Menu

Gotuję, bo lubię

Coq au vin

kasiaaaa24

Macie ochotę na sycącego, aromatycznego i kremowego kurczaka? To polecam to francuskie danie, którego korzenie sięgają XVI wieku. W zależności od rejonu Francji w którym posiłek jest przygotowywany, dodawane jest wino z lokalnych winnic.


Składniki:


* 4 udka z kurczaka

* 150 g bekonu w plasterkach

* 2 cebule

* 2 zabki czosnku

* 200 g pieczarek

* 1/2 szklanki białego wina

* 2 szklanki wody

* 300 ml kremówki

* 1 pęczek natki pietruszki

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oliwy

* sól

* pieprz

* zioła prowansalskie


Udka przecinamy na pół, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na maśle z oliwą. Zdejmujemy mięso z patelni i przekładamy do garnka z grubym dnem. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy do chrupkości bekon, posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy do garnka z mięsem. Mięso zalewamy winem i gotujemy do chwili aż wino się zredukuje. Dolewamy wodę i dusimy mięso ok 20 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy kolejne 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, dodajemy drobniutko posiekaną pietruszkę, zioła, dosalamy i dopieprzamy do smaku. Wlewamy śmietankę i gotujemy ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadająca nam gęstość.


Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • gosiab_3

    ja!!!ja!!! ja mam ochote,pycha!!!uwielbiam,a akurat nie ma mi kto dzis ugotowac,to chetnie bym sie podsiadla pod te sliczne i apetyczne naczynko :)
    Milego poniedzialku Kasiu :)

  • andzia-35

    O taaak, mam wielką ochotę na Twoję danie!!! Śliczne zdjęcia Kasiu!

  • Gość *.chello.pl

    O tak pewnie, że mam ochotę !! :)
    Pyszności.
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • ugotujmy

    mam ochotę..
    wina brak ;-)

  • grazyna1961.only

    Czaję się od dawna, żeby go zrobić ! Dzięki za przepis i przypomnienie :)

  • anytsujx

    Pyszne danie i bardzo ładne zdjęcia ...

  • majanaboxing

    Ja też chcę, ja też!:)

  • zaytoona

    Ojj... Chętnie bym się skusiła na takiego kurczaka, chętnie.

    Cudne zdjęcia!

  • bee-3

    Ja też chcę takiego kurczaka, zostawcie trochę dla mnie!!!! ;)

  • Gość: [yoasial] *.aster.pl

    Jakich udek użyć dokładnie? Takich bez kości? Czy też pałek? I w jaki sposób przekroić je na pół - w poprzek..? Przepraszam za dziwne pytania ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić a chciałabym skorzystać z przepisu już jutro :)
    Przy okazji chciałam pogratulować wspaniałych zdjęć i perfekcji w wykonywaniu potraw. Nie mogę wyjść z podziwu, jak można robić wszystko tak równiutko...
    Pozdrawiam!
    Asia
    PS
    Przy okazji chciałabym poprosić o więcej wytrawnych wpisów, bo choć wypieki są wspaniałe, to najczęściej szukam pomysłów na obiad lub przyjęcia ;))

  • iis111

    A chlebek na zdjeciu sama upieklas?:)

  • bee-3

    Zainspirowana przepisem, dziś robię kurczaka duszonego z warzywani w sosie pomidorowym :D

  • tilianara

    O to dobre jedzonko, domowe i sycące :)

  • kabamaiga

    W mojej ulubionej ostatnio książce Ainsleya jest właśnie Coq au vin i tak sobie go oglądam o oglądam i jakoś nie mogę się odważyć. U Ciebie cudny

  • kasiaaaa24

    Yoasial kupiłam całe udka (pałka + podudzie) i przecięłam tam, gdzie się noga zgina :) Nogi z kością :)
    Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie mam obecnie zbyt dużo czasu. Dziękuję za miłe słowa i życzę smacznego :)


    Iwonko kupny, kupny :)

  • atina_bc

    O to danie brzmi bardzo smacznie!

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Ale pyszności serwujesz !!!!

  • olciaky

    Pięknie się nazywa;)

  • Gość: [zosia19] *.chello.pl

    kurczak jest REWELACYJNY!!! może troszkę czasochłonny ale zachwyt domowników (zwłaszcza męskiej części) wynagradza wszystko :) nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zrobiła po swojemu, więc zamiast całych udek kupiłam filety z udźca (jest to o tyle lepsze że nie trzeba potem oddzielać mięsa od kości). GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS!!! dzięki Kasieńko :-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę sie Zosiu, że Wam skamował i dziękuję, ze podzieliłaś się ze mną swoją opinią :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Z czym się podaje to danie ? Z ryżem? Makaronem?

  • kasiaaaa24

    Proponuję z ryżem.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci