Menu

Gotuję, bo lubię

Ekstrakt z Wanilii

kasiaaaa24

Ekstrakt z wanilii traktowałam zawsze jako towar luksusowy. Bardzo drogi i ciężko dostępny występuje w wielu przepisach kulinarnych. Wreszcie mogę dodawać go gdzie i ile zechcę, bo jestem ogromną fanką wanilii. Do produkcji ekstraktu proponuję użyć dobrej jakości wódki. Laski wanilii sugeruję natomiast zamówić np. na Allegro, gdzie za 12 lasek (10 + 2 gratis) zapłaciłam tyle, co za 2 w supermarkecie. Były naprawdę długie, grube, mięsiste i miały mnóstwo ziarenek. Niestety na ekstrakt trzeba czekać dwa miesiące. Ale kiedy nam się skończy, wystarczy od nowa zalać te same laski czystą wódką i znów odczekać 2 miesiące. Ja od razu przygotowałam litr ekstraktu, ale podaję proporcję na pół litra.

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 15 lasek wanilii

Do wódki wrzucamy przekrojone wzdłuż laski i zakręcamy butelkę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce (ale nie do lodówki) i co kilka dni kilka razy wstrząsamy butelką. Wanilia najlepsza jest po 2 miesiącach. Można ją długo przechowywać w chłodnym miejscu. Nadaje się do ciast, deserów na zimno czy do kawy.

Komentarze (31)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    O, super! :)))
    Mówisz,ze laski wanilii najlepiej zamówić na allegro? Może tez sobie zrobię taki ekstrakt ...
    :)

  • sonieczka111

    Cieszę się,że podałaś przepis, w sklepach ten produkt jest drogi i wystarczy na parę wypieków.

  • tehuana

    Taki sam ekstrakt robi moja Mama - cudownie pachnie.

  • wiosenka27

    Ale fajny pomysł. Napewno wkrótce skorzystam:)

  • Gość: [izaa] *.lapy235.tnp.pl

    ja tez kupiłam laski wanilii i będę robiła taki ekstrakt... na pewno jest pachnący..;):)

  • poswiatka

    Tak, zgadza się na allegro można dostać naprawdę świetną wanilię w laskach. Sama kupuję. :-)
    Piękna karaweczka, Kasiu. :-)

  • Gość *.chello.pl

    na pewno wypróbuję i przestanę zastępować esencję cukrem wanilinowym.

  • viridianka

    uwielbiam domowy ekstrakt, tylko ja nie czekam az mi sie skonczy tylko dolewam po trochu alkoholu co jakiś czas :)
    i tez kupilam laski na Allegro po tej samej cenie;P

  • upl

    tez sama robie :-) ale nie na wodce ale na rumie - ostatnio na ciemnym :-) no i tez zamawiam wanilie na allegro :-)

  • kabamaiga

    Kasiu mam tak samo jak Ty. Wanilie uwielbiam, a zapach tak drogi i niedostępny, że wreszcie wykonałam sama. No i laski oczywiście zakupione na allegro.
    Piękne zdjęcia i już czuję ten zapach

  • skoraczek

    Ja też tak robię ekstrakt waniliowy. Prawdziwy zapach wanilii a nie produkt waniliopodobny jak to, co można kupić w sklepie. A takie proste do zrobienia.

  • beatryks1

    Witam, od jakiegoś czasu z ogromną przyjemnością, albo może lepiej napisać ze smakiem, zagladam na Twoją stronę ;).Właśnie noszę się z zamiarem przygotowania wlasnego ekstraktu z wanilii. Dziekuję za przepis ;) Mam tylko jedno pytanie, czy przed zalaniem lasek wódką nalezy usunąć ziarna?

  • kasiaaaa24

    Majanko wychodzi o niebo taniej i nie są wysuszone :)

    Sonieczko dokładnie dlatego go zrobiłam :)

    Tehuano zupełnie inaczej niż jakieś zapachy, prawda? :)

    Wiosenko polecam :)

    Izo tylko szkoda, ze trzeba tak długo na niego czekać :)

    Poswiatko dziekuję :)

    Gość - możesz sama zrobić cukier waniliowy dodając do pół kilograma cukru ziarna z dwóch lasek wanilii. Cukier gotowy po 2 tygodniach leżakowania :)

    Viri :)))))

    Upl ciekawy pomysł z rumem :) Może zrobię troszkę na spróbowanie, bo nie przepadam za rumem, ale w cieście może fajnie smakować :)

    Kabamaiga ja dodaję praktycznie do każdego wypieku :)

    Skoraczek właśnie o to chodzi, że proste a nieporównywalnie lepsze :) A "zapachy" waniliowe to jak dla mnie porażka :)

    Beatryks na początku pięknie dziękuję za miłe słowa :) Co do ziarenek, to absolutnie nie można ich wyjmować, bo to one dają smak i kolor :) Ale nie wydobywaj ich z laski, tylko rozetnij je na pół. No i dokręć butelkę, żeby wódka nie wyparowała :) Powodzenia

  • mietowka22

    cudo, takie proste a takie pyszne :)

  • myniolinka

    Super sprawa! u mnie też stoi taki ekstrakt i tylko dolewam alkoholu... a wanilię oczywiście na Allegro zamawiam :)

  • cuda.wianki

    kasiuuu, serdeczne dzieki za podpowiedz jak zrobic samej taki ekstrat. ja go kupuje, ale rzeczywiscie nie nalezy do tanich. tylko pytanie: ile razy mozna skorzystac z tych samych lasek wanilii? czy to wciaz bedzie ta sama jakosc jak za pierwszym razem??

  • fellunia

    Kasiu, masz całkowitą rację, cena wanilii i ekstraktu w sklepach to rozbój, też tak robię. Z tą różnicą, że lubię ekstrakt z ziarenkami wanilii, więc rozcinam laski i wyjmuję ziarenka, potem fajnie wyglądają w kremach i lodach.
    Pozdrawiam!

  • vespertinee

    Ładna buteleczka :) Robiłam już kiedyś ten ekstrakt, ale nie doczekałam finału, bo zapodział sie podczas przeprowadzki... Bu.

  • kasiaaaa24

    Mietówko nawet bardzo proste :)

    Myniolinka :))))

    Cudawianki zapewne nie będzie tak mocny jak poprzedni jeśli nie postoi kilku tygodni, ale będzie tak samo waniliowy :) Myślę, że powiedzmy za 3 razem można dorzucić jeszcze jedną lub dnie laski żeby był mocniejszy :)

    Fellunia ja nie pozbywam się ziarenek, ale one w wyniku trzepania i tak wypadają :)

    Aniu może sie jeszcze odnajdzie :) Szkoda by go było :)

  • Gość: [katherinne] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jest Pani GENIALNA!! Od momentu rozpoczęcia swojej przygody z kuchnią i pieczeniem również traktowałam ekstrakt jako towar luksusowy i marzyłam o domowym sposobie jego wyrobu! Dzisiaj, zupełnie przez przypadek, szukając wykwintnych serników, trafiam na TO!! Objawienie!! Padam do stóp:)) Uszczęśliwiła Pani niezmiernie kolejną osobę!! Pozdrawiam waniliowo, gorąco i serdecznie!
    Katherinne

  • kasiaaaa24

    Katherinne!
    Pieknie dziękuję za miłe słowa :) Co prawda na ekstrakt trzeba będzie trochę poczekać, ale z pewnością się opłaci. Pozdrawiam i z każdym pytaniem zapraszam w moje skromne progi :)

  • milenia3

    Zauważyłam, że na allegro laski wanilii występują w różnych odmianach i długościach.
    Czy cztery laski wanilii o długości np. 12-15 cm wystarczą do sporządzenia ekstraktu?
    Czy laki wanilii można wrzucić bezpośrednio do butelki z wódką czy też trzeba ją przelać do innego szczelnego naczynia?

  • kasiaaaa24

    Laski takiej długości wystarczą, ale zawsze można dać jedną lub dwie więcej :) Oczywiście, że można laski wrzucić do wódki, pewnie będzie tylko trzeba odrobinę ulać, żeby się nie wylewało i dało się potrzepać :)

  • milenia3

    Bardzo dziękuję za rady.
    Wanilia kupiona więc jak tylko przyślą zabieram się za sporządzanie mikstury.
    A potem pozostanie tylko szaleć z przepisami.
    Wielkie dzięki :-)

  • n_ina

    z takiej ilości strąków wanilii nie otrzymasz ekstraktu, ale wódkę zabarwioną wanilią, Kasiu - dodaj jeszcze 12 sztuk, wtedy zobaczysz różnicę :)

    P.S. Mówię z własnego doświadczenia. O tak, też popełniłam błąd, dodając na początku zaledwie 6 strąków wanilii na 0,5 litra wódki, na szczęści dzięki anonimowemu komentarzowi na blogu, dorzuciłam tyle strąków wanilii ile zmieściła butelka i teraz ekstrakt nie pachnie wódką, a wanilią

    ninawkuchni.blogspot.com/2009/03/ekstrakt-waniliowy-domowej-roboty.html

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za radę, kolejną zrobię z 20 laskami wanili :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Mątewka] *.flaneur.pl

    Czy jest jakaś szczególnie polecana wódka do zastosowania, czy każda będzie dobra?

  • kasiaaaa24

    Ja robiłam na Wyborowej. Generalnie nie ma to wielkiego znaczenia.

  • Gość: [Mątewka] *.flaneur.pl

    Dzięki za przepis! Gotowe :-)
    Zobaczę za 2 miesiące czy wódka "Alaska" dała radę.

  • Gość *.skierniewice.vectranet.pl

    Witam. Przeglądałam masę przepisów na ekstrakt i w 90% pisano o proporcjach: 3 laski wanilii na 0,5 litra alkoholu. Tu jest aż 15. Co prawda kupiłam już 15 lasek wanilii i chcę skorzystać z tego przepisu :) ale zastanawiam się, czy aromat nie będzie zbyt intensywny skoro przebicie jest pięciokrotne?? Pozdrawiam.

  • Gość *.skierniewice.vectranet.pl

    OK, doczytałam już w innych komentarzach o tych proporcjach!! :) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci