Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek z Kokosem

Nie znam nikogo, kto nie znałby i nie lubił tego ciasta. Dla mnie to klasyka, dzieciństwo, ciasto idealne na każdą porę roku i na każdy dzień. Zapraszam na wariację na temat Murzynka...

Składniki na ciasto na dwie keksówki po 30 cm:

* 1 kostka margaryny (Kasia najlepsza, jak to Kasie ;) )
* 4 pełne łyżki cacao
* 5 łyżek wody
* 2 łyżki wódki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki
* 3 jajka
* 1 mały proszek do pieczenia

Składniki na masę kokosową:

* 200 g wiórek kokosowych
* 200 ml mleka
* 50 g masła
* 50 g cukru


Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier, cacao, wodę i wódkę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, ¾ szklanki odlewamy jako polewę a resztę zostawiamy do przestygnięcia.
W drugim rondelku przygotowujemy masę kokosową. Wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i kokos. Masa powinna się minutkę pogotować, ale należy ją ciągle mieszać aby się nie przypaliła. Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy z cacao dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy mikserem a następnie dodajemy ubitą pianę z białek i od tego momentu mieszamy już łyżką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami. Na ciasto wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 min (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Jeszcze gorące ciasto w formie polewamy po wierzchu obficie polewa i wyjmujemy dopiero kiedy będzie całkiem przestudzone.

 

 

poniedziałek, 08 lutego 2010, kasiaaaa24

Komentarze
2010/02/08 15:38:04
U Ciebie mozna znalezc same pysznosci :)) Murzynek wyglada doskonale. W takiej wersji jeszcze nie jadlam wiec notuje do zrobienia :))

Pozdrawiam cieplutko.
-
2010/02/08 15:43:50
Masz całkowitą rację Kasiu. Murzynek kojarzy mi się baaardzo pozytywnie:) Pozdrawiam:)
-
2010/02/08 15:45:52
Masz rację, murzynka każdy lubi a dla mnie to pierwsze ciasto, które zrobiłam, jeszcze w szkole. Ta masa kokosowa doda mu charakteru, następnym razem zrobię taki :)
-
2010/02/08 16:34:16
To fakt nie znam osoby, która nie lubiłaby murzynka, to takie trochę ciasto narodowe :)
-
2010/02/08 16:38:29
To prawda, murzynek pasuje zawsze. Czy to Boże Narodzenie, czy środek lata.. Uniwersalne i smaczne. :-)
-
2010/02/08 16:55:31
znam, potwierdzam że pyszne ciacho:)) ślicznie się prezentuje:)
-
2010/02/08 18:09:21
Ba! Palce lizać!
-
2010/02/08 18:10:47
Wspaniały murzynek! Duzo go ostatnio na blogach, lecz sie nie dziwie, bo to naprawdę smaczne ciasto :)
-
Gość: Kuchasia, afea80.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/08 18:28:57
Oj tak Murzynek to dzieciństwo, beztroska, radość, pychotka!!! Pozdrawiam
-
2010/02/08 18:52:38
Kasiu, bardzo smakowita wersja 'murzynka', masa kokosowa inna niż w moim, na pewno i ten przepis wypróbuję....pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: , chello089079251235.chello.pl
2010/02/08 19:34:08
Uwielbiam murzynka, ale ... z kokosem jeszcze nie jadlam. Zatem chetnie sprobuje :D
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
Gość: Mona, aad235.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/08 21:19:28
Mam pytanko: ciasto jest przewidziane na dwie keksówki, a czy masa i polewa również? Z góry dziękuję za odpowiedź, ciasto wyglada na mega pyszne więc na pewno wypróbuję i to raczej prędzej niż później :)
-
2010/02/08 22:03:35
Mono wszystko przewidziane jest na dwie keksówki :) Pozdrawiam
-
2010/02/08 23:06:31
chyba każdy pamięta i każdy lubi (:
-
2010/02/09 10:01:27
Uwielbiam murzynka, choć odkąd wsiąkłam w blogi kulinarne, jakoś tak zszedł na plan dalszy. Tyle do wypróbowania, ciężko się wraca do poprzednich ciast.

Pięknie Ci wyszedł, i ten kokos, musi być pyszny.
-
2010/02/09 16:36:09
Zdecydowanie murzynek to ciasto ideał, które na moim domowym stole gościło dosyć często. Jego pieczeniem zawsze zajmowała się babcia. Do dziś pamiętam jego niesamowity zapach i biały cukier puder na wierzchu... A taka wariacja kokosowa musi być bardzo smaczna. :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Mona, abe111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/09 17:48:55
No więc upiekłam z połowy porcji bo mam tylko 1 keksówkę. W pierwszym momencie wystraszyłam się, ze tego ciasta tak malutko, ale zupełnie bez powodu drżałam. Wyrósł i okazał się przepyszny!!! A ten kokos rewelacja, takiego murzynka - aż wstyd się przyznać - nie znałam. A teraz gdy po tej jednej blaszce nie ma już ani okruszka rozumiem dlaczego przepis jest na dwie foremki :) Piekłam już różne murzynki, nawet ten z dodatkiem coca-coli ale przyznaję, ze wariacja z kokosem najbardziej mi przypadła do gustu. Dzięki serdeczne za świetny przepis :)
-
2010/02/09 18:09:45
Mono - jest mi niezmiernie miło, że Ci smakowało :) I mam nadzieję, że ta moja "warjacja" jeszcze nie raz zagości na Twoim stole :)

Pozdrawiam :)
-
2010/02/09 19:42:53
Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast.....ładne zdjęcie.
-
Gość: , 213.17.144.14*
2010/02/09 20:21:52
Więc zapraszam serdecznie do spróbowania albo u mnie przy filiżance kawy, albo we własnej kuchni, po zmierzeniu się z przepisem :) Pozdrawiam :)
-
2010/02/09 21:46:53
Wygląda smakowicie! Chętnie bym sie poczęstowała:)
-
2010/02/09 22:50:08
Dziekuję ;)
Świetny blog, jako wielbicielka słodkości na pewno będe zagladać częściej. Pozdrawiam
-
2010/02/09 23:55:04
rozpływam sie w marzeniach patrzac na te ciasto wyglada niesamowicie, Kniecznie musze zrobic to ciasto. uwielbiam kokos. pozdrawiam :)
-
Gość: ANIAK, krokodyl.kopernik.lodz.pl
2010/02/10 08:02:04
Nie mogłam się oprzeć i wczoraj zrobiłam....
Dla mnie po prostu super. Wilgotne, rozpływające się w ustach. No i to połączenie polewy z kokosem - rewelacja!
Polewę będę odtąd robiła wg tego przepisu.
Dziękuję :-)
-
2010/02/10 14:56:29
No, ten murzynek brzmi pysznie ;]
-
2010/02/11 20:07:06
Ja takiego murzynka chyba zapamiętałam najlepiej:)
Takiego murzynka też lubię najbardziej, i tak daaawno go nie jadłam:(
Myślę, że niebawem przyjdzie pora na "odrobienie" strat!
-
Gość: Aginia, chello089078132122.chello.pl
2010/02/13 15:35:04
Mam pytanie odnośnie keksówki, mam dwie o dł. 30 cm tylko jedna jest szeroka na 7 cm (podstawa) a druga na 13cm i nie wiem której użyć. Czy tej węższej czy szerszej???
-
2010/02/13 17:59:40
Propoznuję użyc tej szerszej, żeby Murzynek nie wypłynął podczas pieczenia :)
-
Gość: trocikbeatka, p4fed5ca6.dip.t-dialin.net
2010/02/15 10:36:41
witam. trafilam tu przez swietny blog dany. pieczenie chleba to moja pasja. uwielbiam tez slodkosci, wiec ten blog bardzo mi przypadl do gustu. super przepisy i nie tylko na slodko. jeszcze nie zdazylam przebrnac przez wszystkie , a juz musialam cos wyprobowac sama. na pierwszy ogien poszedl ten super murzynek. jest przepyszny- musze przyznac. fantastycznie smakuje kokos w polewie- zreszta ona jest doskonala. pewnie znajdzie u mnie zastosowanie rowniez w innych ciastach. jesli to moze byc mala wskazowka dla kogos , to podpowiem , ze ja pieklam w formie tortowej o srednicy 26cm, cala porcje. jednak cala porcje piec trzeba dluzej . u mnie to bylo 30min. dluzej ,przykryte na ten czs dodatkowy folia aluminiowa. wyrosl wspaniale, a smak ... no coz , sprobujcie sami...;-)
-
2010/02/15 12:40:40
Pięknie dziękuję za przemiły komentarz i zapraszam ponownie :)
-
Gość: Agga, systemy111.toya.net.pl
2010/02/16 11:15:40
Czy do polewy mogę również użyć Kasi? Mój leń nie pozwala mi wyjść do sklepu po masło;) Mam tylko keksówkę o wymiaracho dł. 37 cm na 7 cm (podstawa). Czy mogę zrobić w niej całość jako jedną porcję? Obawiam się ,że na dwie jest za duża?
-
2010/02/16 20:25:30
Może byc kasia i moze byc w takiej keksowce z jednej porcji :)
-
2010/02/27 13:32:34
uwielbiam murzynki. a ten jest najpyszniejszy ze wszystkich :)
bardzo fajny pomysl z tym kokosem
-
Gość: Korozja, chello089079069209.chello.pl
2010/03/29 18:04:17
To kolejny przepis z Twojego blogu który wypróbowałam i znowu się nie zawiodłam! Ciasto jest proste z wykonaniu ale jakie przepyszne! Super urosło a polewa z kokosem stworzyła niepowtarzalny duet. Ciasto idealne do kakaa lub porannej kawy. Nie traci świeżości przez kilka dni a nawet miałam wrażenie że z każdym dniem jest jeszcze lepsze. Tylko polewy było dla mnie troszkę za mało więc dorobiłam dodatkową porcję oczywiście z przepisu bo jest świetny. Już dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku. I jeszcze zebrałam pełno pochwał. Dziękuje za przepis i pozdrawiam.
-
2010/08/13 14:38:15
Murzynek upieczony, właśnie kosztuję i muszę przyznac, że bardzo mi smakuje. Zrobiłam w tortownicy bo nie mam dwóch keksówek. Chyba miejscami za duzo masy kokosowej położyłam na wierzch bo opadła, tworząc białe pasy. Ale i tak jestem zadowolona bo w pieczeniu ciast nigdy orłem nie byłam, a to mi pięknie i równomiernie wyrosło. Dzisiaj wyjeżdżam na weekend do mamy, murzyna zabieram ze sobą, będzie do ploteczek przy kawie jak znalazł :) Do usłyszenia w przyszłym tygodniu bo wówczas zmierzę się z andrutem kajmakowym. Pozdrawiam!
-
2010/08/13 16:53:02
Czekam na dalsze informacje :)
-
Gość: nika, adsl-76-230-144-52.dsl.milwwi.sbcglobal.net
2010/08/19 16:18:51
Rowniez, tak jak Marinia, zrobilam w okraglej formie, spring form, wyszedl bardzo dobry, zrobilam go dla naszych przyjaciol z Europy, dwoch Ameryk i Afryki, wszystkim niesamowicie smakowal, skonczylismy wieczor pieczac 4 ciasta dla kazdej z moich przyjaciolek i ich mezow i!!! Dziekuje za super przepis, Kasiu
-
2010/08/19 16:21:41
Niko niezmiernie się cieszę :) I pozdrawiam Ciebie i Twoich Przyjaciół :)
-
Gość: Ania, adtu203.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/15 22:47:35
Podobnie jak u Grażyny, murzynek to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam, dlatego mam do niego sentyment ;). Mój sposób wykonania był troche inny, ale jako osoba kochająca wszelakie masy kokosowe wyprobowałam dziś ten przepis i muszę przyznać, że to ciasto jest po prostu przepyszne - miękkie i puszyste, a pomysł nasączenia kokosu polewą jest rewelacyjny. Rodzina zjadła już ponad polowę, a to mówi samo za siebie;). Pozdrawiam
-
2010/09/16 07:11:52
Aniu cieszę się, że Wam smakuje :) Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: michi, pd95765d5.dip.t-dialin.net
2010/10/23 18:25:45
Chcialam upiec dzis i przyniesc za dwa dni do pracy w ramach urodzin. Jak je przechowac, zeby zachowalo swiezosc?

pozdrawiam
-
2010/10/23 21:53:06
Michi możesz włożyc do foliowej siatki i zawiązac. Z pewnością zachowa świeżośc. I wszystkiego NAJLEPSZEGO!!!! :)
-
Gość: evcia, cpe001c253d1deb-cm0014048f591c.cpe.net.cable.rogers.com
2010/12/15 17:58:48
UWIELBIAM MURZYNKI, ALE TEN BYL NAPRAWDE WYJATKOWY!
ZNIKNAL W CIAGU JEDNEGO DNIA:) POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA INSPIRACJE!
-
2010/12/16 08:23:36
Nieskromnie też uważam, że jest najlepszym murzynkiem jakiego jadłam ;)

Pozdrawiam ciepło i dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: Pyś, 87-206-160-243.dynamic.chello.pl
2010/12/16 15:56:53
Pomysły rewelacyjne, zainspirowana blogiem spędzam w kuchni dwa razy więcej czasu niż kiedyś:) Mam pytanie dot. murzynka, czy dwie formy keksowe można włożyć do piekarnika razem czy każdą należy piec osobno?
-
2010/12/16 18:57:58
Oczywiście, że można piec razem :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , xdsl-87-78-7-142.netcologne.de
2011/05/29 11:51:47
ciasto wyslo super pierwszy raz pieklam murzynka i wszystim smakowalo wyrosl wysoki a wioriki polozylam na spod i zalalam ciastem naklulam widelcem i do piekarnika
smaczengo
-
2011/05/29 11:58:30
Cieszę sie, że smakowało :) Pozdrawiam :)
-
Gość: karola, user-109-243-71-58.play-internet.pl
2011/06/17 15:13:22
czy może być blaszka 24x35 czy raczej za duża będzie??
-
2011/06/17 15:14:29
Może byc, bo to i tak porcja na 2 keksówki.
-
Gość: illa, 178.182.243.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/03 12:24:39
Bardzo dobre ciasto, polecam. Już kiedyś jadłąm murzynka z kokosem i bardzo mi smakował jednak nigdzie nie mogłam znaleźć choćby podobnego przepisu. Co prawda pamietam, że tam masę się przygotowywało z samej margaryny, kokosu i cukru.
Muszę jednak przyznać, że ten wyszedł równie dobrze:D
-
2011/11/03 12:55:12
Illa - cieszę się, że smakował :)
Pozdrawiam
-
2011/11/28 13:39:51
Dzien dobry :)))
Długo szukałam dobrego przepisu na murzynka z kokosem -moje ulubione ciasto z dzieciństwa, pierwsze które sama upiekłam...

Wyszło cudnie, przepysznie!!!!!!!! Pięknie wygladalo i migiem zniknęło :)))))
Polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie

aga
-
Gość: Julia, aagm216.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/17 10:30:16
Jejku...wyliczyłam że całe ciacho z podanych składników to 6000 kcal... Ale i tak mu się nie oprę :)
-
2012/08/17 10:33:00
Ale zjesz sama obie keksówki ciasta? :)
-
Gość: Madziula, host-89-229-139-3.chelm.mm.pl
2013/11/21 12:58:59
Zaciekawił mnie bardzo ten przepis, ponieważ od dawna zdarza mi się robić kokosowego murzynka ale w całkiem innej wersji - może kiedyś się skusisz :)
Otóż piekę ciasto normalnie, po wystygnięciu kroję na pół do przełożenia masą. A robię ją gotując wiórki w mleku z cukrem i cukrem waniliowym przez jakieś pół godziny - aż dobrze zmiękną, następnie dodaję kostkę margaryny, wciąż mieszając, a gdy się rozpuści zagęszczam wszystko waniliowym budyniem rozmieszanym w pół szklanki mleka. Gdy budyń wystygnie i stanie się gęsty przekładam nim ciasto :)
Jest naprawdę pyszne, zwłaszcza prosto z lodówki, mocno schłodzone - czekoladowe i kokosowe jednocześnie :) Polecam! :)
-
2013/11/21 13:42:51
Dziękuję za sugestię :) Z pewnością kiedyś się skuszę :) Pozdrawiam
-
Gość: Madziula, host-89-229-139-3.chelm.mm.pl
2013/11/22 14:22:13
W takim razie cieszę się bardzo i czekam niecierpliwie na rezultat - oby smakował tak jak mojej rodzince - do jednej herbaty, bo znika momentalnie! :)
-
2014/05/14 11:08:20
Zastanawiam się o jakich dwóch keksówkach mowa, bo w przepisie nie wyczytałam nic takiego a w komentarzach o tym mowa...
Próbowałaś może zrobić tego murzynka używając masła?