Menu

Gotuję, bo lubię

3 BIT

kasiaaaa24

To bardzo proste ciasto idealnie nadaje się na wszelkie imprezy. Nie znam osoby która by go nie lubiła, a zarazem znam mnóstwo, którym jeden kawałek z pewnością nie wystarcza. Do przepisu używam gotowego kajmaku (można go nabyć w każdym dużym supemarkecie), ale również można przygotować go samodzielnie poprzez gotowanie skondensowanego mleka słodzonego przez ok. 2 godziny (puszka musi być cały czas przykryta wodą i możemy ją otworzyć dopiero na drugi dzień, kiedy całkowicie wystygnie).

Składniki na formę 30x45 cm:

* 450 g (2 duże paczki) herbatników (np. Petit Beurre)
* 2 puszki kajmaku (800 –900 g)
* 2 budynie waniliowe
* 450 ml mleka
* 270 + 50 g miękkiego masła
* 500 ml śmietany kremówki (36%)
* 2 łyżki cukru pudru
* 100 g gorzkiej czekolady


Budynie gotujemy w 450 ml mleka (odrobinę mniej niż zalecają producenci, jeśli nie jest słodzony, dodajemy tyle cukru ile zasugerowano na opakowaniu). Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach).
Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Kiedy utworzą jednolitą, gładką masę odstawiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.
Okładamy w takiej kolejności: herbatniki – masa kajmakowa – herbatniki – masa budyniowa – herbatniki – bita śmietana – wiórki czekoladowe.
To kolejne z ciast, które im starsze tym lepsze. Moim (i nie tylko) zdaniem, ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach stania w lodówce. A po tygodniu ( o ile dotrzyma :)) wręcz rozpływa się w ustach.
Polecam i smacznego :)

 

 

 

 

Komentarze (84)

Dodaj komentarz
  • Gość: [beataohar] *.mmj.pl

    Wspaniałe! ja znam je pod nazwą ciasto toffi bez pieczenia Potwierdzam, im dłużej stoi , tym jest lepsze

  • edysia79

    Mmm.. pyszności!
    Zapisuję przepis Kasiu :)

  • grazyna1961.only

    Pysznie wygląda, ale te kalorie... Na razie nie dla mnie :)

  • Gość: [dwiechochelki] 62.61.55.*

    Przepiękne!

  • Gość: [ewelajna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja też zapisałam, bo fajne:)

  • Gość: [espresso9] *.ip.netia.com.pl

    Ciasto wygląda cudownie :D

  • Gość: [magda] *.aster.pl

    ah cudne!!! ja tez znam pod nazwa toffi ale dawno niejadlam wiec trzeba to powtorzyc

  • Gość: [mikimama] 79.139.89.*

    Znam to ciasto i uwielbiam, wszyscy je kochają. Kilka razy robiłam jakieś modyfikacje do niego, ale zawsze jest pyszne dzięki kajmakowi...

    czerwieniblekit.blox.pl/2009/11/Toffik-na-kruchym-czekoladowym-spodzie.html

  • kuchcikowo

    Oooo matkoooo :-)
    Jaki piekny, jaki równy... Mniam
    pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • zemfiroczka

    Wygląda fantastycznie! Jesteś kolejną osobą, która mnie nim mami ;)))

  • ilka_86

    piękności!:) koniecznie do zrobienia;) lubię takie ciasta bez pieczenia:)

  • cezonia_wino_i_oliwki

    Ale pyszoty! Mam gdzieś przepis na 3-bit'a i jeszcze go nie wypróbowywałam, chyba w końcu go zrobię, bo u Ciebie wygląda super :)

  • gosiaa99

    Cudowne piekne ciasto :) Jaki rowniutkie

  • cashmere85

    Cieszę się Kasiu, że dodajesz nowe przepisy, brakowało mi ich!!
    Twój 3 bit wygląda lepiej niż 3 bit-batonowy!

  • cukrowawrozka

    aaach, uwielbiam 3bita! :D

  • majanaboxing

    To ciasto jest obłędne! Robiłam je juz kilka razy nie prowadząc jeszcze bloga, bardzo nam smakuje. Doskonałe na każdą imprezę urodzinową czy imieninową.
    Wygląda u Ciebie przepięknie Kasiu, tak doskonale!
    Pozdrawiam:)

  • wenezu.elka

    Znam ten przepis :) Ten budyń u mnie w przepisie robi się własnoręcznie i jedną warstwę herbatników zastępuję krakersami.
    Jest pyszny :)

  • nitkowa_czarownica

    Niesamowicie smakowicie wygląda, aż ślinka leci ;)
    Pozdrawiam :)

  • azsbiata

    Kajmak to masa krówkowa ? Tak pięknie wygląda, że od razu mam ochotę zrobic. Ale poczekam do soboty :)

  • myniolinka

    tygodnia nie wytrzyma nigdy!!! super! też takie robię tylko, że na krakersach :)

  • darki85

    wygląda bardzo apetycznie i słodko (; juz raz wykorzystałam stąd przepis i coś czuje, że ten bedzie następny (; pozdrawiam!

  • eve.eire

    Wiele o tym ciescie slyszalam. W koncu mam okazje je tez zobaczyc. Super wyglada :)

  • iis111

    uwielbiam 3 Bit:)

  • abbra

    Wygląda super !
    Jeszcze go nie robiłam, ale miałam okazję spróbować - pychotka ! :)

  • andzia-35

    Kasiu, ja to ciasto robię od kilku lat i zrobić nie mogę :P
    Pysznie Twoje wygląda, muszę się wreszcie skusić:)

  • majazteca

    Na pewno na jednym kawalku bym nie poprzestala :) Wyglada oblednie pysznie.

  • nina007

    Cudnie się prezentuje ! No i z całą pewnością jest pyszne.

  • anecik-79

    wygląda kusząco :)

  • calmiriel

    Właśnie się będę zabierać za robienie 3 BIT-a :)
    Proszę tylko o podpowiedź, jaką dużą blachę użyłaś?

  • Gość: [kat_ja] *.chello.pl

    No więc ja jestem osobą, która nie lubi tego ciasta... Natomiast mój mąż skutecznie nadrabia to, czego ja nie zjem :-)

  • Gość: [RobertSM] *.jmdi.pl

    Kurcze niesamowite są wizualnie te Twoje wypieki - szacunek!!!

  • macierzanka-1

    Oj, a to ci pokusa! Wygląda ślicznie - poproszę o taki kawałeczek :)

  • Gość: [Pannakota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wyglada bardzoo smakowicie, wyprobuje na impreze :) ale mleko skondensowane chyba mozna otworzyc szybciej, ja zawsze otwieram jak tylko da sie dotknac puszki ;)

  • zawsze-mamahani1

    Kasiu, mam pytanie dotyczące budyniu. Czy gotujemy 2 budynie w 450 ml mleka, czy jeden? Czyli 2 w 900 ml? Troszkę to dla mnie nie jasne. Oczywiście zakładając, że mam budynie na pół litra.

  • Gość: [Młoda żona] *.ssp.dialog.net.pl

    Kasiu a masy kajmakowej mają być dwie puszki po 800-900g czy jedna o takiej wadze?

  • kasiaaaa24

    To ma być albo jedna duża puszka, albo dwie po 400 g :)

    Gotujemy dwa budynie w 450 ml :)

    Blacha 30 X 40

    Pięknie dziękuję za wszystkie miłe słowa :*

  • Gość *.xdsl.centertel.pl

    Pycha !Dziękuje za przepis zrobiłam tydzień temu do pracy dziś powtórka dla dzieci .Tylko te kalorie ale smak niebo .Pozdrawiam.

  • Gość: [Fifa] *.cpe.net.cable.rogers.com

    niestety moj budyn z maslem za nic w swiecie nie chcial sie polaczyc:( a dodawalam po trochu tak jak w przepisie...chyba marna ze mnie kucharka, bo znajomej ciacho wyszlo przepyszne.

