Menu

Gotuję, bo lubię

Makowiec Drożdżowy - Idealny

kasiaaaa24

Oto idealny makowiec drożdżowy.


Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Co prawda z podanych proporcji uzyskujemy aż cztery makowce o długości 35 – 40 cm każdy, ale po trzech dniach nie było po nich już śladu. Zajadała się nimi nasza rodzina i cały krąg znajomych. Jednogłośna decyzja brzmiała – PYCHA.

Składniki na ciasto:

* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mleka
* 60 g cukru
* 45 g świeżych drożdży
* 6 żółtek
* 3 łyżeczki oleju
* 2 łyżki wódki
* 150 g roztopionego masła
* ¼ łyżeczki soli


Składniki na masę:


* 500 g maku (ugotowanego w 2 szklankach mleka)
* 250 g cukru pudru
* 6 białek
* 100 g rodzynek
* 50 g suszonych żurawin
* 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
* 2 łyżki miodu
* 1 szczypta cynamonu
* 5 – 6 kropel esencji migdałowej


Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Należy gotować go w mleku ok. 15 minut, a następnie nie odlewając go przykryć garnek i zostawić mak na całą noc aby wystygł i „wciągnął” mleko. Na drugi dzień mak przecedzamy przez gazę i trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach maszynki. Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek przy pomocy łyżki.
Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodajemy cukier i pół szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, żółtka, olej, masło, sól i kiedy zamieszamy wszystkie składniki dodajemy wódkę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z części wałkujemy na niezbyt gruby prostokąt, nakładamy ¼ masy makowej (ok. 2 cm od brzegów) i zwijamy (uwaga!!!) od krótszej strony. Jeśli będziemy zwijać od dłuższej strony, makowiec będzie mało zwinięty. I teraz najważniejsza rzecz. Makowce owijamy nasmarowanym olejem papierem do pieczenia pozostawiając jedynie 1,5-2 cm luzu na wyrośnięcie i układamy jeden obok drugiego, najlepiej w blaszce do pieczenia (u mnie w blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm weszły trzy makowce). Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące makowce rozwijamy z papieru i posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem.

Smacznego :)
 

 

 

 

Komentarze (59)

Dodaj komentarz
  • polinqa

    uwielbiam makowca :) w świeta już się nieźle objadłam, ale jak patrze na takie zdjęcia, to... zjadłabym jeszcze :D

  • dorotus76

    Jest piekny, choc miło by było, gdybyś podawała źródło przepisu lub inspiracji.
    pozdrawiam

  • izaa_a

    ...Kasiu makowiec śliczny....ale dawno Cię nie było...pozdrawiam i wszytskiego najlepszego w nowym roku życzę...;)

  • sonieczka111

    Witamy po długiej przerwie, powodzenia w Nowym Roku - super przepis, warto zaryzykować, bo jak na razie jeszcze takiego drożdżowego makowego ciasta nie robiłam.

  • misbasia

    Kasiu! Podziwiam za "masową" produkcję makowca, który wygląda prześlicznie!

  • kuchnia-monsai

    żebys wiedziała że idealny, cudnie Ci wyszedł!!! :)

  • wiosenka27

    Naprawdę jest idealny:)

  • poswiatka

    No piękny! :-) Cudownie Ci wyszedł... :-)

  • gosiaa99

    Przesliczny jest ten makowiec! I cieszy moje oczy ta ilosc maku;

  • Gość: [mojlunch] *.hsd1.ca.comcast.net

    Mmmmmmm, pysznie wygląda - już mi ślinka na niego cieknie :)

  • fantazjemagdyk

    brzmi wspaniale, dobrze wiedzieć gdzie szukać przepisu na takie wspaniałosci :)

  • Gość: [monikucha] 192.107.26.*

    No niewatpie, ze makowiec jest idealny. Tak wlasnie wyglada! :)

  • edysia79

    Pięknie wygląda :)

  • majanaboxing

    Ach, piękny! Jak ja go moglam ominąć? Wygląda niesamowicie pysznie!

  • Gość: [Katia] *.net.azartsat.pl

    Zrobiłam w te Święta i jestem bardzo zadowolona, dziękuję za przepis :) świetny pomysł z zawinięciem w papier do pieczenia, makowiec śliczny i zgrabny jak ze sklepu :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za komentarz i cieszę sie, że smakował :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [angy] *.dip.osnanet.de

    Rewelacyjny ten makowiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    JUTRO ROBIE ,PIEKNIE WYGLĄDA -I PEWNIE TAK SAMO SMAKUJE -POZDRAWIAM

  • Gość: [Aniabg1] *.warszawa.vectranet.pl

    witam
    a czy te cisto można wyrobić w maszynie do pieczenie chleba?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście, że można.

  • Gość: [Aniabg1] *.warszawa.vectranet.pl

    To w tym roku spróbuję Twojego przepisu :) na zadęciach makowiec wygląda pięknie :)

  • kasiaaaa24

    Polecam - ja juz nie piekę innego :)

  • Gość: [Elek1980] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a czy można do niego użyć gotowej masy makowej z puszki? Jeśli tak to ile tej masy powinno być (wagowo)?

  • kasiaaaa24

    Proporcje są na 4 makowce, więc myślę, ze 2-3 puszki po 800g.

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    nk.pl/#main#!q?photoviewer=[33429392,3858] Jak na pani konto prosze tam zajrzeć jest tam tego więcej.

  • kasiaaaa24

    Niestety nie posiadam konta na NK. Podejrzewam, ze ktoś ukradł mi zdjęcia?

  • Gość: [m] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    moglabys napisać cos wiecej o zwinięciu makowca w papier?? czy ściśle czy trzeba pozostawić jakieś luzy ( z gory, z boku??) od dołu ma byc mocno 'scisnięty"?? czy zbyt mocne sciśniecie go uniemozliwi mu rośniecie??

  • kasiaaaa24

    Makowiec należy ciasno owinąć papierem, aby właśnie nie miał możliwości wyrosnąć (najlepiej kilka razy go owinąć długim arkuszem). Ja później jeszcze zabezpieczałam boki aby nie wyszedł końcami i włożyłam do blaszki.

  • Gość: [84monika] *.ip7.netikka.fi

    Pani Kasiu, jeżeli chcę piec makowiec popołudniu około 14.00 to czy też powinnam go pogotować w mleku wieczorem poprzedniego dnia czy może lepiej rano dnia kiedy chcę go piec, aby nie moczył się w mleku za długo? Poza tym czy taki ugotowany w mleku mak pozostawić na blacie w kuchni czy schować w chłodniejsze miejsce?

  • kasiaaaa24

    Spokojnie można ugotować go wcześniej :) Z pewnością nie będzie za długo.
    Nic mu się nie stanie na blacie, ale teraz noce są chłodne, więc można też wynieść na balkon, chociaż tak jak napisałam, nie wymaga niskiej temperatury.

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    zrobiłam makowczyk i dla mnie jest pyszny :) Na święta na pewno zrobię go jeszcze raz.

  • Gość: [Alina] *.eimperium.pl

    Witam/ to po co te drozdze w ciescie, jezeli nie pozwala sie makowcom urosnac? hmm

  • kasiaaaa24

    To nie jest tak, że ciasto nie wyrasta. Owijanie papierem sprawia, że makowiec się nie rozwarstwia.

  • Gość: [Karolina] *.cable.smsnet.pl

    Teraz pora na Pani makowca, proszę mi powiedzieć, pisze Pani o pianie z białek, ale nie ma nigdzie ubijania, te białka mają być ubite, na sztywno ?

  • kasiaaaa24

    Tak, tak - w składnikach są białka i je ubijamy na pianę, a następnie dodajemy do masy.

  • Gość: [Karolina] *.cable.smsnet.pl

    jutro piekę, mak mam już gotowy, proszę mi powiedzieć na jaką długość i szerokość ma być rozwałkowane ciasto mniej więcej ? Grubość to pewnie z 4 mm ? Może to oczywiste, ale ja robię makowiec pierwszy raz :-) oby się udał, dam znać !

  • kasiaaaa24

    Tak, grubość mniej więcej taka. Jak chodzi o wymiary ciasta, to ciężko mi powiedzieć. Proszę rozwałkować tak, aby krótszy bok był kilka centymetrów dłuższy od formy w której będą się piekły, ponieważ podczas zwijania się skurczy, a nie może być za długi, aby zmieścił się w formie.

  • Gość: [Karolina] *.cable.smsnet.pl

    makowiec wyszedł wspaniały, dziękuję :-)

  • Gość: [Patrycja] *.centertel.pl

    Hej, robie wlasnie makowca wg twojego przepisu i jestem na etapie 1,5 godzinnego wyrastania ciasta. Do sedna. Czy to jest normalne ze ciasto które wyrasta wlanie u mnie gest tagiej konsystencji jak by to nazwac takie jak glutek - galaretka nie tyle co rzadkie a w przepisie pisze żeby potem je odrazu rozwalkowac . Wiec chciałabym zapytać czy ciasto zgęstnieje bo chyba takiego luźnego nie będziemy rozwalkowywac czy potem trzeba go zagnieść dodając make i doprowadzając do konsystencji kiedy ciasto da się rozwalkowac ( ta chyba zrobie gdyż wiem ze nie odpiszesz mi w ciągu 5 min.) bo jest to dla mnie trochę nie zrozumiale ?

  • kasiaaaa24

    Jeśli ciasto jest za delikatne i nie da się go wałkować, to należy podsypać go mąką. Jednak należy zachować w tym umiar, ponieważ to lekkie i dość luźne ciasto jest warunkiem delikatnego makowca.

    Jak w rezultacie makowce wyszły?

  • natuska2404

    witam serdecznie. na poczatku chcialabym powiedziec ze Pani makowiec wyglada cudownie i na pewno jest przepyszny :) mam pytanie odnosnie masy, czy moglabym uzyc gotowej masy makowej? jesli tak to ile musialabym jej miec zeby starczyla na wszystkie strucle z przepisu, i drugie pytanie czy jesli uzyje gotowej masy makowej to czy wszystkie skladniki z Pani przepisu na mase oprocz maku mam dodac do tej masy makowej? prosze o jak najszybsza odpowiedz, dziekuje i pozdrawiam...

  • natuska2404

    mam jeszcze jedno pytanie, odnosnie mąki. jaka mam uzyc? tortowa, poznanska, luksusowa czy moze wroclawska... jest tyle rodzai mąki pszennej ze nie wiem jaka bedzie najlepsza do makowca....

  • kasiaaaa24

    Ja używam mąki tortowej.

    A jak chodzi o gotową masę, to można jej użyć, chociaż niektóre są dla mnie za tłuste. Można dodać do niej swoje ulubione bakalie, chociaż zazwyczaj gotowe masy mają już je w składzie. Dwie puszki powinny wystarczyć na 3 makowce.

  • natuska2404

    2 puszki masy takiej ktora ma 900g?(czyli 2x900g)? a czy do tej gotowej masy ktora kupie mam dodac cukier puder i bialka? tak jak Pani ma w skladzie?

  • natuska2404

    postanowilam jednak zrobic 1 strucle... czyi wtedy musze zmienic skladniki na ciasto przez 3tak? czyli powinno byc tak:

    * 1,2 szklanki mąki pszennej
    * 0,33 szklanki mleka
    * 20 g cukru
    * 15 g świeżych drożdży
    * 2 żółtka
    * 1 łyżeczka oleju
    * 1 łyżka wódki
    * 50 g roztopionego masła
    * łyżeczki soli


    czy tak? mysli Pani ze uda sie ciasto? bo sama juz nie wiem... prosze mi jeszcze odpowiedz na poprzednie pytanie czy do gotowej kupnej masy mam dodac bialka i cukier puder? makowca nie przechowuje sie w lodowce tak? Pani makowiec ile dni pozostaje swiezy? pozdrawiam i bede wdzieczna o jak najszybsza odpowiedz... :)

  • natuska2404

    zauwazylam ze w przepisie wychodza 4 makowce a nie 3 jak pani mi napisala... teraz to szczerze juz zglupialam hihih... zrobie w takim razie 2 makowce, czyli skladniki na ciasto musze zmniejszyc o polowe tak? tylko zastanawiam sie bo w przepisie jest ze na poczatku wsypuje pani pol szklanki maki, a ja bede musiala dac 0,25 szkl maki tak? teaz tylko mam maly dylemat, bo u kazdego szklanka czy kubek jest innej wielkosci... lepiej by bylo gdyby miala pani podane ilosc maki w gramach, ulatwilo by mi to bardzo sprawe :)

  • kasiaaaa24

    Do kupnej masy nie ma potrzeby dodawac cukru :) Białka można.

    Makowca nie trzyma się w lodówce i jest świeży przez około 4 dni.

    Na składniki z połowy porcji wystarczy 1 puszka masy.

    Ja używam szklanki 250 ml.

  • natuska2404

    dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi... mam nadzieje ze wyjdzie rownie pyszny i tak ladny jak Pani :)

  • natuska2404

    jesli zrobie ciasto z polowy porcji to niech mi pani jeszcze powie taka rzecz, bo do zaczynu wsypuje pani na poczatek pol szklanki maki, a ja w takim razie ile bede musiala wsypac, skoro mam uzyc 1,75 szkl maki do calosci? 0,25 szkl?

  • kasiaaaa24

    Tak, proszę wszystko podzielić na pół.

  • natuska2404

    a czy ten papier ma byc wysmarowany olejem od srodka tam gdzie beda zawiniete makowce?

  • natuska2404

    jeszcze taka rzecz, jak mam zwinac tego makowca? jesli go zwine tak jak pani pisze od krotszego boku to co potem z bokami? jesli je tak po prostu zostawie to chyba masa makowa wyplynie.. nie moge sobie tego wyobrazic jak to zrobic... czy jak zawine makowca te te krotkie boczki mam wlozyc pod spod? i co potem z papierem? ja zawine go w papier to rowniez mam wlozyc papier pod spod?

  • kasiaaaa24

    Tak, można posmarować.
    Po to się nie daje masy do samych brzegów, żeby nie wypłynęła. Nie ma potrzeby podwijać. Papieru również nie należy podwijać.

  • natuska2404

    jak bede dodawac maslo rozpuszczone do ciasta to ma byc gorace czy zimne? i jeszcze takie troszke dziwne pytanie ale wole byc pewna, czy zaczyn mam wymieszac czy po prostu wrzucic do mleka drozdze, make i cukier i zostawic i nie mieszac? jutro bede piekla makowaca wiec chcesz wszystko dokladnie sie dowiedziec :) pozdrawiam

  • Gość: [kaka] 185.41.81.*

    Czy masa po upieczeniu makowca jest wilgotna

  • kasiaaaa24

    Tak, ale aby była bardziej wilgotna proponuję dodać 5 zamiast 2 łyżek miodu.

  • Gość: [paulina] *.173.39.95.tesatnet.pl

    droga Kasiu, mam uwagę do Twojej odpowiedzi odnośnie świeżości makowca - podałaś 4 dni, mój już ma tydzień i nadal jest pyszny!!! dojadamy właśnie końcówkę :)) świetny przepis, w święta w każdym odwiedzanym domu jadłam jakiegoś makowca, ale ten mój był najlepszy! uwielbiam makowce, od tego roku uwielbiam ten przepis - stanie się moją tradycją świąteczną. pozdrawiam poświątecznie i noworocznie, wszystkiego dobrego!

  • kasiaaaa24

    U mnie nigdy nie doczekał tygodnia, więc nie wiem z autopsji, jak smakuje po takim czasie :) Wiem, że 4 dnia jest jeszcze OK :)

  • Gość: [Asia] *.static.chello.pl

    Kasiu jest przepyszny robię go już 3 wigilię pod rząd, już nawet w rodzinie sie dopytuja czy będę robić makowiec bo sie nie mogą doczekać.
    A z mojej strony to jak go już zawijam w papier do pieczenia to fajnie jest go zostawić w ciepłym miejscu ze 20 min. do wyrośnięcia i dopiero po tym ląduje u mnie w piekarniku.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci