Menu

Gotuję, bo lubię

Jabłecznik z budyniem

kasiaaaa24

Ostatnimi czasy gdzie nie zajrzę natykam się na to ciasto. Trzeba przyznać, że nie tylko jest banalne w przygotowaniu, ale i najlepsze na drugi i trzeci dzień. O ile doczeka :) Ale sugeruję powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasta również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie). Z podanych proporcji wychodzi duża blacha (25x40cm) wysokiego ciasta.

Ciasto:

450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wypełnienie:

1,5 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi ciast słodkich to można pominąć)


Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3). Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (jeśli płat ciasta będzie za duży to zawiniemy go na górę ciasta po dodaniu farszu). Blachę oprószamy mąką i ciasto też wałkujemy na mące aby nie przywarło do blachy. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie obrane i pokrojone w ósemki i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucieramy ich na tarce!). Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Jeśli ciasto ciężko będzie się ucierać można je poszczypać i poukładać na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.

Pycha :)

 

 

Komentarze (45)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    Kasiu ale mi smaka narobiłaś....piękne zdjęcia. Mam kawałek w zamrażalniku chyba wyciągnę i zjem;):)

  • nobleva

    Wygląda przepysznie, miłego dnia:)

  • komarka

    Strrrasznie zgłodniałam nagle :) Poproszę kawałek takiego pięknego jabłecznika do mojej południowej kawy ;)

  • majazteca

    Bardzo lubie jablecznik z budyniem :) Chetnie poczestowalabym sie kawaleczkiem gdybym tylko mogla :))

    Pozdrawiam cieplo.

  • majanaboxing

    Mniam, jak pięknie wygląda! To jest coś pysznego :)) Kasiu, wiesz co dobre :)

  • monika.l_nagrabinie

    Bardzo porządny jabłecznik. Serio. Nie taki rach ciach, ale wypracowany.
    Bardzo lubię takie wypieki.
    A jabłko i budyń to najlepsze lekarstwo na wszytskie smutki :)
    Buziaki
    M.

  • gosiab_3

    pieklam taki lub bardzo podobny na poczatku roku,ale taki piekny to nie byl :( Musze znowu popelnic go,bo u Ciebie jakzwykle oblednie wyglada!!!
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Zosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Proszę o następujące informacje:
    Czas i temperatura pieczenia!
    Dziękuję.
    Pozdrawiam

  • fantazjemagdyk

    takie ciasta lubię najbardziej, a do tego jakbłka zawsze mam, więc nic tylko piec :)

  • Gość: [iwasaki] *.chello.pl

    Kasiu!! już nie mogę się doczekać jutra - czekoladowo serowe poduszeczki dla taty - będzie mnie po rękach całował bo uwielbia ciasta z serem :)) i jabłecznik z budyniem dla mnie.. pyszne połączenie :) pozdrawiam Cię gorąco!

  • kabamaiga

    Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z gruszkami. A Twoje wygląda smakowicie. Można kawałeczek?

  • myniolinka

    jak zwykle zdjęcia przepiękne!!! jabłecznik też :) piekłam to wiem :)

  • cuda.wianki

    robilam podobne z innymi owocami. niebo w gebie! :-)

  • kasiaaaa24

    Zosiu: Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.

  • ilka_86

    też uwielbiam to ciacho, niedawno piekłam:)

  • vespertinee

    Ale słodzisz ostatnio, Kasiula! :)

  • sonieczka111

    Znam to ciasto, jest pyszne, a Twoje fotki są bardzo ładne zwłaszcza te czerwone dodatki.

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Ja tez poprosze o kawalek :-) jeżeli jeszcze zostało.
    Mniam. Pyszności.
    Pozdrawiam
    Kuchareczka (www.kucharzytrzech.blog.onet.pl)

  • Gość: [tuptus0505] 87.116.244.*

    Właśnie je upiekłam,wyjęłam ciasto z pieca i opadło mi,nie wiem czy ma być tak,ale jest jeszcze ciepły,nie mogę się doczekać czy wyszedł mi dobry,bo piekłam go pierwszy raz.

  • obsesjakasiulka

    Kolejne przepyszne ciacho!!! Właśnie się nim zajadam!!!

  • siwola

    ciasto palce lizać ,kruche a zarazem wilgotne, ja do jabłek dodałam cynamonu

  • olciaky

    Zachwycający.
    I tak jarzębinka;)
    Pozdrówka ciepłe.

  • tompol72

    To był pierwszy przepis z Twojej strony jaki wyprobowalem :) Znikniecie ciasta trwalo krocej niz jego przygotowanie i upieczenie :)

  • Gość: [beloved_girl] *.internetdsl.tpnet.pl

    Przeglądam Twojego bloga juz trzeci dzień z rzędu:)
    Wypróbowałam sernik z jezynami (przepyszny!!!), ktory byl moim debiutem w pieczeniu slodkosci, a nastepny w kolejce bedzie ten jablecznik.
    Nie wiem czy sobie poradze, ale sprobuje.
    Mam jeszcze takie pytanie - jakie jablka sa najlepsze do tego ciasta?

  • kasiaaaa24

    Z pewnością sobie poradzisz :) Rób go krok po kroku według opisu i wszystko będzie ok :) Ten jabłecznik nie jest jakimś trudnym ciastem :)
    Co do jabłek, to zapytaj w sklepie o jakieś soczyste i słodkie. Jestem przeciwniczką szarej renety, którą najczęściej poleca się do szarlotek.
    Czekam na opinię o jabłeczniku i pozdrawiam :)

  • Gość: [domka] *.pools.arcor-ip.net

    ciasto smaczne i proste w przygotowaniu, dziekuje za przepis, pozdrawiam

  • Gość: [Sandra26] *.chello.pl

    ciasto robiłam wczoraj- naprawdę jest pyszne. dzięki za przepis. pozdrawiam:-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Ania] *.play-internet.pl

    W przepisie jest podana za mała ilość mąki ciasto jest zbyt rzadkie.

  • kasiaaaa24

    Robiłam to ciasto kilka razy, inni też robili, więc wydaje mi się, że skoro nikt nie zgłaszał tego do tej pory, to przepis jest ok.

  • Gość: [Vitalisek] *.internetdsl.tpnet.pl

    rewelacyjny przepis :) powiem tak.. zaryzykowałam i zamiast kupnego na poczęstunek do pracy zaniosłam jabłecznik z przepisu ;).... pełna aprobata i przyzwolenie na szukanie faceta bowiem piec już umiem... tak więc ukłon w Pani stronę :):)

  • kasiaaaa24

    Super komentarz :) Pięknie dziękuję i cieszę sie, że ciasto smakowało :) Z pewnością podziałałoby na faceta ;)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [mirsul] *.dsl.bell.ca

    Pieklam ostatnio, wyszedl bardzo dobry mam tylko pytanie o ilosc mleka do budynia. Na kupionym budyniu jest przepis 500 ml mleka na 1 budyn. Czy ten budyn ma byc az tak gesty?

  • Gość: [Mika] *.bb.sky.com

    Zrobiłam! Wyszedł super... Wszystkim smakowalo...dzięki:)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

  • lobbek

    no wlaśnie korzystam z tego przepisu , ale jak mam rozwałkować ciasto wyjęte z zamrażarki ?? :)

  • Gość: [ulababula] 163.157.254.*

    Piekę ten jabłecznik od kilku lat, jest przepyszny - ulubione ciasto mojej córki. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to proponuję wierzch placka po upieczeniu i ostygnięciu polać, posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny - pychota. Jabłka (dosyć dużo!)ucieram na tarce duże oczka i kładę na ciasto bez dodatków, a budyń wylewam gorący i na dwa budynie daję tylko 100ml mleka mniej. Pozdrawiam wszystkich łasuchów... :o)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za sugestię i pozdrawiam :)

  • psotka1985

    Ciacho pychota! Pierwszy raz zrobiłam z budyniem i jestem zachwycona :) chciałabym spróbować z kruszonką na wierzchu ale nie znam dobrego przepisu. Zna ktoś ? Żeby nie była twarda jak kamień :) bo taka mi kiedyś wyszła :) pozdrawiam

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Kolejne super ciasto. Wczoraj zrobiłam i już prawie nie ma :)
    Wyszło doskonałe. Następnym razem budyń ugotuję w ilości mleka jak na opakowaniu.
    Zrobiłam w 750 ml mleka i jak dla mnie wyszedł za gęsty. Jednak ciasto wygląda jak to ze zdjęcia Kasi:) Smakuje super. Połączenie jabłek z budyniem to jest to!
    Do ciasta dodałam trochę aromatu cytrynowego i nieco mniej cukru. Mąki też poszło trochę więcej niż w przepisie ( ok. 0,5 kg)

  • kasiaaaa24

    Kasiu cieszę się, ze smakowało :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • danusia0909

    Kasiu. Upiekłam Twój jabłecznik z budyniem. Wprowadziłam trochę zmian. Ciasto jest przepyszne. Nie mogę się zgodzić z jedną rzeczą - że najlepsze jest na drugi, a nawet na trzeci dzień. W jaki sposób? Jego już prawie nie ma. :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie - na Twoje ciasto - Danusia. www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/jablecznik-z-budyniem/#more-3830

  • Gość *.opera-mini.net

    POMOCY :) czy do jabłek mogę dodać cynamon czy lepiej z niego zrezygnować?

  • kasiaaaa24

    Można :)

  • Gość: [Karonline] *.merinet.pl

    Ciasto właśnie się piecze zobaczymy co z tego wyjdzie :) Moja sugestia jest jednak taka żeby budyń przygotować tak jak jest w przepisie na opakowaniu, 750 ml mleka to za mało wyszedł dosyć gęsty ale zobaczymy.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci