Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Egipski

Zdecydowałam się na ten tort, gdyż wszystko co egipskie jest mi tak samo bliskie jak to co greckie. Tort jest bardzo dobry, nie zbyt ciężki, nie zbyt słodki i bardzo orzechowy. Jak każdy tort u Nas zniknął dość szybko, ale przygotowanie go nie stanowi wielkiego wyzwania :) Polecam go na Świąteczny stół, a z pewnością zachwyci gości :)

Składniki na blaty (należy przyrządzić trzy takie blaty):

* 3 białka
* 2 łyżki cukru
* ¾ łyżki mąki pszennej
* 50 g mielonych orzechów laskowych


Masa budyniowa:

* 11 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki pszennej
* 350 ml mleka
* 180 g miękkiego masła


Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki
* 1 fix do śmietany
* 2 łyżki cukru pudru
* 120 g orzechów włoskich


Dodatkowo:

* 3 łyżki wiórków kokosowych

Aby przygotować blaty ubijamy białka ze szczyptą soli i kiedy będą już sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką i dodajemy do piany. Od tej chwili mieszamy delikatnie łyżką, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem tortownicy (u mnie 25 cm) i pieczemy w 175 stopniach 20 min. Ja kolejne białka ubijałam dopiero po wyjęciu z piekarnika poprzedniego blatu aby piana nie opadła.
W trakcie pieczenia można przygotować masę. Żółtka, cukier, mąkę i mleko ubijamy mikserem i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając trzepaczka aż utworzy się gęsty budyń (należy gotować na małym ogniu, bo jak to budyń, ma tendencję do przypalania się i przywierania). Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia (miskę z budyniem można przykryć folią, aby nie utworzył się twardy kożuch). Kiedy budyń jest już zimny, dodajemy go po łyżce do utartego mikserem masła. Mieszamy tak długo, aż składniki utworzą jednolitą, kremową masę.
W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier i zagęstnik.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na patelni (bez tłuszczu). Układamy pierwszy blat, smarujemy go masą budyniową, posypujemy połowa orzechów. Na orzechy wykładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem i czynność powtarzamy. Ostatni, wierzchni blat smarujemy masą budyniową i posypujemy podprażonymi na złoto wiórkami kokosowymi.
Tort najlepszy jest na drugi dzień, kiedy blaty odrobinę namokną od masy.


 

 

 

poniedziałek, 14 grudnia 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/12/14 13:09:06
Wygląda oszałamiająco:)
-
2009/12/14 14:00:47
Mnie zachwycił i to bardzo :) Rewelacja !
-
2009/12/14 14:35:20
to ja poproszę kawałeczek...

p.s a tak jeszcze napiszę Kasiu widziałam w jakimś wątku na gazecie link do Twoich zdjęć z wakacji w Egipcie w Empire..:):) mnie się tak spodobał hotel i okolica że po raz kolejny tam byłam chociaż obiecałam sobie co roku w nowe miejsce jeździć..;)
-
2009/12/14 14:43:49
Wiosenko dziekuje :)

Szarlotku dziekuje :)

Izo ja bardzo miło wspominam Egipt i pewnie tez tam wroce, ale poki co obiecalismy sobie z mezem co rok inny kraj :) A ciesze sie ze pod wpłymem moich zdjec zdeczdowałas sie tam pojechac, bo naprawde warto :)
-
2009/12/14 15:19:45
Bardzo ciekawa propozycja.
Warstwy swietnie sie komponuja.
-
2009/12/14 15:43:09
Cudny zestaw kolorystyczny, szczególnie masa budyniowa. Pięknie! :-)
-
2009/12/14 16:11:50
śliczny torcik Kasiu:)
mam dla Ciebie pewną niespodziankę:) Twój blogasek tak mi się spodobał, że znalazł się w 10 wyróżnionych, często tutaj goszczę więc wyróżnienie jak najbardziej się należało:) ilonkowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html pozdrawiam cieplutko:]:)
-
2009/12/14 17:58:12
Bardzo elegancki tort... Ja nie mam zacięcia do tortów! Niestety :) Chetnie bym zjadła, ale nie zrobiła :)
-
2009/12/14 18:50:57
Fantastyczny jest ten tort ! I te masy cudnie wyglądają! :))
Czy to jest z tego samego przepisu, który prezentowała Dorotuś? Strasznie mnie kusi to ciacho. CUdne!
-
2009/12/14 19:33:25
Majanko tu przepis w oryginale, ale odrobine go zmieniłam, bo bałam sie ze spody wyjda za cienkie i nie dawałam karmelu do masy :)

palachinka.blogspot.com/2009/01/torte-egyptian.html
-
2009/12/14 20:45:12
ja tez widziaialam ten przepis u Dorotki i bardzo mi sie spodobal:)
-
2009/12/14 23:26:14
kurcze ja to mam na taki tort ochotę od daaawna, może na Święta zrobię... hmmm... albo w styczniu na urodziny Taty bądź Mamy...
pozdrawiam Kasiorku!
-
2009/12/15 01:30:41
Dużo masy widzę. Bosssski! :)
-
2009/12/15 02:25:30
Krolewski deser !!!
-
2009/12/15 08:03:36
Smak musi być boski, dla mnie taki tort to wyzwanie.
-
Gość: radzie, 2.fdk.abpl.pl
2009/12/15 11:41:16
Kasieńko, spróbowałam! Jest poprostu pyszny! Musiałam sie bić o kawałeczek z mężem. NIe miałam szans. Ten tort jest poprostu idealny-nie za słodki i leciutki jak marzenie:-)Pozdrowienia
-
2009/12/15 22:29:38
Jak Radziom smakowało, to najważniejsze :))) Na drugi raz dostaniesz w tajemnicy przed Radziem ;) Aguś :*
-
2009/12/16 09:25:38
Torcik super, bardzo mi się podoba.
Elegancki! :D
Buziaki
M.
-
2010/01/05 09:11:05
kurcze kasiu..ten tort to pychotka...zazeram sie właśnie papryka z twojeego przepisu( tak tu trafiłam) i czytam regularniePozdrawiam
-
2010/01/06 09:01:17
Kasiexo pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: zosia19, chello087207071245.chello.pl
2010/01/31 14:54:28
Ponownie skorzystalam z Twojego przepisu i ponownie się nie zawiodłam. Chciałam tylko powiedzieć że torcik jest REWELACYJNY !!! Nawet teściowa która "nie jada słodkiego" wsunęła pokaźny kawałek ;) Ogólnie torcik był przebojem rodzinnego spotkania. Faktycznie nie jest za bardzo słodki a dodatkowo wbrew moim obawom nie jest trudny do zrobienia. Na początku myślałam żeby masę budyniową zastąpić po prostu gotowym budyniem, ale na szczęście nie popełniłam tego błędu :) Reasumując wszystkim którzy zachwycają się zdjęciem polecam zrobienie bo smakuje jeszcze lepiej :) pozdrawiam Kasiu i dziękuję za świetne przepisy :)
-
2010/01/31 21:01:15
Zosiu bardzo się cieszę, że smakował i dziękuję za przemiłe słowa :)
-
2010/04/06 09:51:56
Torcik dosc czaso- i pracochlonny ale efekt koncowy pozwala zapomniec o wszelkich trudach :) Po prostu rewelacja :)
-
Gość: mslonko78, 87.49.classcom.pl
2010/04/21 15:50:08
Witam, przepis bardzo ciekawy, zdjęcia "smaczne":) mam chęc na to ciacho tylko mam pytanie, czy orzechy laskowe mozna by zastapic wloskimi?
-
Gość: Mała Mi, 178235066227.slawno.vectranet.pl
2011/04/23 13:59:31
W tym roku "ciort" egipski zagości na moim wielkanocnym stole ;)
Pozdrawiam.
Wesołego Alleluja!
-
2011/04/23 14:24:50
Czekam na opinię i życzę radosnych świąt :)
-
Gość: dorka, 195.206.127.*
2011/05/05 09:48:49
Czy mogłaby Pani podać w jakiej tortownicy pieczone są spody, chodzi mi o rozmiar?
Pozdrawiam
Dorka
-
2011/05/05 09:54:27
Klasyczna tortownica 28 cm. Pozdrawiam :)
-
Gość: korozja, host-89-229-68-189.szczecin.mm.pl
2011/07/30 15:29:28
Wspaniały tort! W smaku i wyglądzie nie ustępuję tym z cukierni a zdaniem mojego chłopaka był nawet lepszy :) przygotowując go w mniejszej tortownicy tort wychodzi dość wysoki więc na pewno zrobi furorę na urodzinowym przyjęciu. W smaku nie za słodki więc nie wiem czy dzieciom przypadnie do gustu ale skoro mój słodkolubny chłopak był zachwycony to mogę się mylić ;) za kilka dni ponownie mam zamiar popełnić ten tort w jako niespodziankę urodzinową dla chłopaka oczywiście bo ciągle truje mi o tym jak wspaniały ten tort był :)
Myślę też że w przyszłości trochę zmodyfikuję przepis i blaty upiekę z podwójnej ilości składników a masę śmietanową zrobię z litra kremówki :)
Dziękuje za kolejny pyszny przepis
Pozdrawiam
-
2011/07/30 15:42:56
Bardzo się cieszę, że tak wam smakował :) I jeszcze jedno - przekaż ode mnie życzenia urodzinowe chłopakowi :)
-
Gość: korozja, host-89-229-68-189.szczecin.mm.pl
2011/08/04 09:06:46
Ponownie zrobiłam tort i moim zdaniem wyszedł jeszcze lepszy tzn. blaty były grubsze a masy jakby ciut mniej więc był idealny! Rodzice chłopaka byli zachwyceni :D a ja jestem bardzo zadowolona że udało mi się zrobić wrażenie na "teściowej" ;) I takie pytanie mam, czy ten tort można zamrażać? Mi się wydaje że nie bo bita śmietana jest na fixie a nie żelatynie i po rozmrożeniu się rozpłynie ale teściowa się upiera że można więc sama nie wiem :/
-
Gość: korozja, host-89-229-68-189.szczecin.mm.pl
2011/08/04 09:07:38
Ponownie zrobiłam tort i moim zdaniem wyszedł jeszcze lepszy tzn. blaty były grubsze a masy jakby ciut mniej więc był idealny! Rodzice chłopaka byli zachwyceni :D a ja jestem bardzo zadowolona że udało mi się zrobić wrażenie na "teściowej" ;) I takie pytanie mam, czy ten tort można zamrażać? Mi się wydaje że nie bo bita śmietana jest na fixie a nie żelatynie i po rozmrożeniu się rozpłynie ale teściowa się upiera że można więc sama nie wiem :/
-
2011/08/04 09:09:37
Ja tylko słyszałam opinie, że podobno ciasta z masami i śmietanami świetnie się mrożą, ale powiem szczerze, że ja nie próbowałam :)

bardzo się cieszę, że tort smakował :)
-
Gość: korozja, host-89-229-68-189.szczecin.mm.pl
2011/08/14 23:24:39
Zaryzykowałam i zamroziłam kawałek tortu w pudełku plastikowym z przykrywką. Rozmrażałam normalnie, nie w lodówce, w pudełku ale bez przykrywki.
Po rozmrożeniu tort wyglądał jak przed zamrożeniem i smakował tak samo dobrze :D a ja zebrałam kolejne pochwały ;)
-
Gość: , 31.6.244.8*
2011/10/30 19:46:34
Jest rewelacyjny....ślinka cieknie od patrzenia a co dopiero jak upiekę:-)
-
Gość: Lucy, user-5-173-45-25.play-internet.pl
2013/04/13 21:28:44
Właśnie go robię, ale bita śmietana po dodaniu fixu i cukru zrobiła się rzadsza, ubijałam ją jeszcze chwilę ale robiła się coraz bardziej płynna więc odstawiłam i dodałam żelatyny. Co zrobić w takiej sytuacji?
-
2013/04/13 21:53:46
A jaką dokładnie miałaś śmietanę?
-
Gość: Lucy, user-5-173-86-132.play-internet.pl
2013/04/15 21:26:32
30% mleczna dolina z biedronki, żeby ją uratować roztopiłam łyżkę żelatyny w odrobinie wody i zmiksowałam ze śmietaną. Jak trochę stężało to posmarowałam placki. Tort był pyszny. Robiłam go na próbę, mój młodziak zatwierdził ten przepis na swoją komunię w maju. Więc niedługo będzie powtórka, proszę więc o jakieś rady co do tej śmietany.
-
Gość: ewka870, wlan233-111.srem.net
2013/11/24 10:50:05
Zrobiłam. Wyszedł bardzo smaczny, puszysty i nie za słodki. Sposób przygotowania właściwie taki sam jak przy torcie Nesquick. Wszystkim smakuje i na pewno jeszcze kiedyś go zrobie
-
2013/11/24 16:40:01
Na pewno musi być idealny, uwielbiam Twojego bloga :)
-
2013/11/24 18:20:30
Dziękuję, bardzo mi miło :)