Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta z Porem i Pieczarkami

kasiaaaa24

Ostatnio byłam na wieczorze panieńskim mojej przyjaciółki. Jeszcze przed imprezą spotkałyśmy się w mojej ulubionej Krakowskiej Chimerze. I o ile wszystkim wiadome jest jak mocno uzależniona jestem od dań mięsnych, jednak obok tej w znacznej mierze wegetariańskiej restauracji nie potrafię przejść obojętnie. Smak, zapach, atmosfera – wszystko mocno zachęca aby wstąpić i delektować się warzywnymi potrawami. Zajadałyśmy się faszerowaną papryką i cukinią, tartą brokułową i porową, lasagnią warzywną i cudownymi ziemniakami z czosnkiem. Ledwo doszłyśmy do klubu :) Absolutnie i bezgranicznie zakochałam się w tarcie z porem i w tarcie z cukinią. Postanowiłam podjąć się przyrządzenia ich w domu. Na pierwszy ogień tarta z porem. Może nie zabrzmi to skromnie, ale wyszła niewyobrażalnie pyszna. Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

* Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

 

 

 

Komentarze (64)

Dodaj komentarz
  • mietowka22

    przepyszna ta tarta musi być :)

  • zjedz_mnie

    Twój opis i fotki są tak zachęcające, że nabrałm ochoty na taką tartę. W sumie wiem co będzie dzisiaj na obiad ;]

  • Gość: [fantazjemagdyk] *.ip.netia.com.pl

    wygląda tak pysznie, że się chyba zaślinię, a w domu będe dopiero za kilka godzin :)
    ale po drodze kupię składniki :)

  • majanaboxing

    Pysznie się prezentuje, bardzo, bardzo apetyczna!:))

  • szarlotek

    Bardzo fajna! Zdjęcia niezwykle zachęcające :)

  • nobleva

    Bardzo lubię por w tartach

  • cuda.wianki

    ciekawa tarta, bo lubie i por i pieczarki, wiec kto wie czy sie nie skusze? :-)

  • iis111

    Kasiu niedawno kupilam forme do tarty i ciagle planuje z niej skorzystac, ale albo zabraknie mi checi albo czasu. Zapisalam juz sobei kilak Twoich przepisow na tarty, ten oczywiscie tez zapisze:D

  • zawszepolka

    Ja się skuszę :) Bo ją na lunch do pracy można zabrać :D
    Kasiu dużo zdrowia dla bliskiej Tobie osoby :*

  • Gość: [Jola] *.flashnet.pl

    To ja z pytaniem: czy masło trzeba wcześniej sklarować, a później ostudzić, czy też dodajemy je po prostu "w kostce"? Pozdrowienia

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za komentarze :) Skuście się, skuście, bo warto ;) Buziaki :)

    Jolu masło musi być twade do ciasta. Najlepiej prosto wyjęte z lodówki. I tak mieszamy szczypiąc masło aż uzyskamy konsystencję żwirku :) Pozdrawiam :)

  • anecik-79

    Kasiu nie masz litości ....... takie pyszności :)

  • tilianara

    Ooo, to już wiem gdzie wpadnę na lunch :)))

  • vespertinee

    Super, KAsiula! Mam ochotę na taką wytrawną tartę. A jaki ma ładny kolor!

  • Gość: [izaa] *.lapy235.tnp.pl

    fajna tarta... muszę wypróbować. Kiedyś robiłam ale chyba jakis felerny przepis na ciasto miałam i od tej pory nie robiłam

  • Gość: [Jola] *.flashnet.pl

    Serdeczne dzięki za odpowiedź. Mam dużą słabość to potraw z porami... więc i nowy przepis chętnie wypróbuję. Pozdrowienia

  • malgorzata.dz

    Pachnie, pachnie, pachnie...:) I jak wygląda! :)

  • Gość: [monikucha] 192.107.26.*

    Kasia, ty to potrafisz wzbudzić apetyt :)

  • Gość: [iwasaki] *.internetdsl.tpnet.pl

    Moja przygoda z Twoją kuchnią zaczęła się ze smakiem na kurczaka a la KFC, później przyszła pora na rewelacyjny i śmiesznie prosty andrut kajmakowy, cudowną szarlotkę, uwielbiany przez tatę sernik na czekoladowym spodzie i wreszcie na odkładane długo zakupienie formy do tarty by móc się zachwycać tą z porem i pieczarkami. powiem krótko - jest u Ciebie PRZEPYSZNIE!! odkąd odkryłam tę stronę codziennie sprawdzam czy jest coś nowego co mogłabym zaproponować swoim bliskim, a wyczekują z niecierpliwością.. - zwłaszcza babcia, nasza królowa kuchni.. :)

  • kasiaaaa24

    Iwasaki pięknie dziekuję za komentarz :) Niezmiernie mi miło, że Ktoś zagląda tu co dzień :) Dla takich osób prowadzę ten blog i pięknie dziękuję za te miłe słowa :)

  • Gość: [Jola] *.flashnet.pl

    Zatem przepisy wypróbowałam i teraz komentarze :) Danie jest pracochłonne, ale tarta przepyszna, więc warto się pomęczyć. Ważne jest dobre doprawienie. Przepis bardzo fajny i serdeczne podziękowania za niego! Pozdrowienia

  • Gość: [Mini] 89.72.43.*

    Witam,

    zrobiłam Twoją tartę. Ciasto wyszło dobre, choć trochę za mało (robiłam w formie do tortu bo nie mam formy do tarty - śr. 26). Bałam się na początku, że będzie za kruche, ale było bardzo dobre. Za to bardzo dużo wyszło mi farszu.. będę miała jeszcze do jakiejś zapiekanki czy tostów chyba ;) Sporo wyszło też sosu. Ogólnie wyszła dużo wyższa niż ta na zdjęciach. Ale smaczna :) Tak myślę, że może dobry by byłyby jeszcze takie drobne kawałki boczki jak w carbonara. Nie próbowałam jednak tej wersji. Dzięki za przepis. :)

  • Gość: [Olasz] *.dslaccess.co.uk

    Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)

  • iis111

    Kasiu to jest pyszne! Bardzo nam smakowala ta tarta:)

  • olciaky

    O ja ciee.. ale pyszności!:D

  • sonieczka111

    Wczoraj miałam przyjemność zjeść Twoją tartę na obiad, super danie, można się dobrze najeść, a jeszcze na kolację zostało.

  • Gość: [agale1975] 212.106.16.*

    Dzis rowniez robilam tarte- moj maz, ktoremu na slowo "por" robi sie slabo:) powiedzial ze MUSZE jeszcze raz zrobic te tarte bo jest pyszna. A na deser byly muffinki z krowka(tez z tego blogu oczywiscie- zamrozilam i dzis byly jakby prosto z piekarnika)...- nie musze chyba dodawac, ze rowniez miodzio w gebie:)

  • kasiaaaa24

    Bardzo sie cieszę, że Wam smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)

  • kropus.online

    zrobiłam Twoją tarte i wyszła pyszna no i są zapowiedzi na następny raz:)

  • Gość: [lili] *.adsl.inetia.pl

    cudo!!!!!!!! niebo w gębie!!! pachnące i taki smaczne że mniammmmmmm!!!!!!! polecam!!!!!

  • Gość: [kaka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zachwycila wszystkich, muszę :) ją robić prawie na kazde spotkanie. rywalizuje z rownie pyszną tartą cukiniowa (Twojego przepisu).

  • Gość: [kkk] *.wilan.pl

    No nietety tarta tylko pieknie wyglada i na tym sie kończy, wczoraj wylądowała w koszu bo była mułowata .

  • kasiaaaa24

    Jestem zaskoczona opinią, bo jest to numer jeden wśród wszystkich znajomych i rodziny, hit na wszystkich imprezach i najlepsza tarta, jaką ja kiedykolwiek jadłam :)

  • Gość: [drek] *.dip.t-dialin.net

    Przepis zapowiada się przepysznie :) przymierzam sie do zrobienia na jutrzejszą kolację. Mam pytanie: pora kroimy całego czy tylko białą część?

  • kasiaaaa24

    Drek raczek tylko białą, ewentualnie jeszcze tą jasno zieloną. Daj znac jak wyszło :)

  • Gość: [Kejsi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dzisiaj zrobiłam na obiad ;) Niestety ciasto nam nie smakowało, bo było zwyczajnie kruche, suche i bez smaku (mój mąż określił to ciasto jako chałwę bez cukru :d) :( Natomiast farsz i sos połączone razem - DUET NIE DO PRZEBICIA !! :] POLECAM WSZYSTKIM

    Dodam, że to była moja druga tarta w życiu - pierwsza była na słodko z serkiem i owocami i była pycha. w całości

    moja ocena to -4/5 tylko ze względu na farsz i sos - niebo w gębie

    ps. żeby nie było tak krytycznie wobec ciasta to dodam, że tylko mojej babci bardzo smakowało i zajadała się tartą z wilczym apetytem :d

    Pozdrawiam ciepło

  • Gość: [Meg] *.cable.smsnet.pl

    Witam
    Wczoraj piekłam ta tarte,to była moja pierwsza tarta w życiu bo zawsze jakoś sie ich bałam piec:) i co się okazało że nie potrzebnie bo tarta wyszła tak pyszna że znikła szybciej niż się pojawiła:)
    Dziękuje za przepis!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :) Pozdrawiam :)

  • marzeniapodniebienia

    fajne połączenie, będę musiała wypróbować w weekend :)

  • Gość: [Dorotka] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo dziękuję za ten przepis ! Właśnie skończyłam jeść zrobioną według rad tartę ! Jestem słabą kucharką, ale wyszła przepyszna ! Będę zaglądać tu regularnie.
    Pozdrawiam serdecznie,

    D.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)

  • Gość: [asia] 212.160.171.*

    Robiłam w tym tygodniu, jest przepyszna. I na ciepło i na zimno. Zaraz zabieram się za drugą i zabieram dzisiaj do znajomych. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

  • dinah_37

    jak długo piec ciasto w temperaturze 200 ?

  • kasiaaaa24

    Do zrumienienia. Około 12-15 minut. Ale lepiej polegac na tym jak wygląda niz na zegarku.

  • apiz

    witam, mam pytanie: czy takie nadzienie mogę nałożyć na spód z podpieczonego ciasta francuskiego?

  • kasiaaaa24

    Szczerze przyznam, ze mnie tu ciasto francuskie średnio pasuje i nie wiem jak się zachowa po dodaniu nadzienia.

  • Gość: [Dzikowiec] *.piaseczno.vectranet.pl

    Ojejciu, wygląda po prostu obłędnie!!!!

  • Gość: [justynka_foczka] 91.90.160.*

    Tarta wychodzi zawsze znakomicie kiedy ją robię :) ciasta jest trochę za mało, jak dla mnie ;) kiedy nie mam pod ręką pora, dodaję przesmażoną cebulkę, a potem szczypiorek do już gotowej masy. Uwielbiam tą tartę :)

  • kasiaaaa24

    Ta tarta robi furorę na wszystkich naszych imprezach :)

  • Gość: [malina] *.ip.jarsat.pl

    Pyszna tarta, moja ulubiona :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, właśnie wykonałam tartę na piątkowy obiadek :) fenomenalne, myślałam, że 4 osobowa rodzina raczej nie zaspokoi tym głodu, a tu się okazuje, że tarta jest sycąca, przepyszna !!! Nie dodałam pietruszki, ale efekt zwalił z nóg i nawet moja mama potwierdziła, że to "coś innego" niż zwyczajne jedzonko i bardzo smaczne... BRAWO!!!!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakowała :) To jest tez moja ulubiona tarta i wszyscy nasi znajomi zawsze się o nią dopominają :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [P] *.dynamic.chello.pl

    Pyszna :)

  • Gość: [MMMAGDA] *.finemedia.pl

    Naprawdę pyszna ta tarta!!! Polecam wszystkim, którzy mają wolną godzinę na jej przygotowanie ;);) Wszystko według przepisu - dodatkowo tylko ząbek czosnku do pieczarek i porów ( bo bez czosnku nie mogę się obejść;) pozdrawiam;););)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że i Wam smakowała :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Kinga] *.toya.net.pl

    Pyszna Tarta!! Polecam przepis bez dwóch zdań!!! Ja robiłam z grzybami i też wyszła super! Ciasto bajka!!! Dzięki:)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Asik] *.tktelekom.pl

    Kurcze..wspaniała jest ta tarta Kasiu! Tak bardzo lubię gotować, ale zazwyczaj nic mi nie wychodzi tak jakbym chciała..ale się nie poddaję! A Twoja tarta wyszła przepyszna, co mi się nie zdarza, przy nowych przepisach ;) mam nadzieję, że to nie był tylko zbieg okoliczności, dlatego robię ją dzisiaj drugi raz..trzymaj kciuki ;)

  • kasiaaaa24

    Jestem pewna, że wyjdzie taka sama, albo jeszcze lepsza :)

  • Gość: [Sikorka] *.spine.pl

    Z twojego przepisu pożyczyłam farsz, jest genialny :) pory idealnie się połączyły z pieczarkami. Sos uprościłam do granic możliwości, bo zalałam tylko jajkami ze śmietaną.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • Gość: [KAMILA] 91.240.134.*

    JESTEM W TRAKCIE ROBIENIA TEJ TARTY,MAM NADZIEJE ZE WYJDZIE WYBORNA:)

  • Gość: [kmwzm] 91.198.177.*

    Tarta paluszki lizać:))))

  • Gość: [KatJeg] *.dynamic.chello.pl

    Polecam, Przepyszna :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci