Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Czeskie vs Ciasto Grysikowe

kasiaaaa24

 

Mój mąż jest ogromnym miłośnikiem ciasta czeskiego. Dla mnie to ciasto było do tej pory raczej obojętne, a powszechnie stosowana na tym cieście posypka z kolorowych perełek wzbudza we mnie do tej pory mieszane odczucia smakowe :) No ale ciasto pieczone było w znacznej mierze nie dla mnie, wiec perełek nie mogło zabraknąć. Mogłam tylko całą masę lekko tandetnych kolorów zastapić eleganckim (o ile można tak powiedzieć o cukrowej posypce) złotem :)
Już w trakcie przygotowywania ciasta zdałam sobie sprawę, że jest ono niezmiernie tanie. Zaskakuje mnie więc jego cena w cukierniach. Z podanych proporcji wychodzi ogromna blacha, ok. 2,5 kg ciasta.
Na konic muszę przyznać z pokorą, że pokochałam ciasto czeskie. Żadne, powtarzam żadne kupne, nie może mu się równać. I nawet strzelająca pod zębami posypka nie jest w stanie wpłynąć na moją opinię :)

Ciasto:

3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka margaryny
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%


Masa:

9 łyżek grysiku
1 litr mleka tłustego
1 szklanka cukru
250 g masła

6 łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

8 łyżeczek cacao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g masła
2 łyżki wody


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękkim masłem i cukrem. Masa gotowa :)
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, a co więcej nie zalecam trzymania go w lodówce ponieważ od zimna twardnieje. Ja wkładałam je tylko na noc, a cały dzień trzymałam je w kuchni. Po dwóch dniach jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Smacznego :)


 

 

Komentarze (89)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Nigdy nie piekłam tego ciasta, ale jadłam-smakuje wspaniale!!!!!!!!!
    Twoje wyglada bosko:)))

  • Gość: [gosiab_3] *.dip.t-dialin.net

    o,rety !!!Kasiu...nie widzialam kupe lat tego placka (u mnie nosilo nazwe Placek czeski) ,pamietam,jak mi smakowalo....Twoje wyglada oblednie........moze czas na odswiezenie smaku?????:)
    Pozdrawiam :)

  • majanaboxing

    Wiesz co Kasiu, ono jest PIĘKNE! :)))

  • rain1drop

    Wygląda cudownie! Zapisuję sobie do wypróbowania. Choć nad dodaniem takiej posypki to się jednak zastanowię ;)

  • zjedz_mnie

    Znam to ciasto więc i jego smak. Nie dziwię się Twojemu mężowi, że je po prostu chce:)

  • malgorzata.dz

    Kasiu, jestem pod wrażeniem atrakcyjności ciasta. Wygląda naprawdę dostojnie. Ja chyba nie znam jego smaku, w każdym razie nie przypominam sobie bym jadła, ale tak patrząc na Twoje apetyczne zdjęcia - myślę sobie, że i mnie raczej żadne trzeszczące pod zębami kulki nie popsułyby wrażenia. :)

  • izaa_a

    Kasiu... śliczne. Robię podobne tylko bez powideł i piekę 6 okrągłych placków w tortownicy. Smaczne to prawda. Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie, równiutko pokrojone ciasta??

  • gania76

    Nigdy nie jadłam tego ciasta - u nas w cukierniach nie ma takiego, albo może inaczej się nazywa. Wygląda interesująco :)

  • cuda.wianki

    a to ciasto nie nazywa sie tez przypadkiem czasami miodownik? bo jak tak, to ja uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! :-)

  • viridianka

    o nie! ja się nie zgadzam na takie zdjęcia.... uwielbiam grysikowe ciasta, już zapisuję przepis
    pozdrawiam Cię Kasiorku:))

  • wiosenka27

    Wspaniałe ciasto, a równe jak z cukierni. Co do posypki to mam takie samo zdanie a ta złota jest bardzo gustowna-też mam te kuleczki:) Ostatnio ubierałam nimi torcik szwedzki:)

  • olciaky

    O kurka wodna!
    ale śliczne zdjęcie:DD!!!!!!!!!!

    ubóstwiam.

  • olciaky

    Przepis zabieram:)

  • anecik-79

    jeju jak ja kocham to ciacho - spadłaś mi Kasiu z nieba z tym przepisem :) pozdrowionka

  • beataohar

    Wygląda obłędnie Dawno tego ciacha nie jadłam, a bardzo je lubię

  • karol.ina.l

    Ja to ciasto bardzo lubię, chociaż u mnie w domu występuje pod jakąś zupełnie inną nazwą i bez perełek ;) Chociaż uważam, że o ile dla Was wersją podstawową jest ta z perełkami, to bez tego dodatku nie będzie smakować tak samo. A co do cukierni, to pewnie uznają, że wygląda na na tyle skomplikowane, że można wywindować cenę niewiadomo jak. A iwadomo, że domowe i tak zawsze lepsze.

  • vespertinee

    Hi hi, też mam takie uczucia, jesli chodzi o posypki ;) Ale uzyskałaś ładny efekt, KAsiu, kuleczki fajnie się prezentują.

    A ciasto musi być pyszne, lubię takie wypieki.

  • myniolinka

    podzielam Twoje zdanie odnośnie kolorowych perełek... ale te na cieście wyglądają zupełnie zachęcająco! no i nie są kolorowe :):):) pozdrawiam

  • mi-ika

    Poezja dla oczu, jestes prawdziwą mistrzynią, ciasto wygląda bajecznie z chęcią bym skosztowała mrrr... Pozdrawiam :)

  • manajka

    Wspaniałe ciasto! Jeszcze sama go nie robiłam, ale zawsze jak odwiedzam babcię, czeka na mnie placek czeski. Babcia dodaje zawsze do dolnej warstwy masy orzechy włoskie. Pyszności.

  • monika.l_nagrabinie

    Nazwa nic mi nie powiedziała, ale jak zobaczyłam! To się przypomniało.
    Tak - u mnie takźe mój J. uwielbia to ciacho. I ja myślałam o nim tak różnie, mocno staroświckie się wyadawało etc. Ale u Ciebie Kasiu - very elegant :D
    Piękne, gratuluję,
    Bużka
    M.

  • wedelka

    Ależ eleganckie to ciasto :) Zjadłabym kawałek, bo też je bardzo lubię, ale sama nigdy jeszcze go nie piekłam.

  • goooocha

    wszystko co czeskie jest pyszne :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa :) Przepraszam, że nie mam zbyt duzo czasu dla bloga, ale sporo sie w moim zyciu dzieje. Dziekuje Wam jeszcze raz :*

  • edysia79

    Pięęęęękne!

  • madziaq

    U mnie w domu to ciasto nazywa się Stefanka :) Uwielbiam :D Ale ciast nie piekę sama, z braku czasu i w trosce o talię osy ;) Niemniej jednak ślinka mi pociekła, pewnie następnym razem będzie okazja spróbować na Boże Narodzenie :)

  • fellunia

    A u mnie to ciasto nazywa się miodownik a nazwy ciasto czeskie nie znałam, wygląda cudownie, fajnie, że dajesz tak dużo kremu, następnym razem tak zrobię
    Pozdrawiam!

  • nobleva

    Jadłam kiedyś to ciasto i ogromnie mi smakowało, nie miałam pojęcia, że nazywa się czeskie, z chęcią spróbuję na nim moich sił cukierniczych

  • Gość: [gosiak] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    właśnie zyskałaś kolejną fankę Twojego bloga i gotowania. Jako pierwsze wypróbowałam ciasto grysikowe i wyszło wspaniale. Nastęne będzie ciasto z poduszeczkami, tylko nie wiem jak zrobić poduszeczki? Czy możesz podpowiedziec jak je wykonać takie równiutkie i kiedy się je nakłada?
    Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam gorąco!

  • kasiaaaa24

    Witaj Gosiu

    Po przelaniu ciasta czekoladowego do formy włóż masę serową do woreczka i odetnij w nim róg. Wyciskaj grube pasy na ciasto aby utworzyły kratę. I tak piecz. Możliwe, że masa serowa trochę opadnie (u mnie też tak się stało) więc możesz dodać 1,5 paczki budyniu. Jeśli paski będą cieniutkie, też pewnie się zatopią. Idealne byłu by takie na 1,5 cm szerokie :)

    Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [zosia19] *.chello.pl

    Bardzo chcialam upiec takie ciasto dlatego przed, przaczytałam większość komentarzy, co mnie zdziwiło to to że praktycznie wszystkie odnosily się do wyglądu ciasta na zdjęciu a nie bylo żadnego od kogoś kto je upiekł... Mimo to zdecydowałam się je zrobić, i teraz chcialam powiedzieć że przepis jest świetny :) ciasto smakuje dokladnie tak jak kojarzylam smak czeskiego :) ma tylko jedną wadę...... bardzo szybko znika ;) wszystkim bardzo gorąco je polecam :)

  • kasiaaaa24

    Zosiu bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [agale1975] *.adsl.inetia.pl

    od ok.dwoch tygodni sledze ten blog i nawet wyprobowalam juz kilka przepisow (wyszlo pyszne).chce zrobic na swieta czeskie ciasto tylko mam problem z"grysikiem"- czy to jest taka zwykla kasza manna czy wersja szybka(bo jest tez kasza bez gotowania)?pozdrawiam p.s.(jutro robi wuzetke):)))

  • kasiaaaa24

    Witaj :) Ciasto Grysikowe to świetny wybór na święta.

    Najlepsza będzie zwykła kasza manna, nie błyskawiczna. Pamiętaj, żeby ciasto zrobić dwa dni przed świętami, żeby zdążyło zmięknąć i zrobić się delikatne.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [agale1975] 212.106.31.*

    dzięki za szybką odpowiedż:)) pozdrawiam i życzę udanych Świąt (i wypieków):)))))

  • Gość: [kinia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a czy zamaiast sody moze byc proszek do pieczenia?

  • kasiaaaa24

    Tak, może być proszek :)

  • kamilcia_w

    Szczerze to zdziwiła mnie ta posypka, u mnie w cukierni to ciasto występuje "ubrane" w pokruszone drobno orzechy. To będzie kolejne ciasto jakie upiekę z Twojego bloga. Pozdrawiam

  • justin162

    Świetny przepis i jakie ładne zdjęcia !!! ZAPRASZAM NA STRONĘ
    domowe-wypieki.blogspot.com

  • e.liza

    u nas to placek tortowy z masą grysikową ;)
    mama zgubiła zeszyt z przepisem i teraz za każdym razem robię go "na oko" po przeglądnięciu różnych wersji znalezionych w internecie.
    następnym razem wpadnę tu :)

  • Gość: [Ania] *.dynamic.gprs.plus.pl

    A ta łyżka którą odmierzamy kaszę mannę to ma być taka od zupy?mają być takie z górką czy raczej płaskie?

  • Gość: [Ania] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Jakiej wielkości mniej więcej ma być blaszka?

  • kasiaaaa24

    Aniu do zupy, czyli duża, i tak jak się nabierze, specjalnie z górką kaszy nie da sie nabrac :) Takie pełne płaskie :)
    A co do blaszki, to ok 25x40 cm

  • Gość: [gosia] *.smpk.krakow.pl

    nie ma lepszego placka na świecie!

  • Gość: [Lili] 178.159.170.*

    Od jakiegoś czasu wchodzę na tę stronę i robię właśnie to ciasto. Jest przepyszne ,naprawdę przepis jest super. Wieki nie jadłam tego ciasta...jakieś 20 lat temu częstowano mnie nim u koleżanki w domu pod nazwą "Placek czeski"
    Dziś znowu je robię bo cała rodzina uwielbia. Pozdrawiam i dziekuję :)

  • kasiaaaa24

    Lili dziękuję za komentarz i ciesze się, że ciasto Ci smakuje :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Lili] 178.159.170.*

    Kasiu to ja Tobie dziękuję :) dzięki Twojemu przepisowi ,odnalazłam ciasto z mojego dzieciństwa którego w domu nigdy nie robiono niestety. Dlatego może przepisu szukałam w necie. Przy okazji Życzę Ci Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia .
    ps. własnie skończyłam robic nasze ciasto :) już na święta. Akurat dwa dni postoi i będzie pycha.

  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wszystkie ciasta czeskie jakie dotąd jadłam były pokryte karmelizowanymi orzechami-polecam smakuje to pysznie

  • Gość: [lucy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mam pytanie czy do ciasta daje się tylko 1 łyżkę margaryny czy ma być 1 kostka???
    jajka same żółtka dlaczego????????

  • kasiaaaa24

    Lucy jeśli w przepisie jest jedna łyżka, to trzymamy się tego i dajemy jedną łyżkę. Jak dasz całą kostkę margaryny, to nawet nie zagnieciesz ciasta.
    Czemu same żółtka? Bo żółtka nadaja kruchośc ciastu. Do ciasta kruchego też dajemy same żółtka. Taka zasada.

  • Gość: [lucy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dzięki za szybką odp. ciasto już się chłodzi i przechodzi smakami w piwnicy.zrobiłam na wierzch masę kajmakową i posypałam orzechami.ale jest chyba mały błąd bo masa jest trochę kleista. mogłam tą masę zrobić połowę z pół kostką masła .była by bardziej stabilna.może następnym razem spróbuję .
    ja mam podobny przepis na piernik i dlatego moje poprzednie pytanie .
    ja żeby być pewnym że ciasto będzie miękkie a takie lubimy porządnie zlewam wodą przekładając ciasta kremem.wtedy są super wilgotne.alkoholu szkoda bo tak wietrzeje i go nie czuć.
    pozdrowienia .Do siego roku2011.

  • Gość: [Cherry] *.warszawa.mm.pl

    Po raz kolejny wyszła na jaw wyższość dodawania do przepisów zdjęć. Mama postanowiła po 20 latach upiec czeski placek, ale nie pamiętała przepisu. Po krótkich poszukiwaniach w Internecie zdecydowałam się wypróbować wyżej zamieszczoną wersję, ponieważ zachęciło mnie zdjęcie :)
    Trzymałam się ściśle przepisu, piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i rancie o wysokości 7cm. Po przełożeniu masą i powidłami ciasto wystawało już nad formę i polewę musiałam kłaść bardzo ostrożnie. Na drugi dzień placek prezentuje się oszałamiająco(toż to torcisze!), ale moim zdaniem jest zbyt słodkie. Następnym razem dodam połowę cukru i 200g masła (zamiast 250g) do masy grysikowej, również połowę cukru do polewy, a ciasto podzielę na 4 blaty. Bo następny raz z pewnością będzie :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że Wam smakowało :) Ja lubię słodkie ciasta, aczkolwiek to dla mnie za słodkie nie jest. Ale to kwestia smaku :)
    Pozdrawiam ciepło i dziękuję za koemntarz :)

  • Gość: [olcia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam ,ciasto jest na prawdę wyśmienite .Smak dzieciństwa ;] Jednak mam jeden problem otóż ,ciasto mi się troszkę "rozjeżdża" nie wiem czy to sprawka powideł czy czegoś innego .Masa jest zwarta i się trzyma jednak placki jakoś nie chcą :-/

  • kasiaaaa24

    Powody mogą byc dwa :) Albo dałas za dużo powideł, albo miałas bardzo rzadkie powidła. Co nie zmienia faktu, że gdybys dała rzadkie, to powinny wejsc w ciasto. A czy ciasto odczekało w lodówce 2 dni?

  • dorcik31

    Ciasto jest pyszne. Ja do masy grysikowej dodałam kilka kropel olejku migdałowego i smakowała marcepanowo :) Pyszne, pyszne, pyszne. Zrobiłam to i kilka innych ciast z tego bloga na chrzciny mojego synka i goście byli pod dużym wrażeniem ! Polecam!

  • Gość: [Ewa Kacperska] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam, na święta postanowiłam upiec to ciasto, bo przypomina mi czasy dzieciństwa i królowanie na każdej uroczystości rodzinnej placka czeskiego.'Proszę napisać jakiego grysiku dodać. Czy może być kasza manna błyskawiczna?Pozdrawiam!!!

  • kasiaaaa24

    Tak, można :)

  • Gość: [Lucy] *.ip.netia.com.pl

    Mam pytanie z innej beczki, o widelec))) jest piękny, szukam takich na necie i nic!!! Jak zobaczyłam to zdjęcie to zachorowałam na komplet takich sztućców. Wiesz może skąd go masz, jaka firma, cokolwiek co mnie nakieruje...
    P.S.
    dziś się zabieram za kolejne trzy Twoje przepisy, więc już na temat napisze komentarze jak skończę pichcić ;)

  • kasiaaaa24

    Ten widelec kupiłam chyba 4 lata w Nanu Nana za bodajze 4 złote :)

    A co szykujesz? Czekam niecierpliwie na recenzję :)

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Dziękuje za odpowiedź. Recenzje umieściłam pod odpowiednimi przepisami :) Zresztą dodałam twoją stronę do zakładek i ciągle coś wykorzystuję. Mam tu jeszcze masę przepisów na oku :)

  • kasiaaaa24

    Wszystkie recenzje przeczytałam i bardzo się cieszę, ze smakowało :)

    Mam nadzieję, ze kolejne potrawy tez będą cieszyc podniebienie :)

    Pozdrawiam ciepło !

  • Gość: [kasia k.] *.dynamic.chello.pl

    zrobiłam to ciasto na święta SWIETNE palce lizać :) dziekuje za przepis

  • Gość: [Majka Skowron] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam i jest smaczne ale bardzo, bardzo syte:) samo ciasto pyszne, nadzienie dobre, tylko niestety dałam dżem truskawkowy (własnej roboty) który nie jest stały i kładąc na niego cięższą masę zjechał mi na brzegi. Trzeba dawać coś w rodzaju powideł albo marmolady (twardszej). Polecam i dziękuję za przepis ps.też źle zrobiłam wylewając na wierzch roztopioną czekoladę...jest twarda, lepsza byłaby delikatna polewa jak w przepisie, następnym razem bogatsza o doświadczenie poprawię. Pozdrawiam wszystkich

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jaki rozmiar blaszki ma byc:)

  • Gość: [ania] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam Pani Kasiu
    Dotarłam do Pani przepisów i myślę, że wypróbuję wszystkie. Zaczynam od tego. Zastanawiam się czy cukier do kremu mogę dodać do mleka w czasie gotowania? Dla mnie byłoby prościej (co nie znaczy lepiej, dlatego nie chcę ryzykować).

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście :)

  • Gość: [Grzegorz Cheff] *.ajc.com.pl

    Witam. Przepis sprawdziłem osobiście. Zamiast powideł użyłem konfitury brzoskwiniowej własnej produkcji. Ciasto pyszne!! przepis polecam na pewno bede z niego jeszcze korzystał.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [kati] *.ip4.artcom.pl

    Trochę się namęczyłam przy wałkowaniu małych kawałków ciasta, ale warto było. Trzeba mocno podsypywać ciasto i blachę mąką.
    Wyszło wspaniałe! Polecam. Dodaję do ulubionych.

  • Gość: [kati] *.ip4.artcom.pl

    Ciasto rewelacyjne,rozpływa się u ustach. Powidło warto , tak jak w przepisie cieniutko rozsmarować, bo ja dałam go więcej i jest zbyt wyraziste.

  • Gość: [Paulina] 109.232.30.*

    Czy ciasto po wałkowaniu ma być wielkości blaszki w której się piecze??? no i jakie grube ma być ciasto?

  • kasiaaaa24

    Tak, ciasto ma być wielkości blaszki. A jak chodzi o grubość, to jest to nie więcej niż centymetr.

  • Gość: [Paulina] 109.232.30.*

    Dziękuję,w weekend na pewno zrobię:)....w ogóle super ten blog,trafiłam na niego przez przypadek,w właściwie przez Panią Chodakowską;)pozdrawiam.

  • Gość: [Paulina] 109.232.30.*

    Zrobiłam jeden blat,drugi mam w piekarniku.Blat jest twardy:( nie wiem czy to norma czy popełniłam błąd.Co radzisz?

  • kasiaaaa24

    Wszystko jest ok :) One po upieczeniu sa twarde, ale po przelożeniu kremem i po dwóch dniach leżakowania ciasta zmiękną :)

  • Gość: [Paulina] 109.232.30.*

    ok,dzięki.

  • Gość: [Ludwika] *.ip.euro.net.pl

    Witam, póki pamiętam, to wpisuję dla ostrzeżenia innych, którzy będą to ciasto robili - w przepisie brakuje jednej istotnej informacji - jeśli piekliśmy ciasto w wysypanej mąką blasze (i utrudniliśmy sobie życie - sto razy lepiej i łatwiej piec jednak na papierze) to wyjmujemy je z blachy DOPIERO JAK OSTYGNIE! Ja wczoraj usiłowałąm pierwszy placek wyjąć jeszcze ciepły, bo potzebowałąm formę, żeby wykleić kolejny blat i rozwalił mi się ten upieczony całkowicie.
    CUkier jeśli dodajecie kryształ, to lepiej dodać go do gotowanego mleka a nie dopiero przy ucieraniu z masłem, no chyba, że ktoś chce ryzykować trzeszczenie kryształków pod zębami. Jeśli dodajecie cukier potem, to lepiej dodać cukier puder.
    Ciasto robiłąm wczoraj, mam nadzieję, że zmięknie do soboty i będzie dało się go zjeść, bo smakowo zapowiada się dobrze.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Ewa] *.sta.asta-net.com.pl

    Ja to ciasto piekę pod nazwą miodownik z kremem grysikowym.

  • Gość: [Ewa] *.centertel.pl

    Pierwszy raz słyszę nazwę ciasto czeskie, u mnie w domu funkcjonuje nazwa miodownik albo ruskie ;) co region to inna nazwa. Przepis, dokładnie taki sam jak mojej babci, więc musi być pyszny.

  • Gość: [Ela] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Przepis super, zrobiłam ciasto jest rewelacyjne. Ale bez "perełek"!
    To nie jest stefanka. Prawdziwa stefanka to blaty z ciasta
    biszkoptowego przełożone kremem rusek (maślanym)
    oblane polewa polewą czekoladową.

  • Gość: [Lidan] *.dynamic.chello.pl

    Witam,
    Czy to ciasto zaraz po upieczeniu jest twarde? Czy można go upiec wcześniej i dopiero po 2-3 dniach przełożyć masą?

  • kasiaaaa24

    Tak, ciasto po upieczeniu jest twarde, ale mięknie od masy, więc proszę takie twarde przełożyć kremem i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie będzie idealne.

  • Gość: [IWONA] *.opera-mini.net

    Słyszałam że ciasto to nazywa się KREMESZ. Tak przynajmniej mówią w Rabce. Jadłam to ciasto wg wykonania zaprzyjaźnionej osoby, jest b.smaczne, sama się nie "porwałam" nie nie.

  • Gość: [karolka] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    ile minut piec biszkopt?

  • kasiaaaa24

    Tak jak w przepisie - kilkanaście minut, zależy jak szybko się zarumieni.

  • Gość: [Gosia] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo polecam wykonanie ciasta z przepisu Kasi, weszlo do mojego kanonu ciast swiatecznych odkad zrobilam je na swieta dwa lata temu. Ja akurat zadnych posypek nie dodaje a i tak jest idealne:)

  • Gość: [KrolewnaSniezka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jakiej wielkosci ma byc blacha?

  • kasiaaaa24

    ok. 25x30 cm

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci