Menu

Gotuję, bo lubię

Klops indyczy z suszonymi pomidorami i bazylią

kasiaaaa24

 

To Ci klops :) I w dodatku wyśmienity. Pomidory i bazylia nadają mu tak uwielbiany przeze mnie smak ciepłych krajów. Świetna alternatywa dla wątpliwej jakości sklepowych wędlin. Do przepisu użyłam suszonych płatków pomidorów, ale łatwiej dostępne są pomidory w oliwie,  i te też nadają wspaniały aromat. Bardzo, bardzo polecam. To zdecydowanie najlepsza pieczeń jaką kiedykolwiek jadłam.

 

Składnik:


* 1 kg mielonego na najmniejszych oczkach mięsa indyczego (może być w zasadzie mięso z każdej części indyka)

* 1 cebula

* 3  łyżki płatków suszonych pomidorów (można też użyć pół szklanki suszonych pomidorów zmielonych na najdrobniejszych oczkach lub zmiksowanych blenderem)

* 3 łyżki drobniutko posiekanej świeżej bazylii

* 1 + 1 łyżeczka oregano

* 3-4 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka płatków chilli

* 1,5 łyżeczki soli

* 2 jajka

* 4 łyżki kaszy manny

* 6 + 4 łyżki ketchupu

* pieprz

 

Cebulę bardzo drobno siekamy i mieszamy z mięsem (jeśli mięso mielimy sami w domu - a ja zawsze odradzam kupowanie gotowego, paczkowanego mięsa- to możemy od razu zmielić cebulę i czosnek). Dodajemy suszone pomidory, rozgnieciony czosnek, bazylię, oregano, chili, sól i pieprz. Wyrabiamy masę. Dodajemy jajka i ketchup (6 łyżek) i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy kaszę. Kiedy składniki dokładnie się połączą przekładamy mięsną masę do keksówki i zapiekamy ok 45 min pod przykryciem (np. folią aluminiową).w 180 stopniach. Z pozostałego ketchupu, łyżeczki oregano i szczypty soli przygotowujemy sos, którym posmarujemy wierzch klopsa. Po 45 minutach w piekarniku zdejmujemy folię, wierzch smarujemy sosem i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.  Wyjmujemy z foremki kiedy wystygnie.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • katarzyna_sar

    Ale fajnie wygląda ten klops indyczy, pewnie pysznie smakuje z kanapką:-) Spisałam już przepis:-) pozdrawiam

  • fiolka-fiolunka

    Jaki wspaniały wyrób Kasiu! Wygląda przesmacznie a jeszcze do tego z pomidorkami :) to już wogóle poezja! Mięso z indyka to mój faworyt jeśli chodzi o jakiekolwiek mięcha ;)

  • ilka_86

    najlepsze są wędliny własnej roboty:) Twoja pieczeń Kasiu przepysznie się prezentuję:)

  • majazteca

    Wyglada pysznie! Swietny pomysl na zblizajaca sie Wielkanoc :) A zdjecia...przesliczne. Te pomidorki sa zachwycajace.

  • Gość: [amarantka] *.pools.arcor-ip.net

    Pomysł na pewno do wykorzystania :)
    choć fajnie by było, gdyby taki gotowy klops już tu obok stał ;)

  • alicja-30

    Smacznie wygląda, nie ma co. Zdjęcia piękne, aż ślinka cieknie i bardzo ciekawie dobrane składniki. Lubię takie klopsy...

  • madapitu

    Oj, bardzo mi się ten klops podoba. Chyba sobie zrobię :)

  • katarina.f

    A to klops! :)

  • cuda.wianki

    wyglada wysmienicie!

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Chętnie wypróbuję ten przepis, bo nie daję rady jeść sklepowych wędlin i u mnie przetwórstwo idzie pełną parą.

  • Gość *.chello.pl

    Przepysznie wygląda!!!!!
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • malgorzata.dz

    Wyśmienita alternatywa! Ja na te kupne wędliny już patrzeć nie mogę... :(

  • dagmara_65

    Zdecydowanie popieram takie alternatywne własne wyroby. Klops na twoich zdjęciach prezentuję się bardzo kusząco.
    W myśl hasła "wykonaj to własnoręcznie" mam wielką ochotę, aby znalazł się niebawem na moim stole. Pozdrawiam :)

  • krokodyll8

    Też drukuję przepis. Pysznie wygląda i bardzo fajne składniki.

  • szarlotek

    Nigdy nie robiłam takiego klopsa i widzę, że jest czego żałowac :) Zapisuję do wypróbowania :)

  • olciaky

    Kasiu,
    fajny klops. Lubię:)

    Ps: Pytałaś się o ten sklep, wiesz myślę, że jest jedyny w całej Polsce niestety.

  • iis111

    nigdy nie uzywalam suszonych pomidorow. Nie wiem nawet czy udaloby mi sie je tutaj kupic. Widzialm tylko te w oliwie.

  • krokodyll8

    Już zrobiłam. Wyszedł pyszny :-))) Dodałam pomidory z oliwy. Pozdrawiam i dziękuję :-))

  • Gość: [akaczucha] *.knc.pl

    hmm...Wygląda i brzmi bardzo smacznie...
    Wielkanoc to dobra okazja żeby wypróbować:)

  • Gość: [akaczucha] *.knc.pl

    hmm...Wygląda i brzmi bardzo smacznie...
    Wielkanoc to dobra okazja żeby wypróbować:)

  • tompol72

    Kasiu, mam 3 pytanka: 1. Suszone pomidory - czy tu chodzi o pomidory suszone w zalewie z oleju? Bo tylko takie u mnie w sklepie moge kupic. 2. Oregano ma byc swieze czy suszone? 3. Mozesz cos powiedziec o platkach chilli? Mozna to czyms zastapic? W jakiej formie to powinno byc, suszone straki papryczek bez zalewy czy w jakiejs zalewie? Nigdy nie uzywalem jeszcze takich skladnikow a potrawa na zdjeciu na tyle apetycznie wyglada ze na swieta chce to zrobic zamist standardowego pasztetu:)

  • kasiaaaa24

    Tompol

    1) Mogą byc w zalewie, ale u mnie można kupić tez płatki suszone, widać je na ostatnim zdjęciu obok świeżych pomidorów. Ale domyślam się, że nie każdy ma możliwosc je kupic, dlatego zasugerowałam tez takie w oleju :)

    2) Oregano suszone :)

    3) Zamiast płatków chili możesz dać pół łyżeczki ostrej papryki proszkowanej :) Będzie równie dobre :)

    Ciesze się, że wybrałeś ten przepis, bo naprawdę jest pyszny i jestem przekonana, że wszystkim będzie smakować :)
    Chyba jesteś przodownikiem moich przepisów :) Mam wrażenie, ze robiłeś już wszystko i bardzo mi z tego powodu miło :)

    A co do trufli z kokosem, to ja też zbierałam same pochwały ;)

  • tompol72

    Dzieki za informacje :) Co do wyboru przepisu to jest bardzo obiecujacy :) Nie wiem czy jestem przodownikiem ale kilkanascie Twoich przepisow wyprobowalem i procz jednej wpadki z babka bananowa wszystkie wyszly mi idealnie. Wyzszosc Twojej strony i Twoich przepisow nad innymi to fakt, ze sie sprawdzaja i ze sa okraszone pieknymi zdjeciami, propozycjami jak udekorowac potrawy. Co z tego, ze ktos podaje jakis przepis jak nie dodaje zdjecia... A to czasem najwazniejsze. Czasem trudno sobie cos wyobrazic. Daj jakis przepis setce kucharzy, a kazdy zrobic potrawe inaczej, bedzie inaczej wygladac i inaczej smakowac... :)

  • tompol72

    A jeszcze jedno... Tak a propos zdjec... Nie ma mozliwosci na tym blogu by Twoi "uczniowie" po wyprobowaniu Twoich przepisow dolaczali rowniez zdjecia danych potraw? :)

  • kasiaaaa24

    Masz rację. Dla mnie w przepisie zdjęcie to również sprawa priorytetowa. Co do dodawania zdjęć, to muszę porozmawiać z twórczynią mojego szablonu - aktualnie w przygotowaniu jest nowy szablon - praktycznie jest już gotowy. Z nowości pojawi się opcja drukowania przepisów i księga życzeń, czyli co czytelnicy chcieli by widzieć na blogu. A w sprawie dodawania zdjęć, to po prostu muszę się z Nią skontaktować :) Jest to kusząca propozycja :)

  • tompol72

    Tak jak powiedziałem tak i zrobilem. Zrobilem tego klopsa na swieta. Musialem dokonac drobnych modyfikacji skladnikow z uwagi na to ze np. udalo mi sie kupic jedynie suszone pomidory w zalewie olejowej, a nie bez zalewy. Tym nie mniej w niczym to nie przeszkodzilo, klops byl rewelacyjny, wszyscy sie nim zachwycali. Moge jedynie goraco polecic te potrawe kazdemu w zastepstwie np. pasztetu.

  • Gość: [Lidia] *.dynamic.chello.pl

    Klops przepyszny!!!! Robilam już go kika razy. To takie moje danie popisowe :-) Jedli juz go moi goście z Dolnego Śląska i z Warmii, z Mazur i z Mazowsza... Rewelacja. Wszyscy się zajadali :-)

  • kasiaaaa24

    Lidio jest mi niezmiernie miło że smakuje i Tobie i Twoim bliskim :) I dziękuję za ten komentarz :)
    Pozdrawiam ciepło :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci