Menu

Gotuję, bo lubię

Dorsz w cieście curry

kasiaaaa24

Jak już kiedyś pisałam, życie często  zmusza mnie do przygotowywania szybkich obiadów. Przygotowanie tego obiadu zajmuje ok 15 minut. Ciasto wokół ryby jest świetną alternatywą dla ziemniaków, a w dodatku wspaniale, orientalnie pachnie i smakuje. Polecam zarówno pracoholikom, jak i nie lubiącym spędzać zbyt wiele czasu na przygotowywaniu obiadu.

 

Składniki:


* 4 filety z dorsza (może by też tilapia, mintaj, panga)

* 10 łyżek mąki (raczej czubatych)

* 200 ml gazowanej wody mineralnej

* 1 jajko

* 1 pełna łyżeczka curry

* 1/2 cytryny

* sól

* pieprz

* olej do smażenia

 

Rybę kropimy sokiem z cytryny i solimy.  Mąkę mieszamy z curry, solą (2 duże szczypty) i pieprzem. Dolewamy wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy trzepaczką ciasto (powinno być dużo gęściejsze niż naleśnikowe). Rybę zanurzamy w cieście (powinna by otoczona sporą ilością ciasta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu aż ciasto się zarumieni. Najlepiej smakuje z surówka z kapusty kiszonej.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    U mnie w domu właśnie taka ryba jest najbardziej popularna tzn ryba smażona w cieście. A nie zadne tam inne wynalazki:) Następnym razem zrobię takie ciasto:)

  • ewena

    Jak piękna ta Twoja ryba Kasiu:)

  • ilka_86

    znam bardzo podobny przepis na rybkę w cieście, ale wydaję mi się, że z dodatkiem wody gazowanej ciasto jest jeszcze lepsze, podobnie jak i naleśniki;) bardzo fajna i szybka propozycja na piątkowy obiadek:) dziękuję za przypomnienie o tej rybce:) wkrótce zrobię:))

  • grazyna1961.only

    Fajny sposób na rybę ! Notuję przepis :)

  • Gość *.chello.pl

    Kasiu, po prostu rewelacyjny obiad.
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • ugotujmy

    ostatnio pokochałam rybę
    najbardziej łososia
    ale i dorsza z chęcią bym zjadła.. szczególnie w takim wydaniu

  • iis111

    popatrzylam na te zdjecia i zglodnialam. ide cos zjesc:)

  • katarina.f

    A już myślałam, ze mam dość dorsza na jakiś czas....:)

  • malgorzata.dz

    Fajne Kasiu! :) Moja babcia była mistrzynią przygotowywania takich ryb 'w cieście", choć jak to babcia - w bardziej tradycyjnych smakach. :) Dodatek curry bardzo mi tu "leży". :)

  • monika.l_nagrabinie

    Pysznie wygląda Twoja rybka kasiu. Skuszę się na nią i to niebawem :)
    M.

  • nobleva

    Fantastyczne danie :)

  • majanaboxing

    Mniam! Podobają mi się te rybki, super pomysł Kasiu!:)

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Super rybka, dorzucam sobie, będzie czym mężczyznę zaskoczyć :)

  • tilianara

    Rybka to zawsze dobry obiadek :) Piękne to pierwsze zdjęcie :)

  • Gość: [monikucha] 192.107.26.*

    Wow, taka rybka nie pogardzil by niejeden fish&chips :) Wyglada zniewalajaco:)

  • dziwnograj

    Ryba! i to z curry! Przecież to dla mnie raj na ziemi ;)) Tylko to smażenie mnie martwi ale w zamian tego coś wymyślę ;))

  • blue_megi

    wygląda baaaardzo apetycznie !!! :) świetny pomysł na obiad :) pozdrawiam :)

  • Gość: [Ivon] 80.51.181.*

    Ooooo to coś dla mnie. Koniecznie muszę ją zrobić w tym cieście curry.

    Pozdrówka ślę :D

  • gosiab_3

    przepysznie ta rybkowa propozycja wyglada,bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • czerwona_nesca

    Pyszny, wypróbowałam!

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Właśnie zrobiłam tego dorsza na obiadek. Tylko że ciasto nie wyszło mi tak pięknie zarumienione jak Tobie, tylko jasno żółte i mało chrupiące... (a musiałam zdjąć z patelni, bo miejscami zaczynało się przypalać). Zastanawiam się, czy nie smażyłaś go przypadkiem na głębokim tłuszczu lub chociaż duużej ilości oleju, że tak się zarumieniło?

  • kasiaaaa24

    Nie smażyłam na głębokim tłuszczu, a oleju dałam tykle, że zakrywało rybę do połowy - wiec chyba normalnie. Ale nie mam pojęcia, czemu przypalało się miejscami. Może dałas bardzo mało oleju?

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Chyba tak:( ech to dbanie o linię... ;)

  • Gość: [anonim] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami na dania z ryb

  • adrijah

    Pychotka :) nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć, może jutro uda mi się nadrobić :)

  • Gość: [mrYellowPete] 89.191.152.*

    Toż to trzeba mieć nie lada talent żeby ościotrupa tak pięknie przedstawić :) zabieram się właśnie do smażenia ;]

  • kasiaaaa24

    Będę wdzięczna za podzielenie się opinią o przepisie :)

  • Gość: [ugosia72] *.ssp.dialog.net.pl

    Bardzo smaczna rybka. Ja podałam do niej warzywa na ciepło doprawione przyprawą do ziemniaków . Polecam !

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci