Menu

Gotuję, bo lubię

Rosyjskie Ciasteczka Do Herbary

kasiaaaa24

Końca moich komputerowych problemów nie widać :) Mam nadzieję, ze wszystko wyjaśni się w przeciągu najbliższych 4 tygodni. Bo i po co dawać reklamy na każdym możliwym budynku, skoro myśli się dopiero o wciągnięciu tego osiedla w sieć? Ano widać ma to jakiś sens. Może ukryty i nie widoczny dla zwykłego, szarego użytkownika sieci. Ups, no może poza tym, że ten biedny użytkownik czeka i czeka, i z tygodnia na tydzień ma nadzieję, że ten dający jakże wiele szczęścia kabel pojawi się w jego domu. Do tego czasu jestem na litościwej łasce innych użytkowników i dlatego pojawiam się tak rzadko :) Tak wiec przez najbliższe 4 tygodnie będę tu bardziej duchem niż ciałem, ale obiecuję w miarę systematycznie wrzucać nowe przepisy. Tak więc dziś zapraszam na wspólną herbatkę przy rosyjskich ciasteczkach.

Ciasteczka te często i gęsto pojawiały się w okresie świątecznym na zagranicznych blogach. I muszę powiedzieć, ze niezmiernie cieszę się, ze postanowiłam je wypróbować. Ich smak i delikatność wprawiły nie tylko mnie w zachwyt. Powiedziałabym nawet, ze są zjawiskowe.

Składniki:

* 230 g miękkiego masła
* 100 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (proponuję kupić gotową mączkę)
* 1 łyżeczka wanilii
* 30 g cukru pudru
* 300 g mąki
* szczypta soli
* ok. 2 szklanek cukru pudru do obtaczania ciasteczek

Masło ubijamy z cukrem do chwili utworzenia jednolitej, delikatnej masy i dodajemy wanilię. Mąkę mieszamy z orzechami i dodajemy do ciasta. Rękoma zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min aby nie było zbyt luźne. Z ciasta formujemy kule odrobinę mniejsze niż orzech włoski i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4-5 cm. Ciastka wkładamy do nagrzanego już do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12 – 15 min. Ciastka nie mogą ani za bardzo wyschnąć, ani się zarumienić. Gorące ciastka obtaczamy w cukrze pudrze. Trzeba robić to w miarę szybko, bo cukier od razu zaczyna się topić i odstawiamy do wystygnięcia tak, aby ciastka nie dotykały się nawzajem. Po ok. 15 min, jeszcze letnie ciastka obtaczamy drugi raz obficie w cukrze i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gorąco polecam :)


 

 

 

 

 

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Piękne ciacha Kasiu!
    Zyczę szybkiego rozwiązania problemów z netem. Wracaj prędziutko, ja tu czekam:))
    Pozdrawiam:)

  • Gość: [amarantka] *.pools.arcor-ip.net

    Też je dostrzegłam :) i też je planuję niebawem zrobić... bo robiłam podobne - pekanowe i było przepyszne. Podejrzewam, że te rosyjskie też uplasują się w mojej ciasteczkowej czołówce :)
    I trzymam kciuki za szybki powrót stałego dostępu :)

  • wiosenka27

    Wyglądaja bardzo zachęcająco:)

  • Gość: [beataohar] *.mmj.pl

    Cudowne maleństwa! kusisz tymi słodkościami, a ja miałam schudnąć..

  • malta_79

    O! Zrobię na przyjazd astralnej siostry!

  • nobleva

    Kasiu ciasteczka są cudne :)

  • nitkowa_czarownica

    Ojeju... ale pysznie wyglądają, aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam :)

  • cukrowawrozka

    wyglądają wspaniale.. tak delikatnie...:]

  • nina007

    Tak pięknie je zareklamowałaś, że nie sposób się nie skusić.
    Pozdrawiam.

  • karol.ina.l

    Ślicznie wyglądają , takie śnieżne kulki. Skoro tak zachęcasz, to koniecznie muszę zapamiętać.

  • kabamaiga

    Świetne ciacha. No i powodzenia z podłączaniem internetu

  • anecik-79

    to potwory, oni chyba nie wiedzą jak nam tu ciebie brakuje :(
    a ciasteczka bomba :)

  • monika.l_nagrabinie

    Piękne, apetyczne i mam ochotę szybciutko sama je zrobić
    Pozdrawiam
    M.

  • negresca

    Kasiu, zrobiłam te ciasteczka:) pyszne są!

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :*

    Negresco cieszę się, że Ci smakowały :)

  • andzia-35

    Ale fajne! Takie...śnieżki:-)

  • Gość: [miska] *.hsd1.nj.comcast.net

    zrobilam dzis te ciasteczka! fajne miecutkie, kruche, lekkie, tylko takie troche moze mdle. Ciekawa jestem jak by smakowaly z odrobina soku z cytryny.

  • trzcinowisko

    Wczoraj je zrobiłam Kasiu!!! I są dokładnie takie jak piszesz:) przepyszne, delikatne...maślane.
    Oj, czuję że będę je robić częściej zwłaszcza że są takie łatwe w "obróbce".
    Następnym razem spróbuję je nieco urozmaicić np. wanilią w lasce albo marzą mi się takie z nutką pomarańczy:) tak czy siak, dzięki za przepis bo są świetne!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :)

  • martex.82

    Kasiu dziękuje za przepis, upiekłam i właśnie się zajadam, a powiem szczerze, że nie spodziewałam się że będą takie pyszne, kruchutkie i delikatne, no i bezproblemowe, mniam :)

  • kasiaaaa24

    Ja też je uwielbiam :) Właśnie za tą delikatność i kruchość :) Pozdrawiam :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Upiekłam te ciasteczka i część zrobiłam ze startą skórką z pomarańczy - te były najpyszniejsze. Bardzo polecam taki eksperyment!

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Kasiu, nie spotkałam u siebie mielonej wanilii.Czy można zastąpić ją czymś innym np w płynie

  • kasiaaaa24

    Tak :)

  • Gość: [jojcia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ile ciasteczek wychodzi z podanego przepisu? :)

  • danusia0909

    Kasiu, dziękuję Ci za pomysł. Ciasteczka zrobiłam z migdałami (przepis trochę zmodyfikowałam) i podałam z herbatą i... konfiturą jabłkową. Zapraszam do mnie na "degustację", a ciasteczka - polecam. Danusia
    www.mojewypiekiinietylko.com/2014/10/rosyjskie-ciasteczka-herbaty/#more-4672

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci