KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Czeskie vs Ciasto Grysikowe

 

Mój mąż jest ogromnym miłośnikiem ciasta czeskiego. Dla mnie to ciasto było do tej pory raczej obojętne, a powszechnie stosowana na tym cieście posypka z kolorowych perełek wzbudza we mnie do tej pory mieszane odczucia smakowe :) No ale ciasto pieczone było w znacznej mierze nie dla mnie, wiec perełek nie mogło zabraknąć. Mogłam tylko całą masę lekko tandetnych kolorów zastapić eleganckim (o ile można tak powiedzieć o cukrowej posypce) złotem :)
Już w trakcie przygotowywania ciasta zdałam sobie sprawę, że jest ono niezmiernie tanie. Zaskakuje mnie więc jego cena w cukierniach. Z podanych proporcji wychodzi ogromna blacha, ok. 2,5 kg ciasta.
Na konic muszę przyznać z pokorą, że pokochałam ciasto czeskie. Żadne, powtarzam żadne kupne, nie może mu się równać. I nawet strzelająca pod zębami posypka nie jest w stanie wpłynąć na moją opinię :)

Ciasto:

3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka margaryny
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%


Masa:

9 łyżek grysiku
1 litr mleka tłustego
1 szklanka cukru
250 g masła

6 łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

8 łyżeczek cacao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g masła
2 łyżki wody


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękkim masłem i cukrem. Masa gotowa :)
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, a co więcej nie zalecam trzymania go w lodówce ponieważ od zimna twardnieje. Ja wkładałam je tylko na noc, a cały dzień trzymałam je w kuchni. Po dwóch dniach jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Smacznego :)


 

 

czwartek, 22 października 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/10/22 11:18:03
Nigdy nie piekłam tego ciasta, ale jadłam-smakuje wspaniale!!!!!!!!!
Twoje wyglada bosko:)))
-
2009/10/22 11:47:41
o,rety !!!Kasiu...nie widzialam kupe lat tego placka (u mnie nosilo nazwe Placek czeski) ,pamietam,jak mi smakowalo....Twoje wyglada oblednie........moze czas na odswiezenie smaku?????:)
Pozdrawiam :)
-
2009/10/22 11:50:56
Wiesz co Kasiu, ono jest PIĘKNE! :)))
-
2009/10/22 12:04:11
Wygląda cudownie! Zapisuję sobie do wypróbowania. Choć nad dodaniem takiej posypki to się jednak zastanowię ;)
-
2009/10/22 12:26:23
Znam to ciasto więc i jego smak. Nie dziwię się Twojemu mężowi, że je po prostu chce:)
-
2009/10/22 12:48:29
Kasiu, jestem pod wrażeniem atrakcyjności ciasta. Wygląda naprawdę dostojnie. Ja chyba nie znam jego smaku, w każdym razie nie przypominam sobie bym jadła, ale tak patrząc na Twoje apetyczne zdjęcia - myślę sobie, że i mnie raczej żadne trzeszczące pod zębami kulki nie popsułyby wrażenia. :)
-
2009/10/22 13:28:27
Kasiu... śliczne. Robię podobne tylko bez powideł i piekę 6 okrągłych placków w tortownicy. Smaczne to prawda. Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie, równiutko pokrojone ciasta??
-
2009/10/22 13:59:41
Nigdy nie jadłam tego ciasta - u nas w cukierniach nie ma takiego, albo może inaczej się nazywa. Wygląda interesująco :)
-
2009/10/22 14:04:44
a to ciasto nie nazywa sie tez przypadkiem czasami miodownik? bo jak tak, to ja uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! :-)
-
2009/10/22 15:52:58
o nie! ja się nie zgadzam na takie zdjęcia.... uwielbiam grysikowe ciasta, już zapisuję przepis
pozdrawiam Cię Kasiorku:))
-
2009/10/22 17:12:17
Wspaniałe ciasto, a równe jak z cukierni. Co do posypki to mam takie samo zdanie a ta złota jest bardzo gustowna-też mam te kuleczki:) Ostatnio ubierałam nimi torcik szwedzki:)
-
2009/10/22 17:26:44
O kurka wodna!
ale śliczne zdjęcie:DD!!!!!!!!!!

ubóstwiam.
-
2009/10/22 17:27:46
Przepis zabieram:)
-
2009/10/22 18:19:30
jeju jak ja kocham to ciacho - spadłaś mi Kasiu z nieba z tym przepisem :) pozdrowionka
-
2009/10/22 18:25:59
Wygląda obłędnie Dawno tego ciacha nie jadłam, a bardzo je lubię
-
2009/10/22 18:55:16
Ja to ciasto bardzo lubię, chociaż u mnie w domu występuje pod jakąś zupełnie inną nazwą i bez perełek ;) Chociaż uważam, że o ile dla Was wersją podstawową jest ta z perełkami, to bez tego dodatku nie będzie smakować tak samo. A co do cukierni, to pewnie uznają, że wygląda na na tyle skomplikowane, że można wywindować cenę niewiadomo jak. A iwadomo, że domowe i tak zawsze lepsze.
-
2009/10/22 19:25:15
Hi hi, też mam takie uczucia, jesli chodzi o posypki ;) Ale uzyskałaś ładny efekt, KAsiu, kuleczki fajnie się prezentują.

A ciasto musi być pyszne, lubię takie wypieki.
-
2009/10/22 19:57:05
podzielam Twoje zdanie odnośnie kolorowych perełek... ale te na cieście wyglądają zupełnie zachęcająco! no i nie są kolorowe :):):) pozdrawiam
-
2009/10/22 21:56:40
Poezja dla oczu, jestes prawdziwą mistrzynią, ciasto wygląda bajecznie z chęcią bym skosztowała mrrr... Pozdrawiam :)
-
2009/10/23 09:01:01
Wspaniałe ciasto! Jeszcze sama go nie robiłam, ale zawsze jak odwiedzam babcię, czeka na mnie placek czeski. Babcia dodaje zawsze do dolnej warstwy masy orzechy włoskie. Pyszności.
-
2009/10/23 11:57:14
Nazwa nic mi nie powiedziała, ale jak zobaczyłam! To się przypomniało.
Tak - u mnie takźe mój J. uwielbia to ciacho. I ja myślałam o nim tak różnie, mocno staroświckie się wyadawało etc. Ale u Ciebie Kasiu - very elegant :D
Piękne, gratuluję,
Bużka
M.
-
2009/10/23 15:32:40
Ależ eleganckie to ciasto :) Zjadłabym kawałek, bo też je bardzo lubię, ale sama nigdy jeszcze go nie piekłam.
-
2009/10/23 17:11:34
wszystko co czeskie jest pyszne :)
-
2009/10/24 09:37:00
Dziękuję za miłe słowa :) Przepraszam, że nie mam zbyt duzo czasu dla bloga, ale sporo sie w moim zyciu dzieje. Dziekuje Wam jeszcze raz :*
-
2009/10/24 10:56:41
Pięęęęękne!
-
2009/10/25 18:59:27
U mnie w domu to ciasto nazywa się Stefanka :) Uwielbiam :D Ale ciast nie piekę sama, z braku czasu i w trosce o talię osy ;) Niemniej jednak ślinka mi pociekła, pewnie następnym razem będzie okazja spróbować na Boże Narodzenie :)
-
2009/10/27 10:49:12
A u mnie to ciasto nazywa się miodownik a nazwy ciasto czeskie nie znałam, wygląda cudownie, fajnie, że dajesz tak dużo kremu, następnym razem tak zrobię
Pozdrawiam!
-
2009/11/17 22:31:49
Jadłam kiedyś to ciasto i ogromnie mi smakowało, nie miałam pojęcia, że nazywa się czeskie, z chęcią spróbuję na nim moich sił cukierniczych
-
Gość: gosiak, grb130.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/20 11:09:09
Witam,
właśnie zyskałaś kolejną fankę Twojego bloga i gotowania. Jako pierwsze wypróbowałam ciasto grysikowe i wyszło wspaniale. Nastęne będzie ciasto z poduszeczkami, tylko nie wiem jak zrobić poduszeczki? Czy możesz podpowiedziec jak je wykonać takie równiutkie i kiedy się je nakłada?
Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam gorąco!
-
2009/11/20 12:27:20
Witaj Gosiu

Po przelaniu ciasta czekoladowego do formy włóż masę serową do woreczka i odetnij w nim róg. Wyciskaj grube pasy na ciasto aby utworzyły kratę. I tak piecz. Możliwe, że masa serowa trochę opadnie (u mnie też tak się stało) więc możesz dodać 1,5 paczki budyniu. Jeśli paski będą cieniutkie, też pewnie się zatopią. Idealne byłu by takie na 1,5 cm szerokie :)

Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: zosia19, chello089074196173.chello.pl
2009/11/24 20:09:40
Bardzo chcialam upiec takie ciasto dlatego przed, przaczytałam większość komentarzy, co mnie zdziwiło to to że praktycznie wszystkie odnosily się do wyglądu ciasta na zdjęciu a nie bylo żadnego od kogoś kto je upiekł... Mimo to zdecydowałam się je zrobić, i teraz chcialam powiedzieć że przepis jest świetny :) ciasto smakuje dokladnie tak jak kojarzylam smak czeskiego :) ma tylko jedną wadę...... bardzo szybko znika ;) wszystkim bardzo gorąco je polecam :)
-
2009/11/25 08:12:45
Zosiu bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Pozdrawiam :)
-
Gość: agale1975, 212-106-26-21.adsl.inetia.pl
2009/12/18 22:17:40
od ok.dwoch tygodni sledze ten blog i nawet wyprobowalam juz kilka przepisow (wyszlo pyszne).chce zrobic na swieta czeskie ciasto tylko mam problem z"grysikiem"- czy to jest taka zwykla kasza manna czy wersja szybka(bo jest tez kasza bez gotowania)?pozdrawiam p.s.(jutro robi wuzetke):)))
-
2009/12/18 22:51:19
Witaj :) Ciasto Grysikowe to świetny wybór na święta.

Najlepsza będzie zwykła kasza manna, nie błyskawiczna. Pamiętaj, żeby ciasto zrobić dwa dni przed świętami, żeby zdążyło zmięknąć i zrobić się delikatne.

Pozdrawiam :)
-
Gość: agale1975, 212.106.31.22*
2009/12/19 15:01:07
dzięki za szybką odpowiedż:)) pozdrawiam i życzę udanych Świąt (i wypieków):)))))
-
Gość: kinia, accn105.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/30 14:06:39
a czy zamaiast sody moze byc proszek do pieczenia?
-
2010/01/01 10:34:06
Tak, może być proszek :)
-
2010/04/29 11:06:31
Szczerze to zdziwiła mnie ta posypka, u mnie w cukierni to ciasto występuje "ubrane" w pokruszone drobno orzechy. To będzie kolejne ciasto jakie upiekę z Twojego bloga. Pozdrawiam
-
2010/05/23 12:41:04
Świetny przepis i jakie ładne zdjęcia !!! ZAPRASZAM NA STRONĘ
domowe-wypieki.blogspot.com
-
2010/08/01 10:10:42
u nas to placek tortowy z masą grysikową ;)
mama zgubiła zeszyt z przepisem i teraz za każdym razem robię go "na oko" po przeglądnięciu różnych wersji znalezionych w internecie.
następnym razem wpadnę tu :)
-
Gość: Ania, apn-95-40-174-46.dynamic.gprs.plus.pl
2010/10/18 09:32:45
A ta łyżka którą odmierzamy kaszę mannę to ma być taka od zupy?mają być takie z górką czy raczej płaskie?
-
Gość: Ania, apn-77-115-65-216.dynamic.gprs.plus.pl
2010/10/18 17:36:21
Jakiej wielkości mniej więcej ma być blaszka?
-
2010/10/18 21:21:06
Aniu do zupy, czyli duża, i tak jak się nabierze, specjalnie z górką kaszy nie da sie nabrac :) Takie pełne płaskie :)
A co do blaszki, to ok 25x40 cm
-
Gość: gosia, b8m03.smpk.krakow.pl
2010/11/11 14:55:55
nie ma lepszego placka na świecie!
-
Gość: Lili, 178.159.170.22*
2010/12/09 20:39:02
Od jakiegoś czasu wchodzę na tę stronę i robię właśnie to ciasto. Jest przepyszne ,naprawdę przepis jest super. Wieki nie jadłam tego ciasta...jakieś 20 lat temu częstowano mnie nim u koleżanki w domu pod nazwą "Placek czeski"
Dziś znowu je robię bo cała rodzina uwielbia. Pozdrawiam i dziekuję :)
-
2010/12/09 21:01:49
Lili dziękuję za komentarz i ciesze się, że ciasto Ci smakuje :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Lili, 178.159.170.22*
2010/12/21 11:41:18
Kasiu to ja Tobie dziękuję :) dzięki Twojemu przepisowi ,odnalazłam ciasto z mojego dzieciństwa którego w domu nigdy nie robiono niestety. Dlatego może przepisu szukałam w necie. Przy okazji Życzę Ci Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia .
ps. własnie skończyłam robic nasze ciasto :) już na święta. Akurat dwa dni postoi i będzie pycha.
-
Gość: kasia, acdv42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/23 18:56:08
Wszystkie ciasta czeskie jakie dotąd jadłam były pokryte karmelizowanymi orzechami-polecam smakuje to pysznie
-
Gość: lucy, dfu158.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/28 13:53:40
mam pytanie czy do ciasta daje się tylko 1 łyżkę margaryny czy ma być 1 kostka???
jajka same żółtka dlaczego????????
-
2010/12/28 14:38:04
Lucy jeśli w przepisie jest jedna łyżka, to trzymamy się tego i dajemy jedną łyżkę. Jak dasz całą kostkę margaryny, to nawet nie zagnieciesz ciasta.
Czemu same żółtka? Bo żółtka nadaja kruchośc ciastu. Do ciasta kruchego też dajemy same żółtka. Taka zasada.
-
Gość: lucy, dfy80.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/30 18:00:08
dzięki za szybką odp. ciasto już się chłodzi i przechodzi smakami w piwnicy.zrobiłam na wierzch masę kajmakową i posypałam orzechami.ale jest chyba mały błąd bo masa jest trochę kleista. mogłam tą masę zrobić połowę z pół kostką masła .była by bardziej stabilna.może następnym razem spróbuję .
ja mam podobny przepis na piernik i dlatego moje poprzednie pytanie .
ja żeby być pewnym że ciasto będzie miękkie a takie lubimy porządnie zlewam wodą przekładając ciasta kremem.wtedy są super wilgotne.alkoholu szkoda bo tak wietrzeje i go nie czuć.
pozdrowienia .Do siego roku2011.
-
Gość: Cherry, host-89-231-109-247.warszawa.mm.pl
2011/01/09 11:50:28
Po raz kolejny wyszła na jaw wyższość dodawania do przepisów zdjęć. Mama postanowiła po 20 latach upiec czeski placek, ale nie pamiętała przepisu. Po krótkich poszukiwaniach w Internecie zdecydowałam się wypróbować wyżej zamieszczoną wersję, ponieważ zachęciło mnie zdjęcie :)
Trzymałam się ściśle przepisu, piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i rancie o wysokości 7cm. Po przełożeniu masą i powidłami ciasto wystawało już nad formę i polewę musiałam kłaść bardzo ostrożnie. Na drugi dzień placek prezentuje się oszałamiająco(toż to torcisze!), ale moim zdaniem jest zbyt słodkie. Następnym razem dodam połowę cukru i 200g masła (zamiast 250g) do masy grysikowej, również połowę cukru do polewy, a ciasto podzielę na 4 blaty. Bo następny raz z pewnością będzie :)
-
2011/01/09 21:48:13
Cieszę się, że Wam smakowało :) Ja lubię słodkie ciasta, aczkolwiek to dla mnie za słodkie nie jest. Ale to kwestia smaku :)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za koemntarz :)
-
Gość: olcia, aaba251.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/04 22:44:44
Witam ,ciasto jest na prawdę wyśmienite .Smak dzieciństwa ;] Jednak mam jeden problem otóż ,ciasto mi się troszkę "rozjeżdża" nie wiem czy to sprawka powideł czy czegoś innego .Masa jest zwarta i się trzyma jednak placki jakoś nie chcą :-/
-
2011/02/05 09:01:21
Powody mogą byc dwa :) Albo dałas za dużo powideł, albo miałas bardzo rzadkie powidła. Co nie zmienia faktu, że gdybys dała rzadkie, to powinny wejsc w ciasto. A czy ciasto odczekało w lodówce 2 dni?
-
2011/07/04 07:38:32
Ciasto jest pyszne. Ja do masy grysikowej dodałam kilka kropel olejku migdałowego i smakowała marcepanowo :) Pyszne, pyszne, pyszne. Zrobiłam to i kilka innych ciast z tego bloga na chrzciny mojego synka i goście byli pod dużym wrażeniem ! Polecam!
-
Gość: Ewa Kacperska, 46.205.109.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/30 08:38:00
Witam, na święta postanowiłam upiec to ciasto, bo przypomina mi czasy dzieciństwa i królowanie na każdej uroczystości rodzinnej placka czeskiego.'Proszę napisać jakiego grysiku dodać. Czy może być kasza manna błyskawiczna?Pozdrawiam!!!
-
2011/11/30 08:41:24
Tak, można :)
-
Gość: Lucy, 81-210-91-86.ip.netia.com.pl
2012/11/10 10:44:28
Mam pytanie z innej beczki, o widelec))) jest piękny, szukam takich na necie i nic!!! Jak zobaczyłam to zdjęcie to zachorowałam na komplet takich sztućców. Wiesz może skąd go masz, jaka firma, cokolwiek co mnie nakieruje...
P.S.
dziś się zabieram za kolejne trzy Twoje przepisy, więc już na temat napisze komentarze jak skończę pichcić ;)
-
2012/11/10 10:48:21
Ten widelec kupiłam chyba 4 lata w Nanu Nana za bodajze 4 złote :)

A co szykujesz? Czekam niecierpliwie na recenzję :)
-
Gość: Lucy, user-46-112-125-163.play-internet.pl
2012/11/12 20:34:24
Dziękuje za odpowiedź. Recenzje umieściłam pod odpowiednimi przepisami :) Zresztą dodałam twoją stronę do zakładek i ciągle coś wykorzystuję. Mam tu jeszcze masę przepisów na oku :)
-
2012/11/12 21:05:14
Wszystkie recenzje przeczytałam i bardzo się cieszę, ze smakowało :)

Mam nadzieję, ze kolejne potrawy tez będą cieszyc podniebienie :)

Pozdrawiam ciepło !
-
Gość: kasia k., 89-78-210-82.dynamic.chello.pl
2013/04/02 13:04:48
zrobiłam to ciasto na święta SWIETNE palce lizać :) dziekuje za przepis
-
Gość: Majka Skowron, 178-36-206-58.adsl.inetia.pl
2013/04/15 11:17:37
Zrobiłam i jest smaczne ale bardzo, bardzo syte:) samo ciasto pyszne, nadzienie dobre, tylko niestety dałam dżem truskawkowy (własnej roboty) który nie jest stały i kładąc na niego cięższą masę zjechał mi na brzegi. Trzeba dawać coś w rodzaju powideł albo marmolady (twardszej). Polecam i dziękuję za przepis ps.też źle zrobiłam wylewając na wierzch roztopioną czekoladę...jest twarda, lepsza byłaby delikatna polewa jak w przepisie, następnym razem bogatsza o doświadczenie poprawię. Pozdrawiam wszystkich
-
Gość: , abhu153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/26 21:01:23
jaki rozmiar blaszki ma byc:)
-
Gość: ania, apn-95-40-89-162.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/08 11:17:06
Witam Pani Kasiu
Dotarłam do Pani przepisów i myślę, że wypróbuję wszystkie. Zaczynam od tego. Zastanawiam się czy cukier do kremu mogę dodać do mleka w czasie gotowania? Dla mnie byłoby prościej (co nie znaczy lepiej, dlatego nie chcę ryzykować).
-
2013/09/08 12:13:35
Tak, oczywiście :)
-
Gość: Grzegorz Cheff, pc0210.ajc.com.pl
2013/11/21 11:45:20
Witam. Przepis sprawdziłem osobiście. Zamiast powideł użyłem konfitury brzoskwiniowej własnej produkcji. Ciasto pyszne!! przepis polecam na pewno bede z niego jeszcze korzystał.
-
2013/11/21 13:43:22
Miło mi, że smakowało :)
Pozdrawiam
-
Gość: kati, 40.144.246.94.ip4.artcom.pl
2013/12/03 09:51:15
Trochę się namęczyłam przy wałkowaniu małych kawałków ciasta, ale warto było. Trzeba mocno podsypywać ciasto i blachę mąką.
Wyszło wspaniałe! Polecam. Dodaję do ulubionych.
-
Gość: kati, 40.144.246.94.ip4.artcom.pl
2013/12/05 09:22:21
Ciasto rewelacyjne,rozpływa się u ustach. Powidło warto , tak jak w przepisie cieniutko rozsmarować, bo ja dałam go więcej i jest zbyt wyraziste.
-
Gość: Paulina, 109.232.30.6*
2014/03/26 11:23:39
Czy ciasto po wałkowaniu ma być wielkości blaszki w której się piecze??? no i jakie grube ma być ciasto?
-
2014/03/26 11:27:26
Tak, ciasto ma być wielkości blaszki. A jak chodzi o grubość, to jest to nie więcej niż centymetr.
-
Gość: Paulina, 109.232.30.6*
2014/03/27 13:51:32
Dziękuję,w weekend na pewno zrobię:)....w ogóle super ten blog,trafiłam na niego przez przypadek,w właściwie przez Panią Chodakowską;)pozdrawiam.
-
Gość: Paulina, 109.232.30.6*
2014/03/29 16:25:12
Zrobiłam jeden blat,drugi mam w piekarniku.Blat jest twardy:( nie wiem czy to norma czy popełniłam błąd.Co radzisz?
-
2014/03/29 16:32:24
Wszystko jest ok :) One po upieczeniu sa twarde, ale po przelożeniu kremem i po dwóch dniach leżakowania ciasta zmiękną :)
-
Gość: Paulina, 109.232.30.6*
2014/03/29 16:52:22
ok,dzięki.
-
2014/08/01 11:41:13
Witam, póki pamiętam, to wpisuję dla ostrzeżenia innych, którzy będą to ciasto robili - w przepisie brakuje jednej istotnej informacji - jeśli piekliśmy ciasto w wysypanej mąką blasze (i utrudniliśmy sobie życie - sto razy lepiej i łatwiej piec jednak na papierze) to wyjmujemy je z blachy DOPIERO JAK OSTYGNIE! Ja wczoraj usiłowałąm pierwszy placek wyjąć jeszcze ciepły, bo potzebowałąm formę, żeby wykleić kolejny blat i rozwalił mi się ten upieczony całkowicie.
CUkier jeśli dodajecie kryształ, to lepiej dodać go do gotowanego mleka a nie dopiero przy ucieraniu z masłem, no chyba, że ktoś chce ryzykować trzeszczenie kryształków pod zębami. Jeśli dodajecie cukier potem, to lepiej dodać cukier puder.
Ciasto robiłąm wczoraj, mam nadzieję, że zmięknie do soboty i będzie dało się go zjeść, bo smakowo zapowiada się dobrze.
Pozdrawiam
-
Gość: Ewa, 86-63-102-141.sta.asta-net.com.pl
2014/10/23 22:12:59
Ja to ciasto piekę pod nazwą miodownik z kremem grysikowym.
-
Gość: Ewa, public-gprs516844.centertel.pl
2014/12/01 11:50:12
Pierwszy raz słyszę nazwę ciasto czeskie, u mnie w domu funkcjonuje nazwa miodownik albo ruskie ;) co region to inna nazwa. Przepis, dokładnie taki sam jak mojej babci, więc musi być pyszny.