Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z Porem i Pieczarkami

Ostatnio byłam na wieczorze panieńskim mojej przyjaciółki. Jeszcze przed imprezą spotkałyśmy się w mojej ulubionej Krakowskiej Chimerze. I o ile wszystkim wiadome jest jak mocno uzależniona jestem od dań mięsnych, jednak obok tej w znacznej mierze wegetariańskiej restauracji nie potrafię przejść obojętnie. Smak, zapach, atmosfera – wszystko mocno zachęca aby wstąpić i delektować się warzywnymi potrawami. Zajadałyśmy się faszerowaną papryką i cukinią, tartą brokułową i porową, lasagnią warzywną i cudownymi ziemniakami z czosnkiem. Ledwo doszłyśmy do klubu :) Absolutnie i bezgranicznie zakochałam się w tarcie z porem i w tarcie z cukinią. Postanowiłam podjąć się przyrządzenia ich w domu. Na pierwszy ogień tarta z porem. Może nie zabrzmi to skromnie, ale wyszła niewyobrażalnie pyszna. Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

* Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

 

 

 

poniedziałek, 05 października 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/10/05 08:55:31
przepyszna ta tarta musi być :)
-
2009/10/05 09:57:39
Twój opis i fotki są tak zachęcające, że nabrałm ochoty na taką tartę. W sumie wiem co będzie dzisiaj na obiad ;]
-
2009/10/05 10:30:11
wygląda tak pysznie, że się chyba zaślinię, a w domu będe dopiero za kilka godzin :)
ale po drodze kupię składniki :)
-
2009/10/05 12:15:22
Pysznie się prezentuje, bardzo, bardzo apetyczna!:))
-
2009/10/05 13:54:57
Bardzo fajna! Zdjęcia niezwykle zachęcające :)
-
2009/10/05 14:35:44
Bardzo lubię por w tartach
-
2009/10/05 15:41:58
ciekawa tarta, bo lubie i por i pieczarki, wiec kto wie czy sie nie skusze? :-)
-
2009/10/05 21:13:13
Kasiu niedawno kupilam forme do tarty i ciagle planuje z niej skorzystac, ale albo zabraknie mi checi albo czasu. Zapisalam juz sobei kilak Twoich przepisow na tarty, ten oczywiscie tez zapisze:D
-
2009/10/05 23:12:42
Ja się skuszę :) Bo ją na lunch do pracy można zabrać :D
Kasiu dużo zdrowia dla bliskiej Tobie osoby :*
-
Gość: Jola, cust-194-54-189-109.flashnet.pl
2009/10/06 05:33:24
To ja z pytaniem: czy masło trzeba wcześniej sklarować, a później ostudzić, czy też dodajemy je po prostu "w kostce"? Pozdrowienia
-
2009/10/06 08:50:15
Pięknie dziękuję za komentarze :) Skuście się, skuście, bo warto ;) Buziaki :)

Jolu masło musi być twade do ciasta. Najlepiej prosto wyjęte z lodówki. I tak mieszamy szczypiąc masło aż uzyskamy konsystencję żwirku :) Pozdrawiam :)
-
2009/10/06 09:15:17
Kasiu nie masz litości ....... takie pyszności :)
-
2009/10/06 10:26:49
Ooo, to już wiem gdzie wpadnę na lunch :)))
-
2009/10/06 11:36:19
Super, KAsiula! Mam ochotę na taką wytrawną tartę. A jaki ma ładny kolor!
-
2009/10/06 13:04:01
fajna tarta... muszę wypróbować. Kiedyś robiłam ale chyba jakis felerny przepis na ciasto miałam i od tej pory nie robiłam
-
Gość: Jola, cust-194-54-189-109.flashnet.pl
2009/10/06 14:22:24
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Mam dużą słabość to potraw z porami... więc i nowy przepis chętnie wypróbuję. Pozdrowienia
-
2009/10/06 18:22:41
Pachnie, pachnie, pachnie...:) I jak wygląda! :)
-
2009/10/08 00:11:44
Kasia, ty to potrafisz wzbudzić apetyt :)
-
Gość: iwasaki, mys170.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/09 20:34:02
Moja przygoda z Twoją kuchnią zaczęła się ze smakiem na kurczaka a la KFC, później przyszła pora na rewelacyjny i śmiesznie prosty andrut kajmakowy, cudowną szarlotkę, uwielbiany przez tatę sernik na czekoladowym spodzie i wreszcie na odkładane długo zakupienie formy do tarty by móc się zachwycać tą z porem i pieczarkami. powiem krótko - jest u Ciebie PRZEPYSZNIE!! odkąd odkryłam tę stronę codziennie sprawdzam czy jest coś nowego co mogłabym zaproponować swoim bliskim, a wyczekują z niecierpliwością.. - zwłaszcza babcia, nasza królowa kuchni.. :)
-
2009/10/09 20:42:13
Iwasaki pięknie dziekuję za komentarz :) Niezmiernie mi miło, że Ktoś zagląda tu co dzień :) Dla takich osób prowadzę ten blog i pięknie dziękuję za te miłe słowa :)
-
Gość: Jola, cust-194-54-189-109.flashnet.pl
2009/10/09 21:42:40
Zatem przepisy wypróbowałam i teraz komentarze :) Danie jest pracochłonne, ale tarta przepyszna, więc warto się pomęczyć. Ważne jest dobre doprawienie. Przepis bardzo fajny i serdeczne podziękowania za niego! Pozdrowienia
-
Gość: Mini, 89.72.43.3*
2009/10/12 20:34:37
Witam,

zrobiłam Twoją tartę. Ciasto wyszło dobre, choć trochę za mało (robiłam w formie do tortu bo nie mam formy do tarty - śr. 26). Bałam się na początku, że będzie za kruche, ale było bardzo dobre. Za to bardzo dużo wyszło mi farszu.. będę miała jeszcze do jakiejś zapiekanki czy tostów chyba ;) Sporo wyszło też sosu. Ogólnie wyszła dużo wyższa niż ta na zdjęciach. Ale smaczna :) Tak myślę, że może dobry by byłyby jeszcze takie drobne kawałki boczki jak w carbonara. Nie próbowałam jednak tej wersji. Dzięki za przepis. :)
-
2009/10/15 19:51:58
Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)
-
2009/10/17 22:15:03
Kasiu to jest pyszne! Bardzo nam smakowala ta tarta:)
-
2009/10/19 17:34:00
O ja ciee.. ale pyszności!:D
-
2009/10/21 07:53:27
Wczoraj miałam przyjemność zjeść Twoją tartę na obiad, super danie, można się dobrze najeść, a jeszcze na kolację zostało.
-
Gość: agale1975, 212.106.16.10*
2010/02/02 22:51:04
Dzis rowniez robilam tarte- moj maz, ktoremu na slowo "por" robi sie slabo:) powiedzial ze MUSZE jeszcze raz zrobic te tarte bo jest pyszna. A na deser byly muffinki z krowka(tez z tego blogu oczywiscie- zamrozilam i dzis byly jakby prosto z piekarnika)...- nie musze chyba dodawac, ze rowniez miodzio w gebie:)
-
2010/02/03 10:25:17
Bardzo sie cieszę, że Wam smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/03/03 12:00:30
zrobiłam Twoją tarte i wyszła pyszna no i są zapowiedzi na następny raz:)
-
Gość: lili, 77-254-180-45.adsl.inetia.pl
2010/04/23 21:30:25
cudo!!!!!!!! niebo w gębie!!! pachnące i taki smaczne że mniammmmmmm!!!!!!! polecam!!!!!
-
Gość: kaka, adkt32.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/25 10:03:13
zachwycila wszystkich, muszę :) ją robić prawie na kazde spotkanie. rywalizuje z rownie pyszną tartą cukiniowa (Twojego przepisu).
-
Gość: kkk, gw-lan.wilan.pl
2010/12/01 08:47:05
No nietety tarta tylko pieknie wyglada i na tym sie kończy, wczoraj wylądowała w koszu bo była mułowata .
-
2010/12/02 21:20:54
Jestem zaskoczona opinią, bo jest to numer jeden wśród wszystkich znajomych i rodziny, hit na wszystkich imprezach i najlepsza tarta, jaką ja kiedykolwiek jadłam :)
-
Gość: drek, p54857de3.dip.t-dialin.net
2011/01/14 23:32:43
Przepis zapowiada się przepysznie :) przymierzam sie do zrobienia na jutrzejszą kolację. Mam pytanie: pora kroimy całego czy tylko białą część?
-
2011/01/15 10:32:29
Drek raczek tylko białą, ewentualnie jeszcze tą jasno zieloną. Daj znac jak wyszło :)
-
Gość: Kejsi, byo235.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/11 18:52:15
Dzisiaj zrobiłam na obiad ;) Niestety ciasto nam nie smakowało, bo było zwyczajnie kruche, suche i bez smaku (mój mąż określił to ciasto jako chałwę bez cukru :d) :( Natomiast farsz i sos połączone razem - DUET NIE DO PRZEBICIA !! :] POLECAM WSZYSTKIM

Dodam, że to była moja druga tarta w życiu - pierwsza była na słodko z serkiem i owocami i była pycha. w całości

moja ocena to -4/5 tylko ze względu na farsz i sos - niebo w gębie

ps. żeby nie było tak krytycznie wobec ciasta to dodam, że tylko mojej babci bardzo smakowało i zajadała się tartą z wilczym apetytem :d

Pozdrawiam ciepło
-
Gość: Meg, ip-79-175-196-41.cable.smsnet.pl
2011/10/18 22:26:35
Witam
Wczoraj piekłam ta tarte,to była moja pierwsza tarta w życiu bo zawsze jakoś sie ich bałam piec:) i co się okazało że nie potrzebnie bo tarta wyszła tak pyszna że znikła szybciej niż się pojawiła:)
Dziękuje za przepis!
-
2011/10/18 23:04:29
Miło mi, że smakowała :) Pozdrawiam :)
-
2012/01/19 11:05:33
fajne połączenie, będę musiała wypróbować w weekend :)
-
Gość: Dorotka, 77-254-199-3.adsl.inetia.pl
2012/05/12 21:19:44
Bardzo dziękuję za ten przepis ! Właśnie skończyłam jeść zrobioną według rad tartę ! Jestem słabą kucharką, ale wyszła przepyszna ! Będę zaglądać tu regularnie.
Pozdrawiam serdecznie,

D.
-
2012/05/12 21:25:35
Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)
-
Gość: asia, 212.160.171.1*
2012/08/11 14:55:23
Robiłam w tym tygodniu, jest przepyszna. I na ciepło i na zimno. Zaraz zabieram się za drugą i zabieram dzisiaj do znajomych. Pozdrawiam i dzięki za przepis.
-
2012/11/10 19:56:32
jak długo piec ciasto w temperaturze 200 ?
-
2012/11/10 20:59:57
Do zrumienienia. Około 12-15 minut. Ale lepiej polegac na tym jak wygląda niz na zegarku.
-
2012/11/19 22:34:18
witam, mam pytanie: czy takie nadzienie mogę nałożyć na spód z podpieczonego ciasta francuskiego?
-
2012/11/19 22:47:36
Szczerze przyznam, ze mnie tu ciasto francuskie średnio pasuje i nie wiem jak się zachowa po dodaniu nadzienia.
-
2012/11/25 19:09:57
Ojejciu, wygląda po prostu obłędnie!!!!
-
Gość: justynka_foczka, 91.90.160.15*
2013/01/09 13:51:24
Tarta wychodzi zawsze znakomicie kiedy ją robię :) ciasta jest trochę za mało, jak dla mnie ;) kiedy nie mam pod ręką pora, dodaję przesmażoną cebulkę, a potem szczypiorek do już gotowej masy. Uwielbiam tą tartę :)
-
2013/01/09 14:54:04
Ta tarta robi furorę na wszystkich naszych imprezach :)
-
Gość: malina, host-78-31-154-239.ip.jarsat.pl
2013/01/31 16:38:33
Pyszna tarta, moja ulubiona :)
-
Gość: , aahi121.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/15 16:00:01
Witam, właśnie wykonałam tartę na piątkowy obiadek :) fenomenalne, myślałam, że 4 osobowa rodzina raczej nie zaspokoi tym głodu, a tu się okazuje, że tarta jest sycąca, przepyszna !!! Nie dodałam pietruszki, ale efekt zwalił z nóg i nawet moja mama potwierdziła, że to "coś innego" niż zwyczajne jedzonko i bardzo smaczne... BRAWO!!!!
-
2013/02/15 21:17:20
Cieszę się, ze smakowała :) To jest tez moja ulubiona tarta i wszyscy nasi znajomi zawsze się o nią dopominają :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: P, 87-207-252-26.dynamic.chello.pl
2013/03/08 11:52:51
Pyszna :)
-
Gość: MMMAGDA, nat2.finemedia.pl
2013/05/01 16:57:37
Naprawdę pyszna ta tarta!!! Polecam wszystkim, którzy mają wolną godzinę na jej przygotowanie ;);) Wszystko według przepisu - dodatkowo tylko ząbek czosnku do pieczarek i porów ( bo bez czosnku nie mogę się obejść;) pozdrawiam;););)
-
2013/05/01 19:04:02
Cieszę się, że i Wam smakowała :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Kinga, staticline42256.toya.net.pl
2013/10/28 09:03:25
Pyszna Tarta!! Polecam przepis bez dwóch zdań!!! Ja robiłam z grzybami i też wyszła super! Ciasto bajka!!! Dzięki:)
-
2013/10/28 09:18:28
Miło mi, że smakowała :)
Pozdrawiam
-
Gość: Asik, 78-131-200-81.tktelekom.pl
2013/11/08 12:47:11
Kurcze..wspaniała jest ta tarta Kasiu! Tak bardzo lubię gotować, ale zazwyczaj nic mi nie wychodzi tak jakbym chciała..ale się nie poddaję! A Twoja tarta wyszła przepyszna, co mi się nie zdarza, przy nowych przepisach ;) mam nadzieję, że to nie był tylko zbieg okoliczności, dlatego robię ją dzisiaj drugi raz..trzymaj kciuki ;)
-
2013/11/08 12:52:43
Jestem pewna, że wyjdzie taka sama, albo jeszcze lepsza :)
-
Gość: Sikorka, wis-zul.spine.pl
2013/11/10 23:10:32
Z twojego przepisu pożyczyłam farsz, jest genialny :) pory idealnie się połączyły z pieczarkami. Sos uprościłam do granic możliwości, bo zalałam tylko jajkami ze śmietaną.
-
2013/11/10 23:12:38
Cieszę się, że smakowało :)