Menu

Gotuję, bo lubię

Powidła Śliwkowe

kasiaaaa24

Przepis bardzo, bardzo prosty. Tak prosty, że nawet nie mam co wpisać w kolumnie Składniki poza śliwkami. Ale opublikowałam go z nadzeją, że może jednak komuś się przyda :) Ja robiłam powidła z 3 kg dojrzałych śliwek. Owoce pozbawiamy pestki i gotujemy na maleńkim ogniu często mieszając by nie przywarły do dna. Nie dodajamy żadnych zagestników czy cukru. Gotujemy tak długo, aż powidła zgęstnieją. Polecam tę pracę rozłożyć na 3 dni (powidła będą najlepsze). Gotowe powidła przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut. Ja do połowy powideł dodałam sporą szczyptę cynamonu. Będą cudownie smakować zimą...

 

 

 

Komentarze (53)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Też robię powidła w ten sposób. Piękne zdjęcie:)

  • Gość: [kokoko] *.nat.umts.dynamic.eranet.pl

    oh piekne, naprawde piekne. moj domownik jednak zupelnie nie jest sliwokowy dlatego powidel nie robie: 2-3 sloiki tylko to nie chcialoby mi sie... ale nabralam ochoty ogromnej nawet nie na sliwki, co na powidla wlasnie.

  • majanaboxing

    Mmmm... jakie cudne! I to z cynamonem. ależ będą pachnieć cudnie! Jak ja kocham powidła śliwkowe!:)

  • zawszepolka

    :) Piekne sliwki!
    Twoje powidla takie same jak mojej Mamy :) Mniam!

  • viridianka

    Kasiorku bossskie powidło:) moja mama robila kiedys powidlo sliwkowe no ale... hm... wyszlo strasznie twarde, a bylo chyba z 20 sloiczkow i nikt tego potem nie chcial jesc:D

  • przysmakikarolki

    Uwielbiam powidla sliwkowe, ale jakos nigdy nie chce mi sie ich robic, wiec kupuje gotowe.

  • blk21

    wyglądają pysznie, ale że Ci się chciało je robić... ;)

  • grazyna1961.only

    Zabieram się za nie niebawem... Zawsze robiłam z cukrem, który dodawałam jak zgęstniały i potem czekałam aż zgęstnieją znowu. Może zrobię Twoim sposobem?

  • buruuberii

    hmm powidla Kasiu... powiem Ci, ze juz sie nie moge doczekac wegierek, mam nadzieje ze ich duzo bedzie i slodkich :-)
    Pozdrawiam!

  • malgorzata.dz

    Ha! A to się wpasowałam. :) Ja dzisiaj też powidła robię ze śliwek. :) I tą samą metodą, czyli rozłożoną na 2-3 dni dla lepszego smaku powideł. Pierwszy etap zakończony. Jutro będzie drugi dzień smażenia.
    Patrząc na Twoje, już gotowe, nie mogę się doczekać... :)

  • laghur

    Wspaniała fota, taka apetyczna...Mmmm. Przepis fajny, szczególnie ten cynamon i brak cukru. Ja robię też trzy dni, ale dodaję cukier, niewiele, ale zawsze. Może spróbuje bez, hmm? Ale patent na cynamon kupuję na bank!

  • iis111

    takie powidla smakuja idealnie o kazdej porze roku.

  • ilka_86

    w identyczny sposób w tamtym roku robiłyśmy z mamą takie właśnie powidła ze śliwek węgierek, bo bardzo obrodziły, w tym roku już nie, ale mamy naprawdę spory zapas z zeszłego roku:) świetny dodatek do deserów i ciast no i jaki pyszny;p mniami

  • usmiechniete.dziewcze

    Uwielbiam powidło śliwkowe. Jutro jadę po śliwki do mojej Babci :)

  • majazteca

    Sliczne zdjecie. Te powidla musza byc pyszne :)

    Moja mama robi podobnie ale zawsze z dodatkiem cukru. Musze podsunac jej Twoj przepis :))

  • olalala77

    Zimą!? I Ty naprawdę masz zamiar do niej czekać, Kasiu ;)? Bo ja bym nie wytrzymała! Zwłaszcza, że połączenie śliwek i cynamonu brzmi tak pysznie :)...

  • kass55

    Uwielbiam powidła, ale w zeszłym roku tyle narobiłam ze jeszcze mam...ale chyba jednak i tak zrobię....pozdrawiam.

  • gat.ka

    postanowione jutro je przyrządzę, a powiedz mi, czy nie będą za kwaśne bez nawet odrobinki cukru?

  • kasiaaaa24

    To wszystko zalezy jakie ma sie sliwki. Jesli są miekkie i dojrzale, to powidła bedą słodkie. Jesli są twarde i kwasne, trzeba sprobowac i ewentualnie dosłodzic.

  • cuda.wianki

    ojoj, musza byc pyszne! :-)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za komentarze :)

  • gat.ka

    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy śliwki mają "gotować" się pod przykryciem czy nie jest to potrzebne? Przepraszam za moją dociekliwość, ale powidła robię po raz pierwszy w życiu.

  • nina007

    Cynamon wkradł się tu jak taki tajny składnik który decyduje o magi smakun powideł. Słyszałam już o tym dodatku, myślę że czas to wypróbować.

  • kasiaaaa24

    Bez przykrycia, bo chodzi o to, żeby woda odparowywała :)

  • gat.ka

    Dziękuję Ci bardzo za informacje:) Wiem, że to być może oczywiste rzeczy, ale miałam wątpliwości.

  • dorota_mly

    Oj, z pewnością będą smakowały wyśmienicie zimową porą! Bo czy może być coś lepszego od ciepłego pieczywa posmarowanego wyśmienitymi powidłami domowej roboty gdy za oknem pada biały puch? :)

  • beataohar

    Faktycznie prosty przepis:) Dotychczas zawsze robiłam z cukrem. U mnie w domu zapotrzebowanie na takie powidła jest duze, bo wszyscy je lubimy I do ciast są rewelacyjne

  • efi

    Robię powidła wg tego samego przepisu :) Super są, a Twoje dodatkowo pięknie sfotografowane. pozdrawiam serdecznie - muffingirl

  • szarlotek

    Przepiękne zdjęcie i znany, ale jakże magiczny przepis na powidła :)

  • Gość: [izaa] *.lapy234.tnp.pl

    Kasiu śliczne zdjęcia pachnące śliwkami.... i te powidła takie apetyczne

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za te wszystkie miłe słowa :) Widzę, że sporo z Was robi powidła :)

  • edysia79

    Kasiu uwielbiam powidła sliwkowe, zwłaszcza do wypieków. Muszę sobie zrobić takie wg Twojego przepisu, skoro jest taki prosty!

  • bea.w.kuchni

    Robie dokladnie tak samo :) Przez trzy dni, polowe tez z jablkiem i obowiazkowo z cynamonem :)

  • aklat

    Ale trafiłaś :) dziś przyniosłam 3 kg sliwek i nastawilam je na powidla, na poczatek dodalam kilka lyzek cukru, ale wiecej nie dodam, i zrobie tak jak podajesz :)

  • zemfiroczka

    Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu zmiany, zmiany, zmiany :) Bardzo ładne zdjęcie! :)

    pozdrówka!

  • Gość: [ania] *.milczanska.net

    chcę zrobić konkurencję teściowej :D i mam 2 pytania :) pierwsze - kiedy dodajesz cynamon? drugie - w jaki sposób rozłożyć przyrządzanie powideł na 3 dni - jak długo je smażyć? będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam! PS. mam także przepis (niewypróbowany) na powidła z dodatkiem migdałów i wina oraz drugi z dodatkiem pomarańczy... co o tym myślisz?

  • kasiaaaa24

    Aniu pierwszego dnia gotuj godzinkę, drugiego godzinkę a trzeciego do zgęstnienia. Cynamon dodaj dopiero trzeciego dnia. Jeśli nie masz mocno dojrzałych sliwek (stwierdzisz po pierwszym dniu gotowania) dodaj cukru lub miodu.
    Ja sceptycznie podchodzę do dodatku wina, gdyz drażni mnie zapach. Migdały ok, ale z winem bym się wstrzymała. Co do migdałów, to chyba użyłabym mączki migdałowej, bo nie lubię w bardzo miękkich konsystencjach twardych elementów :)
    W razie kolejnych pytań pisz śmiało :)

  • Gość: [Włodek] *.centertel.pl

    Hm pierwsze szukanie w necie pt.śliwkowe ..i właśnie o to mi chodziło ..
    mam pod ręką właśnie drzewo pełne ładnych śliweczek a szkoda je zmarnować..zobacze ;)
    aha w życiu tego nierobiłem ...

  • Gość: [iwanka] 77.255.223.*

    Kasiu!!!
    W jakim garnku najlepiej gotować-emaliowanym, aluminiowym?

  • kasiaaaa24

    Włodku jesli nie masz bardzo mocno dojrzalych, mieciutkich śliwek, to proponuję trochę posłodzić. Czekam na opinię jak wyszły :) Pozdrawiam :)

    Iwanko ja gotowałam w kaczarce. Ale w tamtym roku dżemy gotowałam w takim emaliowanym, ale z bardzo grubym dnem. Im grubsze dno tym mniejsza szansa na przywarcie :)

  • Gość: [jerzy] *.sileman.net.pl

    tylko nie w aluminiowym !!!

  • Gość: [Włodek] *.centertel.pl

    Wyszło lux :) mama kolegi przyjechała z odsieczą także udało się ..pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Super :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [justa] 89.72.39.*

    Jutro zaczynam - czekałam aż śliwki zrobią się " pomarszczone" od ogonka,bo wtedy są najlepsze - spróbuję z cynamonem!

  • olciaky

    Powidła śliwkowe i ja mam:D!!!
    Boskie.

  • Gość: [1-sze kroki] 84.205.59.*

    Przepis bardzo się przydał.Dziękuję serdecznie! :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo proszę :)

  • Gość: [natka] *.adsl.inetia.pl

    no to jutro biorę się do roboty,mniam!!!

  • Gość: [ewa] *.dip.t-dialin.net

    Wlasnie dzisiaj po raz pierwszy zabralam sie za powidla sliwkowe. Niestety moje sliwki (kupne) byly niedojrzale i nie pomoglo trzymanie ich na 'wierzchu' az dojrzeja. Zzasady nie uzywam cukru, tylko slodzik, wiec i w tym przypadku posluzylam sie plynnym slodzikiem, zeby z kwasnicy zrobic slodkie powidla:-) Jutro bede kontynuowac smazenie, a poki co dorzucilam 4 gozdziki - bedzie jak znalazl do mozonarodzeniowych piernikow:-) Pozdrawiam serdecznie. Ewa

  • Gość: [aaaggggaaaa] *.internetia.net.pl

    dokładnie robię tak samo...dojrzałe śliweczki...żadnego cukru...żadnych zagęstników...no pyszota

  • Gość *.dsl.pltn13.sbcglobal.net

    Jutro sprobuje... Mieszkam w Stanach wiec Wegierek to chyba nie znajde, ale zobacze czy wyjdzie ze sliwkami Santa Rosa. Ciekawe czy maja podobny sklad (cukier i pektyny w samej sliwce)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Moje ulubione :)
    Tylko mam pytanie, czy bez cukru powidła nie bedą się psuć?

  • kasiaaaa24

    Jeśli śliwki są bardzo słodkie, to zawierają sporo cukru w postaci fruktozy :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci