Menu

Gotuję, bo lubię

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

kasiaaaa24

Może nie zbyt wyszukana potrawa, ale mnie umknęła na kilka lat. Najlepszym dowodem jest fakt, że mój Mąż nigdy wcześniej nie jadł pieczonej białej kiełbasy, a jak by nie liczyć, pod jednym dachem żyjemy już prawie pięć lat :)

Składniki:

  • 6 białych kiełbasek
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • dowolne zioła

Brytfankę smarujemy olejem i układamy na niej umyte kiełbaski. Pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami. Ja użyłam majeranku. Cebule siekamy w bardzo cienkie piórka i rozmieszczamy dookoła kiełbasy. Podlewamy wodą (może się okazać, że w trakcie pieczenia kilka razy będziemy musieli podlewać wodą, ale nie więcej niż 2 – 3 łyżki za jednym razem). Cebulę odrobinę solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. godzinę. Możemy dodać jeszcze 10 minut na opcji gril i podwyższyć temperaturę by kiełbaski się przypiekły.

 

 

 

 

Komentarze (31)

Dodaj komentarz
  • edysia79

    Mmmm.. pyszności! Aż mi ślinka cieknie, chociaż jestem po śniadaniu ;)

  • viridianka

    u mojej rodziny na wsi zawsze sie taka potrawę jada, ja w sumie nie przepadam, ale cala reszta i owszem;)

  • zjedz_mnie

    Załapałabym się z chęcią na taka kiełbachę. Apetyczna ;]

  • majanaboxing

    Ależ pysznie się prezentuje !

  • majanaboxing

    Za szybko wysłałam...
    Pozdrowić chciałam jeszcze!:))))

  • malgorzata.dz

    Ja się tylko domyślam, że to niebie w gębie. :) Bo biała kiełbasa jest pyszna sama w sobie, a jeszcze tak na chrupko cudnie przypieczona... uuuu... mniaaaam! :)

  • majazteca

    Bardzo lubie pieczona biala kielbase. Nie przepadam za cebula ale na Twoich zdjeciach tak pysznie sie prezentuje, ze chyba bym sie skusila :)

  • gosiab_3

    pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    proste a warte pieciogwiazdkowej restauracji :))
    Za mna tez juz chodzi taka kielbasa z cebulka,musi mi maz przywiezc kielbaske z PL,jak pojedzie :)
    Pozdrawiam :)

  • grazyna1961.only

    Jak pysznie wygląda! W ten sposób białej kiełbasy jeszcze nie robiłam... Pora grillowa się kończy, czas przywrócić do łask piekarnik. Wypróbuję :)

  • laghur

    Kiedyś przepadałam za białą kiełbasą, teraz generalnie prawie nie jem mięsiwa, więc i ona gdzieś tam na szarym końcu mojego jadłospisu majaczy ;). Tym niemniej w tej wersji musi być pyszna! Ja zawsze gotowałam i ew. odsmażałam na patelni :)

  • gania76

    Bardzo lubię taką kiełbasę, a już ta duszona cebulka... pycha.

  • wiosenka27

    Ależ apetyczne zdjęcie:)

  • tylena

    Proste, ale genialne, uwielbiam :)

  • iis111

    na pamietam kiedy jadlam taka kielbase:)

  • kabamaiga

    Danie z dzieciństwa :)
    Kasiu czy masz nowy aparat? Nie było mnie tu chwilkę i widzę zmiany w zdjęciach ogromne - zudowności same

  • Gość: [monika.l_nagrabinie] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kasiu ratujesz mnie tym przepisem. W zamrażarce - z darów od mamy ;) dostałam trzy paczuszki białej, dobrej kiełbasy... Ja pomyślałam o trzech żurkach to mi się wszytsiego odechciewało, a tu poszę!
    Na pewno będzie smakowała mojemu mężowi i córce, ja nawet skosztuję :)
    Pięknie zrobiona i fotki jakie apetyczne.
    Super.
    M.

  • aga-aa

    bardzo lubię tzw. białą, ale jadam ją tylko w Wielkanoc, tak jakoś się przyjęło nie wiem czemu, może dlatego, że ja mało mięsa ogólnie jadam

  • vespertinee

    A wiesz, Kasiula, ze ja zawsze tylko gotowaną jadłam? Dopiero babcia mego mężczyzny zapoznała mnie ze smakiem pieczonej białęj kiełbasy. I to jest naprawdę pyszna sprawa!

  • Gość: [izaa] *.mmpnet206.tnp.pl

    ..;):) a ja też nie jadłam pieczonej białej kiełbasy...często robię podobnie ale ze zwykłą. Więc z białą chętnie wypróbuję...;):)

  • monika.l_nagrabinie

    Nie ma mojego wczorajszego kom. :( hlip, hlip.
    A pisałam, że w zamrażarce mam trzy porcje białej kiełbaski i ten przepis ratuje mnie z opresji trzech żurków.
    Bardzo apetyczne, myślę, że moi domownicy będą jeść z apetytem.
    Całuski.

    Mam nadzieję, że trafi.
    Buziaki.
    M

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za komentarze i przepraszam, że tak rzadko odpisuję na nie, ale nie wiem sama w co ręce włożyć... Ale niezmierni miło mi je czytać :)

    Kabamaiga ciągle ten sam, zwykła cyfrówka, jakiś Olimpus :)



  • cuda.wianki

    robie podobna z przepisu jamiego olivera! pyszotka!! to chyba maz jest Ci wdzieczny za poznanie smaku pieczonej bialej kiebaski?? :-))

  • olciaky

    Białą kiełbasę to ja nie bardzo..
    ale..
    taką zwykłą,swojską (dobrą) tak:)

  • Gość: [Aida] *.solarme.pl

    Witam)
    apetyczne danie!
    Pani Kasiu, czy biała kiełbasa powinna być parzona, czy surowa?

  • kasiaaaa24

    Witam :)

    Ja użyłam parzonej.

  • 6benek

    Uwielbiam taką kiełbaskę. Tylko te kalorie

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Aż głupio, ale nigdy nie jadłam pieczonej białej kiełbasy, a ta wygląda tak apetycznie, że w tym roku ją zrobię według Pani przepisu :)
    Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, że będzie smakować :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [get_me_out] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chciałam znaleźć jakiś "wymyślny" przepis na białą kiełbasę, ale trafiłam na Twojego bloga i tak sobie myślę, że jednak pozostanę przy tej tradycyjnej opcji z cebulką ;)

    Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Czasem klasyka smakuje najlepiej :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Kizia] *.google.com

    Pomysl na zblizajace sie swieta, tez zawsze jadlam gotowana, grilowana,, a takie proste danie a takie wdzieczne, dziekuje i pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci