Menu

Gotuję, bo lubię

Murzynek z Kokosem

kasiaaaa24

Nie znam nikogo, kto nie znałby i nie lubił tego ciasta. Dla mnie to klasyka, dzieciństwo, ciasto idealne na każdą porę roku i na każdy dzień. Zapraszam na wariację na temat Murzynka...

Składniki na ciasto na dwie keksówki po 30 cm:

* 1 kostka margaryny (Kasia najlepsza, jak to Kasie ;) )
* 4 pełne łyżki cacao
* 5 łyżek wody
* 2 łyżki wódki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki
* 3 jajka
* 1 mały proszek do pieczenia

Składniki na masę kokosową:

* 200 g wiórek kokosowych
* 200 ml mleka
* 50 g masła
* 50 g cukru


Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier, cacao, wodę i wódkę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, ¾ szklanki odlewamy jako polewę a resztę zostawiamy do przestygnięcia.
W drugim rondelku przygotowujemy masę kokosową. Wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i kokos. Masa powinna się minutkę pogotować, ale należy ją ciągle mieszać aby się nie przypaliła. Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy z cacao dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy mikserem a następnie dodajemy ubitą pianę z białek i od tego momentu mieszamy już łyżką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami. Na ciasto wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 min (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Jeszcze gorące ciasto w formie polewamy po wierzchu obficie polewa i wyjmujemy dopiero kiedy będzie całkiem przestudzone.

 

 

Komentarze (59)

Dodaj komentarz
  • majazteca

    U Ciebie mozna znalezc same pysznosci :)) Murzynek wyglada doskonale. W takiej wersji jeszcze nie jadlam wiec notuje do zrobienia :))

    Pozdrawiam cieplutko.

  • wiosenka27

    Masz całkowitą rację Kasiu. Murzynek kojarzy mi się baaardzo pozytywnie:) Pozdrawiam:)

  • grazyna1961.only

    Masz rację, murzynka każdy lubi a dla mnie to pierwsze ciasto, które zrobiłam, jeszcze w szkole. Ta masa kokosowa doda mu charakteru, następnym razem zrobię taki :)

  • misiadk

    To fakt nie znam osoby, która nie lubiłaby murzynka, to takie trochę ciasto narodowe :)

  • poswiatka

    To prawda, murzynek pasuje zawsze. Czy to Boże Narodzenie, czy środek lata.. Uniwersalne i smaczne. :-)

  • ilka_86

    znam, potwierdzam że pyszne ciacho:)) ślicznie się prezentuje:)

  • katarina.f

    Ba! Palce lizać!

  • majanaboxing

    Wspaniały murzynek! Duzo go ostatnio na blogach, lecz sie nie dziwie, bo to naprawdę smaczne ciasto :)

  • Gość: [Kuchasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Oj tak Murzynek to dzieciństwo, beztroska, radość, pychotka!!! Pozdrawiam

  • kass55

    Kasiu, bardzo smakowita wersja 'murzynka', masa kokosowa inna niż w moim, na pewno i ten przepis wypróbuję....pozdrawiam cieplutko!

  • Gość *.chello.pl

    Uwielbiam murzynka, ale ... z kokosem jeszcze nie jadlam. Zatem chetnie sprobuje :D
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • Gość: [Mona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanko: ciasto jest przewidziane na dwie keksówki, a czy masa i polewa również? Z góry dziękuję za odpowiedź, ciasto wyglada na mega pyszne więc na pewno wypróbuję i to raczej prędzej niż później :)

  • kasiaaaa24

    Mono wszystko przewidziane jest na dwie keksówki :) Pozdrawiam

  • Gość: [darki] *.tsi.tychy.pl

    chyba każdy pamięta i każdy lubi (:

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Uwielbiam murzynka, choć odkąd wsiąkłam w blogi kulinarne, jakoś tak zszedł na plan dalszy. Tyle do wypróbowania, ciężko się wraca do poprzednich ciast.

    Pięknie Ci wyszedł, i ten kokos, musi być pyszny.

  • zaytoona

    Zdecydowanie murzynek to ciasto ideał, które na moim domowym stole gościło dosyć często. Jego pieczeniem zawsze zajmowała się babcia. Do dziś pamiętam jego niesamowity zapach i biały cukier puder na wierzchu... A taka wariacja kokosowa musi być bardzo smaczna. :)

    Pozdrawiam!

  • Gość: [Mona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No więc upiekłam z połowy porcji bo mam tylko 1 keksówkę. W pierwszym momencie wystraszyłam się, ze tego ciasta tak malutko, ale zupełnie bez powodu drżałam. Wyrósł i okazał się przepyszny!!! A ten kokos rewelacja, takiego murzynka - aż wstyd się przyznać - nie znałam. A teraz gdy po tej jednej blaszce nie ma już ani okruszka rozumiem dlaczego przepis jest na dwie foremki :) Piekłam już różne murzynki, nawet ten z dodatkiem coca-coli ale przyznaję, ze wariacja z kokosem najbardziej mi przypadła do gustu. Dzięki serdeczne za świetny przepis :)

  • kasiaaaa24

    Mono - jest mi niezmiernie miło, że Ci smakowało :) I mam nadzieję, że ta moja "warjacja" jeszcze nie raz zagości na Twoim stole :)

    Pozdrawiam :)

  • anytsujx

    Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast.....ładne zdjęcie.

  • Gość 213.17.144.*

    Więc zapraszam serdecznie do spróbowania albo u mnie przy filiżance kawy, albo we własnej kuchni, po zmierzeniu się z przepisem :) Pozdrawiam :)

  • atina_bc

    Wygląda smakowicie! Chętnie bym sie poczęstowała:)

  • jukejka

    Dziekuję ;)
    Świetny blog, jako wielbicielka słodkości na pewno będe zagladać częściej. Pozdrawiam

  • mi-ika

    rozpływam sie w marzeniach patrzac na te ciasto wyglada niesamowicie, Kniecznie musze zrobic to ciasto. uwielbiam kokos. pozdrawiam :)

  • Gość: [ANIAK] *.kopernik.lodz.pl

    Nie mogłam się oprzeć i wczoraj zrobiłam....
    Dla mnie po prostu super. Wilgotne, rozpływające się w ustach. No i to połączenie polewy z kokosem - rewelacja!
    Polewę będę odtąd robiła wg tego przepisu.
    Dziękuję :-)

  • zjedz_mnie

    No, ten murzynek brzmi pysznie ;]

  • olciaky

    Ja takiego murzynka chyba zapamiętałam najlepiej:)
    Takiego murzynka też lubię najbardziej, i tak daaawno go nie jadłam:(
    Myślę, że niebawem przyjdzie pora na "odrobienie" strat!

  • Gość: [Aginia] *.chello.pl

    Mam pytanie odnośnie keksówki, mam dwie o dł. 30 cm tylko jedna jest szeroka na 7 cm (podstawa) a druga na 13cm i nie wiem której użyć. Czy tej węższej czy szerszej???

  • kasiaaaa24

    Propoznuję użyc tej szerszej, żeby Murzynek nie wypłynął podczas pieczenia :)

  • Gość: [trocikbeatka] *.dip.t-dialin.net

    witam. trafilam tu przez swietny blog dany. pieczenie chleba to moja pasja. uwielbiam tez slodkosci, wiec ten blog bardzo mi przypadl do gustu. super przepisy i nie tylko na slodko. jeszcze nie zdazylam przebrnac przez wszystkie , a juz musialam cos wyprobowac sama. na pierwszy ogien poszedl ten super murzynek. jest przepyszny- musze przyznac. fantastycznie smakuje kokos w polewie- zreszta ona jest doskonala. pewnie znajdzie u mnie zastosowanie rowniez w innych ciastach. jesli to moze byc mala wskazowka dla kogos , to podpowiem , ze ja pieklam w formie tortowej o srednicy 26cm, cala porcje. jednak cala porcje piec trzeba dluzej . u mnie to bylo 30min. dluzej ,przykryte na ten czs dodatkowy folia aluminiowa. wyrosl wspaniale, a smak ... no coz , sprobujcie sami...;-)

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za przemiły komentarz i zapraszam ponownie :)

  • Gość: [Agga] *.toya.net.pl

    Czy do polewy mogę również użyć Kasi? Mój leń nie pozwala mi wyjść do sklepu po masło;) Mam tylko keksówkę o wymiaracho dł. 37 cm na 7 cm (podstawa). Czy mogę zrobić w niej całość jako jedną porcję? Obawiam się ,że na dwie jest za duża?

  • kasiaaaa24

    Może byc kasia i moze byc w takiej keksowce z jednej porcji :)

  • ninn17

    uwielbiam murzynki. a ten jest najpyszniejszy ze wszystkich :)
    bardzo fajny pomysl z tym kokosem

  • Gość: [Korozja] *.chello.pl

    To kolejny przepis z Twojego blogu który wypróbowałam i znowu się nie zawiodłam! Ciasto jest proste z wykonaniu ale jakie przepyszne! Super urosło a polewa z kokosem stworzyła niepowtarzalny duet. Ciasto idealne do kakaa lub porannej kawy. Nie traci świeżości przez kilka dni a nawet miałam wrażenie że z każdym dniem jest jeszcze lepsze. Tylko polewy było dla mnie troszkę za mało więc dorobiłam dodatkową porcję oczywiście z przepisu bo jest świetny. Już dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku. I jeszcze zebrałam pełno pochwał. Dziękuje za przepis i pozdrawiam.

  • marinia

    Murzynek upieczony, właśnie kosztuję i muszę przyznac, że bardzo mi smakuje. Zrobiłam w tortownicy bo nie mam dwóch keksówek. Chyba miejscami za duzo masy kokosowej położyłam na wierzch bo opadła, tworząc białe pasy. Ale i tak jestem zadowolona bo w pieczeniu ciast nigdy orłem nie byłam, a to mi pięknie i równomiernie wyrosło. Dzisiaj wyjeżdżam na weekend do mamy, murzyna zabieram ze sobą, będzie do ploteczek przy kawie jak znalazł :) Do usłyszenia w przyszłym tygodniu bo wówczas zmierzę się z andrutem kajmakowym. Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Czekam na dalsze informacje :)

  • Gość: [nika] *.dsl.milwwi.sbcglobal.net

    Rowniez, tak jak Marinia, zrobilam w okraglej formie, spring form, wyszedl bardzo dobry, zrobilam go dla naszych przyjaciol z Europy, dwoch Ameryk i Afryki, wszystkim niesamowicie smakowal, skonczylismy wieczor pieczac 4 ciasta dla kazdej z moich przyjaciolek i ich mezow i!!! Dziekuje za super przepis, Kasiu

  • kasiaaaa24

    Niko niezmiernie się cieszę :) I pozdrawiam Ciebie i Twoich Przyjaciół :)

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Podobnie jak u Grażyny, murzynek to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam, dlatego mam do niego sentyment ;). Mój sposób wykonania był troche inny, ale jako osoba kochająca wszelakie masy kokosowe wyprobowałam dziś ten przepis i muszę przyznać, że to ciasto jest po prostu przepyszne - miękkie i puszyste, a pomysł nasączenia kokosu polewą jest rewelacyjny. Rodzina zjadła już ponad polowę, a to mówi samo za siebie;). Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Aniu cieszę się, że Wam smakuje :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [michi] *.dip.t-dialin.net

    Chcialam upiec dzis i przyniesc za dwa dni do pracy w ramach urodzin. Jak je przechowac, zeby zachowalo swiezosc?

    pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Michi możesz włożyc do foliowej siatki i zawiązac. Z pewnością zachowa świeżośc. I wszystkiego NAJLEPSZEGO!!!! :)

  • Gość: [evcia] *.cpe.net.cable.rogers.com

    UWIELBIAM MURZYNKI, ALE TEN BYL NAPRAWDE WYJATKOWY!
    ZNIKNAL W CIAGU JEDNEGO DNIA:) POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA INSPIRACJE!

  • kasiaaaa24

    Nieskromnie też uważam, że jest najlepszym murzynkiem jakiego jadłam ;)

    Pozdrawiam ciepło i dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [Pyś] *.dynamic.chello.pl

    Pomysły rewelacyjne, zainspirowana blogiem spędzam w kuchni dwa razy więcej czasu niż kiedyś:) Mam pytanie dot. murzynka, czy dwie formy keksowe można włożyć do piekarnika razem czy każdą należy piec osobno?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, że można piec razem :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość *.netcologne.de

    ciasto wyslo super pierwszy raz pieklam murzynka i wszystim smakowalo wyrosl wysoki a wioriki polozylam na spod i zalalam ciastem naklulam widelcem i do piekarnika
    smaczengo

  • kasiaaaa24

    Cieszę sie, że smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [karola] *.play-internet.pl

    czy może być blaszka 24x35 czy raczej za duża będzie??

  • kasiaaaa24

    Może byc, bo to i tak porcja na 2 keksówki.

  • Gość: [illa] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Bardzo dobre ciasto, polecam. Już kiedyś jadłąm murzynka z kokosem i bardzo mi smakował jednak nigdzie nie mogłam znaleźć choćby podobnego przepisu. Co prawda pamietam, że tam masę się przygotowywało z samej margaryny, kokosu i cukru.
    Muszę jednak przyznać, że ten wyszedł równie dobrze:D

  • kasiaaaa24

    Illa - cieszę się, że smakował :)
    Pozdrawiam

  • aga_3city

    Dzien dobry :)))
    Długo szukałam dobrego przepisu na murzynka z kokosem -moje ulubione ciasto z dzieciństwa, pierwsze które sama upiekłam...

    Wyszło cudnie, przepysznie!!!!!!!! Pięknie wygladalo i migiem zniknęło :)))))
    Polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie

    aga

  • Gość: [Julia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jejku...wyliczyłam że całe ciacho z podanych składników to 6000 kcal... Ale i tak mu się nie oprę :)

  • kasiaaaa24

    Ale zjesz sama obie keksówki ciasta? :)

  • Gość: [Madziula] *.chelm.mm.pl

    Zaciekawił mnie bardzo ten przepis, ponieważ od dawna zdarza mi się robić kokosowego murzynka ale w całkiem innej wersji - może kiedyś się skusisz :)
    Otóż piekę ciasto normalnie, po wystygnięciu kroję na pół do przełożenia masą. A robię ją gotując wiórki w mleku z cukrem i cukrem waniliowym przez jakieś pół godziny - aż dobrze zmiękną, następnie dodaję kostkę margaryny, wciąż mieszając, a gdy się rozpuści zagęszczam wszystko waniliowym budyniem rozmieszanym w pół szklanki mleka. Gdy budyń wystygnie i stanie się gęsty przekładam nim ciasto :)
    Jest naprawdę pyszne, zwłaszcza prosto z lodówki, mocno schłodzone - czekoladowe i kokosowe jednocześnie :) Polecam! :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za sugestię :) Z pewnością kiedyś się skuszę :) Pozdrawiam

  • Gość: [Madziula] *.chelm.mm.pl

    W takim razie cieszę się bardzo i czekam niecierpliwie na rezultat - oby smakował tak jak mojej rodzince - do jednej herbaty, bo znika momentalnie! :)

  • Gość: [kasia M.] *.darnet.pl

    Zastanawiam się o jakich dwóch keksówkach mowa, bo w przepisie nie wyczytałam nic takiego a w komentarzach o tym mowa...
    Próbowałaś może zrobić tego murzynka używając masła?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci