjskie kule rybne

kasiaaaa24

Czyli po raz kolejny trochę wspomnień z ubiegłorocznych wakacji. Delikatne klopsy rybne zanurzone w wyśmienitym sosie pomidorowym. I każdy, kto zawitał z Tunezji lub Egipcie i żywił się tamtejszym np. spaghetti lub penne z sosem pomidorowym, odnajdzie smak wakacyjnych wspomnień. Cieszę się, że udało mi się odtworzyć ten sos, bo był to jedna z naszych ulubionych opcji lunch'owych.


Składniki na kule:


* 1 kg białej ryby (u mnie tilapia)

* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 1 cebula

*  3 ząbki czosnku

* 2 szczypty mielonego kminku

* 1 łyżeczka soli (płaska)

* 1 łyżeczka tunezyjskiej Harissy (można zastąpić pastą chilli lub pikantnym ketchupem)

* 3 łyżki kaszy manny

* 3-4 łyżki bułki tartej

* 1 jajko


Sos:


* 1 karton przecieru pomidorowego (ok pół litra)

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* 3 ząbki czosnku

* 300 ml wody

* 1 łyżka cukru

* 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki

* sól i pieprz do smaku



Rybę mielimy na najdrobniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem i mieszamy z pozostałymi składnikami. jeśli masa będzie za rzadka dodajemy jeszcze jedną lub dwie łyżki bułki tartej lub kaszy. Z masy formujemy kule wielkości jajka, obtaczamy w bułce i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.

W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek (nie podsmażany wcześniej!!), cukier, natkę. Solimy i pieprzymy według własnego smaku. Sos gotujemy ma małym ogniu ok 3-4 minut. Do sosu dodajemy kule i gotujemy ok 15 min dośc często mieszając aby nie przywarły do dna. Do tej potrawy proponuję ryż dwukolorowy, przygotowywany w typowy Egipski sposób (niewyobrażalnie pyszny i sypki). Myślę, że każdy kto odwiedził Egipt wie jaki ryż mam na myśli :)


Dwukolorowy ryż egipski:


* 1 szklanka ryżu parabolid

* 2 szklanki wody

* 1 kostka rosołowa

* 1/4 łyżeczki soli

* spora łyżka masła


W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy połowę ryżu. Smażymy go, aż nabierze brązowego koloru, po czym dorzucamy resztę ryżu i zalewamy 2 szklankami gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową i solą. Mieszamy, włączamy możliwie najmniejszy gaz (najlepiej żeby garnek stał na płytce) i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Cała tajemnica kryje się w nie podnoszeniu pokrywki, żeby nie uciekała para. Po ok. 15 minutach możemy raz przemieszać, jeśli mamy obawy, że może przywrzeć do dna


Smacznego w stylu arabskim :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • misbasia

    Widzę Kasiu, że sporo tych smakowitych kulek zrobiłaś, więc mogę się wprosić na obiadek? ;)

  • gosiuwka

    Wyglądają naprawdę smakowicie. Idealne na piątek ;-)

  • krokodyll8

    Bardzo fajne, zrobię w przyszłym tygodniu. :-)) Ostatnio u Ciebie znalazłam mnóstwo smakołyków, którym się nie oprę. :-)))

  • Gość: [tompol] *.internetdsl.tpnet.pl

    Jak rozpocznie sie sezon wedkarski i cos odp. zlowie to wyprobuje ten przepis :)

  • Gość: [agata] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo lubię wszelkie rybne klopsiki- te wyglądają obłędnie!

  • bee-3

    Bardzo apetyczne te kulki. I nigdy nie robiłam ryżu po egipsku, dzięki za przepis - muszę wypróbować :)

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    O.. na pewno zrobię. W Egipcie po prostu zajadałam się takimi klopsikami. Te Twoje cudnie wyglądają i pewnie są równie pyszne.

  • Gość: [Sh4dow] *.devesoft.pl

    Przepis wyglada super ale czemu ryż paraboild oznacza paraboliczny a raczej z angielskiego przedgotowany? Paraboliczny wyglada komicznie troche :)

  • andzia-35

    Jej, Kasiu, ale bym chętnie wprosiła się do Ciebie na takie danie:)))))))

  • alf19

    Wyglada bardzo apetycznie ; )

  • gosiaa99

    ja też się wpraszam na obiad! :)

  • amarantqa

    Ależ mi się te kule rybne spodobały... w takim pomidorowym sosie to musi być pycha :)

    Pozdrawiam ciepło Kasiu!

  • Gość: [fantazjemagdyk] *.ip.netia.com.pl

    wyglądają super, ten sos wygląda tak smakowicie, że najchętniej zrobiłabym je już dziś :) pozdrawiam

  • ilka_86

    uwielbiam rybkę! ta propozycja prezentuje się niezwykle smakowicie i egzotycznie:)

  • myniolinka

    świetny pomysł! wypróbuję z pewnością!!!

  • zjedz_mnie

    Odłóż parę kuleczek, no dobra 3 wystarczą. Apetyczne;]

  • majazteca

    Kasiu, u Ciebie zawsze sa takie pyszne obiadki :) Chyba sie przeprowadze gdzies blizej Ciebie i bede wpadac od czasu do czasu :))

  • gosiab_3

    bardzo apetyczna propozycja Kasiu,chetnie skorzystam,jesli mozna :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • gwiazdka.w.kuchni

    ale okazałe kule, bardzo smakowite!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wszystkim :) Z przyjemnością zaprosiłabym Was na wspólny obiad i raczyła tylko najwspanialszymi daniami :)

  • iis111

    Kasiu zobaczylam te zdjecia i zglodnialam. Pomaszerowalam do kuchni i wlasnie jem pitte z haloumi, szynka, ogorkiem i pomidorem:) Pyszne, choc wolalabym sprobowac Twojego dania... nawet o 10 w nocy:D

  • aga-aa

    u mnie dziś też rybka, choć nie w formie kulek, a szkoda, bo brzmią bardzo smacznie

  • atina_bc

    jaka pyszna rybna propozycja:) Musze sobie zapamiętać :)

  • Gość: [Nemi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie powinnam wchodzić na Twój blog, przed obiadem:) Danie kusi i to BARDZO!

  • dziwnograj

    O rety jak to pysznie wygląda ;D Uwielbiam pulpeciki rybne, te musza być cudowne! I jeszcze ten sosik...Do ulubionych

  • izaa_a

    nie przepadam za rybami ale takie kuleczki bym z chęcią zjadła....

  • Gość: [Ola] 213.17.144.*

    dziękuję :) swoją drogą te kule rybne wyglądają zjawiskowo, jak smakują postaram się niedługo sprawdzić :]

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Pięknie te kulki wyglądają. Kusisz, kusisz i skusiłaś. Serdecznie pozdrawiam.

  • szarlotek

    Wyglada to zachwycajaco! Muszę zapamiętac, bo nic tak dobrze oprócz ruchu na wiosnę, nie robi jak ryby :D

  • Gość: [monikucha] 147.62.42.*

    Co za pysznosci. Wpraszam sie na obiad :)

  • Gość: [Krokodyl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie smażę. Jutro zrobię sos i podam na obiad. :-) pa, pa. :-))

  • olciaky

    Chyba się o nie pokuszę w Wielki Piątek.
    Pozdrawiam. Są w moim typie- bardzo!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci