Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z budyniem

Ostatnimi czasy gdzie nie zajrzę natykam się na to ciasto. Trzeba przyznać, że nie tylko jest banalne w przygotowaniu, ale i najlepsze na drugi i trzeci dzień. O ile doczeka :) Ale sugeruję powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasta również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie). Z podanych proporcji wychodzi duża blacha (25x40cm) wysokiego ciasta.

Ciasto:

450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wypełnienie:

1,5 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi ciast słodkich to można pominąć)


Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3). Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (jeśli płat ciasta będzie za duży to zawiniemy go na górę ciasta po dodaniu farszu). Blachę oprószamy mąką i ciasto też wałkujemy na mące aby nie przywarło do blachy. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie obrane i pokrojone w ósemki i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucieramy ich na tarce!). Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Jeśli ciasto ciężko będzie się ucierać można je poszczypać i poukładać na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.

Pycha :)

 

 

środa, 28 października 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/10/28 10:16:27
Kasiu ale mi smaka narobiłaś....piękne zdjęcia. Mam kawałek w zamrażalniku chyba wyciągnę i zjem;):)
-
2009/10/28 10:33:32
Wygląda przepysznie, miłego dnia:)
-
2009/10/28 11:04:24
Strrrasznie zgłodniałam nagle :) Poproszę kawałek takiego pięknego jabłecznika do mojej południowej kawy ;)
-
2009/10/28 11:06:25
Bardzo lubie jablecznik z budyniem :) Chetnie poczestowalabym sie kawaleczkiem gdybym tylko mogla :))

Pozdrawiam cieplo.
-
2009/10/28 11:10:54
Mniam, jak pięknie wygląda! To jest coś pysznego :)) Kasiu, wiesz co dobre :)
-
2009/10/28 11:25:34
Bardzo porządny jabłecznik. Serio. Nie taki rach ciach, ale wypracowany.
Bardzo lubię takie wypieki.
A jabłko i budyń to najlepsze lekarstwo na wszytskie smutki :)
Buziaki
M.
-
2009/10/28 11:36:19
pieklam taki lub bardzo podobny na poczatku roku,ale taki piekny to nie byl :( Musze znowu popelnic go,bo u Ciebie jakzwykle oblednie wyglada!!!
Pozdrawiam :)
-
Gość: Zosia, bgd86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/28 13:11:09
Proszę o następujące informacje:
Czas i temperatura pieczenia!
Dziękuję.
Pozdrawiam
-
2009/10/28 14:02:44
takie ciasta lubię najbardziej, a do tego jakbłka zawsze mam, więc nic tylko piec :)
-
Gość: iwasaki, chello084010054253.chello.pl
2009/10/28 18:29:27
Kasiu!! już nie mogę się doczekać jutra - czekoladowo serowe poduszeczki dla taty - będzie mnie po rękach całował bo uwielbia ciasta z serem :)) i jabłecznik z budyniem dla mnie.. pyszne połączenie :) pozdrawiam Cię gorąco!
-
2009/10/28 20:08:00
Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z gruszkami. A Twoje wygląda smakowicie. Można kawałeczek?
-
2009/10/28 21:25:27
jak zwykle zdjęcia przepiękne!!! jabłecznik też :) piekłam to wiem :)
-
2009/10/28 22:09:23
robilam podobne z innymi owocami. niebo w gebie! :-)
-
2009/10/28 22:42:00
Zosiu: Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.
-
2009/10/29 14:36:56
też uwielbiam to ciacho, niedawno piekłam:)
-
2009/10/29 22:55:56
Ale słodzisz ostatnio, Kasiula! :)
-
2009/10/30 08:07:19
Znam to ciasto, jest pyszne, a Twoje fotki są bardzo ładne zwłaszcza te czerwone dodatki.
-
Gość: , hch62.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/30 10:48:13
Ja tez poprosze o kawalek :-) jeżeli jeszcze zostało.
Mniam. Pyszności.
Pozdrawiam
Kuchareczka (www.kucharzytrzech.blog.onet.pl)
-
Gość: tuptus0505, 87.116.244.2*
2009/10/30 15:40:58
Właśnie je upiekłam,wyjęłam ciasto z pieca i opadło mi,nie wiem czy ma być tak,ale jest jeszcze ciepły,nie mogę się doczekać czy wyszedł mi dobry,bo piekłam go pierwszy raz.
-
2009/11/14 21:10:09
Kolejne przepyszne ciacho!!! Właśnie się nim zajadam!!!
-
2009/11/25 19:09:35
ciasto palce lizać ,kruche a zarazem wilgotne, ja do jabłek dodałam cynamonu
-
2009/11/27 22:32:21
Zachwycający.
I tak jarzębinka;)
Pozdrówka ciepłe.
-
2010/04/06 08:53:00
To był pierwszy przepis z Twojej strony jaki wyprobowalem :) Znikniecie ciasta trwalo krocej niz jego przygotowanie i upieczenie :)
-
2010/08/23 21:55:23
Przeglądam Twojego bloga juz trzeci dzień z rzędu:)
Wypróbowałam sernik z jezynami (przepyszny!!!), ktory byl moim debiutem w pieczeniu slodkosci, a nastepny w kolejce bedzie ten jablecznik.
Nie wiem czy sobie poradze, ale sprobuje.
Mam jeszcze takie pytanie - jakie jablka sa najlepsze do tego ciasta?
-
2010/08/23 22:23:39
Z pewnością sobie poradzisz :) Rób go krok po kroku według opisu i wszystko będzie ok :) Ten jabłecznik nie jest jakimś trudnym ciastem :)
Co do jabłek, to zapytaj w sklepie o jakieś soczyste i słodkie. Jestem przeciwniczką szarej renety, którą najczęściej poleca się do szarlotek.
Czekam na opinię o jabłeczniku i pozdrawiam :)
-
Gość: domka, dslb-084-060-056-222.pools.arcor-ip.net
2010/09/03 12:05:43
ciasto smaczne i proste w przygotowaniu, dziekuje za przepis, pozdrawiam
-
Gość: Sandra26, chello089075145087.chello.pl
2010/09/26 09:59:02
ciasto robiłam wczoraj- naprawdę jest pyszne. dzięki za przepis. pozdrawiam:-)
-
2010/09/26 10:48:08
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Ania, user-46-113-134-254.play-internet.pl
2011/07/19 09:38:27
W przepisie jest podana za mała ilość mąki ciasto jest zbyt rzadkie.
-
2011/07/19 09:59:00
Robiłam to ciasto kilka razy, inni też robili, więc wydaje mi się, że skoro nikt nie zgłaszał tego do tej pory, to przepis jest ok.
-
Gość: Vitalisek, fep54.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/02 14:35:01
rewelacyjny przepis :) powiem tak.. zaryzykowałam i zamiast kupnego na poczęstunek do pracy zaniosłam jabłecznik z przepisu ;).... pełna aprobata i przyzwolenie na szukanie faceta bowiem piec już umiem... tak więc ukłon w Pani stronę :):)
-
2011/09/02 14:37:06
Super komentarz :) Pięknie dziękuję i cieszę sie, że ciasto smakowało :) Z pewnością podziałałoby na faceta ;)

Pozdrawiam :)
-
Gość: mirsul, bas5-toronto06-1242460122.dsl.bell.ca
2011/09/13 21:20:52
Pieklam ostatnio, wyszedl bardzo dobry mam tylko pytanie o ilosc mleka do budynia. Na kupionym budyniu jest przepis 500 ml mleka na 1 budyn. Czy ten budyn ma byc az tak gesty?
-
Gość: Mika, 5e0050e1.bb.sky.com
2012/02/29 18:09:40
Zrobiłam! Wyszedł super... Wszystkim smakowalo...dzięki:)
-
2012/02/29 18:11:28
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
-
2012/03/30 19:58:38
no wlaśnie korzystam z tego przepisu , ale jak mam rozwałkować ciasto wyjęte z zamrażarki ?? :)
-
Gość: ulababula, 163.157.254.2*
2012/05/10 10:54:53
Piekę ten jabłecznik od kilku lat, jest przepyszny - ulubione ciasto mojej córki. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to proponuję wierzch placka po upieczeniu i ostygnięciu polać, posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny - pychota. Jabłka (dosyć dużo!)ucieram na tarce duże oczka i kładę na ciasto bez dodatków, a budyń wylewam gorący i na dwa budynie daję tylko 100ml mleka mniej. Pozdrawiam wszystkich łasuchów... :o)
-
2012/05/10 10:56:22
Dziękuję za sugestię i pozdrawiam :)
-
2012/09/15 11:40:16
Ciacho pychota! Pierwszy raz zrobiłam z budyniem i jestem zachwycona :) chciałabym spróbować z kruszonką na wierzchu ale nie znam dobrego przepisu. Zna ktoś ? Żeby nie była twarda jak kamień :) bo taka mi kiedyś wyszła :) pozdrawiam
-
Gość: Katia, 90-156-76-166.internetia.net.pl
2012/12/19 12:45:07
Kolejne super ciasto. Wczoraj zrobiłam i już prawie nie ma :)
Wyszło doskonałe. Następnym razem budyń ugotuję w ilości mleka jak na opakowaniu.
Zrobiłam w 750 ml mleka i jak dla mnie wyszedł za gęsty. Jednak ciasto wygląda jak to ze zdjęcia Kasi:) Smakuje super. Połączenie jabłek z budyniem to jest to!
Do ciasta dodałam trochę aromatu cytrynowego i nieco mniej cukru. Mąki też poszło trochę więcej niż w przepisie ( ok. 0,5 kg)
-
2012/12/19 13:06:47
Kasiu cieszę się, ze smakowało :)

Pozdrawiam ciepło :)
-
2014/08/01 01:03:00
Kasiu. Upiekłam Twój jabłecznik z budyniem. Wprowadziłam trochę zmian. Ciasto jest przepyszne. Nie mogę się zgodzić z jedną rzeczą - że najlepsze jest na drugi, a nawet na trzeci dzień. W jaki sposób? Jego już prawie nie ma. :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie - na Twoje ciasto - Danusia. www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/jablecznik-z-budyniem/#more-3830