  • kasiaaaa24

    Fifa - masło nie miesza się z budyniem, jeśli dodaje się je do budyniu. bardzo istotne jest, żeby do miękkiego, rozbitego już mikserem masła dodawac po trochę budyniu i wtedy zawsze się udaje :)

    Proponuję jeszcze jedno podejście, bo warto :)

  • Gość: [ekaterina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    witam ponownie! tego ciasta z Twojego blogu również próbowałam, jestem wielką fanką kajmaku toteż się skusiłam. oczywiście wyszło przepyszne. jednak jeśli pozwolisz to kilka poprawek: do ubijanej śmietany warto dodać tylko jedną łyżkę cukru-pudru, gdyż ciasto dzięki kajmakowi jest wystarczająco słodkie i z dwoma łyżkami może wyjść za mdłe. ciasto możemy równie dobrze posypać kakaem. a jeśli ktoś lubi dopracowywać to przepysznie jest posypać tarkowaną GORZKĄ czekoladą i kakaem - wówczas jest wyśmienite.

  • Gość: [Pajączek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jeśli ktoś ma wątpliwości, proszę się nie wahać. Zrobiłam placuszek i wszyscy zachwalają jego smak. Niebo w gębie! Jest przy tym banalny w wykonaniu, mówi to początkująca kucharka ;)
    Dziękuję bardzo za przepis, na pewno nie raz 3BIT zagości w moim domu :))
    Pozdrawiam

  • Gość: [hmmmmmmmm] *.chello.pl

    Czy masa kajmakowa to to samo co krówkowa?

  • kasiaaaa24

    Dokładnie to samo :)

  • Gość: [prawie krakuska] *.chello.pl

    wspaniały przepis!! ciasto zrobiło furorę i musiałam wydrukować twój przepis wszystkim ciotkom:) następne przepisy już czekają na wypróbowanie. będę tu regularnie zaglądać!

  • tompol72

    Ciasto z gatunku tych, ktore nie moga sie nie udac :) I rzeczywiscie najlepsze jest po kilku dniach. Mozna wiec je spokojnie zrobic na impreze kilka dni wczesniej a nie w ostatnicj chwili. Ale najwazniejsze ze jest efektowne i na prawde przepyszne :)

  • kamilcia_w

    Ciasto jest mega słodkie, dziś w pracy wszyscy zachwalali mojego urodzinowego 3BIT'a.
    Nie wierzyłam, że wyjdzie mi tak ładne jak Twoje, a muszę się pochwalić że jestem z siebie dumna. Dodatkowym atutem jest fakt, że robi się je ekspresowo. Wróciłam do domu ok 22 po 14h pracy i wizycie w sklepie, wstawiłam budyń, odpaliłam mikser, chwile po 23 już leżałam w łóżku, a ciasto przegryzało się w lodówce.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało i składam urodzinowe życzenia :) Wszystkiego Naj :)

  • Gość: [hania] *.dip.t-dialin.net

    postanowiłam poeksperymentować i 3 BIT zrobiłam na Dzień Taty. Rewelacja, wydzielałam małe porcyjki, ale i tak po 4rech dniach została tylko blaszka do umycia. Pycha!!!!!!!

  • kasiaaaa24

    Super, że Wam smakowało :) Pozdrawiam :)

  • cashmere85

    Kasiu, czy po tych kilku dniach w lodówce ze śmietaną będzie wszystko ok? W sensie nie zepsuje się ani nie popłynie? Chciałabym zrobić to ciasto jutro (we wtorek), a podać w sobotę.

  • kasiaaaa24

    Wszysto będzie ok :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu,
    przyznam szczerze, że jestem na Pani blogu pierwszy raz. Myślę, że zainteresuje Panią, że zdjęcie ciasta z Pani blogu razem z opisem zgłoszono do konkursu na nk.pl o tutaj nk.pl/#przebojowebabeczki/gallery/album/3/189 . Moim zdaniem to narusza Pani prawa autorskie. Pozdrawiam, Monika

  • kasiaaaa24

    Pani Moniko pięknie dziękuję za zgłoszenie mi sprawy. Napisałam już do zarządcy NK i do samej osoby zamieszczającej zdjęcia i zobaczymy, jaki będzie finał.
    Jestem niezmiernie wdzięczna i cieszę się, że mogę liczyc na lojalnośc moich czytelników :)
    Pozdrawiam ciepło,
    Kasia

  • Gość: [Roman] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu,fajnie wygląda już robię,zawsze robiła siostra ale troszkę inaczej(prawdę mówiąc,to nie pamiętam jak),teraz jest w angli i ja robię,napewno wyjdzie,pozdrawiam

  • Gość: [krycha] 212.87.236.*

    pszepis ok, tez takie robie, chcialam jednak powiedziec ze puszke z mlekiem mozna otworzyc juz po godzince, niekoniecznie nastepnego dnia:) pzdr

  • elkaa13

    Ciasto jest przepyszne, robiłam już raz, a jutro zrobię ponownie na urodziny męża. Mam tylko jedno pytanko, czy ciasto trzeba kroić pomiędzy herbatnikami? - ostatnio tak kroiłam i trochę mi masa kajmakowa wypływała, a u Pani jest tak ślicznie.
    P.S. Coffee Cake wyszło przepyszne :)

  • kasiaaaa24

    To pewnie zależy od kajmaku :) Jeśli jest kupny, powinien byc ok, a jeśli robiony w domu, to następnym razem proponuję przedłużyc gotowanie o 15 minut :) Ja nie kroję między herbatnikami, ale ja zawsze odstawiam je na 2-3 dni do lodówki zanim w ogóle je ruszymy. Wiem, wiem - może byc cięzko ;) Ale wtedy herbatniki zdążą zmięknąc i ciasto łatwo się kroi :)
    Pozdrawiam i cieszę się, ze ciasto przypadło do gustu :)

  • ester.0

    Zrobiłam wczoraj, łatwe i proste w przygotowaniu, a smak to poprostu "niebo w gebie" :)). Kasiu jak ty to robisz ze twoje ciasto jest tak równiutko ukrojone?

  • kasiaaaa24

    Ha ha no nie wiem, jakoś samo tak wyszło ;) Cieszę sie że Ci smakuje i dziękuję, że zostawiłas komentarz :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Kamuska] *.sky24.pl

    Witaj!! Właśnie zabieram się do "pieczenia" tego pysznego ciasta ale mam pytanko czy każdy budyń ugotować w 450 ml mleka czy dwa budynie w 450 ml mleka. Chciałabym się upewnić, zwłaszcza, że teściowa będzie w święta zajadać. WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ

  • kasiaaaa24

    Dwa budynie w 450 ml. Inaczej byłby całkiem płynny :)

  • Gość *.warszawa.vectranet.pl

    mam pytanie czy masę kajmakową muszę gotować czy po prostu otwieram puszkę i łącze z miękkim masłem

  • kasiaaaa24

    Jak kupujesz gotową masę krówkową, to nie trzeba jej gotować. Gotuje się mleko skondensowane aby uzyskać kajmak, ale są dość dobre masy gotowe, co ułatwia przygotowanie ciasta.

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wszystko byłoby super, gdyby nie to, że moja masa kajmakowa miała bardzo rzadką konsystencję i przez to ciężko było pokroić placek :(

  • Gość: [Ania] *.unknown.uunet.be

    Ciasto rewelacja, pycha;) jednak nie wyszło do końca tak jakbym chciała;) dlatego proszę o podpowiedź, co zrobić żeby następnym razem moja masa krówkowa nie była taka rzadka i nie miała tak wielu grudek z cukru? Użyłam gotowej masy, myślałam że będzie ok, jednak coś nie wyszło:( dziękuję za pomoc;) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Aniu...
    Jest tylko jedna przyczyna grudek cukru w masie. Ona jest po prostu stara :)
    Możesz sama zrobić masę. Słodzone mleko kondensowane gotuje się w pełnym garnku wody przez 2 godziny (ja nawet gotuję 2,5). Tylko musisz systematycznie dolewać wody jak się wygotuje.
    Puszkę można otworzyć dopiero jak będzie zimna - najlepiej na drugi dzień :)

  • Gość: [LW23] *.play-internet.pl

    Witam, zdaniem mojego wymagającego 11- letniego siostrzeńca - najlepsze ciasto świata (lepsze nawet od tych z cukierni) ;). Rzeczywiście jest pyszne, zwłaszcza po tygodniu od zrobienia.

    Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

  • Gość: [Gość] *.adsl.inetia.pl

    Czy można zastąpić masło margaryną?

  • kasiaaaa24

    Jeśli lubisz smak margaryny - to tak. Ale moim zdanie o wiele lepsze jest masło.

  • judyta.69

    jednak można zepsuć to ciasto....ja dodałam do bitej śmietany szklankę cukru pudru zamiast 2 łyżki...strasznie slodkie mi wyszło....a z miesiąc zabierałam się za robienie 3 Bita....ale to tak jest jak się robi 10 rzeczy na raz...

  • judyta.69

    a jednak...pomimo, że "troszkę" przesłodziłam blaszka pusta....

  • kasiaaaa24

    To miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Ewelina] *.21-109-160.tkchopin.pl

    Dziewczyny, czy do śmietany nie trzeba dodać śmietan fix, albo żelatyny by nie była zbyt lejąca?

  • kasiaaaa24

    Nie ma takiej potrzeby, ponieważ ciasteczka "wciągną" jej wilgoć, ale oczywiście możesz dodać 2 fixy - na pewno będzie stabilniejsza. Ja używam do miksowania robota planetarnego, więc śmietana wychodzi bardzo sztywna.

    Generalnie fix nie zaszkodzi :)

  • Gość: [dorlisz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam
    Ciastko pyszne, zrobiłam na Andrzejki ale niestety nie mogłam pokroić na półmisek bo cała krówka się rozlała, po zmiksowaniu kajmaku z masłem masa zrobiła się bardzo lejąca i nie zsiadła się nawet po 24h. Następnym razem chyba dam prosto z puszki. Ale problemu nie było podawałam porcyjki udekorowane wiśnią i mandarynką i wszyscy chwalili.
    Pozdrawiam dorlisz

  • luna1981

    Witaj Kasiu
    Jestem zachwycona Twoim blogiem. Podziwiam ludzi z pasja, a Tobie na pewno jej nie brakuje. Skąd znajdujesz czas na to wszystko?
    Po udanych i pysznych pierniczkach świątecznych postanowiłam spróbować z 3bitem. I mam parę problemów. Masa kajmakowa wyszła mi b.rzadka, mimo 3 dni w lodówce nadal jest płynna - może za bardzo rozmiksowałam? Natomiast masa budyniowa wyszła b.gęsta i było jej b.mało, że ledwo ja rozsmarowałam. Co zrobiłam nie tak?
    Pozdrawiam cieplutko.

  • luna1981

    Chcialam tylko dodac, ze faktycznie po 4dniach w lodowce ciasto jest przepyszne i karmel zgestnial prawie calkowicie W smaku cudo Kasiu a jakby nie dawac masla do masy kajmakowej? Pozdrowionka

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że bez masła kajmak nie zgęstnieje. Jednak masło pod wpływem chłodzenia twardnieje i trzyma masę zwartą.

  • Gość: [Joanna M] *.warszawa.vectranet.pl

    witaj Kasiu. Uwielbiam twojego 3-bita. Ciasto jest super robiłam je na urodziny mamy, myślałam że zostanie chociaż mały kawałek do spróbowania :) niestety zniknął w ciągu godziny goście byli przekonani że to kupne ciacho :) - twój przepis został przekazany kolejnym fanom 3-bita. Uwielbiam twojego bloga.

  • Gość: [Rose] *.lukman.pl

    Mam pytanie odnośnie masy budyniowej: czy na pewno dodajemy do wystudzonego budyniu aż 270 gram miękkiego masła? Dodałam dokładnie tyle i nie czuję budyniu tylko ... praktycznie samo masło :(

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam:) robiłam to ciasto na święta i wydaje mi się, że 2 puszki kajmaku na taką blaszkę to zdecydowanie za dużo ciasto wyszło bardzo słodkie,a w dodatku uważam że zbędne jest dodawanie do masy kajmakowej masła, gdyż po jej dodaniu masa w lodówce niechciała się stężeć rozlewała się, dodam że dałam tyle margaryny Kasi ile było w przepisie. W efekcie ciasto wylądowało w zamrażarce jako lody:)

  • kasiaaaa24

    Nie dziwię się, że masa się rozlewała, skoro została dodana margaryna. Absolutnie nie wolno zamieniać masła na margarynę.

  • Gość: [Lagrema] *.logitus.pl

    Pani Kasiu, jest to najlepszy przepis na 3 bit'a, jaki wypróbowałam. :-) Łatwe, szybkie i pyszne. Według mnie już na drugi dzień jest dostatecznie miękkie, aby zajadać. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci